X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie boje dotykac pepka, przeraza mnie to, boje sie, ze mu urwę :(

• Sue Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka, moj sie tak wyrywa czasami i dokładnie tak jak piszesz- jak próbuje go troche uspokoić smoczkiem (weź przystaw takie wierzgające dziecko do piersi:P), to jest takie samo spojrzenie, typu "oszalalas? Cycek a nie guma!!" :D

Ode mnie wyszła położna, od dnia wypisu mały przybrał 100g!! I to na samej piersi.
    Sprawdziła odruchy wszstko ok. Kazała tylko pod kontrola kłaść go na brzuszek, bo układa sie w pozycji w jakiej był w brzuchu i jest taki lekko skrzywiony.

Lara, tez sie dzis nad tym zastanawiałam- bo ja nawet nie mysle siadać:) położna mowila mi, ze goi sie dobrze, mam je bardzo obrzekniete, wiec dzis chyba tez troche okład jakis z lodu zrobie. Masz szwy rozpuszczalne?
    Czytałam, ze naciete krocze nawet miesiac moze dokuczać.

Jutro pierwsze werandowanie małego!! A w przyszłym tygodniu, jak pogoda sie utrzyma, to
    Mamy iść na spacer!!:)

Bietka lubi tę wiadomość

• Lara 82 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wlasnie karmie i przed cjwila przebieralam, Piotrusiowi odpadl wlasnie pepek! Nie za szybkol
    a tam tak slad zostal wiem ze mam dale psikac, ja sie teraz boje glupia jestem ale tam mu nic nie moze na wierzch z brzuszka wyjsc prawda?

relge6yd3cl8y0me.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara my na patronażu byliśmy w czwartek, Pola miała 10 dni. Na takiej wizycie się waży i mierzy dzieciaczka. Lekarz sprawdzał odruchy, czy napięcie mięśni jest prawidłowe, sprawdzała pępek i tyle :)

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy na wizycie u pediatry. Sprawdzila pepek, ogólny stan, wypisała skierowania na usg brzuszka i kontrolę stawów biodrowych itp. My mamy podejrzenie plesniawek, więc we wtorek mamy kolejna wizyte. Dowiedzieliśmy się też że wycinać się w jedną stronę i mamy to obserwować.

c7hyim7.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara myślę ze około 2 tygodnie trzeba na nacięcie uwazac. Mi rana rozeszła się jak rozpuściły się szwy, choć nie siadalam i bardzo uwazalam. Dlatego na wszelki wypadek lepiej się dłużej pomeczyc, a potem mieć sliczną pipke ;-)

• Sue Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w poniedziałek musze wyslac meza do przychodni, zeby małego zapisać i do mojej firmy, bp musze
    Załatwic macierzyński.
    Co do usc, to dostaliśmy ze szpitala taki papier, w ktorym urząd zapraszam nas 4.03 o 11:15 - nie za późno? Przecież to bedzie wiecej niż 14 dni!

Mały śpi, ja oglądam tv, życie jest cudowne!!

Trzymam kciuki za rodzące. Deri, jak tam?

• agaaa28 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rudasek u mnie sytuacja jest chyba podobna. Mały ciągle chce wisieć na cycu. Wczoraj to miał taki dzień, że przez moment płakałam razem z nim.
    Dziś trochę lepiej, ale też nie zasypia spokojnie, tylko okupione jest to płaczem.
    Generalnie mam wrażenie, że Kubuś albo je albo śpi albo płacze :( Mam nadzieję, że mu to przejdzie.

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My byliśmy wczoraj na pierwszej wizycie u pediatry a dziś na pierwszym spacerze. Jedno i drugie na syrenie... Ach, charakterek to Kubuś ma chyba po mamie... Nerwusek i niecierpliwiec.

Penelope lubi tę wiadomość

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nam położna powiedziała, że mamy się zgłosić w 3 tygodniu życia do przychodni.

co do krocza - mnie się zrobił krwiak, ale nie boli strasznie. Położna kazała maść jakaś kupić na s (mam zapisane), ale to jutro mąż kupi jak pojedzie na zakupy.
    Staram się wietrzyć je, ale jakoś nie wiem jak mam się do tego wietrzenia ubrać. Cały dzień chodzić w koszuli? Wczoraj chodziłam w szlafroku, dziś w dłuższej bluzce.
    Współczuje mojemu mężowi takiego widoku. Sama się źle czuję z tym, że on mnie musi taką oglądać :/
    Czuję szycie, czuję napięcie, ale jest ok. Siadam tylko na miękkim :) I uważam przy siadaniu i wstawaniu.

Mały był przy cycku całą godzinę. Oczywiście miał chwile leniwego ssania, ale się cieszę :)

My USC i meldunek już załatwiliśmy. Podobno mały dostanie paczkę od UM do domu :D

Lara dziękujemy za życzenia!

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 18:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agaaa28, ja mam wrażenie że u nas tak samo. W szpitalu tak ładnie leżał z otwartymi a w domu nie jest tak.

relg9vvjrtqik460.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My pierwsza wizyte u pediatry w przychodni mamy we wtorek czyli tez w 3 tygodniu. Polozna nam powiedziala ze nie ma wczesniejszej potrzeby ciagnac malej do zbiorowiska zarazkow skoro jest calkiem zdrowa. Najchetniej nie poszlabym i w przyszlym tygodniu. Boje sie ze mala od kogos cos zlapie. Jestem za bardzo przewrazliwiona. Myslicie ze moglaby to byc wizyta domowa pediatry? Bo w domu tez ja przeciez moze zbadac czy zwazyc. Chyba jutro do niej zadzwonie i zapytam. I pytanie do was ktore jestescie juz po takiej wizycie. Pewnie gdzies pisalyscie ale ciezko znalezc . Co dokladnie robi pediatra na takiej wizycie? Oglada maluszka,wazy? co jeszcze?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 lutego 2015, 21:10

• Sue Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam wrazenie, ze popuszczam:( nie chodzę siku od wczoraj, a jak ide sie zalatwic, to jest pare kropel!:(
    Mam nadzieje, ze to tylko chwilowy, poporodowy objaw, a nie wysiłkowe nietrzymanie moczu!!!:(:(
    Teraz zacznę juz cwiczyc miesnie kegla i zaciskać zwieracze.

