X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • laureczka25 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 19:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny będę wdzięczna za informacje o tym jakie dokumenty są potrzebne do ZUS w celu złożenia wniosku o urlop macierzyński. Wiem, że wstawiałyście na forum to wiele razy ale nie mogę się dokopać

Laureczka25
  • laureczka25 Ekspertka

Wysłany: 19 lutego 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miała może któraś hemoroidy po porodzie? Znacie jakieś skuteczne sposoby? Mi wyszły w drugiej dobie i w sumie to one mnie najbardziej bolą.

Laureczka25
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka gratulacje!!!

Na opryszczkę - olej kokosowy ;)

My po pierwszej kąpieli. Ryk nie z tej ziemi. Ale teraz umyty, pacnący kokosem leży grzeczniutko w łóżeczku ze smokiem.

Gosiak, dzięki za podpowiedź! Jak moje chłopaki pójdą spać to poodciągam.

Dziś niestety podałam małemu mm. Płakałam i karmiłam, ale 5 godzin przerwy w niejedzeniu to dużo. Ale najpierw nakłaniamy go do butelki, a potem podtykam mu pierś i je. Nie wiem o co chodzi.

Mamy laktator Madela Mini Electic i butelkę Madela Calma.

Zrobiłam listę pytań do położnej. Jutro szybko od nas nie wyjdzie.

Mnie boli szycie krocza, mam je mega opuchnięte ale wierzę, że dobrze mnie poszyli. Cóż mi zostało?

Powiem wam, że po porodzie dostałam takiego krwotoku z macicy, że wyglądam jak swój własny trup. Nie byłam w stanie sama się podnieść i wszystko inne związane z utratą krwi. Wszyscy myśleli, że jestem po cesarce. Gdyby nie mąż, nie wiem jakbym zajęła się synkiem w szpitalu. Właściwie on zajmował się i mną i nim.

Widziałam, że pisałyście o SIMINie w Chorzowie. Ja tam rodziłam. Faktycznie dają znieczulenie, sami proponują. Trafiłam na bardzo miłą położną i ginekolog, które mnie nie odstąpiły na krok w II fazie, a nie szło mi za dobrze.
    Ogólnie poród szybki, bo o 8 odeszły mi wody, o 9.40 zaczęły się skurcze, o 12.00 znieczulenie, o 14.35 urodziłam. Ale musieli mi podać oxy, bo moje skurcze były za krótkie.

Penelope, asia888, PatrycjaP lubią tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• Penelope Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 19:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka, gratuluję :)

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 19:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, przykro mi że nie możesz widywać Janeczki. Ja po cc w szpitalu też bałam się położyć bo podnieść się było katorga. Mogę powiedzieć że swobodnie czuję się dopiero od dwóch dni, czyli po 8 dobie, dopiero się przekrecam bez problemu w łóżku czy czy wstaję bez stosowania sposobów. Ale jak czytam jak dziewczyny po porodzie sn popękane i siedzieć nie mogą dniami to też już nie wiem co lepsze. Ani jedno ani drugie. Trzymajcie się dziewczyny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 19:57

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laureczka ja dokumenty wysylalam do hrow i tam mialam wniosek o dodatkowy urlop macierzynski - podstawa to 20 tyg a dodatkowy na 1 dziecko to 6 tygodni, oraz doradkowy urlop rodzicielski- po skonczeniu dodatkowego macierzynskiego - kolejne 26 tyg.. A do tego orginal odpisu skroconego aktu urodzenia .. Z prosba o zwrot :) to tyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 lutego 2015, 20:07

laureczka25 lubi tę wiadomość

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue, psychicznie miałam dziś załamanie - płakał dziś ordynatorowi, położnej, plakałam w pokoju... Ale mój M. mnie podniósł do pionu, kochany. Był u małej dwa razy dziś, jutro przyjedzie raniutko też. Mówił, że grzeczniutko śpi, najedzona, zadowolona.
    Mam to samo co mała - bakterie e-coli z końcówki wód, które okazały się zielone. Mała już ma crp 5

derii84, Patrycja20 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak, płacz oczyszcza :-* masz prawo płakać, w końcu to Twoje maleństwo.

ps jak fajnie nie mieć zatwardzeń... teraz takie mam trawienie, że hej! w szoku jestem. Nic się nie dzieje poza tym.
    Wracam zaraz do łóżka, bo znowu mnie siły opuszczają..

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • PatrycjaP Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia Gizela wrote:
    Truskawka gratulacje!!!

Na opryszczkę - olej kokosowy ;)

My po pierwszej kąpieli. Ryk nie z tej ziemi. Ale teraz umyty, pacnący kokosem leży grzeczniutko w łóżeczku ze smokiem.

