X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 15:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope dzięki!! Myślę, że i my wieczorem wypróbujemy!

Penelope lubi tę wiadomość

relg9vvjrtqik460.png

• ash Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 15:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Megg pediatra powiedział, ze na tym etapie problem z bazami jest dość naturalny bo układ pokarmowy jeszcze jest nierozwiniety do końca. Zalecił przepajac woda lub herbata z kopru. No nie wiem!
    Nie zalecił stosowania kropelek w tym wieku.
    Nie wiem co robić, teraz młody spi juz 2h, zasnął na spacerze.
    Juz sie boje wieczoru i nocy ;(

ug3715nmrb0zdbvc.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze mi nie mowili o przepajaniu! Pytalam pediatrow w szpitalu to mowili ze tylko piers narazie..
    Moj dzis spal od 14 do 14.24...
    Juz nie mam sil

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a po ile mg DHa teraz przyjmujecie?

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie przepajam i nie zamierzam. To sa stare szkoły - kiedys dzieci karmiono co 3h, a jak płakały z głodu w międzyczasie to kazali wlasnie dawać herbatę - mowila mi to moja mama, ze tak jej położne kazały robic w szpitalu. Dopiero jak wyszła, to karmiła go normalnie, na zadanie.
    Nasz pokarm to jedzenie i picie dla maluszka, wiec nie trzeba mu nic ponadto.
    To prawie tak jal z mm - jakby było lekiem na całe zło. Dziecko złe przybiera na wadze? Po co kobiecie pomoc z kp, lepiej od razu wcisnąć butle i problem z głowy, bo przecież tabelki musza sie zgadzać.
    Rozumiem, jesli ktoś od razu decyduje sie na mm. Jednak jesli kobieta chce karmić piersią, to powinno sie ja w tym wspierać.

Co nie zmienia faktu, ze kampania społeczna o karmieniu piersią pt "Ty tez bądź supermama" mnie zdenerwowała, bo nie każdej kobiecie jest dane karmienie i co wtedy?

Moje dziecko dzis 1,5h jadło, po czym darlo sie jak dzikie. Zabralam mu piers, polozylam na lozku i dałam smoczka, bo cycki by mi odpadły. P go ponosił, poczesal mu włoski i było chwile spokoju.
    Juz widze, ze sie wierci, wiec pewnie zaraz znow bedziemy jedli:)

Gosiak lubi tę wiadomość

• Penelope Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poproszę link do drugiego forum, sorry że podbijam, ale od jakiegoś czasu nie mogę się zalogować, dziś włączyłam laptopa więc może raz jeszcze zpróbuję :) Z góry dziękuję

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie przepajam i nigdy nie przepajałam przy kp.

Pochwalę się, że dziś po raz pierwszy ściągnęłam mleko laktatorem (głównie z mojej chorej piersi, ale z drugiej też trochę) i uzbierało mi się 100 ml :) Cieszę się, będzie na moje jakieś wyjście :)

No i dziś nie wychodziliśmy na dwór. Zrobiłam za to młodemu werandowanie, żeby nie wystawiać go na ten wiatr. No i w ten sposób trochę go poopalałam w słonku przez otwarty balkon. Mam wrażenie, że żółtaczka mu schodzi :)
    Miałam przepajać wodą (na żółtaczkę) ale młody nie chciał, to nie nalegałam :/

megg lubi tę wiadomość

• mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie przepajam i nigdy nie przepajałam przy kp.

Pochwalę się, że dziś po raz pierwszy ściągnęłam mleko laktatorem (głównie z mojej chorej piersi, ale z drugiej też trochę) i uzbierało mi się 100 ml :) Cieszę się, będzie na moje jakieś wyjście :)

No i dziś nie wychodziliśmy na dwór. Zrobiłam za to młodemu werandowanie, żeby nie wystawiać go na ten wiatr. No i w ten sposób trochę go poopalałam w słonku przez otwarty balkon. Mam wrażenie, że żółtaczka mu schodzi :)
    Miałam przepajać wodą (na żółtaczkę) ale młody nie chciał, to nie nalegałam :/

• megg Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash wrote:
    Megg pediatra powiedział, ze na tym etapie problem z bazami jest dość naturalny bo układ pokarmowy jeszcze jest nierozwiniety do końca. Zalecił przepajac woda lub herbata z kopru. No nie wiem!
    Nie zalecił stosowania kropelek w tym wieku.
    Nie wiem co robić, teraz młody spi juz 2h, zasnął na spacerze.
    Juz sie boje wieczoru i nocy ;(

dzieki
    ja tez nie chce przesadzac z kropelkami, a znow polozna mowila mi ze przy kp mam nie przepajac
    i badz tu madry ;/

ja tez boje sie powtorki

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • ash Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My po karmieniu. Zasnął przy piersi, odłożyłam go do łóżeczka ale juz widze jak sie wierci.
    Matko , ile bym dała zeby posłał trochę to i ja sie zdrzemnę. Dzisiejsza noc była koszmarem.

