Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnySloneczna bez takich! Jakie 2 tygodnie?
Ja obstawiam, że do końca tygodnia będziecie już rozdwojeni.
Doszłam do wniosku, że jutro wydrukuję sobie dokumenty do becikowego, PESEL, zameldowania itp - tak o, żeby mieć te blankiety w domu i wypełnione zawieźć w odpowiednie miejsca.
W ilu egzemplarzach drukujecie plan porodu? Dopisujecie tam, że macie na coś uczulenie, ewentualnie możliwość konfliktu?słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
angelcia wrote:W ilu egzemplarzach drukujecie plan porodu? Dopisujecie tam, że macie na coś uczulenie, ewentualnie możliwość konfliktu?
Uczulenie mam wpisane w karcie ciąży. -
ale co drukujesz do Peselu itd?
Becikowe to mi i tak po porodzie da zaswiadczenie jak pojde po tych 6 tyg.
na Becikowe jest rok.
a tak to chyba Szpital zglasza urodzenie i potem po koeli sie jezdzic USC, meldunek itd..
ja musze gdzies aktu malzenstwa tylko poszukac.
a tak to wydrukowalam ta liste i maz bedzie jezdzil po urzedach -
Gratulacje dla Rudaska:)
Sloneczna wroze Ci szybki porod!
Ostatnio duzo chlopcow na liscie, jakies chetne mamy z dziewczynkami?
My zrobilismy bezglutenowy chlebek i wyszedl pyszny.
Nie moge patrzec juz na herbe z lisci malin.
Jutro sobie tez pochodze po schodach a co mi tam!
Boroniowka a Ty wychodzisz jutro? Moze przez noc sie cos ruszy, w szpitalu na pewno maja duzo schodow
Sue wypoczywaj i wyspij sie, niech jutrzejszy dzien bedzie jednym z najpiekniejszychWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 22:56
słoneczna 85, Sue lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnySloneczna ja drukuje tak:
-wniosek o wydanie nr PESEL
-do becikowego sa 3 dokumenty - oswiadczenie drugiej osoby, ze nie pobiera tego zasilku, zaswiadczenie od lekarza, ze sie bylo na wizycie przed 10tc, i wniosek becikowy.
Tyle znalazlam na necie, wole to miec w domu i wypelnic, niz prosic sie w urzędzie o to, bo zaoszczedze czas na wypelnianie tam
Meldujemy do 14 dni po porodzie - potrzebny jest wniosek o wydanie odpisu aktu urodzenia, akt malzenstwa, akt urodzenia matki i to wszystko zalatwiamy w USC
Do becikowego porzebujemy akt urodzenia, zglaszamy do urzędu i wypełniamy te 3 druki.
Ubezpieczenie - zgłaszamy do pracodawcy do 7 dni po narodzinach.
Przychodnia - zgłaszamy malucha chyba też jak najszybciej.
Jesli cos zle napisalam to poprawcie.słoneczna 85 lubi tę wiadomość
-
Dziewczeta od jakis 1,5-2h mam skurcze takie w odstepach od 7 do 10 minut. Moze cosz tego bedzie. I jeszcze krzyze mnie bola do tego wszystkiego...buu. Umylam dzis podlogi na kolanach,zyrandol i zmienilam firanki...moze to tego zasluga?
Narazie kulam sie po sofie w salonie i sie okaze czy to znowu nie falszywy alarm. Wiem tylko ze moje dziecko w brzuchu od jakis 3-4h jest bardzo, bardzo aktywne w brzuchu,jakby sie stresowalo:/
Gosiak, angelcia, Penelope, słoneczna 85, gusiaa, mala_mi1982, ash, Fedra, kasia_1988, derii84, asia888, Bietka lubią tę wiadomość
-
No wlasnie wrocilam z lazienki i widze ze czop odszedl-caly krwisty ... stad napewno te skurcze. Rano jeszcze byl brazowy. Juz zaczynam sie bac bo przy Alexie odszedl mi krotko przed porodem:o
słoneczna 85, ash, derii84, asia888, megg, Angélique89 lubią tę wiadomość
-
Przepraszam, że się wtryniam bez zaproszenia, ale z sentymentu czasem podczytuję te, na które czas
Nie wiem, czy tak jest we wszystkich urzędach, ale u nas szpital dawał do USC info o urodzeniu, do dwóch tygodni trzeba było się zgłosić i to urząd od razu meldował dziecko w miejscu zamieszkania rodzica, nie trzeba było nigdzie chodzić i meldować samemu, tak samo z urzędu szedł wniosek o wydanie nr PESEL, po który się już tylko po paru tygodniach szło samemu odebrać
A tak poza tym, gratuluję Mamusiom już rozpakowanym, a pozostałym życzę szybkiego, w miarę mało bolesnego poroduWiadomość wyedytowana przez autora: 5 lutego 2015, 23:42
Gosiak, słoneczna 85, ash lubią tę wiadomość