X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No tak, basenu też się obawiam... tymbardziej, że teraz jesteśmy bardziej podatne na infekcje.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No niby wszędzie pisze ze mozna. .. u mnie w miescie ten basen jest trochę obskurny i starodawny ... a w miescie obok jest bardzo drogo bo jest duzo zjezdzalni itd a z tego korzystać i rak nie bede ;) jeziorko mam 5 minut drogi ale w tym roku wyjątkowo brudne jest i podobno jakies bakterie brrr .
    I możliwości sie kończą ;))

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja wróciłam z przymusowego spaceru :) Uciekł mi autobus i nie chciało mi się czekać godzinę na następny, więc poszłam piechotą do domu. I 4,33 km pękło.
    Padł mi telefon w trakcie, więc Endomondo nie zarejestrowało trasy :( Zawsze zapominam, że nie wychodzi się z domu z baterią 15% ;/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 17:04

• Laurka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z mezem chodzimy na basen przed praca i super nas to relaksuje. Tylko z jacuzzi teraz nie moge korzystac po plywaniu. Wczoraj mnie naszlo, zeby poszukac zajec dla ciezarnych w okolicy i wszystkie sa oczywiscie w moich godzinach pracy, takze mam przerabane.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • MistrzyniWKochamCieMisiu Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze, rozchorowalam sie :-( sliny przelknac nie moge, glowa boli niemlosiernie. Dobrze ze M zabral mlodego na rower, to przynajmniej poleze sobie pod kocykiem. Jutro cisne z ranca na krew, mocz i glukoze. Mam nadzieje, ze wyniki beda miarodajne pomimo przeziebienia.

Maja (2900g i 48cm) oraz Ola (1900g i 44cm) - ur. 5.01.2015
    relgo7esxnwbr62i.png
    2813c71e57.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej, ja też byłam przeziębiona i co najgorsze w tym czasie a było to zaraz po badaniu 07 sierpnia miałam taki brunatny śluz, poleżałam i przeszło, jutro idę do gin mam nadzieję że wszystko ok.

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Vel Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej

Czy któras z Was bierze tran ? ja mam co prawda w witaminach prenatalnych kwasy DHA (DHA 160 mg, EPA 32 mg) ale to nie jest 100% dziennego zapotrzebowania i zastanawiam sie czy nie brac ale nie gadalam o tym jeszcze z lekarzem :/ w necie jest duzo informacji, że powinno sie brac tran w ciazy ale na jednym z forum wyczytalam, ze tran zawiera witamine A ktora jest szkodliwa w ciazy i lepiej dac na luz z braniem. Dziwne bo znalazlam w domu opakowanie z resztka tranu i poza DHA i Omega byla tylko Witamina E w skladzie..

powinno sie przyjmowac 500mg DHA dziennie w trakcie ciazy

aha a te specjalistyczne srodki z DHA dla kobiet w ciazy są strasznie drogie.. dlatego myslalam o takim tranie jako tanszym zamienniku

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 19:04

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    Hej

Czy któras z Was bierze tran ? ja mam co prawda w witaminach prenatalnych kwasy DHA (DHA 160 mg, EPA 32 mg) ale to nie jest 100% dziennego zapotrzebowania i zastanawiam sie czy nie brac ale nie gadalam o tym jeszcze z lekarzem :/ w necie jest duzo informacji, że powinno sie brac tran w ciazy ale na jednym z forum wyczytalam, ze tran zawiera witamine A ktora jest szkodliwa w ciazy i lepiej dac na luz z braniem. Dziwne bo znalazlam w domu opakowanie z resztka tranu i poza DHA i Omega byla tylko Witamina E w skladzie..

powinno sie przyjmowac 500mg DHA dziennie w trakcie ciazy

aha a te specjalistyczne srodki z DHA dla kobiet w ciazy są strasznie drogie.. dlatego myslalam o takim tranie jako tanszym zamienniku
    Ja nie biorę tranu, biorę ladee vit na zmianę z pregna plus (bo mi została) i dodatkowo Pregna DHA (ma 250mg DHA). Kupiłam za 20,69 30 tabl.