Gosiak, dzięki za podpowiedź! Jak moje chłopaki pójdą spać to poodciągam.

Dziś niestety podałam małemu mm. Płakałam i karmiłam, ale 5 godzin przerwy w niejedzeniu to dużo. Ale najpierw nakłaniamy go do butelki, a potem podtykam mu pierś i je. Nie wiem o co chodzi.

Mamy laktator Madela Mini Electic i butelkę Madela Calma.

Zrobiłam listę pytań do położnej. Jutro szybko od nas nie wyjdzie.

Mnie boli szycie krocza, mam je mega opuchnięte ale wierzę, że dobrze mnie poszyli. Cóż mi zostało?

Powiem wam, że po porodzie dostałam takiego krwotoku z macicy, że wyglądam jak swój własny trup. Nie byłam w stanie sama się podnieść i wszystko inne związane z utratą krwi. Wszyscy myśleli, że jestem po cesarce. Gdyby nie mąż, nie wiem jakbym zajęła się synkiem w szpitalu. Właściwie on zajmował się i mną i nim.

Widziałam, że pisałyście o SIMINie w Chorzowie. Ja tam rodziłam. Faktycznie dają znieczulenie, sami proponują. Trafiłam na bardzo miłą położną i ginekolog, które mnie nie odstąpiły na krok w II fazie, a nie szło mi za dobrze.
    Ogólnie poród szybki, bo o 8 odeszły mi wody, o 9.40 zaczęły się skurcze, o 12.00 znieczulenie, o 14.35 urodziłam. Ale musieli mi podać oxy, bo moje skurcze były za krótkie.

Pia Gizela byłam tam dzisiaj właśnie pooglądać co i jak. I chodź mam daleko bo niecałą godzine się jedzie to jestem pewna, że tam chce rodzić !
    Położna która omawiała wszystko to anioł, a nie kobieta. Taka Pani koło 50tki w ciemnych krótszych włosach. bardzo energiczna kobieta, widać ze ta praca to jej pasja. Mam nadzieje, że trafie na nią :) No i to znieczulenie do którego wręcz namawiają. Ogolnie jakie podejscie cudowne. Aż chce się rodzić.
    A Ty skąd jesteś - ile miałaś do szpitala ?

Ja mam na dziś termin. Była wizyta i nic kompletnie się nie dzieeje.. Czekac mam i tyle.

asia888 lubi tę wiadomość

Maja<3 http://www.iv.pl/images/89232029326301542917_thumb.jpg 3jgxyx8d3zgfl70x.png
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    laureczka25 wrote:
    Miała może któraś hemoroidy po porodzie? Znacie jakieś skuteczne sposoby? Mi wyszły w drugiej dobie i w sumie to one mnie najbardziej bolą.
    Możesz spokojnie stosować posterisan karmiąc piersią dostępny w aptece bez recepty (czopy lub maść). Pytałam o to trzech ginekologów i każdy powiedział, że można.

laureczka25 lubi tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    A mnie sie zrobiła opryszczka na wardze:/ czym to moge smarować? Poki co smaruje olejem kokosowym. No i uważam, zeby małego nie zarazić ;(
    Dzis przed nami pierwsza kapiel :) ciekawe jak malutki zareaguje:)

AsiaSzw, sprawdzilam dzis laktator. Jest extra! Szybko, delikatnie ciągnie, sciagnelam w sumie 50ml w jakies 30minut, moze troche mniej.

Kurde, to niesprawiedliwe! Mówią, ze kobieta po porodzie sn juz śmiga na drugi dzien! A ja nawet usiąść nie moge!
    To jest chyba przewaga cc nad sn- po cc mozna usiąść!!! A ile czasu ja nie usiądę? Chociażby z samego stresu.. Wrrrr..
    Ciekawe czy mozna było uniknąć tego nacięcia u mnie i jak długo sie bede goić:(
    Sue podobno po porodzie sn w siadaniu pomaga takie male kółko do pływania dla dzieci albo poduszka specjalna z otworkiem ;)

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    weronika85 wrote:
    czy zdążymy na porodówkę do Tranowa. do Tarnowa jedzie się 29 min. My z moim mężem Sławomirem Wolakiem wyjedziemy o 12:00 a wody mi odejdą o 12:15. bo mam na 20.02.2015 wyznaczony termin porodu. Proszę mi na pisać. dziękuję :)
    Dość precyzyjny plan porodu przyznam ;)

Sue, Gosiak, Patrycja20, Fedra lubią tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png

Wysłany: 19 lutego 2015, 20:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzieczyny jak układacie dzieci do snu ? Zawijacie w rożek, przykrywacie kołderką, kocykiem czy może jeszcze inaczej ?

