X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska do Jastrzębiej Góry :) muszę trochę odpocząć w mniejszym mieście niż stolica :) :) 11.08 jeszcze będziemy u rodziny mojego męża więc czas zleci i odrazu na USG :D jeju już buzia sama się cieszy :)

• juska19 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anusia ja mam to samo chociaz tutaj wiem jak to wyglada ale mimo wszytsko zobaczyc uslyszec serduszko cos pieknego :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Juska no musimy czekać ale nic na to nie poradzimy :) dobrze że już nie daleko ;)

juska19 lubi tę wiadomość

• LadyDi Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 18:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    ale z miesiaczki wychodzi mi termin porodu 6 luty bo mialam 29.04

mialam juz rozne usg u roznych lekarzy i nawet jak ciaza starsza o te 3 do 6 dni to usg pokazywalo termin porodu na 3 luty zawsze, teraz tez ale na karteczce jest 30.01 mimo to

spojrzalam w kalendarz i wyszlo ze przy dacie 30.01 miesiaczka musialaby byc 26,04

nic juz z tego nie rozumiem :P

Bo to wszystko zależy od tego kiedy była owulacja i kiedy doszło do zapłodnienia. Niby owulacja powinna być jakoś w połowie cyklu, ale rożnie to bywa. No i plemnik ma 7 dni żeby "wpaść" do komórki jajowej. Jeden wpadnie w 2 dni po stosunku, a inny 7. Więc krótko mówiąc, zapłodnienie było 3 dni wcześniej niż powinno być "książkowo" ;) Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. U mnie np. 24.04 to pierwszy dzień ostatniej miesiączki, a teraz wszędzie muszę podawać 29.04, bo tak "powinno" być.

Ja też wstawię swój brzuszek, ale później, bo teraz robię galaretki z kurczaka. Będę jutro wcinać z octem, już się doczekać nie mogę! <3

EDIT.
    Znalazłam taki kalendarz http://www.kalbi.pl/kalendarz-ciazy-2015-01-30 . U Ciebie wygląda to tak: prawdopodobny okres poczęcia: 06-12.05.2014 r.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 18:58

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Bo to wszystko zależy od tego kiedy była owulacja i kiedy doszło do zapłodnienia. Niby owulacja powinna być jakoś w połowie cyklu, ale rożnie to bywa. No i plemnik ma 7 dni żeby "wpaść" do komórki jajowej. Jeden wpadnie w 2 dni po stosunku, a inny 7. Więc krótko mówiąc, zapłodnienie było 3 dni wcześniej niż powinno być "książkowo" ;) Nie wiem jak to lepiej wytłumaczyć. U mnie np. 24.04 to pierwszy dzień ostatniej miesiączki, a teraz wszędzie muszę podawać 29.04, bo tak "powinno" być.

Ja też wstawię swój brzuszek, ale później, bo teraz robię galaretki z kurczaka. Będę jutro wcinać z octem, już się doczekać nie mogę! <3

EDIT.
    Znalazłam taki kalendarz http://www.kalbi.pl/kalendarz-ciazy-2015-01-30 . U Ciebie wygląda to tak: prawdopodobny okres poczęcia: 06-12.05.2014 r.

tak wiem korzystalam z tego kalendarza :) wczesniej podajac date 3 luty wyszla mi owulacja dokladnie 14 , a teraz podajac date 31 wychodzi że 10

wspolzylismy tylko dwa razy 10 i 14 maja wiec tylko te dni i okres miedzy nimi wxhodzi w gre

ciezko jest mi okreslic dokladna date zaplodnienia poniewaz moje cykle przez ostatnie pol roku miesiac w miesiac wahaly sie 26-30 kazdy miesiac inaczej

tak czy siak ja nie wierze w ten 30 :P wole rodzic w lutym ale kto wie :)

aha nie rozumiem jednej rzeczy w ogole... skoro z miesiaczki wychodzi mi termin porodu 6 luty jak nic to dlaczego o 4 dni starsza ciaze babeczka nie odejmuje od 6 tylko od 3... ? nie rozumiem, inni lekarze odejmowali od 6 z miesiaczki i to dwoch roznych lekarzy i pomimo raz ciazy starszej 2 dni, a za drugim razem 6 dni to z usg zawsze wychodzilo 3 luty

