WIELKA AKCJA PŁODNOŚCI   

Twoje starania o dziecko przedłużają się?
Sprawdź czy możesz skorzystać z dofinansowania
w Klinice Polmedis.
Sprawdź
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to trochę tych doul mamy w Trójmieście jednak :)
    One są świetne, mają przeogromną wiedzę i taką siłę spokoju, ja po rozmowie z tą moją Ewą w grudniu przestałam się autentycznie bać porodu.

AsiaSzw lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    sloneczna na co oklad kawowy?
    angelcia jak masz tak długie cykle to to wyliczanie kółkowe nie ma sensu, bo jest ono dobre dla cykli 28dniowych

oklad kawowy to jak juz tu Gosiak pisala i na innym watku dziewczyna to nic innego jak fusy po kawie zawiniete w gaze. trzeba je wlozyc na wkladke na 2 h

podobno swietnie uelastycznia krocze.

na naszym drugim watku dziewczyna pisala jak polozna sie dziwila ze krocze u kogos bylo jak guma po tym!

no i ja robie- mam nadzieje ze z tydz cos da:) bo to chyba i tak po 37 tyg mozna zaczac.

aaa i moze wkleje jeszcze ta liste rzeczy co po porodzie zalatwiamy- porpawcie cos jesli wiece ze jest blad.

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri, trzymaj się, powodzenia!!!!!

Suri97 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri trzymamy kciuki!

Suri97 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LISTA WAZNYCH RZECZY

Przed porodem:

1. siemię lniane:
    od 36 TC - dwa razy dziennie po 2 płaskie łyżeczki - len oblepia i robi "poślizg" nie tylko na ściankach żołądka, działa tak samo w innych okolicach, także rozrodczych

olej z wiesiołka i herbata z liści malin:
    37 TC - kubek herby 1dziennie, wiesiołek doustnie 1dziennie
    38 TC - herba 2razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 1dziennie
    39 TC - herba 3razy dziennie, wiesiołek dowcipnie 2dziennie
    oba specyfiki mają za zadanie przyspieszyć proces skracania się szyjki macicy już podczas porodu, nie wywołują porodu, ich działanie przed porodem wywołuje lekkie bóle, podobne do tych przed miesiączką

Olej kokosowy - smarowanie krocza - im wcześniej tym lepiej ;)

Znalazłam jeszcze, że siemię można już od 34 TC:
    Zazwyczaj zaleca się spożywanie dwóch łyżek siemienia lnianego dziennie od 34 tygodnia ciąży. Możesz dodawać 2 łyżki mielonego siemienia lnianego do codziennych posiłków, np.: do jogurtu czy musli. Aby siemię lniane właściwie zadziałało powinnaś przy tym dużo pić. Na każdą łyżkę ziaren powinna przypadać jedna szklanka wody lub innego płynu.

2. Wody plodowe. Zawsze zapisujemy godzinę odejścia.
    Jeśli wynik GBS, czyli badanie na bakterie paciorkowca jest dodatni i odeszły wody, nieważne jaki kolor - mamy 2h na dojazd do szpitala.
    Jeśli wynik jest ujemny, a wody przezroczyste z klaczkami mazi, bądź rozowawe - mamy 6-8h na dojazd do szpitala.
    Jeśli wynik jest ujemny, ale wody są żółte bądź zielone - mamy 2h aby dojechać.
    Wody mogą się też sączyć. Na wkładkę będzie mokro, raz drugi, trzeci. Wahamy czy to nie mocz, jeśli nie śmierdzi moczem traktujemy to jak normalne wody. Zapisujemy godzinę pierwszego odkrycia i zbieramy się po woli do szpitala.

Po porodzie:

1) AKT URODZENIA:
    Szpital do 14 dni zgłasza do usc przyjscie dziecka na swiat. W tym czasie przewaznie malzonek zglasza sie do USC z dowodami i skroconym aktem slubu, w celu odebrania aktu urodzenia- formalnosc zalatwiana jest od reki, bezplatnie otrzymuje sie 3 dokumenty.

