X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie mieszkam w irlandii z corka mialam wizyte co 2 miesiace i co miesiac u gp (lekarz pierwszego kontaktu) a teraz pani wyznaczyla date na 4 listopad sama w szoku bylam myslalam ze moze wrzesnien bedzie ale niestety a pozniej prawdopodobnie wizyta w 36 tygodniu takze 3 wizyty na cala ciaze :/ ale bede jezdzila do dublina do polskiego gina bo nie wytrzymam taki dlugich przerw :/

relge6yd0kju1g7d.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyMK wrote:
    2. Ile trwa zasiłek macierzyński? i jaki to jest procent?
    Macierzyński trwa pół roku i dostaje się 100% - potem kolejne pół to rodzicielski i jeśli przez pierwsze 6 miesięcy pobierasz 100%, to w drugim półroczu przysługuje Ci 60%. Albo możesz zdecydować się na 80% przez cały rok.

LadyMK lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do odświeżenia wątku niepotrzebnego gromadzenia sie tematów nie chodziło o wątki miesięczne tylko o nowe tematy typu "trochę humoru " ktory zreszta został juz usunięty chodzi o to by nie zakładać miliona wątków z byle bzdura ;) wątki miesięczne sie przyjęły i zostają nikomu one nie przeszkadzają tylko tematy typu ten np "trochę humoru " założony przez załóżmy x i koleny np żarciki ciazowe założony przez Y utrudniają poruszanie sie po forum a nic mądrego nie wnoszą często dziewczyny nie korzystają z wyszukiwarki na belly i poprostu zakładają wątek z pytaniem a wystarczy skorzystać z wyszukiwarki i znaleźć odp ba pytanie lub często cały temat na ten temat ;)
    Amen

Nikt wam wątku miesięcznego nie usunie :) tymbardziej ze sie te wątki przyjęły i sprawnie funkcjonują ;)

Fedra lubi tę wiadomość

• Vel Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam wrote:
    Co do odświeżenia wątku niepotrzebnego gromadzenia sie tematów nie chodziło o wątki miesięczne tylko o nowe tematy typu "trochę humoru " ktory zreszta został juz usunięty chodzi o to by nie zakładać miliona wątków z byle bzdura ;) wątki miesięczne sie przyjęły i zostają nikomu one nie przeszkadzają tylko tematy typu ten np "trochę humoru " założony przez załóżmy x i koleny np żarciki ciazowe założony przez Y utrudniają poruszanie sie po forum a nic mądrego nie wnoszą często dziewczyny nie korzystają z wyszukiwarki na belly i poprostu zakładają wątek z pytaniem a wystarczy skorzystać z wyszukiwarki i znaleźć odp ba pytanie lub często cały temat na ten temat ;)
    Amen

Nikt wam wątku miesięcznego nie usunie :) tymbardziej ze sie te wątki przyjęły i sprawnie funkcjonują ;)

no ale dziewczyny pisaly na poczstku ze je denerwuja watki miesieczne

a pozniej ze je denerwuja watki rocznikowe i z nazwami miejscowowsci

inaczej przezywa sie ciaze i rozmawia na watku z rownolatkami, inaczej na watku swojego miasta bo zawsze mozna pogadac o lekarzach szpitalach itp, a jeszcze inaczej na watku miesiecznym z laskami z tym samym terminem

zadne z tych watkow nie uwazam za glupie i bezsensowne, jak was interesuja wybrane watki to sobie wrzuccie do zakladek i odswiezajcie i wtedy nie bedziecie musialy nawet patrzec na tematy ktore uwazacie za zasmiecanie forum. zostawcie je w spokoju

mnie nie przeszkadzaja mamusie 86, 90, itp itd i udzielam sie tylko tam gdzie mnie ineteresuje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 15:12

Sue, Januszkowa lubią tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • lula88 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na pewno kupię chustę by choćby na zakupy sobie maluszka wziąć albo w domku porobić coś a tym samym wpływac na jego ciągły rozwój, wygodę i bezpieczeństwo.. na allegro za 100zł już dobrej jakości można dostać

Fedra, Gosiak lubią tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Ja nie to ze wysmiewam chustowanie... Nie broń boże... Tylko mnie teraz wszytsko dziwi ze są takie wynalazki takie jak ten polar... Ale pewnie może to być pomysł na fajna bliskość z maluchem...

polar jest już dla starszego maluszka :)
    takiego polara nie widziałam ale widziałam jak kobitka miała podobną kurtke na zimniejsze dni naprawde super to wyglądało :)

