X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska do Jastrzębiej Góry :) muszę trochę odpocząć w mniejszym mieście niż stolica :) :) 11.08 jeszcze będziemy u rodziny mojego męża więc czas zleci i odrazu na USG :D jeju już buzia sama się cieszy :)

• juska19 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia ja mam to samo chociaz tutaj wiem jak to wyglada ale mimo wszytsko zobaczyc uslyszec serduszko cos pieknego :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska no musimy czekać ale nic na to nie poradzimy :) dobrze że już nie daleko ;)

juska19 lubi tę wiadomość

• LadyDi Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    ale z miesiaczki wychodzi mi termin porodu 6 luty bo mialam 29.04

mialam juz rozne usg u roznych lekarzy i nawet jak ciaza starsza o te 3 do 6 dni to usg pokazywalo termin porodu na 3 luty zawsze, teraz tez ale na karteczce jest 30.01 mimo to

spojrzalam w kalendarz i wyszlo ze przy dacie 30.01 miesiaczka musialaby byc 26,04

nic juz z tego nie rozumiem :P

Bo to wszystko zależy od tego kiedy była owulacja i kiedy doszło do zapłodnienia. Niby owulacja powinna być jakoś w połowie cyklu, ale rożnie to bywa. No i plemnik ma 7 dni żeby "wpaść" do komórki jajowej. Jeden wpadnie w 2 dni po stosunku, a inny 7. Więc krótko mówiąc, zapłodnienie było 3 dni wcześniej niż powinno być "książkowo" ;) Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. U mnie np. 24.04 to pierwszy dzień ostatniej miesiączki, a teraz wszędzie muszę podawać 29.04, bo tak "powinno" być.

Ja też wstawię swój brzuszek, ale później, bo teraz robię galaretki z kurczaka. Będę jutro wcinać z octem, już się doczekać nie mogę! <3

EDIT.
    Znalazłam taki kalendarz http://www.kalbi.pl/kalendarz-ciazy-2015-01-30 . U Ciebie wygląda to tak: prawdopodobny okres poczęcia: 06-12.05.2014 r.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 18:58

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Bo to wszystko zależy od tego kiedy była owulacja i kiedy doszło do zapłodnienia. Niby owulacja powinna być jakoś w połowie cyklu, ale rożnie to bywa. No i plemnik ma 7 dni żeby "wpaść" do komórki jajowej. Jeden wpadnie w 2 dni po stosunku, a inny 7. Więc krótko mówiąc, zapłodnienie było 3 dni wcześniej niż powinno być "książkowo" ;) Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. U mnie np. 24.04 to pierwszy dzień ostatniej miesiączki, a teraz wszędzie muszę podawać 29.04, bo tak "powinno" być.

Ja też wstawię swój brzuszek, ale później, bo teraz robię galaretki z kurczaka. Będę jutro wcinać z octem, już się doczekać nie mogę! <3

EDIT.
    Znalazłam taki kalendarz http://www.kalbi.pl/kalendarz-ciazy-2015-01-30 . U Ciebie wygląda to tak: prawdopodobny okres poczęcia: 06-12.05.2014 r.

tak wiem korzystalam z tego kalendarza :) wczesniej podajac date 3 luty wyszla mi owulacja dokladnie 14 , a teraz podajac date 31 wychodzi że 10

wspolzylismy tylko dwa razy 10 i 14 maja wiec tylko te dni i okres miedzy nimi wxhodzi w gre

ciezko jest mi okreslic dokladna date zaplodnienia poniewaz moje cykle przez ostatnie pol roku miesiac w miesiac wahaly sie 26-30 kazdy miesiac inaczej

tak czy siak ja nie wierze w ten 30 :P wole rodzic w lutym ale kto wie :)

aha nie rozumiem jednej rzeczy w ogole... skoro z miesiaczki wychodzi mi termin porodu 6 luty jak nic to dlaczego o 4 dni starsza ciaze babeczka nie odejmuje od 6 tylko od 3... ? nie rozumiem, inni lekarze odejmowali od 6 z miesiaczki i to dwoch roznych lekarzy i pomimo raz ciazy starszej 2 dni, a za drugim razem 6 dni to z usg zawsze wychodzilo 3 luty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 19:27