Jesli matka jest panna, sklada swoj akt urodzenia, rozwodka akt urodzenia i malzenstwa z adnotacja o rozwodzie. Wdowa podobnie- dolaczajac akt zgonu meza. W przypadku rozwodu lub smierci meza, jesli nei minelo 300 dni, mezczyzna zostaje uznany za ojca. Dziecko pochodzace spoza zwiazku mezczyzna uznaje za swoje w USC w obecnosci matki i kierownika lub przed sadem opiekunczym, a za granica rowniez konsula RP.

2)PESEL
    Numer PESEL otrzymuje sie po rejestracji w USC, zglaszajac sie do biura meldunkowego w urzedzie, dzielnicy lub gminie, gdzie zamieszka dziecko.
    Na nr PESEL czeka sie do kilku tygodni.

3)Zmiana imienia
    Od momentu rejestracji dziecka w USC rodzice maja pol roku na zmiane jego imienia.

4)Zameldowanie
    Zameldowanie zgłasza się w biurze meldunkowym danego miejsca zamieszkani. Jesli jest to miejsce zamieszkania ojca, powinna przy meldunku byc rowniez matka.

5)Ubezpieczenie zdrowotne dla dziecka

Aby dziecko mogło korzystać z publicznej służby zdrowia, musi być objęte ubezpieczeniem zdrowotnym. To, że oboje rodzice są ubezpieczeni w ZUS, nie znaczy, że ich dziecko automatycznie również zostaje objęte ubezpieczeniem. Jeśli mama lub tata pracują na etacie, powinni wypełnić druk zgłoszenia do ubezpieczenia dostępny w dziale kadr u swojego pracodawcy, a jeśli prowadzą działalność gospodarczą, wypełnić i złożyć stosowny druk w ZUS-ie. Nie muszą tego robić oboje rodzice, wystarczy, że jedno z nich zgłosi dziecko do ubezpieczenia.

6)Becikowe
    W celu otrzymania becikowego przyslugujacego wszystkim musisz zlozyc wniosek na pismie w urzedzie gminy lub miejskim w terminie 12 miesiecy od dnia narodzin dziecka.
    Potrzebny bedzie odpis aktu urodzenia dziecka, dowod, pisemne oswiadczenie drugiego rodzica, ze na dziecko nie zostalo wczesniej pobrane becikowe.

Aby otrzymac becikowe nalezy przedstawic zaswiadczenie lekarskie wydane przez ginekologa prowadzacego. Aby otrzymac taki dokument mama musi odwiedzic swojego lekarza nie pozniej niz w 10 tyg ciazy. Wymagane sa co najmniej 3 wizyty.
    O becikowe będą mogli ubiegać się rodzice dziecka, opiekun prawny lub opiekun faktyczny, pod warunkiem, że dochód rodziny w przeliczeniu na osobę nie przekroczy kwoty 1922 zł.

wzor zaswiadczenia do pobrania w linku
    http://www.mamywsieci.pl/artyku/becikowe-2015

DIETA KARMIACEJ

CO mozna jesc:

Pieczywo:
    -ciemne pieczywo ( bez karmelu, bez miodu)
    -jasne pieczywo, bulki, grahamki

nabial:
    maslo prawdziwe, plaster bialego sera, szklanka mleka ( moze byc jako zupa mleczna + makaron, kasze)
    -jogurt naturalny
    - ser zolty zwykly bez dodatkow o obnizonej zawartosci tluszczu- z 2 palstry na dzien
    -topiony naturalny serek
    - 1 raz w tyg jajko

Warzywa:
    marchewka, buraki, brokuły, ziemniaki

Owoce:
    jablka, banany, suszone sliwki

CYTRUSOW NIE

co do picia:

herbata, kawa zbozowa Inka, kompot z jablek, sok z jablek z woda, sok z porzeczki czarnej z woda

zielonych herbat nie wolno, kawy.

Zupy:
    z brokułow, z marchewka, na kurczaku lub indyku
    z kasza ( 7 kasz)
    rosol, kwasnych nie

slodycze:
    biszkopty, sucharki
    bez kremow!

inne:
    1 raz w tyg ryba - najlepiej mintaj- z rusztu, gotowany ( bez panierki)
    Miodu nie!
    kakao nie!

z przypraw: sol, kminek, majeranek

w 3 tyg do 1 mies zycia u dziecka wytwarza sie flora jelitowa. Potem mozna stopniowo wprowadzac:
    -mieso cielece- np pulpety i obserwacja 2 dni czy nic sie nie dzieje
    -mieso czerowne wolowe ( mozna sprobowac z zurawina) - obserwowac 2 dni..

