Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
W nocy kilka skurczy. Teraz tez sa, jeszcze nie takie silne i nieregularne ale coraz bardziej odczuwalne. Mam nadzieje, ze sie rozkreci. Czekam na obchod i po nim pewnie podlacza kroplowke z oxy. No i ciekawe jak moja szyjka. Jestem wykapa i gotowa tylko bardzo glodna bo nie moge nic jesc. Trzymajcie mocno kciuki i dam znac jak cos bede wiedziala.
Przedszkolanka gratulacje! Super, ze tak szybko poszlo!
Ciekawe jak asia, pewnie tez urodzila juz.Patrycja20, przedszkolanka:) lubią tę wiadomość
-
angelcia wrote:Dziewczyny jakis sposob na brak kupki po mm? Ada od wczoraj od popoludnia nic nie ukleila i zaczynam fiksowac. Ile czasu po mm moze nie byc kupki? Niby w szpitalu mowili, ze jedna na dwa dni wystarczy, ale dla mnie to szok, ze dzieciuch ktory robil kupe przy kazdym jedzeniu nagle przestal.
Kwestia pepka – ruszacie nim? Ja sie boje, ze jej urwe ten kikut
Rozpakowanym gratuluje :*
Co do mm nie pomogę bo karmię piersią
Pępuszek myj Kochna nawet 2 razy dziennie acteniseptem, nie boj sie...zalej go i wez patyczek do uszu i porzadnie nim tam wszystko osusz. Przede wszystkim powachaj wydzieline, czy nie smiedzi...
u nas juz odpadł ale jeszcze zalewamy i czyscimy bo troszke krwi sie jeszcze wydobywa:) -
Angelcia, nie poradzę Ci z kupka. Bo póki co u nas przy każdym karmieniu kleks
Natomiast jeśli chodzi o pepuszek, to ja po czwartkowej wizycie położnej dowiedziałam się ze źle dbam o niego. Noh mały miał naprawdę duża pepowine, więc on będzie bardzo długo odpadac. Musimy jej bardzo pilnować zeby nie wdalo się zakażenie. Do tej pory spryskiwalam octaniseptem, i delikatnie przejezdzalam wokół pępka gazikiem. Teraz robię to cztery razy dziennie, używając nasaczonego w octanisepcie patyczka do uszu. Odchylam delikatnie pępek i przecieram na około. I dopier teraz widzę że jestvtam fald skóry, pod którym zbiera się żółta wydzielIna. O to miejsce musimy szczególnie dbać.
Położną powiedziała żeby nie martwić sie pepkiem, on się nie urwie od tych zabiegow.
A czy któryś z Waszych dzieciaczkow ma problem z oczkami, zbiera się w nichbropa. Podejrzewam że w jednym oczku Fryderyk ma zatkany kanalikMąż i Żona od 31 maja
Mama 15 miesiecznego -
Przedszkolanka gratulacje !
Mowilam,że urodzisz do końca tygodnia
oj chciałabym przejść przez poród podobnie
dobrze,że najgorsze przeczekałaś w domu
mnie w nocy męczyły skurcze,ale chyba przepowiadające choć bolesne i silne,jak codzien ból miesiączkowy no i kręgosłupeh..
jutro jadę do szpitala na ktg,chciałabym wrócić potem do domu,no chyba że sie zacznie,ale jakoś wątpię i boje się,ze mogę byc z nas ostatniaprzedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Angelcia moj maly jal byl na mm to w szpitalu mowili ze ma byc jedna kupka na dobe ale w domu nie robil raz 1.5 dnia a potem narobil po pachy. Sprobuj czasem przepoic Ade przegotowana woda albo koprem. Powinno troche rozluznic kupke
-
Dziewczyny jak usypiacie swoje dzieci?
Moj og 6.30 ma oczy jak 5zł i do tej pory ani minuty nie kimnął...nie wiem jak GO uspić. Wydaje mi sie ze jak na 2 tyg dziecko to On bardzo mało spi -
No to ja zle pielęgnuje pępek, bo sie go boje ruszac. Zrobie jak Aga mówisz- psikne patyczek octaniseptem i mu tam pojezdze. Boje sie tego pępka
U nas oczka czyste, dzis chyba mu przemyje solą fizjologicxna, bo poki co tylko wacikiem z ciepła woda.