Dostaliśmy skierowanie do ortopedy na kontrole bioderek i wiecie co? Terminy sa na II połowie kwietnia a zeby nas zapisali to muszę pojechać z tym skoerowaniem osobiscie!!! Mowię im ze serio mam przyjechać do nich z dwutygodniowym noworodkiem???!!! TAK!
    Niech sie wypchają!!! Na usg pewnie tez trzeba czekać miesiąc!
    Pójdziemy do Enelmedu!

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Melula Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Lutówki, jestem Styczniową mamą. Jest wśród was może któraś z Ząbek lub okolic (może być bliska Ząbkom Warszawa), bo:
    1. mam na zbyciu pieluszki Dada premium comfort fit rozmiar 2 (około 60 sztuk).
    2. mam na zbyciu puszkę mleka Hipp Combiotik (otwarty we środę 25-02-2015; zużyte 8 miarek) - szkoda zmarnować.

dqprio4pygfv875f.png zrz6anlieenmishw.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja pediatra też nic o przepajaniu nie mówiła i przepadać nie będę, mówiła natomiast, żeby nie dawać żadnych kropelek, leków, bo nawet jak się pręży 30 minut i przy tym kwęka i płacze, to nie oznacza to kolki. Tylko nie do końca rozwinięty układ pokarmowy i nerwowy. Tłumaczyła dokładnie, ze dziecko dostaje sygnał, że chce mu sie kupę i nie ma odruchu parcia ani nie umie rozluźnić mięśni odbytu i stąd albo stęka albo nawet płacze - to tak w skrócie.

megg lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ash na na usg bioderek ide prywatnie bo tez masakra z terminami inaczej, a nie chce tez mlodego w kolejkach trzymac w szpitalu

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ash ja sie sie zapisalam na Nieklanska. Na piczatek kwietnia!!!

ash lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja juz sie nie moge doczekac piatkowej wizyty u pediatry. Po pierwsze musze zapytac o dawkowanie tych durnych witamin, bo przepisala caly aplikator raz dziennie i dawalam jej od niedzieli. Powolutku po kropelce, przelykala to, nawet wygladalo jakby jej to smakowalo, ale jakies 30-60 sekund po skonczeniu dawki wymiotowala za kazdym razem wszystko razem z nadtrawionym juz mlekiem! Wczoraj nawet nosem jej polecialo!

A wieczorem az do nocy miotala sie przy piersi, ssala, miotala sie, na koniec wypluwala :[ Probowalam robic masaz brzuszka, nie wiem czy o to jej chodzilo, ale nie podoba mi sie, ze tyle nagle zaczela wypluwac. Moze ma refluks? Oby mi lekarka cos madrego poradzila.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ostatnio pytałam Was na sposoby na cellulit bo po ciązy moje uda wołają o pomstę do nieba po czym skwitowalam wszystko lekko ironicznym zdaniem "szkoda, ze olej kokosowy nie dziala na cellulit"....A przed chwilą proszę bardzo...trafilam na coś takiego http://tipy.interia.pl/artykul_8414,naturalne-sposoby-na-cellulit,3.html

Gosiak, chyba dzięki Tobie całe forum ma w domu już olej kokosowy. ja tez. Od dzisiaj smaruję uda !!! :D

Gosiak, megg lubią tę wiadomość

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja już po wizycie pediatry, świetna babka. Zbadała Janeczkę wszerz i wzdłuż i wszystko jest ok. Rozmawiałyśmy o ulewaniu i o kolkach, prężeniu się przy bączkach. Ulewanie jest jak najbardziej normalne, moze sie jeszcze nasilić. Prężenie przy bączkach nawet 30 minutowe i płacz to nie kolki i na to nie powinno się brać żadnych kropelek. Tłumaczyła jak działa niewykształcony jeszcze układ trawienny i wydalniczy u takich maluszków.
    Przy tendencjach do ulewanie najlepiej klin ale wyższy niż te nasze - nawet taki do 45 stopni. Najlepsza pozycja półsiedząca, taka jak w foteliku samochodowym. Kłaść na boku - raz na jednym raz na drugim. Nie wpływa to negatywnie na bioderka.

Brzmi jak u nas. Ja nie sadze, zeby moja corcia miala kolki. Bo jak prutnie raz, dwa czy trzy to robi sie lepiej. A ta pozycja polsiedzaca o ktorej napisalas, to przy karmieniu czy po?

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • ash Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Ash ja sie sie zapisalam na Nieklanska. Na piczatek kwietnia!!!

Jutro zadzwonię i zapytam.

ug3715nmrb0zdbvc.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Brzmi jak u nas. Ja nie sadze, zeby moja corcia miala kolki. Bo jak prutnie raz, dwa czy trzy to robi sie lepiej. A ta pozycja polsiedzaca o ktorej napisalas, to przy karmieniu czy po?
    Tak generalnie do odpoczynku, do spania proponowala kat 45 stopni i poducha pod pupe, zeby dziecko sie nie zsunelo.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 4 marca 2015, 18:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy zakładacie na noc biustonosz? Czy któraś mogłaby polecić jakiś miękki bez fiszbin? Najlepiej z linkiem

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png
‹‹ 2510 2511 2512 2513 2514 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