X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 09:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelstw wrote:
    no chyba jednak tak :) bo właśnie dzięki takiemu USG genetycznemu wykonanemu w okresie prenatalnym można przyjrzeć się tak dzidziusiowi żeby statystycznie móc określić ryzyko wystąpienia tych wad.
    A testy podwójne czy potrójne dają większe statystyczne prawdopodobieństwo wystąpienia lub nie w/w wad.
    Każde badanie w ciąży, to dla mnie również zwykłe badanie krwi, itp... oraz badanie na fotelu.

Rozumiem, że mówisz o każdym badaniu USG? Też chyba nie do końca się zgodzę, bo dlaczego ginekolog mnie namawiała, żebym się zdecydowała na badanie prenatalne skoro przed chwilą robiła mi USG?

Może można je tak nazwać, ale potocznie mówi się tak o tych specjalistycznych.
    Np. niedawno wszystkie nagłówki trąbiły, że Kożuchowska nie zdecydowała się na badania prenatalne. Podejrzewam, że nie odmówiła zwykłego USG ;)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    każde usg robione w ciązy jest usg położniczym a nie prenatalnym...

Gosiak lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • angelstw Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 09:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Każde badanie w ciąży, to dla mnie również zwykłe badanie krwi, itp... oraz badanie na fotelu.

Rozumiem, że mówisz o każdym badaniu USG? Też chyba nie do końca się zgodzę, bo dlaczego ginekolog mnie namawiała, żebym się zdecydowała na badanie prenatalne skoro przed chwilą robiła mi USG?

Może można je tak nazwać, ale potocznie mówi się tak o tych specjalistycznych.
    Np. niedawno wszystkie nagłówki trąbiły, że Kożuchowska nie zdecydowała się na badania prenatalne. Podejrzewam, że nie odmówiła zwykłego USG ;)

a czy zwykłe badanie z krwi typu morfologia albo badanie moczu mówi ci coś o stanie zdrowia maleństwa? Nie sądzę. To są badania wykonywane niezależnie od ciąży. Ja mówię o konkretnych badaniach ciążowych które mogą nam coś powiedzieć o stanie zdrowia dziecka.
    Tak moja gin też zaleciła mi usg genetyczne mimo że przed chwilą robiła mi USG z prostego względu: daremnej jakości sprzęt na jakim wykonuje mi USG oraz to że nie posiada certyfikatu FMF, więc nie popatrzy na dziecko tak fachowym okiem jak ten specjalista do którego mnie kieruje.

Ponadto zachęcam do zaglądnięcia do Encyklopedi Popularnej pod hasło "prenatalna diagnostyka" - zdefiniowane następująco " DIAGNOSTYKA PRZEDURODZENIOWA, działanie mające na celu określenie prawidłowości rozwoju płodu lub schorzeń mogących wikłać przebieg ciąży albo oddziaływać negatywnie na rozwój pourodzeniowy dziecka."

USG genetyczne jest badaniem które ma na celu powyżej napisane. Więc można je uznać jako prenatalna diagnostyka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 09:59

10.04.2014r. (ur. 19tc.) Zuzia (*)
    02.2016 5tc

ug37vcqgz0fhk6cc.png

rośnij Zuchu! ❤
    qb3cqps6ibeo0f6z.png

• LadyDi Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 09:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej! :)
    Moim zdaniem badania prenatalne, to coś całkiem innego niż usg, bardziej dokładne. Na zwykłym USG sprawdzają czy serduszko bije i jaką długość ma dziecko. A na prenatalnych sprawdzają kość nosową, te wszystkie narządy itd. możliwość wystąpienia chorób gen. Dlatego są one wykonywane pomiędzy 11 a 14 tyg, bo tylko wtedy można wszystko dokładnie zobaczyć. Takie jest moje zdanie.

Ja mam dzisiaj to badanie właśnie, o 13. Krew mi pobrano od razu jak się zapisywałam na to badanie, więc i wyniki będę już dzisiaj miała. Kurcze, żeby dobrze było wszystko...

Pogoda u mnie super! 20 stopni, pochmurno i kropi non stop. Powietrze rewelacja, aż chce się żyć!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 09:59

Gosiak, angelstw, kasia_1988 lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 10:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi wrote:
    Ja mam dzisiaj to badanie właśnie, o 13. Krew mi pobrano od razu jak się zapisywałam na to badanie, więc i wyniki będę już dzisiaj miała. Kurcze, żeby dobrze było wszystko...
    Trzymam kciuki!!

