Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Trochę czasu to zajmuje, wczoraj namoczyła grzybki, dzisiaj rano wrzuciłam do garnuszka i gotują się około 2 godziny, aż będą miękkie. Później podsmażam cebulkę, mogę też wrzucić do niej grzybki i podsmażyć, i wtedy dopiero zagęszczać śmietaną, ale ja cebulkę wrzucam do garnuszka i wtedy zagęszczam, przyprawiam i gotowe!!!
słoneczna 85, Fedra lubią tę wiadomość
-
Vel wrote:http://www.badaniaprenatalne.pl/nieinwazyjne_prenatalne
poczytaj sobie tutaj o wszystkich nieinwazyjnych testach
wychodzi na to ze najlepiej zrobic ten NIFTY i zintegrowany czyli pappa z potrojnym
ale nie mam pojecia jak to cenowo wyglada, a to co zrobisz pewnie i tak wystarczy i Ciebie uspokoi:)
Cenowo: sam NIFTY - 2500złWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 12:04
-
Gosiak wrote:Cenowo: sam NIFTY - 2500zł
ale zintegrowany 440zl a brzmi sensownie
Test zintegrowany
Test zintegrowany polega na wykonaniu testu PAPP-A pomiędzy 10 a 13 tygodniem ciąży oraz testu potrójnego po 14 tygodniu ciąży. Ryzyko wystąpienia wad u płodu określa się na podstawie łącznej analizy obu badań. Prawidłowo przeprowadzony test zintegrowany daje najwyższą wykrywalność wad płodu sięgającą ponad 90%!
ale to teraz wystarczy zrobic pappa i pozniej po 14tyg ewentualnie test potrojny jesli sie mocno denerwuje i nie jest pewnym do konca:)
a ten NIFTY to faktycznie masakraWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 12:08
-
no to zintegrowany to usg genetyczne i test Pappa- ale u nas 600, moze dlatego ze Usg 3D
Rozszerzona Ocena ryzyka zespołu Downa - dwuczęściowe
badanie zintegrowane
(od 11 do końca 13 tygodnia ciąży):
1. Test PAPP - A (PAPPA) - z krwi ciężarnej
2. Pełne badanie ultrasonograficzne (USG 3/4D) budowy dziecka wraz z oceną przezierności karkowej (NT) (od 11 do końca 13 tygodnia ciąży)
(ocenę NT wykonuje lekarz z certyfikatem FMF)
na takie sie zapisalam.
Gosiak lubi tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:no to zintegrowany to usg genetyczne i test Pappa- ale u nas 600, moze dlatego ze Usg 3D
Rozszerzona Ocena ryzyka zespołu Downa - dwuczęściowe
badanie zintegrowane
(od 11 do końca 13 tygodnia ciąży):
1. Test PAPP - A (PAPPA) - z krwi ciężarnej
2. Pełne badanie ultrasonograficzne (USG 3/4D) budowy dziecka wraz z oceną przezierności karkowej (NT) (od 11 do końca 13 tygodnia ciąży)
(ocenę NT wykonuje lekarz z certyfikatem FMF)
na takie sie zapisalam.
no tak ale w internecie jest napisane że test potrójny to jest test z krwi a to zintegrowane to potrójny plus pappa
prawda jest taka moim zdaniem że na ten moment pappa i usg w zupelnosci wystarcza a jak sie bedziesz dalej martwic to sobie pojdziesz na potrojny za 3 tygodnie
-
słoneczna 85 wrote:nie no juz na test za 2500 to sie nie zapisze- nikt nie da 100% pewnosci
aby serce bylo, kosc nosowa i fald karkowy ladny:) to ja bede bardzo szczesliwa:)
2500 kosztuje NIFTY a sam potrojny 240
Kalendarz belly zle liczy, kalendarz belly pokazuje tydzien do przodu, ogolnie I trymestr konczy sie 13tyg6dnia, a 14tygodnia zaczyna II ale ukonczonego, a nie rozpoczętegoWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 12:39
-
Dziewczyny Wy te testy robicie, bo w rodzinie jakieś zagrożenie występuje czy po prostu wiekowo?
bo mi się wydaje, że jeśli nie ma wskazań...to jest tylko wtedy taka zachcianka i wkręcanie sobie..Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
Hej!
Ja też jutro idę na badanie USG (bez testu PAPPA).
Miesiące i tygodnie ciąży
Przyjmuje się, że:
- 1 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 1 do 4 tygodnia,
- 2 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 5 do 8 tygodnia,
- 3 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 9 do 13 tygodnia,
- 4 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 14 do 17 tygodnia,
- 5 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 18 do 22 tygodnia,
- 6 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 23 do 27 tygodnia,
- 7 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 28 do 31 tygodnia,
- 8 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 32 do 35 tygodnia,
- 9 miesiąc ciąży trwa w przybliżeniu od 36 do 40 tygodnia.
Ciąża dzielona jest również na trzy trymestry:
- 1 trymestr trwa w przybliżeniu od 1 do 14 tygodnia,
- 2 trymestr trwa w przybliżeniu od 15 do 27 tygodnia,
- 3 trymestr trwa w przybliżeniu od 28 tygodnia ciąży do porodu. -
Ja jak napisałam, zaproponowała położna i zleciła, pojechałam na USG z badaniem przyzierności karkowej i tam zapytano czy chcę to PAPPA, więc poszłam. Nieinwazyjne, za darmo, chyba każdy by poszedł. Z płatnym już trzeba się zastanowić, pewnie bym się zastanawiała czy iść czy nie, ale sądzę że ze względu na fakt że jestem 35 + to bym zrobiła.LadyMK wrote:Dziewczyny Wy te testy robicie, bo w rodzinie jakieś zagrożenie występuje czy po prostu wiekowo?
bo mi się wydaje, że jeśli nie ma wskazań...to jest tylko wtedy taka zachcianka i wkręcanie sobie..LadyMK lubi tę wiadomość
-
LadyMK jest wiele badań, które udowodniły, że dzieci chore rodzą się nie tylko u osób po którymś roku życia i gdzie były choroby w rodzinie. Ktoś może być okazem zdrowia, żadnych chorób w rodzinie, mieć 20 lat i urodzić chore dziecko. Nie ma na to reguły. Na pewno bardziej narażone są kobiety starsze i te u których w rodz. były wady genetyczne, ale gdy zdrowa, młoda kobieta rodzi chore dziecko to czy te statystyki mają dla niej wtedy znaczenie.
Robienie badań to nie zachcianka, tylko świadomy wybór.
Ja sama robię USG genetyczne, rezygnowałam z PAPPA. Wiem ile stresu kosztują mnie takie badania więc tych jednych chciałam sobie oszczędzić.
-
Penelope wrote:Ja jak napisałam, zaproponowała położna i zleciła, pojechałam na USG z badaniem przyzierności karkowej i tam zapytano czy chcę to PAPPA, więc poszłam. Nieinwazyjne, za darmo, chyba każdy by poszedł. Z płatnym już trzeba się zastanowić, pewnie bym się zastanawiała czy iść czy nie, ale sądzę że ze względu na fakt że jestem 35 + to bym zrobiła.
kurna, cycuchy mi wychodzą z nowego stanika...eh moglam kupić większyMadlene lubi tę wiadomość
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
W Polsce proponuje się inwazyjne badania prenatalne tylko kobietom powyżej 35 roku życia. Dzieje się tak dlatego, gdyż największe ryzyko wystąpienia zespołu Downa jest u starszych matek. Niestety jednak aż 70% dzieci obarczonych tą chorobą rodzą matki, które nie ukończyły jeszcze 35go roku życia.
-
Dzięki Vel za info, czyli wynika z tego, ze ja II trymestr zaczynam dopiero 16.08 a juz miałam nadzieje, ze za tydzien bede mogła troche odetchnąć
Ja mam usg 05.08, juz nie moge sie doczekać! Oby Junior był zdrowy!!
Witam Was dzis tak w ogole:) mam nawal pracy, dobrze, ze juz środa.
Gosiak, Ty pracujesz przy kompie? Rozmawiałas juz z szefem o zmianie godzin pracy?