Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Sue wrote:Gosiak, Ty pracujesz przy kompie? Rozmawiałas juz z szefem o zmianie godzin pracy?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 13:20
-
LadyMK wrote:Dziewczyny Wy te testy robicie, bo w rodzinie jakieś zagrożenie występuje czy po prostu wiekowo?
bo mi się wydaje, że jeśli nie ma wskazań...to jest tylko wtedy taka zachcianka i wkręcanie sobie..
Ja zrobilam tylko USG genetyczne za darmo z przeziernoscia karkowa, koscia nosowa i tyle, nie robie zadnych innych platnych
Januszkowa moim zdaniem z tego wykresu dalej wynika to co napisalam jedna dziewczyna pisala juz tu na forum u nas, ze belly leci Tydzien do przdu, chyba sara nar, czytalam tez i ogolnie liczy sie jak ukonczysz 13tydz6tydzien i rozpoczniesz 14, czyli wg belly juz 15
najprosciej II trymestr obliczyc tutaj
http://www.kalbi.pl/kalendarz-ciazyWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 13:24
-
Ja jak byłam u mojej ginekolog i zakładała mi kartę ciąży, to 23.06 wpisała mi 8 tydzień. Czyli z tego wynika, że niedługo zacznę 14-ty. I tak samo pokazuje mi aplikacja w telefonie. I według tych danych jak belly pokazuje 13 tydz i 1 dzień, to jest to już 14-ty...
-
Vel wrote:
najprosciej II trymestr obliczyc tutaj
http://www.kalbi.pl/kalendarz-ciazy
No to mi pokazuje, że obecnie mam 13-ty tydzień, a Belly pokazuje 12-ty.
A drugi trymestr zacznie mi się w połowie 14-tego tygodnia, 05.08
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 13:35
-
Vel dziwnie ten kalendarz pokazuje
chociazby to, że spodziewany termin porodu na 19.02 a oczekiwany termin na 18.02
hmm
Belly moim zdaniem pokazuje dobrze, u mnie się kończy 11tc, jutro zaczyna 12tcMalutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
LadyMK wrote:Vel dziwnie ten kalendarz pokazuje
chociazby to, że spodziewany termin porodu na 19.02 a oczekiwany termin na 18.02
hmm
Belly moim zdaniem pokazuje dobrze, u mnie się kończy 11tc, jutro zaczyna 12tc
w tym kalendarzu co wyslalam wpisalam date porodu 3.02 wyznaczona przez lekarza (A nie date ostatniej miesiaczki) i pokazalo mi II trymestr 5.08 czyli dokladnie moj 14tydzien0dni a wg belly 15
lekarze podaja tez do przodu, bo faktycznie ukonczylam 13 tydzien ale wg nich to jestem juz w 14 i tak liczy belly
ale jesli drugi trymestr rozpoczyna sie od 14 tygodnia to tego ukonczonego, a nie rozpoczetego bo wtedy jestem de facto jeszcze w 13
sa dwie szkoly liczenia, moim zdaniem dokladniejsza jest ta ktora macie na suwaczkach
bo wg suwaczka jestem w 13tyg i 1dniu, a wg belly jestem w 14tyg i 2 dniu
i moim zdaniem trymestry powinno sie mierzyc zgodnie z suwaczkiem a nie z belly i gwara lekarska -
ps według pewnej strony dowiedziałam się nawet, że II trymestr zaczyna się w 16tc :o
Vel, no właśnie jeśli ukończyłaś 13tc i masz już 13tc 1d to już jesteś w 14tc. Tak moim zdaniem na logikę, z resztą policz sobie sama według kalendarza.. jeśli ukończyłaś 13 tydzień to jesteś w 14tc, ale możesz mówić na dwa sposoby albo zaczęłam 14 albo ukończyłam 13, jedno i drugie przemawia za tym, że jesteś w 14.
No nie wiem jak to inaczej wytłumaczyć.
Mi jutro na suwaku wskoczy 11tc, czyli zaliczoną bazę i zaczynam 12tcWiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 14:05
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
a ja dzis mam taki posmak w buzi jakbym mydlo zjadla..
naprawde
- ktos pytal na gorze czemu prenatalne- nie nie mam nikogo w rodzinie z wadami, u meza tez nie, mam 29 wiec tez nei jestem jakos obciazona ale boje sie
w ogole sie boje czy serce bije- na pewno by tak nei bylo gdybym nei lezala w szpitalu, dobrze sie czula, nie zwracala wtedy wszytskiego, nie krwawila
a tak mam niepokoj -
dlatego z niepokojem czekam lub nie czekam na telefon, jego otrzymanie w tym tygodniu oznaczałoby że wchodziłoby w grę inwazyjne badanie, a na to bym się nie zdecydowała chyba, nie wiem. Wolę nie doczekać tego telefonu.Gosiak wrote:W Polsce proponuje się inwazyjne badania prenatalne tylko kobietom powyżej 35 roku życia. Dzieje się tak dlatego, gdyż największe ryzyko wystąpienia zespołu Downa jest u starszych matek. Niestety jednak aż 70% dzieci obarczonych tą chorobą rodzą matki, które nie ukończyły jeszcze 35go roku życia.