LadyDi lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzień dobry :)
    ah wczoraj na kolację zjadłam krupniczek! i nie wymiotowałam :)))))))))))))))
    zjadłam z dokładką a i tak całą noc byłam głodna. Jednak wytrzymałam do rana i zjadłam ciasteczko, wtedy mogłam spać dalej. A teraz zjadłam naleśniki z dżemem i nie wiem jak się przyjmą, bo już głowa ciężka:(

A jak u Was?

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK, ja dziś wyjątkowo dobrze. To chyba dlatego, że upału nie ma takiego to całkiem inne samopoczucie jest. Też rano budzę się i muszę coś przekąsić, żeby spać dalej. Idę szykować się na badania. Później wpadnę. Miłego dnia! :)

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    dzień dobry :)
    ah wczoraj na kolację zjadłam krupniczek! i nie wymiotowałam :)))))))))))))))
    zjadłam z dokładką a i tak całą noc byłam głodna. Jednak wytrzymałam do rana i zjadłam ciasteczko, wtedy mogłam spać dalej. A teraz zjadłam naleśniki z dżemem i nie wiem jak się przyjmą, bo już głowa ciężka:(

A jak u Was?
    Fajnie, że nie wymiotujesz, oby tak dalej! :)))
    Narobiłaś mi smaka tymi naleśnikami ;) Dobrze się składa, bo u nas w jadłodajni dziś serwują naleśniki z twarogiem i musem truskawkowym :D

LadyMK lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja już chyba wiem czym się różnią badania genetyczne od prenatalnych...
    W skład badań prenatalnych nieinwazyjnych wchodzi USG genetyczne + testy z krwi - i taki komplet to badania prenatalne.
    Jak ktoś robi samo USG badające m.in. przezierność, to się nazywa USG genetyczne.

Moja ginka dajac mi skierowanie na samo usg uzyła nazwy badania prenatalne... tak wiec ono samo bez testow krwi tez widać może nim byc

to znaczy zwykle usg rozni sie od usg genetycznego, zwykle usg nie jest prenatalne, usg genetyczne jest badaniem prenatalnym

tak jak angelstw powiedziala testy z krwi daja jedynie wieksza dokladnosc procentowa, ale samo specjalne usg wystarczy zeby wykluczyc wady genetyczne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 30 lipca 2014, 11:19

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiecie co? duzo czytalam waszych wpisow o testach z krwi-myslalam myslalam i mysle, kurcze przeciez jak nie zorbie to nie da mi to spokoju, a pozneij samego testu z krwi raczej nikt mi nie zrobi.

i zapisalam sie na test podwojny - usg genetyczne z testem pappa - tez na wt wiec data ta sama
    wiem ze 600 zl
    ale chyba warte to jest tego zeby sprawdzic i miec czyste sumienie

nei chce usg pobieznie zrobionego- przeciez to najwazniejsze badanie

dobrze zrobilam??

powiedzieli ze moge zabrac meza:) i ze raczej przez brzuch ale czasem dziecko sie tak uklada ze robia dopochwowow jeszcze.

wiec ide we wt na 18!

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej kobietki 3 mam kciuki za wszystkie wizyty i badania :)U mnie dzis juz wszystkow normie moge jesc normalnie ale za to bol glowy jest okropny nawet w nocy nie dalo sie spac :/ ale mam nadzieje ze minie :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja dzis wymiotowalam rano - jak zawsze zaraz po przebudzeniu mnie zrywa, potem jest juz ok.

zjadlam juz krupniczek przed praca.

juz neidlugo i mdlosci nam przejda, blizej niz dalej.

tez zapakkowalam nalesnika do pracy - z serem, moze sie przyjmie:)

LadyMK lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    powiedzieli ze moge zabrac meza:) i ze raczej przez brzuch ale czasem dziecko sie tak uklada ze robia dopochwowow jeszcze.

wiec ide we wt na 18!