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sara_nar wrote:
    Dzień dobry :) ja od 9 na nogach. Szoook. Rannym ptaszkiem zaczynam się robić.
    Sewerynko co do męża, to mój początkowo miałam wrażenie, że się cieszy ale nie do końca. Dopóki nie zobaczył malucha na usg to dla niego to takie abstrakcyjne się wydawało, tym bardziej, że tyle czasu staraliśmy się i nic, a tu nagle niespodzianka. W weekend sam umył wózek i sprawiło mu to radość. Do brzucha gada, całuje, często słucha czy bulgocze, czy nie co oznacza, że dzidziuś śpi.
    Ale to od czasu właśnie wspólnej wizyty na usg.
    Umrę, ale zgaga mnie męczy. Zjadłam jabłko i po godzinie wylądowałam w łazience z wymiotami :/
    Ale dziś pięknie tylko 19 stopni i zero słońca :) wybieram się do reserved po tunikę i może coś jeszcze znajdę z przeceny.
    Co do wyprawki dla maluszka to tu świetny blog: http://wyprawkabobasa.blogspot.com/2013/03/jakie-i-ile-ubranek-kupic-dla.html
    Korci mnie żeby już kupić pieluszki, butelkę. Bo tak jak sobie pomyślę niby na pieluszki i butelkę wydam 100zł, ale tu 20zł, tu 30 i przyjdzie co do czego to ładne sumki się uzbierają za takie niby pierdółki. Od 18.08 w lidlu Mała wielka moda, może coś ciekawego znajdziecie :)
    http://gazetka.lidl.pl/b52a5dcd-ad64-47df-b5de-93b7b085b564/

Co do linku z wyprawki - nie zgodzę się tylko co do kupowania ubranek nie mniejszych niż 62. Dziecko autorki bloga chyba ważyło ponad 4 kg, dlatego urodziło się 59cm... moje natomiast 49cm, więc w rozm 56 się topiło i szybko musiałam dokupić 52. Ale dzieci przeważnie rodzą się 54-56-58, więc uważam, że do szpitala warto wziąć kilka sztuk 56. Chyba, że pod koniec ciąży lekarz na usg stwierdzi duże dziecko- ponad 4 kg, wtedy 62 jest bardziej zasadne.
    Dzięki za linka do gazetki lidla - muszę koniecznie wybrać się na zakupy, dresiki są boskie :D

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 16:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny. .. ja po usg.. . Na ostatniej wizycie maleństwo mialo 1,73cm a dzis juz 6cm ;)) jest cudowne!! ! Tak sie wiercilo ze moj gin nie mogl zmierzyć tetna ;)) ale w koncu sie udalo ;) jest takie śliczne.. .pierwszy raz widziałam takie male cudo ;* te raczki, nóżki , nosek ..szok! !! Od rana płacze bo nie moge uwierzyć w to co widziałam ...

Fedra, Januszkowa, Asiaa1201, Sue, kasia_1988, gusiaa, maja35, Bietka, Gosiak, przedszkolanka:), LadyMK, Dżulietta, LadyDi, cath, Sewerynka lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miriam Twoje dziecko to musi być prawdziwy anioł. Na który temat bym nie weszła na każdym się udzielasz:)

Cath są gdzieś na allegro te nianie? Ciekawe jestem ile kosztuje. Jest świetna, zwłaszcza, że muzykę można nagrać i np. zmieniać piosenki będąc w innym pokoju albo zmieniać światło. Rewelacja. Będę zmuszona do elektronicznej niani. Mieszkamy w domu 3 poziomowym.

Penelope lubi tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i jak tam dzisiejsze nastroje? ciezko was nadrobic -

u nas w nast tyg wizyta tj we wtorek

a jaka ta glukoza byla- mowisz ze duza ale tzn??
    moje poranne wymioty jeszcze nie ustapily- no ale dobrze ze tylko poranne- a tak to juz moge jesc kanapke z pomiodorem;)

a dzis nawet kluski slaskie zjadlam z okrasa;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • gusiaa Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej jestem już po badaniach genetycznych.. ;-) maluszek rośnie 65mm, przeziernosc w normie,kosc nosowa jest serduszko bije 158 uderzeń na minutę machało do mnie rączka, łapało się za kolano.. Wszystkie paluszki są ale niechcialo pokazać co ma tam. Zdjęcia mam ,ale niema takiego co widać całego go bo ruszał się nie samowicię..

Mam się oszczędzać bo spada mi waga i mam niskie ciśnienie..
    Pracuje tylko do 27r sierpnia..

kasia_1988, Gosiak, Januszkowa, Fedra, Madlene, LadyMK, megg, lula88, Sue, Sewerynka lubią tę wiadomość

Kornelka 💕 09.02.2015r. /2680g. 54cm

tb73krhmu0f7yc26.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja właśnie czekam przed gabinetem do rodzinnego, na kontrol po tej głupiej chorobie! I po zwolnionko przy okazji ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lula88 wrote:
    A ja dziś taka nie wyspana obudziłam się koło 2 i tak do 4 nie mogłam spać.. ta pełnia masakra[/QUOT