-
słoneczna 85 wrote:a ja dzis mam taki posmak w buzi jakbym mydlo zjadla..
naprawde
- ktos pytal na gorze czemu prenatalne- nie nie mam nikogo w rodzinie z wadami, u meza tez nie, mam 29 wiec tez nei jestem jakos obciazona ale boje sie
w ogole sie boje czy serce bije- na pewno by tak nei bylo gdybym nei lezala w szpitalu, dobrze sie czula, nie zwracala wtedy wszytskiego, nie krwawila
a tak mam niepokoj
rozumiem Twoj strach ale przeciez bicie serduszka na zwyklym USG jest
zreszta ja sie bardziej boje, ze moje dziecko bedzie mialo jakies porazenie mozgowe, albo autyzm, albo mukowiscydoze albo bedzie opoznione w rozwoju a chyba na te choroby to zaden test w ciazy mi nie odpowie?... dlatego ja nie robie bo watpie w wodoglowie i downa, bardziej martwie sie tym czego sie nie da zbadac, chyba ze sie da a ja nie wiem -
tak VEL, ALE NA GENETYCNZYM WADY SERCA tez mozna wykryc.
kazdy robi jak uwaza, ja ide i robie.
na pewno kazda z nas sie boi tych wad- a juz chyba mowilam ze teraz tak namyslam o tym- wiecej takich ludzi widze, nawet mi sie wydaje ze w tv wiecej pokazuja i nawet do gabientu przychodza tacy wlasciciele i sie nakrecam
masakra..
-
słoneczna 85 wrote:tak VEL, ALE NA GENETYCNZYM WADY SERCA tez mozna wykryc.
kazdy robi jak uwaza, ja ide i robie.
na pewno kazda z nas sie boi tych wad- a juz chyba mowilam ze teraz tak namyslam o tym- wiecej takich ludzi widze, nawet mi sie wydaje ze w tv wiecej pokazuja i nawet do gabientu przychodza tacy wlasciciele i sie nakrecam
masakra..
no ok przieciez nic nie mowie rób :*
robcie wszystko to co Was uspokoi -
sloneczna w tv pokazują, bo to czysty marketing.
Moim zdaniem niepotrzebnie się nakręcacie...bo tym samym jednocześnie szkodzicie maleństwu w waszym brzuszku
a to raczej staje się błędnym kołem.
Ja pracuję w szkole, gdzie mam kontakt z dziećmi niepełnosprawnymi, ale jakoś się nie nakręcam na choroby.
Jestem zaskoczona i przerażona Waszym nakręcaniem się...
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
Gosiak wrote:Zbieram się powoli do domku, kto rano wstaje
Po drodze małe zakupy - dziś chodzą za mną nektarynki.
A na obiad zrobię ziemniaki, buraczki i jajko sadzone - o!
o buraczki, też bym zjadła
a dziś.. jak zwykle zjem pyzy z mięsem
już krupnik zjadłam z dokładką, więc nie będę jadła więcej, żeby mi się nie przejadło:)Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
-
A kto tu się nakręca? Wszystko w granicach normy u mnie, stres też .LadyMK wrote:sloneczna w tv pokazują, bo to czysty marketing.
Moim zdaniem niepotrzebnie się nakręcacie...bo tym samym jednocześnie szkodzicie maleństwu w waszym brzuszku
a to raczej staje się błędnym kołem.
Ja pracuję w szkole, gdzie mam kontakt z dziećmi niepełnosprawnymi, ale jakoś się nie nakręcam na choroby.
Jestem zaskoczona i przerażona Waszym nakręcaniem się... -
słoneczna 85 wrote:Dzziewczyny, juz o to pytalam ale ktora z was ma dzialanosc gospodarcza- w sensie 1 os firme?? i chce isc na platne zwolnienie ? czy ktoras w ogole ma zamiar?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 15:13
-
Gosiak wrote:I tak samo pokazuje mi aplikacja w telefonie.
Gosiak, jaką masz aplikację? Z chęcią bym sobie zainstalowała
LadyMK wrote:Vel, no właśnie jeśli ukończyłaś 13tc i masz już 13tc 1d to już jesteś w 14tc. Tak moim zdaniem na logikę, z resztą policz sobie sama według kalendarza.. jeśli ukończyłaś 13 tydzień to jesteś w 14tc, ale możesz mówić na dwa sposoby albo zaczęłam 14 albo ukończyłam 13, jedno i drugie przemawia za tym, że jesteś w 14.
Ja też tak to liczę
Jestem już po badaniu. Dzieciątko zdrowe. Serce 4-komorowe bijące (155), mózg w normie, 2 rączki, 2 nóżki, przezierność karkowa też w normie. Akurat trafiliśmy jak maleństwo jadło Potem pani doktor powiększyła żołądek i pokazywała, że właśnie się najadło dostałam 8 zdjęć, zwykłych, 3d i 4d. Niestety nie potrafiła jeszcze stwierdzić, czy chłopiec czy dziewczynka. Następne usg mam za 5 tyg, więc wtedy określi płeć. A nóżki jakie długie ma. Partner stwierdził, że będzie piłkarz albo siatkarz No i dziecko starsze o jeden dzień (CRL 72mm).
Taka jestem szczęśliwa, że aż chyba się na zakupy wybiorę
http://iv.pl/images/22106965853132121855.jpg http://iv.pl/images/37613689380272682744.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 15:20
truskawkax25, Gosiak, słoneczna 85, przedszkolanka:), angelstw, MistrzyniWKochamCieMisiu, kasia_1988, Francuska25, Penelope, Sue, Bietka, Katiś, Januszkowa, LadyMK, Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość