X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś

Poranek ja chyba nie wiem kim Ty jestes i od kiedy z nami jestes. Cos mnie ominelo?[/QUOTE]

Ja dopiero wczOraj dołączyłam więc nic Ciebie nie ominęło ;-).przepraszam nie przedstawiłam się tylko od razu wyskoczyłam z zapytaniem ;-). Totalny brak kultury ;-) wczoraj szukając info o samodzielnym zasypianiu dzieci natrafiłam na to forum. Mój syn miał termin na 28 luty 2015(dlatego jakoś wybrałam lutowe mamusie) a urodził się 2 marca :-). Zauważyłam że Wy piszecie i wymieniacie się doświadczeniami i info już ze sobą bardzo długo ale jeśli nie macie nic przeciwko to od czasu do czasu mogłabym i ja coś napisać.

• adulcova Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poranek to napisz coś o sobie - ile masz lat, skąd jesteś, czym się zajmowałaś.. i w ogóle.. :D

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A no to super :] To napisz nam cos wiecej o porodzie, jak przezylas? Ile synek wazyl i mierzyl jak sie urodzil, a dopiszemy Was do naszego lutowego grona! :]

Angelcia a jeszcze jedno pytanie a propos tej zupki. Moze glupie... Czym ja serwujesz Adzie? Bo lyzeczki dla dziecka, ktore ja mam do karmienia sa praktycznie plaskie. Ciezko bedzie w nie nabrac cos, co jest konsystencji innej niz papka/mus.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z gdańska.mam 32 lata niedługo. Mój syn ma na imię Kuba.urodzony przez cc. termin miałam na 28 luty i tegoż dnia o 3 nad ranem kiedy się obudziłam na siusiu idąc do łazienki odszedł mi śluz było go dużo i trochę krwi.ta krew mnie zastanowiła więc pojechałam do szpitala i tam zostawili mnie na patologii. Akurat trafiłam na zmianę lekarzy obydwaj mieli odmienne zdania i podwójnie sprawdzali-masakra-no ale zostawili mnie. I tak sobie leżałam i poznawałam rzeczywiste problemu kobiet w ciąży.aż 2 lutego Kuba postanowił ujrzeć światło dzienne i wszystko szło ok. przeprowadziłam się do sali porodowej gdzie miałam skurcze no ale cicho je przechodziłam i gdy weszła nad ranem do mnie pielęgniarka żeby spr czy żyje ;-) to stwierdziła że u mnie tak cicho że pewnie rozwarcie małe i wrócą mnie na patologię, ale sprawdziła i było już 8cm więc zaczęli działać.wody mi nie odeszły.przebili mi i się okazało że sa zielone potem miałam już parte i Kubie zaczęło tętno zanikać. zapytano czy wyrażam zgodę na cesarkę.wyraziłam i bardzo dobrze się stało bo Kuba miał trzy razy pępowinę wokół szyi owiniętą i jak miałam parte to pępowina go że tak to ujmę trzymała. No ale na szczęście i wszystko skończyło się dobrze. Jest zdrowy, rozwija się dobrze. podczas badań w szpitalu wykryto

• poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas badań w szpitalu wykryto krwiaki w główce i kamienie 2 w nerce. Ale niektóre dzieci podobno mają takie wrodzone rzeczy na początku.krwiaki mu zanikły. A w nerce jeden mały kamień został ale też jest jeszcze szansa że sam zaniknie.jesteśmy pod opieką nefrologa.

• poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kuba ważył 3660 i mierzył 57 cm

• Stokrota :) Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    adulcova wrote:
    Laurka daję plaster fileta z kurczaka lub indyka, 2 marchewki w plastrach, pietruszkę w plastrach, różyczki brokuła/kalafiora lub pomidory bez pestek i skórki (jeśli zupa z ziemniakami to w kostkę od razu, albo osobno gotuję makaron lub ryż). Czasem dodaje masła, czasem prawdziwej wegety. Gotuję to, aż wszystko będzie miękkie. Wyławiam warzywa i blenduję (ale nie na super miazgę). Jak za gęste to daję trochę wywaru. Podaję ciepłe, nie jakoś bardzo, ale z 30 stopni pewnie to ma.

