WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • megg Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justta ale zlecialo. Trzymam jutro kciuki!

justta lubi tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • justta Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak jutro o 8 mam być na IP, ja już oporządzona ;-) ciężko było oj ciężko, kochane dzięki za kciuki przydadzą się, róbcie zakłady, ja obstawiam jednak dziewczynkę ;-)

Gosiak, dorocia2324, megg, Penelope, Lara 82, Fedra, przedszkolanka:), Januszkowa, asia888 lubią tę wiadomość

Igusia *+ 26.11.2012
    259v26j.png
    ht1npi6.png
    PL*Gang 18+
  • Sue Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dostałam inny proszek - zamówiłam Jelp Fresh Classic, a przyszedł Jelp Fresh Soft (Pani do mnie dzwoniła, że tego mojego zabrakło) i co? Dostałam w prezencie płyn do płukania :)
    Ale jestem happy :)

I powiem Wam, że te podpaski są ogromne! Jak je założę, to będą mi sięgać po pachy :P

Gosiak, dorocia2324, Fedra lubią tę wiadomość

• AsiaSzw Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jaaaaa ale naskrobalyscie.

Dziewczyna super brzuszki. Sue twoj to wohole wyglada tak jakbyc w 5 mies byla <3

Ja zalegam na kanapie. Bylam w odwiedzil=nach u kolezanki i w sklepie. Oczywiscie musialam kupic kolejne ciuszki. Kurde to jakas choroba jest :)

Gosia ja mam spakowane 3 pieluszki do walizki i jeszcze 3 na takiej kupce co to moze sie jednak przydac i wtedy na haslo M przywiezie :)

Kolejne obiady sie gotuja do zamrazania. Mam juz 2 szuflady. Dzis robie tez dla siebie pulpety z wolowiny na pierwsze dni w domku :)

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzien dobry, tutaj maruda, ktora ma juz wszytskiego powzyej dziurek w nosie.

Prawa stopa w kostce nie moge ruszac, chocbym chciala, to okrezne ruchy nie sa latwe do wykonania. Dzisiaj rano balam sie, ze zasne za kierownica na finiszu. Wstalam o 3:40, 40 minut po tym jak moj maz sie polozyl. On do mnie "Dlaczego Ty tak wczesnie wstajesz?". Nie wiem co jest nie tak z tymi mezczyznami - jutro konczymy 36 tygodni, a on dalej nie ogarnal faktu, ze oddychac w nocy nie moge to raz, a dwa zalozenie samych podkolanowek uciskowych zajmuje mi okolo 3 minuty! Jestem tak ociezala i powolna, ze wyszykowanie sie do wyjscia zajmuje mi troche dluzej niz przecietnie!

Sebza gratulacje ogromne z calego serca! Ty juz jestes po drugiej stronie barykady! :]]]]

Do mnie te teksty o tesknocie za ciaza nie przemawiaja nic a nic. Angelcia niedawno cos pisala, ze nie moze sie doczekac, zeby juz nie dzielic ciala. Ja z kolei mam ten problem, ze ja potrzebuje interakcji z moim dzieckiem! Chce je widziec (gesty, grymasy), slyszec i dotykac - wchodzic w interakcje, nawet jesli sprowadza sie ona na samym poczatku tylko do karmienia i przewijania. Nie mam juz sily do tego wiercenia i przewalania w bebechach. Zwlaszcza o 5:00 jak jade do pracy, a dziecko napiera mi na pecherz, to nie jest mi wesolo. Wy sie wkurzacie na babiszcza, ktore sie na was pchaja w autobusach lub kolejkach do kasy, a ja sie wpieniam, bo jakis dupek wjezdza mi w dupe o 5:30 rano i razi dlugimi swiatlami, ktorych nie raczy wylaczyc, bo jade 50 mil na godzine a nie 55, a on chce zapierdzielac 65! Takze tak...

Gosiak a co do baby bluesa to jest jakas inna teoria poza spadkiem hormonow?