Ja mam we wtorek genetyka na 17:50 :)
    Będę się z Tobą łączyć telepatycznie - zobaczysz wszystko będzie dobrze a Ty będziesz spokojniejsza! :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dzieki Gosiak!:) chcialabym zebysmy wszytskie urodzily zdrowe dzieciaczki:)

:) :) bede kochac mocno i calowac pachnace nozki:)

dzieci tak pachna, tak jak tak lagodny kremik maja zapach:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Sewerynka Ekspertka

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dla odmiany w przedpołudnie :)) :* U nas gorączka nie odpuszcza, 32 stopnie w cieniu dziś też nie wyłaże z domu. Te codzienne bóle głowy to dla mnie już standard, choć czasami miną dobre 2 godziny zanim dojdę do sieie, bez kawy i tabletki się nie obejedzie :-(

Miłego dzionka :))

f2w3rjjgh6j72quh.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    wiecie co? duzo czytalam waszych wpisow o testach z krwi-myslalam myslalam i mysle, kurcze przeciez jak nie zorbie to nie da mi to spokoju, a pozneij samego testu z krwi raczej nikt mi nie zrobi.

i zapisalam sie na test podwojny - usg genetyczne z testem pappa - tez na wt wiec data ta sama
    wiem ze 600 zl

dobrze zrobilam??

wiec ide we wt na 18!

http://www.badaniaprenatalne.pl/nieinwazyjne_prenatalne

poczytaj sobie tutaj o wszystkich nieinwazyjnych testach :)

wychodzi na to ze najlepiej zrobic ten NIFTY i zintegrowany czyli pappa z potrojnym

ale nie mam pojecia jak to cenowo wyglada, a to co zrobisz pewnie i tak wystarczy i Ciebie uspokoi:)

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Asiaa1201 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja mam dziś miliony pomysłów na obiad <3

A który wybrać hmm?

Dziś planuje ruszyć na polowanie na sukienke na wesele ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Penelope Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, ja zrobiłam ten test, o tyle nie miałam dylematu bo tu robią go standardowo za moją zgodą i za darmo. robiłam w ubiegły piątek, w tydzień mają zadzwonić jeśli coś nie tak, a jak dobrze to list przyślą w ciągu 14 dni. Ja się cieszę że ten test zrobiłam, choć boję się teraz dzwonka telefonu hahaha, ale mam nadzieję że nie zadzwoni. Jak nie zadzwoni to będę jednak spokojniejsza że badanie przyzierności i PAPPA wyszły ok, tym bardziej że w tym roku już będę miała 36 lat. Ich sprawdzalność podają na 90 %. Moim zdaniem dobrze że robisz.
    słoneczna 85 wrote:

wiem ze 600 zl

dobrze zrobilam??

wiec ide we wt na 18!

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej babeczki!

U mnie też ukrop straszy, nie mam rolet w salonie więc okna( mam 3 skrzydła jak drzwiowe) zasłoniłam prześcieradłem ;) jest trochę lepiej

Ja dzisiaj przyjmuję siostrę( dosłownie bo jest zakonnica;p), która przyleciała z Włoch na urlop do Polski. Poprosiła mnie o obiad typowo polski, więc robię kopytka w sosie śmietanowo-grzybowym( grzybki zbierane i suszone przez moich rodziców) do tego mizeria z ogórków:D

c7hyim7.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 30 lipca 2014, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    o to super, jak robisz sosik z grzubow suszonych? teraz to dobrze z kurek :)

z suzonych to nei robilam, ale pewnie namoczyc je trzeba na noc i pozneij tak samo z cebulka na patelni doprawic, smietana to chyba ze 30 najlepiej nie?
    troche czosnku.

e nie wiem:)

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 249 250 251 252 253 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Grzybica pochwy - przyczyny, objawy leczenie

Grzybica pochwy (drożdżyca pochwy, kandydoza pochwy) jest jedną z najczęstszych infekcji kobiecego układu rozrodczego. Jak i dlaczego dochodzi do infekcji? Jakie są objawy grzybicy pochwy? Kiedy warto zgłosić się do lekarza i jak wygląda leczenie drożdżycy pochwy?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ

Zrozumieć swoje ciało w każdym momencie cyklu menstruacyjnego. Poznaj nieoczywiste objawy przed okresem!

Większość kobiet doświadcza różnego rodzaju objawów fizycznych i emocjonalnych podczas ostatniej fazy cyklu menstruacyjnego. Warto wiedzieć, że nie tylko nietypowe bóle głowy, uczucie zmęczenia czy wzmożona podatność na infekcje mogą mieć związek z zespołem napięcia przedmiesiączkowego.

CZYTAJ WIĘCEJ