X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W nocy kilka skurczy. Teraz tez sa, jeszcze nie takie silne i nieregularne ale coraz bardziej odczuwalne. Mam nadzieje, ze sie rozkreci. Czekam na obchod i po nim pewnie podlacza kroplowke z oxy. No i ciekawe jak moja szyjka. Jestem wykapa i gotowa tylko bardzo glodna bo nie moge nic jesc. Trzymajcie mocno kciuki i dam znac jak cos bede wiedziala.

Przedszkolanka gratulacje! Super, ze tak szybko poszlo!

Ciekawe jak asia, pewnie tez urodzila juz.

Patrycja20, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Dziewczyny jakis sposob na brak kupki po mm? Ada od wczoraj od popoludnia nic nie ukleila i zaczynam fiksowac. Ile czasu po mm moze nie byc kupki? Niby w szpitalu mowili, ze jedna na dwa dni wystarczy, ale dla mnie to szok, ze dzieciuch ktory robil kupe przy kazdym jedzeniu nagle przestal.

Kwestia pepka – ruszacie nim? Ja sie boje, ze jej urwe ten kikut :/

Rozpakowanym gratuluje :*

Co do mm nie pomogę bo karmię piersią:)
    Pępuszek myj Kochna nawet 2 razy dziennie acteniseptem, nie boj sie...zalej go i wez patyczek do uszu i porzadnie nim tam wszystko osusz. Przede wszystkim powachaj wydzieline, czy nie smiedzi...:)
    u nas juz odpadł ale jeszcze zalewamy i czyscimy bo troszke krwi sie jeszcze wydobywa:)

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Aagnieszkaa Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, nie poradzę Ci z kupka. Bo póki co u nas przy każdym karmieniu kleks :-)

Natomiast jeśli chodzi o pepuszek, to ja po czwartkowej wizycie położnej dowiedziałam się ze źle dbam o niego. Noh mały miał naprawdę duża pepowine, więc on będzie bardzo długo odpadac. Musimy jej bardzo pilnować zeby nie wdalo się zakażenie. Do tej pory spryskiwalam octaniseptem, i delikatnie przejezdzalam wokół pępka gazikiem. Teraz robię to cztery razy dziennie, używając nasaczonego w octanisepcie patyczka do uszu. Odchylam delikatnie pępek i przecieram na około. I dopier teraz widzę że jestvtam fald skóry, pod którym zbiera się żółta wydzielIna. O to miejsce musimy szczególnie dbać.
    Położną powiedziała żeby nie martwić sie pepkiem, on się nie urwie od tych zabiegow.

A czy któryś z Waszych dzieciaczkow ma problem z oczkami, zbiera się w nichbropa. Podejrzewam że w jednym oczku Fryderyk ma zatkany kanalik :-(

Mąż i Żona od 31 maja
    Mama 15 miesiecznego m3sxdqk3mrbqjtj1.png
  • Boroniówka Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka gratulacje !:D Mowilam,że urodzisz do końca tygodnia :D oj chciałabym przejść przez poród podobnie ;) dobrze,że najgorsze przeczekałaś w domu :)

mnie w nocy męczyły skurcze,ale chyba przepowiadające choć bolesne i silne,jak codzien ból miesiączkowy no i kręgosłup :/ eh..
    jutro jadę do szpitala na ktg,chciałabym wrócić potem do domu,no chyba że sie zacznie,ale jakoś wątpię i boje się,ze mogę byc z nas ostatnia ;)

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

73esxwa.png
    bfarxzdvidppk01a.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia moj maly jal byl na mm to w szpitalu mowili ze ma byc jedna kupka na dobe ale w domu nie robil raz 1.5 dnia a potem narobil po pachy. Sprobuj czasem przepoic Ade przegotowana woda albo koprem. Powinno troche rozluznic kupke

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
  • Rudasek Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny jak usypiacie swoje dzieci?
    Moj og 6.30 ma oczy jak 5zł i do tej pory ani minuty nie kimnął...nie wiem jak GO uspić. Wydaje mi sie ze jak na 2 tyg dziecko to On bardzo mało spi :(

" Potrafimy kochać i marzyć, dlatego wszyscy jesteśmy zwyciężcami "
    relg3e5e4usdxs8f.png
    f2w3ugpjxbbrbi8m.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to ja zle pielęgnuje pępek, bo sie go boje ruszac. Zrobie jak Aga mówisz- psikne patyczek octaniseptem i mu tam pojezdze. Boje sie tego pępka :P

U nas oczka czyste, dzis chyba mu przemyje solą fizjologicxna, bo poki co tylko wacikiem z ciepła woda.

• LadyMK Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Dziewczyny jakis sposob na brak kupki po mm? Ada od wczoraj od popoludnia nic nie ukleila i zaczynam fiksowac. Ile czasu po mm moze nie byc kupki? Niby w szpitalu mowili, ze jedna na dwa dni wystarczy, ale dla mnie to szok, ze dzieciuch ktory robil kupe przy kazdym jedzeniu nagle przestal.

a dopajacie wodą albo koperkiem??

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka gratulacje!
    a ja doczekałam zrobienia rzęs:)
    miłej niedzieli :*

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, co do kupki po mm to nie pomoge, ale słyszałam, ze po mm kupki moga byc raz na dzien.
    U nas jest karmienie-pierd-kupa :)

• NASTA Przyjaciółka

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:

Mój miał problem z kupką po mm. Dostał okropnych zaparć. W szpitalu kazali mi go położyć na brzuszku a pod brzuszek zwinąć pieluchę. Kazali równiez złapać za zgięte nóżki kołysać z jednej strony na drugą. To ułatwia dziecku zrobienie kupki. Można też pomasować brzuszek.
    Niestety w naszym przypadku nie pomogło - skończyło się odpowietrzaniem Maluszka - czyli rurka w dupkę :/ Po tej akcji nigdy więcej nie dałam Małemu mm.