Sue Ty taka malenka jestes, az mi sie wierzyc nie chce, ze masz tam dziecko, a nie poduszke pod bluzka ;] Katis zreszta to samo.

sebza, Sue lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justta ja obstawiam chłopca. :)

Gosiak, justta lubią tę wiadomość

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Gosiak powiedz czy olejek ze słodkich migdałów kupiłaś ten zimno tłoczony? bo ja szukałam i szczerze ciężko go znaleźć...a też chcę zakupić
    Kupowałam te dwa:
    http://allegro.pl/show_item.php?item=4897357342
    http://allegro.pl/olej-migdalowy-bio-100ml-bio-planete-i5002573191.html

Bietka lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dziewczyny :)
    Dziecko jest, powiem Wam, że jest chyba blisko kręgosłupa, bo jak mi wczoraj z karata przysolił w lewy bok, to szok!
    A jak główką rusza tam w dole i szkrobie łapkami, to tak czuję jakby mrugał oczami - też tak macie?

Ja raczej nie będę tęsknić za brzuchem, bo nie mogę się doczekać tulenia tego małego człowieczka. Mojego synka, który jest częścią mnie i mojego P.
    I powiem Wam, że czuję taki wewnętrzny power, że dam radę, że mimo, że poród boli, to chcę to przeżyć i cieszyć się tym, jak kładą mi dziecko na brzuchu.
    Mam nadzieję, że moje podejście pozwoli mi uniknąć cesarki, że poród będzie bez komplikacji.

Justa, ja obstawiam, że będzie śliczne i zdrowe!! :)

justta, dorocia2324, AsiaSzw, Gosiak, Laurka lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już kilka dni chodzę bez humoru, bo chcę się w końcu rozdwoić :/ Zleciała mi ta ciąża, nie powiem, że nie, ale czuję, że już mógłby być jej kres... No niech się kończy! Dla mnie to grzebanie w moich flakach nie jest już przyjemne, wolałabym już Adę brudną z kupy po same pachy, obrzyganą bluzkę, rozciągnięte spodnie, określenie "cięzarówka" wcale nie jest takie pieszczotliwe, a wręcz doprowadza mnie do furii.

Ja chcę się odchudzać, budzić w nocy, mieć dietę, stresować się, szukać smoczka i w ogóle...

Penelope lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Gosiak a co do baby bluesa to jest jakas inna teoria poza spadkiem hormonow?
    Tak, postaram się kawałek przepisać. Generalnie w książce jest sporo strasznych opisów jak cierpi dziecko po zabraniu go od matki na kilka godzin albo całą noc, itp... generalnie dość ciężka lektura.

"Rozsądne kultury albo pozostawiają poród matce, albo zalecają asystowanie jej, ale w każdym przypadku noworodek pozostaje w ścisłym kontakcie z ciałem matki już od momentu wyjścia z macicy. Dziecko zaczyna samodzielnie oddychać, spoczywając spokojnie na brzuchu matki, która je głaszcze. Pępowina przestaje pulsować i zostaje odcięta. Nic nie opóźnia podania piersi małej istotce - żadne kąpanie, ważenie, badanie.
    Dokładnie w tej samej chwili kiedy poród się kończy, kiedy matka i dziecko spotykają się po raz pierwszy jako odrębne istoty następuje doniosły akt wdrukowania.
    (...)
    Mechanizm wdrukowania, który zostaje uruchomiony przez hormony w sekwencji zdarzeń wywołanych przy porodzie musi zadziałać we właściwej chwili, inaczej będzie za późno.
    (...)
    Co się jednak dzieje jeśli do wdrukowania nie doszło - jeśli dziecko zostanie zabrane, kiedy matka jest nastawiona na głaskanie, przystawianie do piersi, wzięcie w ramiona i umieszczenie w swym sercu albo jest zbyt oszołomiona lekami i nie może w pełni doświadczyć więzi? Wygląda na to, że jeśli impuls wdrukowania nie zostanie szybko zaspokojony, ustąpi miejsca smutkowi. W czasie milionów lat kształtowania się procesu narodzin, brak obiektu zaspokajającego przypływ czułości matki oznaczał, że dziecko przyszło na świat martwe. Reaakcją psychobiologiczną była żałoba.

