X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadmienie jeszcze, ze wczoraj mi sie kontrolka silnika zapalila w samochodzie i moj maz diagnozowal samochod w srodku nocy, zebym mogla bez obaw jechac do pracy. Pospal raptem godzine jak go Luna obudzila rykiem chwile po 5:00 rano :[[ Ja tam go nie obwiniam, bo wg mnie to sa ekstremalne warunki, ale tutaj nie mam co liczyc na wspolczucie, bo ni jestesmy pierwsi. Wiele ludzi jest lub bylo w takiej sytuacji. Moja przelozona jest samotna matka, ktora sama syna wychowala, bo nie miala do pomocy ani swoich rodzicow ani nikogo. I pracowala 9 godzin dziennie jak jej noworodek byl w zlobku. Powiedziala mi, ze w pierwszym roku stracila ponad 30 kg, no nie stac ja bylo na jedzenie dla siebie.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna o au pair nie myslalam, ale teraz wygooglowalam i ku mojemu zaskoczeniu, mimo ze pisza, ze to taka swietna i przystepna finansowo opcja, to wychodzi tyle samo lub drozej :- O

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 14:27

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka jak piszesz o tym Waszym zyciu w Stanach to ja mam wrażenie ,ze to jakis trzeci świat jest. Co mnie zreszta ogromnie dziwi bo bylam przekonana, ze tam ludziom wiedzie sie lepiej. No ale skoro jest az tak zle to nie mysleliscie o tym zeby jednak osiedlic sie w pl ? Bo po Twoich opisach to Polska mi się rajem wydaje....:/ choc wcale tu najcudowniej nie jest. U Was niby wszystko tansze niz u nas jak pisalach chocby o zabawkach,bujaczkach itp a ludziom i tak ciezko przeżyć... no kosmos jakis.tutaj zawsze jest chocby cien szansy na panstwowe przedszkole czy zlobek. No i to ubezpieczenie jednak sie ma normalne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 14:34

1usajw4zbiudzgxg.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mojemu się marudzenie włączyło, ani jeść, ani spać, ani bawić się no nic.

czekam na męża jak na zbawienie :D chociaż już mi zapowiedział wczoraj, że ma jakieś remontowo-naprawcze roboty na dziś zaplanowane.

relg9vvjrtqik460.png

• marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Widzę temat żłobków to się wypowiem, u nas mała dostała się do żłobka państwowego ( od września bo tak je nabór, ale pójdzie ok października/listopada) miałam iść na roczny urlop ale jakbym ok kwietnia wracała, to naboru do żłobka by nie byłoby i miałaby problem bo dziadkowie się nie zajma, a niania dla nas za droga...także zdecydowała się na pół roku, 52 dni zaległego urlopu i dobiore jeszcze 8tyg dodatkowego ale już płatnego 60% ( trochę lipa jak trzeba kredyt spalacac, ale nie posle małej od listopada na tyle godzin). Także do końca roku będzie w żłobku max 4godz.....u nas państwowy żłobek liczy 30dzieci w grupie i 5 opiekunek co mnie przeraża ale mamy go pod nosem, z wyżywieniem kosztuje 275zl mc

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A j skończy 18mc pójdzie do prywatnego przedszkola, koszty 200zl więcej i też mamy blisko, jest zdecydowanie mniej dzieci i z tego co widzę po programie dużo mniej snu dzieci maja, bo moja mała z tych aktywnych niemowlakow i strasznie mnie martwi to lezakowie w żłobku.....od stycznia będę pracować 6 i pół godz. I postaram się załatwić pracę na jedno zmiana, myślę że prezes nie bedzie robił problemu ( godzina kroocej na karmienie, a ją mam czas pracy 7.35) także o 14.30 już będę w domu, amoze M ją wcześniej odbierze lub dziadek więc myślę że max 5-6 godz w żłobku bedzie.....jakoś damy radę bo z pracy nie mogę zrezygnować........
    Unas żłobek prywatny z wyżywieniem 500-900zl a niania ponad 1000 by wyszło....szkoda że nie mam prywatnego blisko domu tylko dopiero od 18mc więc jakoś musimy w tym państwowym wytrzymać do września nast roku.....opinię żłobek ma pozytywne wśród znajomych tylko przeraża mnie ta liczba dzieci i godz snu po sniadniaiu i 2 godz po obiadku....dla mojej to za dużo i boje się że będzie leżeć w łożeczku i płakać:( w tym pryw przedszkolu jak dziecko nie śpi to ma czytane bajeczki albo muzyczke słucha...a tu nie wiem,wypytam w sierpniu dyrektorki jak pójdę umowę podpisać....a póki co to w żłobku nie bedzie jeść bo nie chce zeby jej dawali mm lub kaszki na sniadanie czy papy na obiad,więc myślę że do końca roku ograniemy temat samodzielnego jedzenia obiadkow i wtedy już sobie poradzi.....eh stresujące to wszystko najchętniej byłaby z nią w domu do 2rz

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marcela,to jak za darmo! U nas nawet państwowy żłobek wychodzi koło 1000 zł, bo zrobili jakieś śmieszne kryteria dochodowe i jeśli stać Cię na coś więcej niż suchy chleb to płacisz jak za zboże :]

Laurka to szkoda że nikt Wam nie chce lub nie może pomóc. Pewnie Cie to nie pocieszy, bo ja jestem z dzieckiem w domu, ale mimo to ze oboje rodzice mieszkają w tym samym mieście to tez tylko na męża mogę liczyć.