W ogole, mam juz dosc telefonów. Ciagle ktoś dzwoni i pyta "jak noc?" "Płacze, grzeczny?" "Jestes zmeczona"
    Mam ochotę powiedziec, dajcie mi wszyscy troche spokoju, 4 dni temu urodziłam dziecko, musze odpocząć!!

Masakra, zero wyczucia!

• AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue a ile pijesz w ciagu dnia? Bo moze za malo i dlatego nie siusiasz?

My wlasnie sie nakarmilismy troszke i teraz ogladamy swiat. :-)

Elektryczny laktator ogarnal temat i mozemy sie przystawic. Jak jest za dluga przerwa to wiadomo ze troche o rzmiala i jest ciezko ale dal rade. Troche sie zloscil. No i mam wrazenie ze brzuszek troche dokucza :-( kupka jest troszke twardsza przed to dokarmianie :-( mam nadzieje ze juz teraz tylko na cycu... syrena

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia juz tak malo nam zostalo ze maluchy duzo juz nie przytyja, wszystko sie pewnie na dniach rozwiaze, a i te pomiary wagi pewnie beda sie roznic po porodzie, takze bedzie dobrze :)

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia, dzis sie strasznie pocę. Masakra jakas! Wiec moze to tez dlatego:/
    Wczoraj sikałam normalnie, wiec moze to chwilowe. Musze uwazac i grzeje tyłek pod kocem, zeby mnie nie przewialo.

Kupilas medele? Ja sobie dzieki niemu poradziłam z nawalem i zatkanym
    Kanalikiem. Wczoraj miałam piersi jak kamienie, ale dzis juz ok. Przystawiam małego do dwoch piersi, na zmiane - czyli jedno karmienie zaczynam lewa, drugie zaczynam prawa. I dzis mały opróżnia całe piersi, a wcześniej pokarm zostawał.

Ja sobie masowalam tez piersi w trakcie karmienia. Pomogło, bo piersi miałam jak kamienie, Gorace, ze az parzyly!!

• Boroniówka Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 19:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny rozpakowane - czy Wasze dzieciaczki były bardzo aktywne blisko porodu? Mój szaleje po prostu i nie wiem czy to normalne czy nie

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue tak kupilam Medele Swing ta co polecala Agnieszka. Odpukac puki co jest super.

Dziewczyny z ta waga to ja bym wyluzowala. Moj 10 dni przed porodem wazyl 3850 wiec szacowana waga na porod byla ponad 4. A maly sie urodzil 3760 g

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 20:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:

W ogole, mam juz dosc telefonów. Ciagle ktoś dzwoni i pyta "jak noc?" "Płacze, grzeczny?" "Jestes zmeczona"
    Mam ochotę powiedziec, dajcie mi wszyscy troche spokoju, 4 dni temu urodziłam dziecko, musze odpocząć!!

Masakra, zero wyczucia!

mam to samo. i chęć powiedzieć, że jestem mega zmęczona.

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 20 lutego 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam gdzieś w poradniku, że kobieta karmiąca powinna wypijać dziennie 3,8 litra płynów.
    Dziś dostałam jedynkę, w której M. Może być ze mną cały czas. Jest od 17:15 i już raz karmił małą, teraz odciągnęłam i poleciał znowu - nakarmić i z nią posiedzieć. Dziś też był zarejestrować Janeczkę w USC a w przyszłym tygodniu pojedzie do mnie do pracy i ogarnie wszystkie formalności.

Medela swing to te modele, które stoją w szpitalach? Takie duże, niebieskie? Czy te szpitalne to jeszcze coś innego?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 2411 2412 2413 2414 2415 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak zwiększyć szansę na ciążę? Poznaj badanie PGT wykorzystywane w leczeniu in vitro.

Starania o dziecko dla wielu par stanowią najważniejszy i najbardziej emocjonalny etap w życiu. Gdy naturalne poczęcie okazuje się trudne lub niemożliwe z pomocą przychodzi medycyna. Dzięki nowoczesnym technologiom i coraz lepszemu zrozumieniu mechanizmów genetycznych specjaliści są w stanie nie tylko wspierać proces zapłodnienia pozaustrojowego, ale także zapobiegać potencjalnym trudnościom. Coraz większą rolę w leczeniu niepłodności odgrywa diagnostyka genetyczna zarodków – a jednym z najbardziej przełomowych narzędzi w tym obszarze jest badanie PGT (Preimplantation Genetic Testing).

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Stres oksydacyjny w plemnikach jako przyczyna męskiej niepłodności

Wiadomo, że stres może mieć negatywny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Ale co ma wspólnego stres oksydacyjny z plemnikami? Czy może być on przyczyną męskiej niepłodności? Dowiedz się, skąd bierze się stres oksydacyjny oraz jak diagnozuje się jego obecność w męskim nasieniu?

CZYTAJ WIĘCEJ