W nowoczesnym szpitalu przynoszą dziecko matce po upływie godzizn czy nawet minut od momentu, w którym ta zdążyła się już pogrążyć w fizjologicznym stanie żałoby. Rezultat bywa często taki, że czuje się ona winna, iż nie jest gotowa przestawić się na macierzyństwo, nie potrafi kochać dziecka jak najmocniej, albo przeżywa klasyczną tragedię cywilizowanego świata, zwaną normalną depresją poporodową."

To tak w skrócie.

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak czytalam podobne mysli, kiedys w artykule na dziecisawazne.pl Tylko, ze zamaist wniosku skad bierze sie depresja poporodowa, wynioslam z niego nowe spojrzenie pt. nie jest normalnym odkladanie tuz po porodzie niemowlaka z dala od matki, bo bylo do niej przywiazane przez 9 miesiecy. To jest mega trauma. Artykul tlumaczyl potrzebe bliskosci jako normalna i naturalna. Demitologizowal podejscie typu, "bo dziecko sie przyzwyczai do noszenia, nie bedzie samodzielne a Ty nie zaznasz spokoju". Przemowil do mnie ten artykul i widze jego doglebny sens. W przypadku ciazy i porodu mowimy o najbardziej pierwotnym doswiadczeniu (zaraz po czynnosci od ktorej sie rozmnazanie bierze). Dlatego chocbym byla na skraju wycienczenia, chce dostac moje dziecko w ramiona a nie jak to jedna z moich kolezanek powiedziala po swoim porodzie: "polozne sie nia zajely, a ja przynajmniej moglam troche odespac po tym wysilku", czy jakos tak.

Sue, Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To znaczy ze dzidziuś jest nisko ja miałam to samo i wczoraj gin powiedział ze główka już jest nisko w kanale wiec to nie anomalia ;)
    bella84 wrote:
    Dziewczyny, nie wiem czy to normalne czy anomalia, ale nieraz jak mala sie rusza a ja np stoje/ chodze, a teraz np nawet jak leze to tak mnie chwilami zakluje tam w stodku jakby w pochwie/ szyjce jakby mi ktos szpile wbijal... Az sie chce wyc.... :( czy ktoras ma podobnie ? Nie wiem czy sie martwic czy olac, generalnie poza tym sie nic absolutnie nie dzieje, i tez nie mam tak non stop tylko czasem.. Np dzisiaj- teraz, wczoraj mialam ze 2 razy, a tak to tydzien temu gdzies tez z kilka tazy i takie przerwy dlugie... Moze kwestia ulozenia.. Nie wiem.. Ale jak tak sie dzieje to boli okrutnie :(

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jej, przerazona jestem po przeczytaniu tego!!

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Gosiak czytalam podobne mysli, kiedys w artykule na dziecisawazne.pl Tylko, ze zamaist wniosku skad bierze sie depresja poporodowa, wynioslam z niego nowe spojrzenie pt. nie jest normalnym odkladanie tuz po porodzie niemowlaka z dala od matki, bo bylo do niej przywiazane przez 9 miesiecy. To jest mega trauma. Artykul tlumaczyl potrzebe bliskosci jako normalna i naturalna. Demitologizowal podejscie typu, "bo dziecko sie przyzwyczai do noszenia, nie bedzie samodzielne a Ty nie zaznasz spokoju". Przemowil do mnie ten artykul i widze jego doglebny sens. W przypadku ciazy i porodu mowimy o najbardziej pierwotnym doswiadczeniu (zaraz po czynnosci od ktorej sie rozmnazanie bierze). Dlatego chocbym byla na skraju wycienczenia, chce dostac moje dziecko w ramiona a nie jak to jedna z moich kolezanek powiedziala po swoim porodzie: "polozne sie nia zajely, a ja przynajmniej moglam troche odespac po tym wysilku", czy jakos tak.