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Sewerynka Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel gratuluje zdrowej dzidzi :) Ja też mialam OM 29.04 tak jak Ty, ale miałam krótkie cykle. I też wg terminu ostatniej miesiączki miałam poród na 03/02 , a teraz jak dzidzia się szybciej rozwija to się termin przesunął na 29/01 , więc po prostu dzidzia jest starsza niż zakłada ostatania data miesiączki i dobrze rośnie, dokładnie tak jak mówi Penelope :-)

Dziewczyny mieszkające za granicą współczuje Wam tego czekania, ja jestem niecierpliwa i w gorącej wodzie kąpana :D I muszę mieć wszystko na już, nie dałabym rady tak długo czekać żeby zobaczyć Fasolę i upewnić się ,że wszystko jest ok.

juska19, Penelope lubią tę wiadomość

f2w3rjjgh6j72quh.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sewerynka wrote:
    Vel gratuluje zdrowej dzidzi :) Ja też mialam OM 29.04 tak jak Ty, ale miałam krótkie cykle. I też wg terminu ostatniej miesiączki miałam poród na 03/02 , a teraz jak dzidzia się szybciej rozwija to się termin przesunął na 29/01 , więc po prostu dzidzia jest starsza niż zakłada ostatania data miesiączki i dobrze rośnie, dokładnie tak jak mówi Penelope :-)

Dziewczyny mieszkające za granicą współczuje Wam tego czekania, ja jestem niecierpliwa i w gorącej wodzie kąpana :D I muszę mieć wszystko na już, nie dałabym rady tak długo czekać żeby zobaczyć Fasolę i upewnić się ,że wszystko jest ok.

dziekuje :)

a wy opowiadacie inna historie, z miesiaczki wychodzil Ci 3 i usg przesunelo na styczen, to mnie tak usg z 6lutego na 3 przesunelo u dwoch lekarzy

bo mi termin porodu z miesiaczki wychodzil 6luty a nie 3luty

i poprzez starsza ciaze termin przesunal sie z 6 na 3 wg usg

a dzisiaj na zdjeciach z usg widniala data 3 luty porodu a babka nie wiedziec czemu odjela od niej 4 dni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 20:03

zjk3p18.png

• Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wy dodajecie zdjęcie brzuszka? :)

• Sue Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, cieszę się, że z Dzidzią wszystko ok :) Myślę, że termin porodu moze się zmienić. Moja koleżanka miała tp na 04.08, a urodziła wczoraj - dziecko samo zdecyduje, kiedy wychodzi :D
    Najważniejsze, że wszystko ok, że dzidzia zdrowa :) A kolejna wizyta niebawem, więc się pewnie dowiesz czy chłopczyk, czy dziewczynka.
    A jak u endokrynologa? Bo też pisalaś, że idziesz?

Ja mam wizytę 05.08, już doczekać się nie mogę!

A dziewczynom współczuję, ż musicie tak długo czekać. Swoją drogą dziwne, że lekarza nie chcą przynajmniej sprawdzić czy ciąża jest prawidłowo umiejscowiona..

U mnie pada - jaka ulga!!

• Penelope Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w UK pierwsze skierowanie na USG miałam dopiero w ubiegły piątek !!! Ja tak jak i Ty nie jestem cierpliwa i nie wyobrażałam sobie tak długiego czekania i dlatego po 7 tygodniu poszłam prywatnie, potem i tak czekałam 5 tygodni do następnego. Ale 12 - 13 czekać to sobie nie wyobrażam. Teraz następne mam 9 września, i to już ostatnie przewidziane przez ubezpieczenie. PS. Lekarza ginekologa na oczy nie widziałam do dziś - tak w ramach ciekawostki powiem.
    Sewerynka wrote:

