X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Groszku, 2100 w 3 miesiące to nie jest jakoś strasznie mało wcale. To jest 700gr miesięcznie, jakieś 170-180gr tygodniowo.

"Nie ma powodu do zmartwień, gdy malec przybiera około 600 gramów miesięcznie w pierwszym kwartale, 500–600 gramów w drugim kwartale i około 450–500 gramów miesięcznie w drugim półroczu." http://www.mjakmama24.pl/niemowle/karmienie/waga-niemowlecia-czy-niemowlak-prawidlowo-przybiera-na-wadze,157_4062.html

Groszek, Penelope lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czyli wyhamowal miedzy 6 a 12 tygodniem....

Hmmm... Jakby to policzy to 700gram na miesiąc,ok.170 gram na tydzień.
    Ale może taki jest.

Ja odkąd pamiętam miałam niedowage. 21 kg od 3 klasy podstawówki do 6 !!!
    Wymyslali mi choroby itd...badania wszystkie prawidłowe.

Później dobilam do 40 kg i 43 i miałam do czasu zajęcia w ciaze :p taki szczypior ze mnie byl. Po prostu jestem "drobnej kości"

A lekarka mówi ze Gabryś mieści sie w normie ale mógłby ważyć więcej...

A jak on nie chce więcej zjeść? To mam na sile mu wciskac? Je ile może...

Chyba ze ja zle rozumuje...

relge6yd309xm1zq.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    oj tam, mógłby więcej, pewnie, że mógłby... ale po co? Skoro jego waga to nic niepokojącego? Daj spokój i się nie zamartwiaj. Nie prowadzimy w końcu hodowli tuczników a Gabryś widocznie genetycznie ma takie a nie inne uwarunkowania.

Groszek, Sue, Lara 82 lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja biorę jeszcze pod uwagę fakt, ze z powodu dużej ilości luźnych kup spadl na wadze troche....

Dzieki Gosiak :-)

W moim ośrodku zdrowia mówili ze waga ladna, w pracy tak samo. Wiec przewaga glosow :p

No ale sory, nie będę juz wprowadzac kaszel albo rozszerzać diety :O :O

W tygodniu jadę do koleżanki doradcy laktacyjnej, nóż jakiś błąd popelniam którego nie widzę. Pokaze mi tez inne wiązania chusty, bo w kieszonce juz mi bardzo ciezko

Gosiak lubi tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • Groszek Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Głupi słownik: Wpisuje "może" a wyskakuje "nóż". :P hahaha

Gosiak, Lara 82 lubią tę wiadomość

relge6yd309xm1zq.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, ja kp i moja położna przychodzi 28 maja, równo w 4 msc po urodzeniu i mówiła, że będziemy wprowadzać stały pokarm. To źle, że tak szybko? A może dlatego, że widzi, że moja mała je dużo i często i bedzie potrzebowała już stałych pokarmów? Nie wiem co mam o tym myśleć...

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chcialabym jak najszybciej wprowadzac cos innegp niz mleko :) ale jeszcze bede konsultowac z pediatra. Jeszcze troche czasu mamy :)

Nie wiem czy moja mala cos bierze :( od wczoraj wieczora marudna i tylko na raczkach. w nocy tyle przeplakala co jeszcze nigdy. Nie prezy sie przy tym czyli to chyba nie brzuszek. Nie wiem juz co.

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 09:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny cwiczymy z malym podazanie wzrokiem za zabawka z czerwonymi uszami i ksiazeczkami kontrastowymi
    Niunio patrzy na to ( musi zlapac) i tak sledzi ze az glowe przekreca! Potem wzielisny czarnego slonika figurke to tak samo. Dumna jestem i mysle ze wszystko jest dobrze!!
    Cwiczycie tez?
    Jedziemy dzis do tesco to moze kupie czarny, czerwony i bialy brystol i sama porobie troche plansz

LadyDi, Lara 82, Groszek, dorocia2324, marcela29, mala_mi1982, Penelope, asia888, megg, sebza lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 09:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja poczytalam o wzmożonym napięciu mięśniowym i chyba przejade się z małym do fizjoterapeuty.
    Jeszcze rozmawiałam wczoraj z koleżanką i cos w tym jest chyba.
    Mój młody często przyjmuje ta pozycję z wygieciem głowy do tylu, szczególnie gdy jest zasypany i chce go wziąć na ręce :-(
    Poza tym ma tez ten Atos widoczny, juz go wcale nie nosimy na lewym ramieniu.
    Kolejne przekrecil się kiedyś jak leżał na brzuszku na plecy, a to wcale nie dobrze, ze zrobił to teraz! Poczytalam i wiem jest za wcześnie, po prostu tak wygina głowę w jedna stronę ze go przeciazyla.
    Powinien na plecy przekrecac się świadomie, a na to jeszcze za wczesnie!