NIe wprowadzac 2 produktow na raz

mamy 48 h po porodzie by nauczyc dziecko przystawic do piersi.

Pokarm :

Mrozenie -18-25 st
    w lodowce 6-8 h trzymamy pojemnik z mlekiem w jeszcze jedym pojemniku, podgrzewamy przed podaniem ale nie gotujemy

Pokarm w temp pokojowej moze stac 4 h a w lodowce 8h

na zastoj mleka w piersiach - kapusta

kolki wystepuja po miesiacu- pomaga picie kminku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2015, 19:09

Boroniówka lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tu jest lista produktow do karmienia piersia wg mojej sr. wiem ze jest uboga- jesli nie chcecie to nie czytajcie:) do tego sobie dopisalam recznie produkty ktore miala Asia Szw na liscie.

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Napisze jeszcze ze dostalam jakiegos powera i jestem zwarta i gotowa zeby rodzic!!!! :)

słoneczna 85, Gosiak, Boroniówka, Laurka, Topola, przedszkolanka:), AsiaSzw, Sue, Angélique89, asia888, LadyDi, angelstw, Penelope, kasia_1988, Bietka, dorocia2324, megg, gusiaa, Januszkowa, Fedra lubią tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ash co do ruchow to polozna na sr mowila wlasnie ze ma byc 6 ruchow po posilkach.

no a dzis tak dr powiedzial ale to jakis mlody:))

ash lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, super ,że wrzuciłaś taką listę :)

Suri, trzymam kciuki! Będzie wszystko dobrze ,już niebawem ucałujesz Nelcie :)

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri biedna Ty:) trzymaj sie ! bedzie dobrze a jak nei dasz rady to moze dadza znieczulenie?
    na pewno Cie juz nie odesla!!!!

powodzenia!!!!

Boroniowka juz kiedys wrzucilam ta liste ale nikt chyba nie przeczytal:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia- Ty juz nic nie mow otych rozstepach..

ja nie mialam a teraz wychodza jeden za drugim jak siatka pod brzuchem..

i swedzi mnei w nocy brzuch- wczoraj wstalam i mysle nasmaruje jeszcze olejem kokosowym a patrze a tu jeszcze brzuch w oliwce a juz swedzi..

atdcqtkf2affvuei.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri czekamy na wieści i relacje! jesteśmy z Tobą :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Boroniówka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja widziałam tą ze zdjęć,ale to było tylko z tymi produktami dla karmiącej ,to też sobie zapisałam :)

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • Gosiak Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Boroniowka juz kiedys wrzucilam ta liste ale nikt chyba nie przeczytal:)
    Czytał, czytał, Boroniówki chyba wtedy po prostu jeszcze nie było z nami ;)

słoneczna 85, Boroniówka lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moze i nie bylo:))

a ja odkurzylam, umylam podloge i nastawilam barszcz:)

uf:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mnie się rozstępy póki co zrobiły straszne ale tylko na cyckach, bolą i pieką ;/ brzuch strzelił tylko koło pępka i mam nadzieje,ze tak zostanie ..

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri dasz rade. Jestesmy z toba myslami.

Gosiak na zaspie mozna miec tylko jedna osobe towarzyszaca, za to na klinicznej mozna miec meza i doule :-) kurde teraz ja mam bajzel w glowie. Jeszcze po tym filmiku ktory wczoraj wrzucilam wam z porodu to juz wogole...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 31 stycznia 2015, 19:21

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri do boju :)

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na piersiach tez mam ale nie widac ich bo sa jasne- chyba mialam tez wczesniej a pod brzuchem to czerwone..

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 31 stycznia 2015, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katis a Ty jeszcze na chodzie?:)

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 2087 2088 2089 2090 2091 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Cykl miesiączkowy a wygląd kobiety - wpływ na skórę i włosy

Cykl miesiączkowy i przemiany hormonalne, które w nim zachodzą mają wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Cykl miesiączkowy a wygląd - jak hormony mogą wpływać na Twoją skórę i włosy? W których fazach cyklu Twoja cera może być w lepszej kondycji, a kiedy mogą pojawiać się problemy? Hormony a trądzik - kiedy problemy z wypryskami mogą się nasilać? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