X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath, to teraz jeszcze zaciskaj nogi, żeby te egzaminy pozaliczać!
    Dobrze, że wyniki super no i przede wszystkim, że w szpitalu Cię tak dobrze przyjęli - to na pewno dobrze na psychikę wpłynie ;)

Stwierdzam teraz, że mój lekarz jest dziwny - Tobie w 39 tc mówi, że przy rozwarciu 1cm możesz się lada moment rozpakować, a mnie mówi, że przy rozwarciu na pół opuszka (czyli ok 0,5-1cm), że do 20.02 mogę nie urodzić :) Może u mnie tylko zewnętrzne rozwarcie?

Co do laktatorów, to ja zamawiam medelę mini electric i do kompletu buteleczki medela calma.

Gosiak lubi tę wiadomość

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Cath to wieści mamy podobne ale wszystkie które chcą lub są przed moim terminem daje Wam pierwszeństwo conajmniej do wtorku.

Sue lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, liczę na to, że uda Ci się kp, chociażby częściowo. Co za głupi kraj!
    Po powrocie do pracy zostawisz dziecko z kimś z rodziny czy nianią?

Właśnie sobie zdałam sprawę, że oprócz jajecznicy z kanapkami i chleba z nutellą nic dziś nie zjadłam!!
    Zabrałam się za porządki, umyłam okna, balkon i tak mi jakoś zeszło.

Lecę do sklepu, bo dziecko jeść musi, matka w sumie też!!

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, Ty nie chcesz urodzić do 06.02 a takie porządki robisz? Okna myjesz? O mamo, nieźle... Ja słyszałam, że mycie okien jest dobre właśnie na wywołanie porodu...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Sue, Ty nie chcesz urodzić do 06.02 a takie porządki robisz? Okna myjesz? O mamo, nieźle... Ja słyszałam, że mycie okien jest dobre właśnie na wywołanie porodu...

Gosiak, mam w domu 3 okna w tym balkonowe, więc nawet się nie zmęczyłam. Okna myłam miesiąc temu, więc teraz je tylko odświeżyłam :)
    Jutro przyjeżdżają moi rodzice, więc chciałam ogarnąć trochę :)

• Boroniówka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Coś kiedyś czytałam,ze kobieta ma prawo do wychodzenia w trakcie pracy na karmienie dziecka,albo na skrócony czas pracy, no ale nie jestem pewna czy w naszym posranym kraju to faktycznie może funkcjonować ;/

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boroniówka wrote:
    Coś kiedyś czytałam,ze kobieta ma prawo do wychodzenia w trakcie pracy na karmienie dziecka,albo na skrócony czas pracy, no ale nie jestem pewna czy w naszym posranym kraju to faktycznie może funkcjonować ;/
    Mówisz o Polsce? Oczywiście, że tak. W mojej firmie pracuje się godzinę krócej po przyniesieniu zaświadczenia od lekarza, że karmi się piersią. Takie zaświadczenie składa się w kadrach i oczywiście informuje o tym szefa.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boroniówka, w Pl można wychodzić na karmienie - potrzebne jest tylko zaświadczenie od lekarza, że karmimy piersią.

Laurka mieszka w USA, a tam polityki prorodzinnej nie ma żadnej :/

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2015, 18:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Boroniowka Teraz juz wytrwacie do konca :) Trzymam kciuki zebys mogla rodzic sn tak jak chcesz :)

Cath To dobre wiadomosci. Niech ci corcia pozwoli jeszcze te jutrzejsze egzaminy zdac :)

Truskawka Zaraz przyjme zaproszenie. :) Dobrze ze u was juz lepiej. Ja czuje sie lepiej niz wczoraj chociaz dostalam jeszcze katar a goraczka jest juz mniejsza 37,4 °

Marta fajnie ze sie odezwalas :)

Laurka Naprawde nieciekawa sytuacja. Duzo osob w Polsce narzeka a nie wie ze w innych krajach jest znacznie gorzej :/ Mam nadzieje ze sie wam wszystko ulozy.

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś na kolację robię jajka faszerowane, M. napomknął, że ma chyba ochotę a ja podchwyciłam temat i też mi się zachciało. Pojechał na zakupy właśnie i będzie wypasiona kolacja :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • angelstw Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to i chyba na mnie przyszła pora, żeby na nowo coś napisać;)
    lepiej późno niż wcale :P
    początkiem ciąży odezwałam się kilka razy, ale tak jakoś nieśmiało ;) za to jestem na bieżąco z forum, czytam Was codziennie :) zaciskam kciuki mocno za wszystkie, przeżywam z Wami każdą wizytę, każdy pobyt w szpitalu czy na IP.