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 19:27

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Sewerynka Ekspertka

Wysłany: 28 lipca 2014, 19:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel gratuluje zdrowej dzidzi :) Ja też mialam OM 29.04 tak jak Ty, ale miałam krótkie cykle. I też wg terminu ostatniej miesiączki miałam poród na 03/02 , a teraz jak dzidzia się szybciej rozwija to się termin przesunął na 29/01 , więc po prostu dzidzia jest starsza niż zakłada ostatania data miesiączki i dobrze rośnie, dokładnie tak jak mówi Penelope :-)

Dziewczyny mieszkające za granicą współczuje Wam tego czekania, ja jestem niecierpliwa i w gorącej wodzie kąpana :D I muszę mieć wszystko na już, nie dałabym rady tak długo czekać żeby zobaczyć Fasolę i upewnić się ,że wszystko jest ok.

juska19, Penelope lubią tę wiadomość

f2w3rjjgh6j72quh.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sewerynka wrote:
    Vel gratuluje zdrowej dzidzi :) Ja też mialam OM 29.04 tak jak Ty, ale miałam krótkie cykle. I też wg terminu ostatniej miesiączki miałam poród na 03/02 , a teraz jak dzidzia się szybciej rozwija to się termin przesunął na 29/01 , więc po prostu dzidzia jest starsza niż zakłada ostatania data miesiączki i dobrze rośnie, dokładnie tak jak mówi Penelope :-)

Dziewczyny mieszkające za granicą współczuje Wam tego czekania, ja jestem niecierpliwa i w gorącej wodzie kąpana :D I muszę mieć wszystko na już, nie dałabym rady tak długo czekać żeby zobaczyć Fasolę i upewnić się ,że wszystko jest ok.

dziekuje :)

a wy opowiadacie inna historie, z miesiaczki wychodzil Ci 3 i usg przesunelo na styczen, to mnie tak usg z 6lutego na 3 przesunelo u dwoch lekarzy

bo mi termin porodu z miesiaczki wychodzil 6luty a nie 3luty

i poprzez starsza ciaze termin przesunal sie z 6 na 3 wg usg

a dzisiaj na zdjeciach z usg widniala data 3 luty porodu a babka nie wiedziec czemu odjela od niej 4 dni

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 20:03

zjk3p18.png

• Anusia811 Przyjaciółka

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak Wy dodajecie zdjęcie brzuszka? :)

• Sue Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, cieszę się, że z Dzidzią wszystko ok :) Myślę, że termin porodu moze się zmienić. Moja koleżanka miała tp na 04.08, a urodziła wczoraj - dziecko samo zdecyduje, kiedy wychodzi :D
    Najważniejsze, że wszystko ok, że dzidzia zdrowa :) A kolejna wizyta niebawem, więc się pewnie dowiesz czy chłopczyk, czy dziewczynka.
    A jak u endokrynologa? Bo też pisalaś, że idziesz?

Ja mam wizytę 05.08, już doczekać się nie mogę!

A dziewczynom współczuję, ż musicie tak długo czekać. Swoją drogą dziwne, że lekarza nie chcą przynajmniej sprawdzić czy ciąża jest prawidłowo umiejscowiona..

U mnie pada - jaka ulga!!

• Penelope Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mieszkam w UK pierwsze skierowanie na USG miałam dopiero w ubiegły piątek !!! Ja tak jak i Ty nie jestem cierpliwa i nie wyobrażałam sobie tak długiego czekania i dlatego po 7 tygodniu poszłam prywatnie, potem i tak czekałam 5 tygodni do następnego. Ale 12 - 13 czekać to sobie nie wyobrażam. Teraz następne mam 9 września, i to już ostatnie przewidziane przez ubezpieczenie. PS. Lekarza ginekologa na oczy nie widziałam do dziś - tak w ramach ciekawostki powiem.
    Sewerynka wrote:

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anusia wgrywasz zdjecie na serwer
    http://www.iv.pl/

i kopiujesz link ktory wyskoczy

i wklejasz go pomiedzy komende link

Sue wrote:
    Vel, cieszę się, że z Dzidzią wszystko ok :) Myślę, że termin porodu moze się zmienić. Moja koleżanka miała tp na 04.08, a urodziła wczoraj - dziecko samo zdecyduje, kiedy wychodzi :D
    Najważniejsze, że wszystko ok, że dzidzia zdrowa :) A kolejna wizyta niebawem, więc się pewnie dowiesz czy chłopczyk, czy dziewczynka.
    A jak u endokrynologa? Bo też pisalaś, że idziesz?

