Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej
Forum w końcu ruszyło i jest co nadrabiać
My dzisiaj miałyśmy szczepienie,Pola waży 6730 no i idą nam już dwójki na dole i gotowe już są górne jedynki tak więc niedługo komplet będzie
MoniaP dobrze że już po wszystkim! Teraz już musi być dobrze
Pianistka u nas najlepsze okazały się bodziaki i pajace,przy czym 56 były wielkie tak więc i na to trzeba być przygotowanym
Do spania u nas przydał się rożek ale tylko przez pierwsze dwa(?)miesiące
kasia_1988, kafabi, MoniaP lubią tę wiadomość
-
Dzien dobry, spac mi sie chce.
Pytalam o kubek-niekapek, bo dostalam na baby shower i od tamtej pory lezy w opakowaniu i nie wiem, kiedy mi to bedzie potrzebne. W internetach czytalam, ze to niby juz ten wiek, ze mozna wprowadzac. Tylko ja nie wiem po co. Mleko przeciez pije z butelki, soczkow nie mam zamiaru jej dawac (na pewno nie teraz), wode mam podac? No nie wiem.
Prawa dolna jedynka sie przebila!!! Nawet bym nadal pewnie nie wiedziala, bo dziecko nie daje sobie zajrzec do buzi, ale wlozylam palec i poczulam ostry zabek!
Monia i Ty i maluszek - oboje jestescie bardzo dzielni! Dawaj nam znac jak to sie goi i jak sie maly czuje. Pewnie senny po anestezji.
Adulcova/Angelcia (no nie wiem jak sie do Ciebie teraz zwracac LOL) jak gotujesz te zupki? I w jakiej temp podajesz? (ciepla zupa, w temperaturze pokojowej czy jak?)
Pianistka z rozmiarami Ci nie pomoge, bo tu, gdzie zyje rozmiary sa: premie (wczesniak), newborn, 0-3 miesiace, 3-6, 6-9 itd. I tak jest chyba latwiej. Powiem tylko, zeby nie szalec z pierwszymi ubrankami przed urodzeniem. Bo tak jak dziewczyny napisaly nie ma gwarancji jakie dziecko urodzisz. Pod koniec rozbieznosc w szacunkowej wadze i wielkosci dziecka wg USG bywa naprawde spora. Ja kupilam pojedyncze sztuki, mialam troche z prezentow, a i tak bylo wystarczajaco na start. Potem dokupowalam jak juz wiedzialam jakie.
Co do spania, to u nas w pierwszych miesiacach fenomenalne byly kocyki SwaddleMe do ciasnego spowijania. Dziecko spalo jak zloto! Spiworki tez super rzecz - dziecko sie nie rozkopie i sa bezpieczne.
Poranek ja chyba nie wiem kim Ty jestes i od kiedy z nami jestes. Cos mnie ominelo?MoniaP lubi tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka daję plaster fileta z kurczaka lub indyka, 2 marchewki w plastrach, pietruszkę w plastrach, różyczki brokuła/kalafiora lub pomidory bez pestek i skórki (jeśli zupa z ziemniakami to w kostkę od razu, albo osobno gotuję makaron lub ryż). Czasem dodaje masła, czasem prawdziwej wegety. Gotuję to, aż wszystko będzie miękkie. Wyławiam warzywa i blenduję (ale nie na super miazgę). Jak za gęste to daję trochę wywaru. Podaję ciepłe, nie jakoś bardzo, ale z 30 stopni pewnie to ma.
Kisiel można bardzo łatwo zrobić - soczek np gerbera, troszkę mąki ziemniaczanej, woda, ewentualnie cukier - gotujemy, smacznego
Ewentualnie musy - jabłko, 2 morele - gotujemy z odrobinką wody - rozgniatamy/blendujemy jeśli są za rzadkie dodajemy kleiku ryżowego np -
Super! Dzieki! Musze zrobic taka zupke. Marchewke mam, brokula mam, ziemniaki tez. Nie wiem tylko czy kurczak jest w zamrazalce.
BTW Ada jest caly tata!
Jejku ile nowych zdjec na naszym prywatnym forum! Dzieciaczki rewelacja! Nie moge wyjsc z podziwu jaka Zoja jest hop do przodu! ;- D Jak siedzi i sie podnosi i w ogole! No i ta peruka ;] LadyDi udany masz egzemplarz! xD
Pelzajaca Janka to samo!
Maks biedactwo, ale teraz juz na pewno bedzie dobrze!