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia wgrywasz zdjecie na serwer
    http://www.iv.pl/

i kopiujesz link ktory wyskoczy

i wklejasz go pomiedzy komende link

Sue wrote:
    Vel, cieszę się, że z Dzidzią wszystko ok :) Myślę, że termin porodu moze się zmienić. Moja koleżanka miała tp na 04.08, a urodziła wczoraj - dziecko samo zdecyduje, kiedy wychodzi :D
    Najważniejsze, że wszystko ok, że dzidzia zdrowa :) A kolejna wizyta niebawem, więc się pewnie dowiesz czy chłopczyk, czy dziewczynka.
    A jak u endokrynologa? Bo też pisalaś, że idziesz?

Ja mam wizytę 05.08, już doczekać się nie mogę!

A dziewczynom współczuję, ż musicie tak długo czekać. Swoją drogą dziwne, że lekarza nie chcą przynajmniej sprawdzić czy ciąża jest prawidłowo umiejscowiona..

U mnie pada - jaka ulga!!

endokrynolog bajka :) super mila Pani, sluchala co do niej mowilam a mialam slowotok, nie przerywala mi, wydala sie byc zainteresowana i zaangazowana :) a to byla moja pierwsza wizyta, bo od czasu podwyzszonego tsh bylam tylko na jednej platnej poradzie na ktorej dostalam tylko recepte, a dzisiaj byla normalna wizyta u innej endo ktora zgodzila sie mnie przyjac z powodu ciazy

kazala mi zdjac bluzke, pomacala mnie po rekach, po dloniach i po tarczycy, osluchala z tylu i z przodu i dala skierowania na chyba z 5 badan plus na usg tarczycy

mam skierowanie na wapn, witamine d, tsh, ft4, przeciwciala p/tg i p/tpo

plus usg tarczycy

nic z tego nie rozumiem ale jej odrazu zaufalam :) wiec jestem spokojna

i nastepna wizyte mam w piatek i juz z wynikami, pozatym zadawala duzo pytan o objawy, suche lokcie, kolana, o choroby w rodzinie, poczulam sie naprawde dopieszczona :)

podtrzymala mi dawke euthyroxu 50 1 tabetka dziennie tak jak zalecila tamta lekarka i powiedziala zebym nie brala dodatkowej witaminy d bo zrobi mi badanie na ta witamine i wtedy okresli czy potrzebuje ja dalej brac czy tez nie a dawka ktora mam w prenatalnych jest poki co wystarczajaca, jodu rowniez

ale czuje sie jak stara babulinka bo w tygodniu mam okolo 5 wizyt u lekarza, dentysta mi sie przeplata z ginekologiem i endokrynologiem ciagle, a w dodatku ciagle latam do zusu dowiadywac sie o kwestie zasilkowe i naprawde czuje sie jakbym miala juz z 70lat :) zamiast na plaze to do zusu ha ha

swoja droga to zostajecie w ofe czy przenosicie sie do zusu??? ja jestem w temacie kompletnie zielona, w ogole sie nie znam, pytalam ludzi, czytalam w necie, dalej nic sie nie dowiedzialam ale w koncu dzis zlozylam wniosek i zostalam w ofe bo podobno dla mlodszych to moze byc korzystniejsze ale w sumie i tak podobno na jedno wychodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 20:57

zjk3p18.png

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, ja tez ostatnia @ miałam 29 kwietnia :) Wrzucam wyniki z mojego usg genetycznego zebys mogla sobie zobaczyc w czym jest roznica miedzy polozniczym, a genetycznym :) Jesli czujesz niedosyt to zawsze mozesz isc prywatnie na genetyczne, ale powiem Ci ze ja tez mialam przez brzuch i zdjecia sa rozmazane. Najwazniejsze ze lekarz pomierzyl co trzeba :) Ja bylam na tym genetycznym 17 lipca, wiec moje dziecie bylo duzo mniejsze niz Twoje teraz.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/08de9a3d6874.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c22df9560699.jpg