Co do pępuszka to trzeba go pielęgnować - tzw. raz - dwa razy dziennie spryskiwać octeniseptem oraz czyścić dookoła wewnątrz patyczkiem nasączonym również tym specyfikiem. To też mi powiedzieli w szpitalu.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 10:22

Sue lubi tę wiadomość

atdc20mmmoziyqnb.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ta wydzielina w pepku jest dobra mam rozumieć tak?

Mloda nie bardzo chce pic herbatke, ake robi kilka lykow miedzy posiłkami

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka gratulacje !!!!

U nas noc spokojna, po tragicznym dniu. W nocy dwa karmienia zaliczyliśmy, w odstępie godziny, ale od 5,30 do 9,30 mały spał. Nie budziłam go, bo wczoraj tak malutko spał.
    I spał dziś pół nocy z nami :)

Niestety ma takie silne gazy i mu strasznie przeszkadzają. Więc przechodzimy na karmienie na leżąco. Teraz go nakarmiłam i śpi. Ale po karmieniu, jak zaśnie muszę z nim tak z 20min. posiedzieć, bo inaczej pobudka.

Mąż mi pomaga na razie jak może. Boję się jutra. Bo wraca do pracy! A ja sama z małym!

Pępek położna nam właśnie tak kazała pielęgnować jak Aagnieszce, przy czym zalecała mieszankę 2:1 spirytus z wodą przegotowaną. Więc my na zmianę raz octeniseptem, raz spirytusem.

Początkowo mieliśmy kąpać małego co dwa dni. Teraz zastanawiamy się czy nie codziennie. Może będzie lepiej spał?

U nas kupka jedna na dzień. A wczoraj nie było.

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 10:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolanka gratulacje !!!!

U nas noc spokojna, po tragicznym dniu. W nocy dwa karmienia zaliczyliśmy, w odstępie godziny, ale od 5,30 do 9,30 mały spał. Nie budziłam go, bo wczoraj tak malutko spał.
    I spał dziś pół nocy z nami :)

Niestety ma takie silne gazy i mu strasznie przeszkadzają. Więc przechodzimy na karmienie na leżąco. Teraz go nakarmiłam i śpi. Ale po karmieniu, jak zaśnie muszę z nim tak z 20min. posiedzieć, bo inaczej pobudka.

Mąż mi pomaga na razie jak może. Boję się jutra. Bo wraca do pracy! A ja sama z małym!

Pępek położna nam właśnie tak kazała pielęgnować jak Aagnieszce, przy czym zalecała mieszankę 2:1 spirytus z wodą przegotowaną. Więc my na zmianę raz octeniseptem, raz spirytusem.

Początkowo mieliśmy kąpać małego co dwa dni. Teraz zastanawiamy się czy nie codziennie. Może będzie lepiej spał?

U nas kupka jedna na dzień. A wczoraj nie było.

relg9vvjrtqik460.png

• megg Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przedszkolaka gratuluję

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 lutego 2015, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też jedna czasami dwie kupki na dzień.

My ruszamy w podróż do dziadków. :)

• megg Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 11:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój czasem jak robi kupkę to aż się rozbudza. U was też. ?
    i oczywiście najlepiej się śpi w łóżku z mamą
    tez sprawdzanie czy oddycha? Mam jakąś schize z tym

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• megg Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od 1.03 kupony allegro

Sue, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

• Sue Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy o pępku, a nam wlasnie odpadł:))
    Położna w piatek mowila, ze cieniutka pepowinka i zaraz odpadnie i prosze:) w 6 dobie zycia moje malenstwo pozbyło sie kabla:)
    I teraz mozemy kąpać po szyje:)

Wlasnie lezy na brzuchu i nie protestuje:)

• cath Autorytet

Wysłany: 22 lutego 2015, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny ktorym dzieciaczkom odpadl kikut pepowinowy. Powiedzcie mi jak wygladal pępek? Bo u nas trzyma sie na dosłownie ostatnim włosku! I jest czerwony tak jakby cos tam jeszcze bylo. Jakby nieususzona pępowina? Kurde ciężko to opisać. Ale ani sie nic nie sączy z tego, ani brzydko to nie pachnie. W sumie wszystko jest ok tylko zastanawiam się czy to tak ma byc!

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
‹‹ 2425 2426 2427 2428 2429 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

6 porad jak wybrać najlepszego specjalistę od leczenia niepłodności

Wybór najlepszego lekarza specjalisty jest najwyższym priorytetem każdej kobiety, której starania przedłużają się lub dotychczasowe leczenie okazało się nieskuteczne. Szukając kompetentnych godnych zaufania lekarzy, którzy mogą pochwalić się wysoką skutecznością, należy brać pod uwagę również jakość placówki, w której przyjmują.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Torbiel na jajniku - przyczyny, objawy i leczenie

Torbiel na jajniku od czasu do czasu pojawia się u większości kobiet. Są to cysty lub pęcherzyki, które zazwyczaj wypełnione są płynem i które najczęściej samoistnie znikają. Dowiedz się jakie są objawy torbieli i czy mogą być przeszkodą w zajściu w ciążę? Kiedy należy je leczyć i z jakimi chorobami mogą współwystępować. 

CZYTAJ WIĘCEJ