Ja mam wizytę 05.08, już doczekać się nie mogę!

A dziewczynom współczuję, ż musicie tak długo czekać. Swoją drogą dziwne, że lekarza nie chcą przynajmniej sprawdzić czy ciąża jest prawidłowo umiejscowiona..

U mnie pada - jaka ulga!!

endokrynolog bajka :) super mila Pani, sluchala co do niej mowilam a mialam slowotok, nie przerywala mi, wydala sie byc zainteresowana i zaangazowana :) a to byla moja pierwsza wizyta, bo od czasu podwyzszonego tsh bylam tylko na jednej platnej poradzie na ktorej dostalam tylko recepte, a dzisiaj byla normalna wizyta u innej endo ktora zgodzila sie mnie przyjac z powodu ciazy

kazala mi zdjac bluzke, pomacala mnie po rekach, po dloniach i po tarczycy, osluchala z tylu i z przodu i dala skierowania na chyba z 5 badan plus na usg tarczycy

mam skierowanie na wapn, witamine d, tsh, ft4, przeciwciala p/tg i p/tpo

plus usg tarczycy

nic z tego nie rozumiem ale jej odrazu zaufalam :) wiec jestem spokojna

i nastepna wizyte mam w piatek i juz z wynikami, pozatym zadawala duzo pytan o objawy, suche lokcie, kolana, o choroby w rodzinie, poczulam sie naprawde dopieszczona :)

podtrzymala mi dawke euthyroxu 50 1 tabetka dziennie tak jak zalecila tamta lekarka i powiedziala zebym nie brala dodatkowej witaminy d bo zrobi mi badanie na ta witamine i wtedy okresli czy potrzebuje ja dalej brac czy tez nie a dawka ktora mam w prenatalnych jest poki co wystarczajaca, jodu rowniez

ale czuje sie jak stara babulinka bo w tygodniu mam okolo 5 wizyt u lekarza, dentysta mi sie przeplata z ginekologiem i endokrynologiem ciagle, a w dodatku ciagle latam do zusu dowiadywac sie o kwestie zasilkowe i naprawde czuje sie jakbym miala juz z 70lat :) zamiast na plaze to do zusu ha ha

swoja droga to zostajecie w ofe czy przenosicie sie do zusu??? ja jestem w temacie kompletnie zielona, w ogole sie nie znam, pytalam ludzi, czytalam w necie, dalej nic sie nie dowiedzialam ale w koncu dzis zlozylam wniosek i zostalam w ofe bo podobno dla mlodszych to moze byc korzystniejsze ale w sumie i tak podobno na jedno wychodzi

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 20:57

zjk3p18.png

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 21:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, ja tez ostatnia @ miałam 29 kwietnia :) Wrzucam wyniki z mojego usg genetycznego zebys mogla sobie zobaczyc w czym jest roznica miedzy polozniczym, a genetycznym :) Jesli czujesz niedosyt to zawsze mozesz isc prywatnie na genetyczne, ale powiem Ci ze ja tez mialam przez brzuch i zdjecia sa rozmazane. Najwazniejsze ze lekarz pomierzyl co trzeba :) Ja bylam na tym genetycznym 17 lipca, wiec moje dziecie bylo duzo mniejsze niz Twoje teraz.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/08de9a3d6874.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c22df9560699.jpg

Jak klikniesz w miniaturke to Ci sie po chwili załaduje duze zdjecie, zeby je wygodnie obejrzec to mozna zmniejszac minusem (-) na klawiaturze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 21:38

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 21:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Vel, ja tez ostatnia @ miałam 29 kwietnia :) Wrzucam wyniki z mojego usg genetycznego zebys mogla sobie zobaczyc w czym jest roznica miedzy polozniczym, a genetycznym :) Jesli czujesz niedosyt to zawsze mozesz isc prywatnie na genetyczne, ale powiem Ci ze ja tez mialam przez brzuch i zdjecia sa rozmazane. Najwazniejsze ze lekarz pomierzyl co trzeba :) Ja bylam na tym genetycznym 17 lipca, wiec moje dziecie bylo duzo mniejsze niz Twoje teraz.