Jak klikniesz w miniaturke to Ci sie po chwili załaduje duze zdjecie, zeby je wygodnie obejrzec to mozna zmniejszac minusem (-) na klawiaturze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 21:38

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Vel, ja tez ostatnia @ miałam 29 kwietnia :) Wrzucam wyniki z mojego usg genetycznego zebys mogla sobie zobaczyc w czym jest roznica miedzy polozniczym, a genetycznym :) Jesli czujesz niedosyt to zawsze mozesz isc prywatnie na genetyczne, ale powiem Ci ze ja tez mialam przez brzuch i zdjecia sa rozmazane. Najwazniejsze ze lekarz pomierzyl co trzeba :) Ja bylam na tym genetycznym 17 lipca, wiec moje dziecie bylo duzo mniejsze niz Twoje teraz.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/08de9a3d6874.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c22df9560699.jpg

Jak klikniesz w miniaturke to Ci sie po chwili załaduje duze zdjecie, zeby je wygodnie obejrzec to mozna zmniejszac minusem (-) na klawiaturze :)

dzieki, no bardzo dokladne faktycznie :) mnie zastanawia czy ta lekarka pomierzyla np obdwod glowki i napisala ogolnie ze tam wszystko okej ale nie podala wymiarow, czy w ogole tego nie mierzyla i faktycznie tylko ta kosc nosowa i przeziernosc karku

Ty masz super rozpisane wszystko :)

zjk3p18.png

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    dzieki, no bardzo dokladne faktycznie :) mnie zastanawia czy ta lekarka pomierzyla np obdwod glowki i napisala ogolnie ze tam wszystko okej ale nie podala wymiarow, czy w ogole tego nie mierzyla i faktycznie tylko ta kosc nosowa i przeziernosc karku

Ty masz super rozpisane wszystko :)

Mi sie najbardziej podobaja, te "wykresiki" z boku z czerwona kropka, ktore pokazuja czy dany wymiar miesci sie w sredniej, czy jest mniejszy czy wiekszy, nie musze googlowac czy to dobre wyniki :)
    A najwiekszy ubaw mielismy z mezem w obwodu brzuszka, ktory jest wyraznie duuzy, smialam sie ze to po tatusiu :P

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurdee dziewczyny chyba cos złapałam bo swedzi mnie i szczypie tam na dole ... Zaraz mnie szlak trafi jasny;/;/

Macie jakies sposoby na to??

Vel super ze wszystko ok ciesz sie :) a termin ci sie na bank zmieni jeszcze

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Kurdee dziewczyny chyba cos złapałam bo swedzi mnie i szczypie tam na dole ... Zaraz mnie szlak trafi jasny;/;/

Ja chyba też, szczypie mnie jak cholera i mega sucho jest!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 22:15

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna zalety chodzenia prywatnie :P jestes spokojniejsza i wszystko masz czarno na bialym :) tez sie tak smialam ale z powodu nosa, na jednym usg wygladal na dlugi i tez sie smialam ze po tatusiu taki nochal dlugi :)

gusiaa wrote:

ale jak zapalenie pecherza moczowego czy tak poprostu ?

ja mialam jedynie problemy z zapaleniem pecherza ale jesli to nie to to dokladnie bym sie umyla plynem do higieny intymnej i ubrala czyste bawelniane majtki plus wkladke i innej rady nie znam, jutro bym sie do apteki przeszla po jakies globulki

a na pecherz to furagina najlepsza i witamina c do tego

zjk3p18.png

• olcia87 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz szałwię to sobie zaparz i rozrób z woda i nią się umyj taką letnią nie za gorącą, powinno troszkę pomóc.

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • gusiaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Ja chyba też, szczypie mnie jak cholera i mega sucho jest!!

Mnie swędzi i mam kremowe upławy;/
    a wizyta dopiero za 2tyg...

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co 15 minut się myje tym do higieny intymnej i bez majtek chodzę i dalej szczypie ;(

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