Laurka, mam podobne zdanie. Choćbym była nie wiem jak wykończona, to chcę poczuć tego małego człowieka na skórze jak najszybciej. Słyszałam, że w szpitalu, w którym rodzę, dziecko chcą zabierać po 5 minutach, ale się na to po prostu nie zgodzę i tyle - siłą mi zabiorą? :)
    Dla mnie taki kontakt fizyczny jest bardzo ważny. Jestem takim człowiekiem, dla którego przytulenie w złej chwili ma większe znaczenie niż gadanie. I P. o tym wie - wie, że jak mi źle, jestem zła, to mnie trzeba przytulić i tyle. Dlatego bardzo chcę mieć możliwość przytulenia mojego dziecka, żeby mu pokazać "to, że nie jesteś w moim brzuchu nie znaczy, że Cię opuściłam. jestem :)"

AsiaSzw, Gosiak, dorocia2324 lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Dokładnie, mam tez księgę rodzicielstwa bliskości i tam dokładnie ta sama teoria króluje, taki maluszek niczego nie wymusza i nie jest w stanie sie rozpiescic przez bliski kontakt i noszenie, on tego po prostu potrzebuje na tym etapie.
    Moja koleżanka tez chwaliła Swissmed - ze pytają czy zabrać na noc i zabierają i mozna sie wyspać.

justta lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Laurka, mam podobne zdanie. Choćbym była nie wiem jak wykończona, to chcę poczuć tego małego człowieka na skórze jak najszybciej. Słyszałam, że w szpitalu, w którym rodzę, dziecko chcą zabierać po 5 minutach, ale się na to po prostu nie zgodzę i tyle - siłą mi zabiorą? :)
    Dla mnie taki kontakt fizyczny jest bardzo ważny. Jestem takim człowiekiem, dla którego przytulenie w złej chwili ma większe znaczenie niż gadanie. I P. o tym wie - wie, że jak mi źle, jestem zła, to mnie trzeba przytulić i tyle. Dlatego bardzo chcę mieć możliwość przytulenia mojego dziecka, żeby mu pokazać "to, że nie jesteś w moim brzuchu nie znaczy, że Cię opuściłam. jestem :)"
    U mnie na szczęście o ile wszystko pójdzie dobrze i nie będę musiała mieć cc, od razu po porodzie jest 2h kontaktu skóra do skóry.

justta lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, I tu w każdym słowie się z Tobą zgodzę!!! Nie przewiduję tęsknoty za ciążowym brzuszkiem. Oczywiście też nie wiem jak będzie potem, mam swoje przeczucia ale o nich mówić nie chcę ze strachu przed linczem, no nic, okaże się
    angelcia wrote:
    Ja już kilka dni chodzę bez humoru, bo chcę się w końcu rozdwoić :/ Zleciała mi ta ciąża, nie powiem, że nie, ale czuję, że już mógłby być jej kres... No niech się kończy! Dla mnie to grzebanie w moich flakach nie jest już przyjemne, wolałabym już Adę brudną z kupy po same pachy, obrzyganą bluzkę, rozciągnięte spodnie, określenie "cięzarówka" wcale nie jest takie pieszczotliwe, a wręcz doprowadza mnie do furii.

Ja chcę się odchudzać, budzić w nocy, mieć dietę, stresować się, szukać smoczka i w ogóle...

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 16:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam dokładnie tak samo jak Ty Sue. Jak jest mi zle to trzeba mnie przytulic. I nie wyobrazam sobie zebym moje malego nie mogla tulic zaraz po porodzie. Na szczescie wiem ze u mnie to priorytetowa sprawa. I moja położna malego bedzie ogladac na moim brzuchu. Nie zabierze mi go nawet na chwilke.
    Ja tez nie bede tesknic za brzuchem. O nie!! Juz nie moge sie doczekac porodu i naszego wspolnego życia we trójke. Juz starczy tych tortur! :-)

Gosiak, laureczka25, Patrycja20, Sue lubią tę wiadomość

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justta, tym tam się nam jutro trzymaj i powodzenia. Nie będę odosobniona gdy powiem że zazdraszczam, że już wiesz że już jutro. Nie sądzę by któraś z nas Cię wyprzedziła :)

Sue, justta lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 20 stycznia 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justa kciuki zacisniete za jutrzejszy dzien. Superowo, ze to juz za chwile bedziesz miala swoje dzieciatko w ramionach. Tez bym juz chciala ( jak wiekszosc :) )
    Gratuluje udanych wizyt :)

Dziewczyny tak kusicie piszac o tych wszystkich slodkosciach, ze po obiedzie bede musiala cos wciagnac niestety. Jutro z rana sie zwaze i zobaczymy ile na plusie jest.

justta lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
‹‹ 1868 1869 1870 1871 1872 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