Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
a do platenego zwolnienia z chorobowego ile oplacaly skladek tych najwyzszych? do zwolnienia- nie do macierzynskiego
bo chce isc na platne zwolnienie i szczerze woallabym oplacic jedna skaldke ( w sierpniu bede wyrejestrowana na 31 dni) potem oplace skladke.
a jest roznica zapalcic 3 a jedna.
no i na zwolnienie wtedy poszlabym od pazdziernika a nie od grudnia -
słoneczna 85 wrote:super!
a ona widziala ze wlasnie sie najadlo?: mialas przez brzuch?
Tak, miałam przez brzuch. Tak cisnęła, że się bałam, że coś maleństwu zrobi, ale widziałam, że dzieciątku to nie przeszkadza.
Pokazywała nam jak jadło. Mówi nagle "patrzcie na usta - pije!", zbliżyła na buzie i usta otwierało i zamykało. Wyglądało to tak jakby siorbało sobie tą wodę. Super to było. A potem zbliżyła żołądek i pokazywała czarną plamkę i mówi, że właśnie się najadło.
A w ogóle to dostałam ochrzan za jeansy, powiedziała, że nawet jeśli ja nie czuję że jest mi ciasno, to ona widzi że są za ciasne. Także w weekend koniecznie idę na zakupy.
Gosiak wrote:Penelope, aplikacji mam kilka, ale ciąża jest fajna - są animacje, filmiki, informacje dziecku i porady - na każdy tydzień.
Podaj proszę przykladowe nazwyWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 15:29
MistrzyniWKochamCieMisiu, Fedra lubią tę wiadomość
-
LadyDi wrote:Ja też tak to liczę
Jestem już po badaniu. Dzieciątko zdrowe. Serce 4-komorowe bijące (155), mózg w normie, 2 rączki, 2 nóżki, przezierność karkowa też w normie. Akurat trafiliśmy jak maleństwo jadło Potem pani doktor powiększyła żołądek i pokazywała, że właśnie się najadło dostałam 8 zdjęć, zwykłych, 3d i 4d. Niestety nie potrafiła jeszcze stwierdzić, czy chłopiec czy dziewczynka. Następne usg mam za 5 tyg, więc wtedy określi płeć. A nóżki jakie długie ma. Partner stwierdził, że będzie piłkarz albo siatkarz No i dziecko starsze o jeden dzień (CRL 72mm).
Taka jestem szczęśliwa, że aż chyba się na zakupy wybiorę
Ja licze to tak że zaczne II trymestr jak mój suwaczek pokaże mi 14 tydzien
tak samo jak zaczne swoje 30lata jak ukoncze 30lat, a nie jak skoncze 29
tak wydaje mi sie bardziej logicznie, a w internecie to na kazdej stronie licza inaczej, od 12, od 13, od 14, od 15.. najwiecej odpowiedzi jest za 14 tygodniem i chociaz ja rowniez powiem ze teraz zaczelam 14tydzien ciazy, ale dopiero jak bede w 14tygodniu i 0 dniu to zaczne liczyc II trymestr bo wtedy dla mnie zaczyna sie liczyc OD 14.
jak jest seans w kinie od 12lat to od ukonczonych a nie od rozpoczetych
Gratuluje udanego badania
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 15:32
-
słoneczna 85 wrote:a do platenego zwolnienia z chorobowego ile oplacaly skladek tych najwyzszych? do zwolnienia- nie do macierzynskiego
bo chce isc na platne zwolnienie i szczerze woallabym oplacic jedna skaldke ( w sierpniu bede wyrejestrowana na 31 dni) potem oplace skladke.
a jest roznica zapalcic 3 a jedna.
no i na zwolnienie wtedy poszlabym od pazdziernika a nie od grudnia
Wszystkie placily za 3 miesiace, po 90 dniach mozna isc na platne zwolnienie lekarskie. 1 pelny miesiac to tylko macierzynski, a l4 to niestety 3 m-ce trzeba placic, ale i tak sie oplaca -
Często przyszła mama słyszy pytanie, w którym jest miesiącu ciąży? Medycznie lekarz jak i przyszła mama przede wszystkim posługują się tygodniami i nie tak łatwo na szybko powiedzieć, który to miesiąc. Poniżej przedstawiamy sposób policzenia miesiąca ciąży.