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Patrycja, to jak bedziecie juz wracać ze szpitala, to koniecznie weź sobie luźne spodnie - po porodzie możesz miec problem z siadaniem, wiec wysiedzenie 50 km w samochodzie to wyczyn:)
    My wracaliśmy to sobie lezalam na lewym boku, przypieta pasami. P wolno jechał, wiec daliśmy rade :)

Powiem Wam, ze nie musze siadać, mam co prawda cebuszke, ale przeżyje. Jak patrzę na Tomka, to bol znika, naprawdę.
    I coraz mniej mnie ta rana boli.

Gosia, płacz, to oczyszcza. Początki macie ciężkie, nie tak to sobie wyobrazałaś, ale bedzie tylko lepiej. Janka juz zdrowa, teraz pora na Ciebie i wyjdziecie do domu. Dziwne tylko, ze na badaniu nie wyszły te zielone wody. Chyba, ze dopiero w trakcie cc to mogli zauważyć.
    Dobrze, ze masz kochanego meza, ktory o Was dba.

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue - plasterek możesz i jest wtedy bezpieczniej :-)

Sue lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota, ja mam otulacz, mały jest w tym prawie cały czas, bardzo Sie uspokaja, bo jest otulony jak w brzuchu. W lozeczku przykrywam go kocykiem i tak sobie śpi.

Po pierwszej kąpieli wrzask na całego- trauma ze szpitala z mycia pod kranem. Jak odpadnie pepuszek, to nalejemy wiecej wody i bedzie lepiej:)
    Najlepsze jest to, ze wykapalismy go, ubralismy w piżamke no i wzięłam go na karmienie. Miedzy jedna a druga piersią go odbijam. No i co zrobił Tomek? Z blogim uśmiechem na twarzy puścił dwa wielkie baki i zrobił kupę :)
    No i znow musiałam go rozebrać, przewinac i ubrac. Drugi raz cyc i teraz śpi:)
    Co chwile puszcza bąki, ale go nie rozbudzają na szczescie. Ale sadzi bąki jak stary facet :P

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka gratulacje!

Przedszkolanka powodzenia!

Ja do snu przykrywam kocykiem albo dwoma.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

• truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Oskarek waga: 2850g 54 cm :) poród trwał 3 godzinki i 45 minut ale wole go zapomnieć.
    może później go opiszę jak wrócę na "ziemię" hehe :)
    Byłam nacięta i tylko to trochę boli .
    Oskarek niestety był owinięty pepowiną wokół szyi ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło. Mój R strasznie mnie wspierał nie wiem co bym bez niego zrobiła... nawet go położne pochwaliły.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 04:36

Fedra, Angélique89 lubią tę wiadomość

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja otulam na noc. Wszedzie podkreslaja, zeby klasc dziecko na pleckach i nie wkladac niczego do spania - zadnych kocykow, niczego. Tylko w dzien jak caly czas mam na nia oko, to przykrywam ja kocykiem, ale tylko od pasa w dol.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Topola Autorytet

Wysłany: 19 lutego 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. Nie mam ani chwili żeby tutaj zajrzeć a już nie mówiąc żeby doczytać. Mały ma żółtaczkę, ja mam za mało pokarmu i musimy dokarmiać. Położna sugerowała żeby karmić kubeczkiem, próbowaliśmy, jakoś szło ale stresu przy tym co niemiara. I dla nas i dla maluszka. Dziś pezeszliśmy na butelkę medela calma. Strasznie się boję, że przez to nie będę mogła już wrócić do karmienia piersią a bardzo chcę. Mam nadzieję, że jednak się uda.
    Poza tym jest nieźle. Jesteśmy nadal bardzk zmęczeni. Mam nadzieję, że niedługo nabiorę więcej sił żeby opisać mój poród. Za każdym razem jak go wspominam mam inne, przeróżne odczucia. Wszystko od strachu, smutku, dumy, wyrzutów sumienia i sama nie wiem co jeszcze. Jedno jest pewne, jak patrzę na swojego synka to poród nie ma znaczenia.

‹‹ 2402 2403 2404 2405 2406 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

Ciąża bliźniacza – wszystko co musimy o niej wiedzieć

Ciąża bliźniacza to rodzaj ciąży wielopłodowej, podczas której w macicy kobiety rozwijają się jednocześnie dwa płody. Ciąże bliźniacze stanowią około 1,25% wszystkich ciąż, czyli średnio jeden na sto porodów kończy się przyjściem na świat nie jednego, a dwójki dzieci. Współcześnie coraz więcej ciąż to właśnie ciąże bliźniacze. Przeczytaj i dowiedz się m.in. jak powstaje ciąża bliźniacza, jakie są jej rodzaje i jakie może powodować ryzyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