-
angelcia wrote:Dziewczyny jakis sposob na brak kupki po mm? Ada od wczoraj od popoludnia nic nie ukleila i zaczynam fiksowac. Ile czasu po mm moze nie byc kupki? Niby w szpitalu mowili, ze jedna na dwa dni wystarczy, ale dla mnie to szok, ze dzieciuch ktory robil kupe przy kazdym jedzeniu nagle przestal.
Rozpakowanym gratuluje :*Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
Przedszkolanka gratulacje!
a ja doczekałam zrobienia rzęs:)
miłej niedzieli :*przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
Rozpakowanym gratuluje :*
Mój miał problem z kupką po mm. Dostał okropnych zaparć. W szpitalu kazali mi go położyć na brzuszku a pod brzuszek zwinąć pieluchę. Kazali równiez złapać za zgięte nóżki kołysać z jednej strony na drugą. To ułatwia dziecku zrobienie kupki. Można też pomasować brzuszek.
Niestety w naszym przypadku nie pomogło - skończyło się odpowietrzaniem Maluszka - czyli rurka w dupkęPo tej akcji nigdy więcej nie dałam Małemu mm.
Co do pępuszka to trzeba go pielęgnować - tzw. raz - dwa razy dziennie spryskiwać octeniseptem oraz czyścić dookoła wewnątrz patyczkiem nasączonym również tym specyfikiem. To też mi powiedzieli w szpitalu.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 lutego 2015, 10:22
Sue lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Przedszkolanka gratulacje !!!!
U nas noc spokojna, po tragicznym dniu. W nocy dwa karmienia zaliczyliśmy, w odstępie godziny, ale od 5,30 do 9,30 mały spał. Nie budziłam go, bo wczoraj tak malutko spał.
I spał dziś pół nocy z nami
Niestety ma takie silne gazy i mu strasznie przeszkadzają. Więc przechodzimy na karmienie na leżąco. Teraz go nakarmiłam i śpi. Ale po karmieniu, jak zaśnie muszę z nim tak z 20min. posiedzieć, bo inaczej pobudka.
Mąż mi pomaga na razie jak może. Boję się jutra. Bo wraca do pracy! A ja sama z małym!
Pępek położna nam właśnie tak kazała pielęgnować jak Aagnieszce, przy czym zalecała mieszankę 2:1 spirytus z wodą przegotowaną. Więc my na zmianę raz octeniseptem, raz spirytusem.
Początkowo mieliśmy kąpać małego co dwa dni. Teraz zastanawiamy się czy nie codziennie. Może będzie lepiej spał?
U nas kupka jedna na dzień. A wczoraj nie było.
przedszkolanka:) lubi tę wiadomość
-
Przedszkolanka gratulacje !!!!
U nas noc spokojna, po tragicznym dniu. W nocy dwa karmienia zaliczyliśmy, w odstępie godziny, ale od 5,30 do 9,30 mały spał. Nie budziłam go, bo wczoraj tak malutko spał.
I spał dziś pół nocy z nami
Niestety ma takie silne gazy i mu strasznie przeszkadzają. Więc przechodzimy na karmienie na leżąco. Teraz go nakarmiłam i śpi. Ale po karmieniu, jak zaśnie muszę z nim tak z 20min. posiedzieć, bo inaczej pobudka.
Mąż mi pomaga na razie jak może. Boję się jutra. Bo wraca do pracy! A ja sama z małym!
Pępek położna nam właśnie tak kazała pielęgnować jak Aagnieszce, przy czym zalecała mieszankę 2:1 spirytus z wodą przegotowaną. Więc my na zmianę raz octeniseptem, raz spirytusem.
Początkowo mieliśmy kąpać małego co dwa dni. Teraz zastanawiamy się czy nie codziennie. Może będzie lepiej spał?
U nas kupka jedna na dzień. A wczoraj nie było.
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny ktorym dzieciaczkom odpadl kikut pepowinowy. Powiedzcie mi jak wygladal pępek? Bo u nas trzyma sie na dosłownie ostatnim włosku! I jest czerwony tak jakby cos tam jeszcze bylo. Jakby nieususzona pępowina? Kurde ciężko to opisać. Ale ani sie nic nie sączy z tego, ani brzydko to nie pachnie. W sumie wszystko jest ok tylko zastanawiam się czy to tak ma byc!