Ja juz sie przyzwyczailam do nocnego wstawania.. od 2 tygodni . Codziennie po 2 lub 3 razy do ubikacji bo inaczej nie zas ne juz wogóle. .. i tez od ok 2 do 4 nie spie tylk o leżę ... mam nadzieje ze teraz macica do gory pójdzie i to minie bo potem przez caliy dzień mi sie oczy zamykają.. . Az strach samochodem jechać.. . ;)

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, ja już zapomniałam jak ja kocham jogę - ale się cieszę, że dzisiaj poszłam, miałam chwilę zwątpienia czy by do domku jednak nie pojechać, bo to spory kawałek ode mnie z pracy, ale się przemogłam i strasznie się cieszę. Takie fajne rzeczy robiliśmy, porozciągałam się, zrelaksowałam na maksa. Instruktor przy każdej asanie opowiadał jak i na co korzystnie wpływa - bajka :D
    No i jestem tam "najmłodsza" wiekiem ciąży. Ze dwie laski to już praktycznie rodzą za tydzień - dwa.
    Postanowiłam, że będę chodzić regularnie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Madlene Przyjaciółka

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    gusiaa wrote:
    Hej jestem już po badaniach genetycznych.. ;-) maluszek rośnie 65mm, przeziernosc w normie,kosc nosowa jest serduszko bije 158 uderzeń na minutę machało do mnie rączka, łapało się za kolano.. Wszystkie paluszki są ale niechcialo pokazać co ma tam. Zdjęcia mam ,ale niema takiego co widać całego go bo ruszał się nie samowicię...

Gusiaa, ja w ostatni czwartek miałam mierzone moje maleństwo i CRL wyszło podobnie: 63,4 mm, a przy tym podobne FHR: 164 ud/min.
    Ale mogłabyś jeszcze wpisać ile wyszły u Was inne wymiary, bo lekarz nie powiedział mi tego wprost, ale miałam wrażenie, że oczekiwał większego obwodu główki. [Moje: NT=1,10mm/ BPD=20mm/ HC=70mm/ AC=57,3mm/ FL=6,7mm]

relgj44jl1yjpwpb.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene wrote:
    Gusiaa, ja w ostatni czwartek miałam mierzone moje maleństwo i CRL wyszło podobnie: 63,4 mm, a przy tym podobne FHR: 164 ud/min.
    Ale mogłabyś jeszcze wpisać ile wyszły u Was inne wymiary, bo lekarz nie powiedział mi tego wprost, ale miałam wrażenie, że oczekiwał większego obwodu główki. [Moje: NT=1,10mm/ BPD=20mm/ HC=70mm/ AC=57,3mm/ FL=6,7mm]

ja w ogole obwodu glowki nie poznalam...

crl mialam 7cm
    nt 1.5
    kosc widoczna
    bicie serduszka jakos ponad 160

i wiecej nic nie mam :( jedynie slownie opis ze widoczne niektore narzady i ze glowka czy tam mozg ok

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 20:21

Madlene lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • LadyMK Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    12tc4d - u mojej dzidzi BPD 22mm, NT 1,2, CRL 58mm, serducho 158 :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 20:22

Madlene lubi tę wiadomość

Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
    Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
    34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g

3523x2t.png
  • megg Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś

"Megg a jaki masz wynik glukozy ?? Ja miałam 5.5 i doktorek wysłał mnie na obciążenie glukozą w 13 tygodniu. "

Sewerynka moja glukoza to 5,52
    i co Ci wyszlo po tym obciążeniu?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 20:34

3i49tv73uljfbfpq.png

syy220mm7vyhqyjp.png

pamietam...Aniołek 21.02.2014 (9 tydz)
  • sara_nar Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jaka tu cisza dzisiaj.
    Ja wyjątkowo jak o 13 wypuściłam się w miasto to po 18 razem z mężem wróciłam do domu. Byłam na małych zakupach.... miałam kupić sobie tunikę a kupiłam w pepco spodenki i body, czapeczki zaś w smyku dwie za 7 zł. W sumie wydałam 18 zł :) out.php?i=857174_2014-08-12-21.05.11.jpg
    Byłam na kawce z kuzynką o matko zapomniałam że kawa taka pyszna. Swego czasu pracowałam w coffeeheaven w warszawie i byłam uzależniona od kofeiny, to były czasy ;) jedyna praca do której chodziłam z przyjemnością.
    Chyba za dużo ruchu jak na jeden dzień bo brzuch mnie teraz pobolewa. Nospa nie pomogła :/
    megg choruję na cukrzycę wynik 5,5 = 99 czyli jak najbardziej prawidłowy powyżej 120 trzeba już się martwić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 sierpnia 2014, 21:29

megg, Asiaa1201, Januszkowa, Sewerynka, Carola55, Fedra lubią tę wiadomość

relgh371g4so40bs.png
    klz9krhmiwshxnlc.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 12 sierpnia 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cos tu dzisiaj cicho i spokojnie. ... ;))

sara_nar, Gosiak, Fedra lubią tę wiadomość

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
‹‹ 319 320 321 322 323 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