Ogromnie gratuluję wszystkim już rozpakowanym Mamusiom;) i po cichutku zazdroszczę, oczywiście pozytywnie, bo samą marzę już o tym żeby przytulić swojego Synka :)

Suri97, Sue, słoneczna 85, dorocia2324, Lara 82, Angélique89, LadyDi lubią tę wiadomość

10.04.2014r. (ur. 19tc.) Zuzia (*)
    02.2016 5tc

ug37vcqgz0fhk6cc.png

rośnij Zuchu! ❤
    qb3cqps6ibeo0f6z.png

• Katiś Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laski trzymać kciuki bo jak nic się w nocy nie wykluje to jutro może wyjdę do domku !!!!!!! :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 19:08

Kasia_10.02, kasia_1988, Gosiak, asia888, Patrycja20, gusiaa, Sue, Bietka, Asiaa1201, dorocia2324, Januszkowa, Lara 82, Angélique89, LadyDi lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za ciepłe przyjęcie :)
    Widzę,że nie jestem sama w nieśmiałych postach i zapoczątkowałam wyłanianie się mamuś :)

Co do karmienia, to dobrze,że faktycznie to u nas funkcjonuje bo nie wyobrażam sobie nie karmić Synka piersią, mam nadzieję,że każdej z nas się uda :)

angelstw, Suri97 lubią tę wiadomość

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marta, Angelstw witajcie :)
    Angelstw ja Ciebie kojarze z innego forum ;) fajnie ze sie odezwalas

angelstw lubi tę wiadomość

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jakie jeszcze inne fora odwiedzacie?

• bella84 Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elo, Gosiak dzieki za linka, przeczytalam calosc, ale u autorki okazalo sie zapalenie pecherza , a jej kolezanki to moze podobnie jak u mojej.. Niewiadomo :) dzisiaj chyba zamykamy sypialnie bo koldra nie zdarzy wyschnac a koc nie da rady tj koldra...sprawdzilam sobie ze malzu wrocil w nocy z 7/8 stycznia a ona siknela mi nad ranem 10 stycznia pierwszy raz , katme zaczelam jej zmieniac od 12 stycznia wiec to nie karma jest przyczyna... :/ no i siknela w pierwsza nic nocowania tesciowej.. Tylko to dzisiejsze mi do niczego nie pasuje... Ale ogolnie widac ze pd powrotu meza jest troszke wyalienowana mimo ze ja ja przytulam i wogole tj zwykle, malzu tez... Bedziemy probowac z karma na koldre, potem odstraszacz i te feromony ( choc tu nie mam przekonania bo ona wysterylizowana, wiec feliway moze nie zadziala ) jeszcze zraszaczem ja potraktuje jak bedzie szla w to miejsce i do kuwety zagonie, jak to nie podziala to behawioryta ktorego podalas... Musi sie udac :( 3 lata nie bylo problemu i nagle teraz, maz tez plywa od zawsze...

Co do terminow porodu mam tez do wyboru i koloru:
    Z om wg belly: 12 luty
    Z om wg metody lekarskiej: 15 luty
    Z 1 usg : 3 luty
    :) a ja chce 10 luty bo wtedy matkowski bedzie :p myslicie ze dam rade? :p poki co ( odpukac) nie mam zadnych skurczy ( w nocy czasem tylko twardnieje brzuszek) w ciagu dnia czasem z raz czy 2, niebolesne i poza tym cisza, w poniedzialek ginek sprawdzi szyjke dlugosc i zobaczymy czy cos sie skraca bo 3 tyg temu miala 5 cm :)
    Ciekawi mnie jak to jest z tym rozwarciem, skoro np Cath ma na 1 cm i niektore ez i odsylaja do domu by czekac to jak to jest przy cc? Jesli poczuje cos i pojade na ip a mam skierowanie na cc i zobacza rozwarcie to od razu cc czy czekaja az sie rozkreci i odsylaja do domu? Przy naturalnym ok ale cc?

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella, moje kotki są wysterylizowane i działał na nie feliway.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    właśnie skońzyłam sprzątaĆ i przemoblowywac sypialnie i padam....wszystko tak mnie boli że ledwo sie ruszam, pachwiny krzyż nogi i nie wiem co jeszcze.... ehh

co do smoczków i butelek to połozna mówiła że najleposze są proste a nie profilowane. Cycek mamy jest prosty a nie profilowany :-)

• Boroniówka Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy Wasze Skarby też czasami trzepoczą jak motylki ? Ja przynajmniej tak czasami czuję i zastanawiam się co Mały może wtedy robić , na początku się martwiłam,ale chyba nie dzieje mu się nic złego bo od dawna tak robi :)

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 24 stycznia 2015, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia nie znam się i nie wiem które smoczki są proste a które profilowane, ale wiem, że z większości smoczków mleko leci bez żadnego wysiłku dziecka i potem jak ma pociągnąć z cycka, to mu się nie chce, rozleniwia się i nie ssie, chce tylko z butli, bo tam się nie musi namęczyć.
    A medela calma działa tak, że nic samo z niej nie leci, tylko dziecko musi zacząć ssać tak jak samo jak pierś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 stycznia 2015, 19:45

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 1938 1939 1940 1941 1942 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