Kisiel można bardzo łatwo zrobić - soczek np gerbera, troszkę mąki ziemniaczanej, woda, ewentualnie cukier - gotujemy, smacznego :)

Ewentualnie musy - jabłko, 2 morele - gotujemy z odrobinką wody - rozgniatamy/blendujemy jeśli są za rzadkie dodajemy kleiku ryżowego np :)
    Angelcia uważaj z wegetą bo tam pełno soli. Juz nie chodzi o przyzwyczajenie do słonego smaku tylko nerki takich maluchów nie są w stanie radzić sobie z solą. No i czytałam żeby też nie podawać wywaru z mięsa bo w nim są wszystkie antybiotyki i hormony, które się z mięsa wypłukują. Tylko broń Boże nie potraktuj mojej wypowiedzi jako pouczanie czy wymądrzanie się. Zresztą chyba wszystkie tu już wiemy , że nie pouczamy się nawzajem tylko dzielimy się zdobyta wiedzą a każda mama robi tak jak uważa, że powinna :)

1usajw4zbiudzgxg.png
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz ma 7860 i mierzy koło 70 cm. Zaczęłam mu już powoli rozszerzać też dietę. Ja jestem na macierzyńskim ale jeszcze nie wiem jak to będzie z powrotem do pracy. Zapisałam synka do żłobka i czeka w kolejce. dopóki nie dostanie się do żłobka to raczej pójdę na wychowawczy a w weekendy będę dorabiać gdzieś a mąż będzie się zajmował synem. Ale to jest wersja na dzień dzisiejszy a jak to będzie w marcu to się okaże. Opcja babci i opiekunki nie wchodzi w grę.

• poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrota :) wrote:
    Angelcia uważaj z wegetą bo tam pełno soli. Juz nie chodzi o przyzwyczajenie do słonego smaku tylko nerki takich maluchów nie są w stanie radzić sobie z solą. No i czytałam żeby też nie podawać wywaru z mięsa bo w nim są wszystkie antybiotyki i hormony, które się z mięsa wypłukują. Tylko broń Boże nie potraktuj mojej wypowiedzi jako pouczanie czy wymądrzanie się. Zresztą chyba wszystkie tu już wiemy , że nie pouczamy się nawzajem tylko dzielimy się zdobyta wiedzą a każda mama robi tak jak uważa, że powinna :)
    Odnośnie soli i nerek identycznie powiedziała mi Pani nefrolog jak byłam na wizycie wczoraj

Stokrota :) lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kafabi wrote:
    Gosiak ty dajesz awokado,czy gotujesz czy surowe podajesz !?
    Surowe podaję.

kafabi lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 19:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    monika_ wrote:
    Jak poczekamy na Gosiaka na pewno poda nam jakis przepis na paste z awokado dla dzieciakow:D
    hehe, ja na razie podaję pojedyncze owoce i warzywa. Awokado było podane w towarzystwie dyni i zasmakowało bardziej niż dynia.
    A malinki dziś nie zasmakowały wcale.
    Dziś mi kolega przywiózł dostawę eko warzyw i powiedział, że awokado jest najzdrowszym nie-polskim owocem.
    I co ważne jest to owoc, który kumuluje najmniej pestycydów, więc można go śmiało kupować w marketach.

kafabi, monika_ lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Poranek, w jakim szpitalu rodziłaś?
    Ja też jestem z Gdańska.

promoszka lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Poranek, w jakim szpitalu rodziłaś?
    Ja też jestem z Gdańska.
    W wojewódzkim

promoszka lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poranek wrote:
    W wojewódzkim
    Ja też :D
    Tylko 2 tygodnie wcześniej.

poranek lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • asia888 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Bardzo piękne i mądre: http://dziecisawazne.pl/macierzynstwo-zaufac-dziecku-sobie/

przepiekne :)

Angelcia moj lata po panelach, nie jestem w stanie go juz zatrzymac, gdy zbliza sie do jakis szafek/mebli zabieram go na mate spowrotem

Kasiu takie porownywanie dzieci jest powszechne, tez sie spotkalam choc w innej kwesti, nic sie nie poradzi, glupie takie baby sa i tyle!