Prawidłowo powinno się przyjmować poniższe wytyczne.
1 miesiąc - 0-4,5 tyg.
2 miesiąc - 4,5-9 tyg.
3 miesiąc - 9-13,5 tyg.
4 miesiąc - 13,5-18 tyg.
5 miesiąc - 18-22,5 tyg.
6 miesiąc - 22,5-27 tyg.
7 miesiąc - 27-31,5 tyg.
8 miesiąc - 31,5-36 tyg.
9 miesiąc - 36-40 tyg.
Zawsze liczy się pełne (ukończone) miesiące ciąży, czyli np. 22 tydzień to dokładnie 5 miesięcy i 2 tygodnie a nie 6 miesięcy. Teoretycznie kobieta jest już w 6 miesiącu, ale jest on nie skończony więc lekarze nie nazywają go właściwym miesiącem.
Przez lekarzy, zgodnie z regułą Naegelego, pierwszy tydzień ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, czyli około 14 dni przed faktycznym poczęciem dziecka. Stąd też przyjmuje się, iż cała ciąża trwa 280 dni (w praktyce 266 dni od zapłodnienia), czyli 40 tygodni, a więc 9 miesięcy kalendarzowych.
Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu.
wszedzie pisza inaczej ale ja staram sie kierowac CRL
z belly :
Tydzień 14
O Dziecku
Twoje dziecko mierzy około 8 – 9 cm (3.2 – 3.5 cali) i waży około 40 g (1 1/2 uncji).
a moje dopiero co 7cm wbiło a i tak podobno mama ciaze starsza niz z suwaczka wiec to znaczy ze to jeszcze nie jest 14 tydzien ani II trymestr, na innych stronach patrzalam na wymiary i zawsze zgadzaja sie z tygodniem ukonczonym a nie rozpoczetymWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 15:52
Sue lubi tę wiadomość
-
OMG dopiero zwlokłam się z łóżka. M. zadzwonił i jak dowiedział się, że ja jeszcze śpię, to nakrzyczał, że dziecko głodzę i żebym zjadła i dalej mogę iść spać.
Wyjątkowo tak dobrze mi się spało, że szok.
Co do badań genetycznych, to gdybym miała nadmiar gotówki bym je zrobiła, ale skoro na prenatalnych gin stwierdził, że jest ok i nie ma potrzeby to nie robię.
Ale miałam dzisiaj sen, śnił mi się mój poród. SN i czas od parcia do pojawienia się dziecka to było dosłownie 5 minut. Dziecko wyjątkowo duże, czarne włosy, niebieskie oczy i ku mojemu zdziwieniu dziewczynka.Z M. mieliśmy dylemat, bo imię tylko dla chłopca mieliśmy.
Fajnie było już mieć maleństwo przy sobie.
Odkąd zaszłam w ciążę jeszcze nie miałam snu o dziecku i czy to chłopiec czy dziewczynka, aż do dzisiaj. Już się nie mogę doczekać wizyty kiedy to dowiem się czy będzie synuś czy córeczka.
Też tak macie, że czujecie powiększającą się macicę ? Ja już nie mogę siedzieć z kolanem pod brodą ze zgiętą nogą bo czuję, że uciskam i wczoraj jak sporo chodziłam, to czułam, że się powiększyła, początkowo myślałam, że to pełny pęcherz, ale nie i co jakiś czas boli mnie w lewym lub w prawym boku. Spodnie też już uciskają.Sewerynka lubi tę wiadomość
-
juska19 wrote:dzieki Vel czyli 2 trymestr zaczynam w 14 tygodniu
jak widzisz sa dwie szkoly liczenia niektore tak licza, niektore inaczej najlepiej spytaj lekarza mnie jakos bardziej przekonuje 14tydzien z suwaczka niz 14 tydzien z belly
-
sara_nar wrote:Ja liczę tak jak mam podane w książce "W oczekiwaniu na dziecko"
4msc od 14-17 tyg.
W M jak mama wyczytałam o aplikacji Enfamil Expecting Baby, aż sama ją zainstaluję ;)Swoją drogą czytacie czasopisma dla przyszłych mam ?