LadyDi, MoniaP lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Pianistka, już dziewczyny wszystko napisały, nie kupuj za dużo, zawsze można dokupić. Nie wiesz jakie duże dziecko urodzisz a i rozmiar rozmiarowi nierówny. Teraz np mamy dobre bluzki na 3-6 mies, a body na 80 cm też są dobre, a młody miał ostatnio 65 cm. Polecam kupowanie w lumpach, małe body i pajace jak nowe kupuje się dosłownie za złotówke lub dwa, a w sklepie ze 30 zł i za chwilę za małe.
-
To ja się dołożę do dziewczyn na koniec - moim największym błędem wyprawkowym było kupienie za dużo ubrań, conajmniej połowy ani razu nie założyła. Wydaje mi się że nosiła w kółko 5 najwygodniejszych body plus półśpiochy, czasami bluzka i pampers, w domu było ciepło.
-
Stokrota :) wrote:Gosiak ja myślałam, że u Was już dolne jedynki są. Cos jakiś czas temu pisałaś, że chyba idą. A jednak zmyłka była ?
Dolne dwójki się teraz przebijają i chyba górne jedynki...Stokrota :) lubi tę wiadomość
-
Stokrota :) wrote:No u nas też zdecydowanie było widać, że przynioslo jej to ulgę. Uspokoiła się. Owszem budziła się w nocy ale w dzień zupełnie inne dziecko i w nocy nie płakała. Ktoś dobrze powiedział, że przy ząbkowaniu trzeba być humanitarnym. Nam doktor kazała przez dwa dni podać czopek rano i wieczorem. Jesli po dwóch dniach dalej będzie taka "biedna" to musimy wejść z antybiotykiem ze względu na to ucho i gardełko. Zobaczymy więc jutro. Oby było lepiej...
-
Atakasobiejedna wrote:Pianistka, już dziewczyny wszystko napisały, nie kupuj za dużo, zawsze można dokupić. Nie wiesz jakie duże dziecko urodzisz a i rozmiar rozmiarowi nierówny. Teraz np mamy dobre bluzki na 3-6 mies, a body na 80 cm też są dobre, a młody miał ostatnio 65 cm. Polecam kupowanie w lumpach, małe body i pajace jak nowe kupuje się dosłownie za złotówke lub dwa, a w sklepie ze 30 zł i za chwilę za małe.
Nie mieszkam w Polsce więc niestety u mnie tego nie ma.
Czyli nie będę kupowała nic więcej na 56 a pokupię trochę na 62 w razie potrzeby to żaden problem skoczyć do sklepu
Chciałam się przygotować na zapas ale widzę że tak się nie da
Dzięki jeszcze raz za podpowiedzikafabi lubi tę wiadomość
-
no widzicie dziewczyny ja to mam szczeście do takich osób. juz szkoda tego komentować.
u nas też brak zębów i nic nie widać na horyzoncie.
az się boję co to będzie.
u nas 56 rozmiar był przez pierwsze 4 tyg. w 62 chodziła 2,3 i 4 i część 5 mięsiąca w 68 pomyka do tej pory . i jeszcze pewnie ponosi ze 3 tyg.
jeżeli chodzi o kubek niekapek to my amy lowi 360, tomiego tippy 2, ostatnio zostałam namówiona na niekapek z tuperware i to był strzał w 10.
podobno pije się z niego jak z iersi i dzieci nie maja problemu z piciem z niego i to prawda. moja pije ok 150 ml wody tylko z niego.Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 15:53
-
Monika dzieki za przepis na kisiel
Adulcovw hahaha rozbawiłas mnie tym postem , ale nie denerwuj się napewno zęby wyjdą,a im pozniej tym lepiej słyszałam
Gosiak ty dajesz awokado,czy gotujesz czy surowe podajesz !?Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 15:57
-
kafabi wrote:Monika dzieki za przepis na kisiel
Adulcovw hahaha rozbawiłas mnie tym postem , ale nie denerwuj się napewno zęby wyjdą,a im pozniej tym lepiej słyszałam
Gosiak ty dajesz awokado,czy gotujesz czy surowe podajesz !?kafabi lubi tę wiadomość
-
Kalafior chyba troche lepiej smakowal ale szalu nie bylo. Wiekszosc rozwalona na tacce od krzeselka. No nic powoli malymi kroczkami. Jutro bedzie ziemniaczek.
Dzis na obiad robie zupe krem z kalafiora z grzankami. Pierwszy raz robie zupe krem i jestem ciekawa co mi wyjdzie z tego.
Jejku nigdy nie jadlam awokado ale bede musiala kupic to sprobuje i Natankowi damWiadomość wyedytowana przez autora: 26 sierpnia 2015, 16:37