http://naforum.zapodaj.net/thumbs/08de9a3d6874.jpg
    http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c22df9560699.jpg

Jak klikniesz w miniaturke to Ci sie po chwili załaduje duze zdjecie, zeby je wygodnie obejrzec to mozna zmniejszac minusem (-) na klawiaturze :)

dzieki, no bardzo dokladne faktycznie :) mnie zastanawia czy ta lekarka pomierzyla np obdwod glowki i napisala ogolnie ze tam wszystko okej ale nie podala wymiarow, czy w ogole tego nie mierzyla i faktycznie tylko ta kosc nosowa i przeziernosc karku

Ty masz super rozpisane wszystko :)

zjk3p18.png

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 21:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    dzieki, no bardzo dokladne faktycznie :) mnie zastanawia czy ta lekarka pomierzyla np obdwod glowki i napisala ogolnie ze tam wszystko okej ale nie podala wymiarow, czy w ogole tego nie mierzyla i faktycznie tylko ta kosc nosowa i przeziernosc karku

Ty masz super rozpisane wszystko :)

Mi sie najbardziej podobaja, te "wykresiki" z boku z czerwona kropka, ktore pokazuja czy dany wymiar miesci sie w sredniej, czy jest mniejszy czy wiekszy, nie musze googlowac czy to dobre wyniki :)
    A najwiekszy ubaw mielismy z mezem w obwodu brzuszka, ktory jest wyraznie duuzy, smialam sie ze to po tatusiu :P

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurdee dziewczyny chyba cos złapałam bo swedzi mnie i szczypie tam na dole ... Zaraz mnie szlak trafi jasny;/;/

Macie jakies sposoby na to??

Vel super ze wszystko ok ciesz sie :) a termin ci sie na bank zmieni jeszcze

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Kurdee dziewczyny chyba cos złapałam bo swedzi mnie i szczypie tam na dole ... Zaraz mnie szlak trafi jasny;/;/

Ja chyba też, szczypie mnie jak cholera i mega sucho jest!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 lipca 2014, 22:15

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna zalety chodzenia prywatnie :P jestes spokojniejsza i wszystko masz czarno na bialym :) tez sie tak smialam ale z powodu nosa, na jednym usg wygladal na dlugi i tez sie smialam ze po tatusiu taki nochal dlugi :)

gusiaa wrote:

ale jak zapalenie pecherza moczowego czy tak poprostu ?

ja mialam jedynie problemy z zapaleniem pecherza ale jesli to nie to to dokladnie bym sie umyla plynem do higieny intymnej i ubrala czyste bawelniane majtki plus wkladke i innej rady nie znam, jutro bym sie do apteki przeszla po jakies globulki

a na pecherz to furagina najlepsza i witamina c do tego

zjk3p18.png

• olcia87 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz szałwię to sobie zaparz i rozrób z woda i nią się umyj taką letnią nie za gorącą, powinno troszkę pomóc.

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • gusiaa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    Ja chyba też, szczypie mnie jak cholera i mega sucho jest!!

Mnie swędzi i mam kremowe upławy;/
    a wizyta dopiero za 2tyg...

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 28 lipca 2014, 22:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja co 15 minut się myje tym do higieny intymnej i bez majtek chodzę i dalej szczypie ;(

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

‹‹ 241 242 243 244 245 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 naturalne sposoby na mdłości w ciąży

Mdłości i nudności to jedna z najczęstszych i najbardziej typowych dolegliwości w pierwszych tygodniach ciąży. Czym są one spowodowane i jak sobie pomóc? Poznaj sprawdzone i skuteczne sposoby, jak zmniejszyć mdłości w ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Rana po cc – jak o nią dbać na każdym etapie jej gojenia?

Rana po cesarskim cięciu to nie tylko ślad na skórze, lecz także miejsce, które przez wiele tygodni wymaga uważnej pielęgnacji. Od pierwszych dni po operacji aż do momentu, gdy blizna blednie i mięknie, zmienia się zarówno jej wygląd, jak i potrzeby. Sprawdź, co jest typowym etapem gojenia, jak dbać o ranę w domu, czego unikać, a także kiedy zmiany w okolicy blizny wymagają konsultacji z lekarzem.

CZYTAJ WIĘCEJ