Ja widze ze tutaj praktycznie wszyscy jada BLW ! wow super!
    tez sie przymierzam, maly siedzi, ale jakos niewiem mam opory, zaczne chyba chwile z papkami/sloikami a pozniej blw rusze

Ja patentu na usypianie niemam, slabo spi w dzien, czesto budzi sie w nocy, pomaga nam dzwiek deszczu lub odkurzacza z aplikacji na tel Sleepy Sounds, noszenie, trzymanie za raczke cyc, cyc i jeszcze raz cyc! lub to wszystko naraz najczesciej ;)

co do planu dnia mamy mniej wiecej taka sama godzine pobudki rano i pojscia spac wieczorem, a to co sie dzieje w ciagu dnia i nocy to juz wedlug najmlodszego ;)

fJJwp2.png
    8zQPp2.png
  • poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja też :D
    Tylko 2 tygodnie wcześniej.
    No to mało brakowało a może spotkałybysmy się na poporodowce ;-) ale jeszcze nic straconego bo może nasze dzieci trafią do tych samych przedszkoli albo szkół ;-) w końcu ten sam rocznik ;-)

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 20:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    poranek wrote:
    No to mało brakowało a może spotkałybysmy się na poporodowce ;-) ale jeszcze nic straconego bo może nasze dzieci trafią do tych samych przedszkoli albo szkół ;-) w końcu ten sam rocznik ;-)
    A do jakich żłobków się zapisałaś?
    Ja w państwowych jestem na szarym końcu, jakieś 600-tne miejsce albo coś takiego :P

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • adulcova Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka, ale te moje "zupy" są gęste, bo raczej zupą konsystencji rosołu Ada by się nie najadła. Patrzyłam na zupy w słoiczkach dla dzieci i też były takie gęste więc chyba jest okej.

Poranek niefajne przejścia mięliście z Synkiem, ale dobrze, że już jest ok.

Stokrota u mnie wegeta dla Ady to głownie wybranie tych "warzywek" (wiesz o co chodzi? :P) i żeby ta zupa nie była tak bardzo jałowa. Mięso mam od Wujka więc nie ma w nim antybiotyków i hormonów, później będe myśleć jak mi się skończy, chociaż... Ja tak nie chucham i nie dmucham na Adę odnośnie jedzenia. Je zdrowo (przynajmniej się staram) i nie zawsze będę w stanie uchronić ją przed każdym złem tego świata. Są na świecie ludzie, którzy żyją w nędzy i rozpaczy i dzieci to okazy zdrowia więc... Nie chce być nadopiekuńczą matką psycholką. Ada je to co my, w ciązy też nie jadłam EKO, BIO i Ada wypełzła zdrowa.

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

I <3 German, Sewing and TSL!
    relgdf9hqgugqitx.png

• poranek Koleżanka

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Złota rybka 421, bowka 318 i berek 325 tak było na koniec lipca. Ja wybierałam najbliższe i zapisałam Kubę jakoś tydzień po urodzeniu już i na początku był na 720 miejscu w złotej rybce. Także trochę się ruszyło. A czytając opinie o żłobkach do każdego znalazłam trochę pozytywnych i trochę negatywnych opini. a ty do jakich zapisalas?

• dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 26 sierpnia 2015, 21:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zupa krem z grzankami wyszla pyszna :)
    Po obiedzie z P pogralismy w siatke, niezle sie zgrzalam i na kolacje zjadlam owsianke na mleku. Dzis dzien bez slodyczy :)

Natan nauczyl sie walic reka albo zabawka i tak nawala teraz ze szok. Niedlugo mam nadzieje, ze pojdzie spac.

Czy Wasze dzieci krztusza sie przy jedzeniu z piersi? Bo moj ostatnio to masakra co karmienie zakrztusi sie kilka razy. Nie wiem dlaczego. Zapomnial jak sie je czy co.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
‹‹ 3362 3363 3364 3365 3366 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Badania prenatalne w ciąży, czym są i czy warto je robić

Pojęcie badań prenatalnych nie dla wszystkich jest zrozumiałe. Często kojarzone jest wyłącznie z inwazyjnymi badaniami prenatalnymi płodu i tym samym utożsamiane jest z ryzykiem utraty ciąży. Postrzeganie to jest zupełnie błędne. Czym zatem są badania prenatalne, kto powinien je wykonywać i czy są one bezpieczne dla dziecka?

CZYTAJ WIĘCEJ