Poza tym ma ewidentne problemy ze zrobieniem kupy, jest tak spięty, ciśnie i cisnie i nic, dopiero jak się wyluzuje to idzie. Ma chyba za słabe mięśnie brzucha.
    Trochę się zmartwilam jak zaczęłam się przyglądać :-( :-(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 09:20

relge6yd3cl8y0me.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 09:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No widzisz Sloneczna, wszystko jest dobrze :) po prostu młotek był nieinteresujacy :p
    Co do ćwiczenia to ja nie ćwiczę, bo moja leżąc sama obraca głowę podążając wzrokiem np za mna. A jak się bawimy zabawkami to nie mam czerwonych ani czarnych tylko różowe albo zielone i też się patrzy i się śmieje do nich :p tylko rączek nie wyciąga do zabawek jak niektóre z waszych dzieci, ale nie panikuje. nie jej czas pewnie.

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 09:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Dziewczyny cwiczymy z malym podazanie wzrokiem za zabawka z czerwonymi uszami i ksiazeczkami kontrastowymi
    Niunio patrzy na to ( musi zlapac) i tak sledzi ze az glowe przekreca! Potem wzielisny czarnego slonika figurke to tak samo. Dumna jestem i mysle ze wszystko jest dobrze!!
    Cwiczycie tez?
    Jedziemy dzis do tesco to moze kupie czarny, czerwony i bialy brystol i sama porobie troche plansz
    Słoneczna ja codziennie w ramach aktywności siadam przed Piotrusiem, ma grzechotki, wiszące zabawki, zwykła czerwona tasiemke nawet (która mu wiąże jak ktoś przychodzi, żeby mi dziecka nie zauroczyli, wiem wiem zabobony ale tak juz mam :-) ) i się bawimy, on zaczyna łapać te zabawki czy gruzami i nawet do budzi nimi próbuje trafić. No i w tych naszych zabawach widze, ze patrzy.
    Albo jak mu czytam.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 09:20

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 09:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejne jak np.śpi to potrafi tak się rzucać przeżyć wyginac :-( juz sama nie wiem czy to gazy czy cos jest nie tak :-( od razu go to wybudza :-(
    No dzisiaj prawie nie spalam, nie płakał ale musiał non stop cycka w buzi trzymać bo tak go meczylo cos :-(

A jak budzą się wasze dzieci to tez się tak mocno przyciągają i raczkami po twarzy wtedy jeżdżą?

Juz sama nie wiem co o tym myśleć.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 kwietnia 2015, 09:26

relge6yd3cl8y0me.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 09:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara moja tak robi ze się przeciaga i właśnie rączkami po buzi jeździ, drapie się jakby po głowie, czasem sobie palca w oko albo do ust wsadzi i placze.

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tak samo robi ale częściej przed zaśnięciem jak jest już śpiąca.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj tez tak robi.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to chociaż tu mnie pocieszyłyście. :-)
    No ale i tak spróbuję się przejechać do fizjoterapeuty aby go zobaczył, może da mi jakieś ćwiczenia. Nie chce mu wymyślać nic ale nic też nie chcę przegapić.
    Tym bardziej, że już mnie to męczy żeby dziecko bąka nie potrafiło puścić i miało przy tym takie problemy.

A ta koleżanka właśnie miała podobne objawy kolkowe i trafili na rehabilitację zupełnym przypadkiem bo pediatra nic nie zauważył, ale on był wcześniakiem z 36 tyg więc musieli jechać i trochę ćwiczeń załatwiło sprawę problemów z kupą.

No sama nie wiem muszę to ogarnąć w tym tygodniu jakoś.
    A teraz uciekam ogarniać dom bo dziewczyny przychodzą w pon.

Ja odkurzam to młody śpi :-) potem myję podłogę to się wybudza, to zaczynam kolejne pomieszczenie odkurzać i tak sobie sprzątam :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara, Tomek tez się przeciąga jak się budzi :)
    A do fizjoterapeuty zawsze warto jechać, my w przyszlym tygodniu mamy neurologa, chciałabym tez jakieś spotkanie z fizjoterapeutą.

IDE z małym na taras, bo juz przysypia:)

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A moj nie chce spac tylko musze siedziec przy nim bo sie we mnie wpatruje, usmiecha sie i gada do mnie <3 I jak tu cos zrobic?
    Ale pieknie w nocy pospal karmienie 2-6-8 i gdybym o 8.30 nie wstala z lozka ( bo starszy sie obudzil) to jeszcze bysmy spali :) Tez niedlugo na taras idziemy :)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moj starszy syn mial wielkie problemy z kupka (kolek nie mial). Podawalismy mu dicoflor. Przeszlo dopiero jak skonczyl pol roku. Dlatego dziewczyny trzeba sie uzbroic w cierpliwosc tylko szkoda tych maluszkow. No ale coz musza swoje przejsc.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • ash Autorytet

Wysłany: 25 kwietnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara wczoraj neurolog powiedziała mi ze do ukończenia 3 miesiąca napięcie mięśniowe jest fizjologiczne i tak ma prawo byc.
    U nas ja widze wzmożone napięcie rączek i barków neurolog mnie prawie obśmiała! Fizjologia!
    Po 3 miesiacu jak samo nie ustąpi-kontrola!

Sue, mala_mi1982, Lara 82 lubią tę wiadomość

ug3715nmrb0zdbvc.png

‹‹ 2805 2806 2807 2808 2809 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