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas żłobek prywatny 1000zl, tak samo przedszkole, o panstwowym nie mysle nawet. Przy dwojce 2000, wiec na poczatku bedzie taniej wynajac opiekunke chyba...

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pia, napisałam, że moje dziecko przestało spać w dzień przy cycku i zaraz potem zasnęła w ten sposób, więc pospałam z nią ;) Janka śpi nadal - od 14:00. Jakby pospała do 16 np. to pewnie by to była ostatnia dzisiaj - trzecia drzemka. A jak wstanie za chwilę, to jeszcze 17:30-18:00 jakoś pośpi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 lipca 2015, 15:19

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zycie chloszcze, tyle Wam powiem.
    Ja nie watpie, ze wielu ludziom, moze nawet imigrantom dobrze sie tu zyje. Jesli jest sie ekspertem w jakiejs dziedzinie (nawet nie medycznej), to na pewno da sie znalezc superplatna prace z pakietem bonusow. Ale nawet w jakichs super korpo, gdzie pracodawca zapewnia platny urlop macierzynski, to to bedzie 3 lub 4 miesiace (nigdy wiecej) i urlopu w roku nadal bedzie jak kot naplakal.
    No i Stanow jest 50 i kazdy jest jak inne panstwo. Sa duze roznice w jakosci zycia. NY jest opodatkowany na smierc, bo wszysycy musza utrzymywac New York City. Takze moje doswiadczenia odnosza sie tylko do tego zakatka Wschodniego Wybrzeza.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Fatim Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie mamusie :) Przepraszam, że wam tak tu włażę, ale może któraś mi pomoże ;)

Zastanawiam się czy butelki LOVI pasują do podgrzewacza AVENT 355 ? Nie chcę wymieniać butelek a ten podgrzewacz ma najlepsze opinie...

3jvzjw4zg23rfekr.png
    p19u43r8tmqu4p6v.png
  • Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój pomarudził i zasnął o 16 na rękach przy piersi, ale się wierci i popłakuje czemuś.

U nas powiedzmy że są 2 drzemki z mamą lub bez; ale to jest mega sukces i postęp :)

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    okej... już nie śpi :D

relg9vvjrtqik460.png

• Pia Gizela Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fatim nie pomogę, bo nie korzystam.

relg9vvjrtqik460.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spała do 16:20, wow

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie korzystam, ale dostałam jakiś podgrzewacz Avent od koleżanki jeszcze jak byłam w ciąży i szukałam w internecie wtedy informacji na ten temat. Wynikało z nich, że wszystkie butelki będą pasowały. Ale potwierdź u kogoś kto używa.

Fatim lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Boze

Moje dZiecko tak nasralo ze ja w zyciu takiej ilosci nie widzialam!! Zaczelo se na przewijaku! Jak nie starcyzlo pieluchy zawijalam w tetre a on nogi w to .. No wszystko zasral i to tak dosc gesto..
    Pobiegalm po misle z woda i zaczelam go myc.
    Masakra powiem wam!;)

Takiej akcji kupa to jeszze nie bylo!!!

Juz lezy przrbrany i umyty..

Sloneczna poplakalam sie ze smiechu :-):-) Macio mistrz kupy :-):-)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomnialyscie jeszcze o mnie. Ja wracam do pracy po roku ale zamierzam miska karmic do roku. Bo jeszcze bede musiala urlop odebrac wiec bede wracac do pracy ok. Kwietnia. Wiec pomiedzy lutym a kwietniem misia powoli odstawie.
    Wsrod znajomych i rodziny kto tylko mial mleko karmil do roku. Ciocia nawet do 3 rz.
    Tylko te ktore nie mialy mleka rozpaczaly i musialy przejsc na mm. A kuzynka nawet jak wrocila do pracy na 7h to jej synek i corka w tym czasie jedli zupki a ona jak wracala karmila. Tak ze nie musiala nawet odciagac. Samo wyszlo.

Gosiak, Stokrota :), kasia_1988, słoneczna 85 lubią tę wiadomość

relge6yd3cl8y0me.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 17:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja tez do roku bym chciala, tak sie zastanawiam czy po roku mozna juz dac mleko krowie np laciate juniora czy tryeba mm, bo nie wiem czemu ale nie chcialabym mm wcale dawac:-/

tez bym wolala do prywatnego poslac, ale musze gdzies na osiedlu zeby miec ten komfort ze w razie cos M lub dziadek w ciagu 5min dotra do źłobka, i odchodza dojazdy, M pracuje od 8 na osiedlu to mała od 8 bedzie w zlobku a tak to musialby juz od 7-7.30 ...eh zobaczymy, czy to dziadkowie, czy niania czy zlobek rozstanie bedzie trudne:(

• Laurka Autorytet

Wysłany: 10 lipca 2015, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna u nas tez sa takie kupy. Przedwczoraj moja corka robila kupe na przewijaku o 23:00. Konca nie bylo widac, a mi rak, chusteczek i recznikow papierowych brakowalo, zeby nadazyc z podcieraniem ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
‹‹ 3183 3184 3185 3186 3187 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