Ale znalazłam coś takiego:
    Tran jest także bogatym źródłem witamin: A, D i E. Pojawia się więc pytanie, czy u kobiety ciężarnej nie istnieje groźba przedawkowania witaminy A i jej szkodliwego wpływu na płód (takie ryzyko dotyczy I trymestru ciąży, kiedy formują się narządy dziecka). Otóż spożywanie samego tranu w dawce dziennej zalecanej dla dorosłych – 5 ml – jest bezpieczne. Warto jednak wybrać taki tran, który a obniżoną zawartość witaminy A (250 mcg w dawce) albo stosować go
    dopiero w drugiej połowie ciąży. Oczywiście codzienne zażywanie tranu i innego preparatu witaminowego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 19:41

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sie dziwię bo moj gin powiedział ze nie musze brac witamin.. . A chciałam zeby mi cos przepisał ... powiedział ze jesli jem owoce i ogolnie zdrowo to witamin mam wystarczająco w organizmie ... jak myślicie ??

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 19:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek 23 wrote:
    Ja sie dziwię bo moj gin powiedział ze nie musze brac witamin.. . A chciałam zeby mi cos przepisał ... powiedział ze jesli jem owoce i ogolnie zdrowo to witamin mam wystarczająco w organizmie ... jak myślicie ??
    Moja ginka tak samo mówła do końca I trymestru, bo w tym okresie im mniej chemii tym lepiej. Potem powiedziała, że mogę już coś brać, ale koniecznie z DHA.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi od razu ginek powiedzial o witaminach polecił femibion natal 1 i teraz kontunuje od 13 tygodnia femibion natal 2 dwie tabletki dziennie bo jedna to kwasy DHA a druga tabletka to witaminy ciążowe :) no i biorę ascofer wieksza dawkę żelaza z powodu mojej odwiecznej anemii spowodowanej nie jedzeniem mięsa :)
    Madziutek człowiek dziennie nie jest w stanie zjesc 100% zalecanych witamin dziennie :) ja bylam raz na diecie składającej sie z samym owoców i warzyw i po tygodniu mialam organizm przewitaminizowany i w szpitalu skończyło sie :( wiec ja dziekuje wole brać witaminy w tabletkach i owocki do tego. Bo tak nie wiesz ile czego mozesz zjeść. Moj dietetyk nawet tak powiedział :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 19:57

Fedra lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi moja dr kazała brać tylko DHA, kwas foliowy, D3 i jod.

c7hyim7.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś

Mnie też tak powiedziała, zasugerowała, że takie sztuczne nie są za dobre

madziutek 23 wrote:

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ok to dzieki za odpowiedz bo mam w domu femibion natal po poprzedniej ciazy i zastanawiałam sie czy nie brać ale poczekam co powie na kolejnej wizycie ;)

Cath ja tez nie jem za bardzo miesa. .. moze raz w tygodniu troszke bo sie m kłóci i troche sie obawiam bo czerwone mięso w diecie to podobno podstawa?

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    madziutek 23 wrote:
    Ok to dzieki za odpowiedz bo mam w domu femibion natal po poprzedniej ciazy i zastanawiałam sie czy nie brać ale poczekam co powie na kolejnej wizycie ;)

Cath ja tez nie jem za bardzo miesa. .. moze raz w tygodniu troszke bo sie m kłóci i troche sie obawiam bo czerwone mięso w diecie to podobno podstawa?
    Ja wg nie jadam :) i od kiedy pamiętam bralam żelazo w tabletkach :) wiec tego ci nie powiem :*

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale jednak czyms zastepujesz ten brak. ..

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Ja nie biorę tranu, biorę ladee vit na zmianę z pregna plus (bo mi została) i dodatkowo Pregna DHA (ma 250mg DHA). Kupiłam za 20,69 30 tabl.

Ale znalazłam coś takiego:
    Tran jest także bogatym źródłem witamin: A, D i E. Pojawia się więc pytanie, czy u kobiety ciężarnej nie istnieje groźba przedawkowania witaminy A i jej szkodliwego wpływu na płód (takie ryzyko dotyczy I trymestru ciąży, kiedy formują się narządy dziecka). Otóż spożywanie samego tranu w dawce dziennej zalecanej dla dorosłych – 5 ml – jest bezpieczne. Warto jednak wybrać taki tran, który a obniżoną zawartość witaminy A (250 mcg w dawce) albo stosować go
    dopiero w drugiej połowie ciąży. Oczywiście codzienne zażywanie tranu i innego preparatu witaminowego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.

Gosiak no ja tez biore Ladee Vit ale wlasnie czuje, ze to za malo :D

A ja mam taki tran w kapsulkach Omega 3 Gold firmy Life, z tylu jest adnotacja że wyprodukowano dla SuperPharm, moja mama go kupowala jakis rok temu jak bylam przeziebiona

z tylu jest tylko ze ma kwasy z rodziny OMEGA 3 czyli 160mg EPA i 110mg DHA plus 1mg witaminy E no i gdzie ta witamina A ?

o kobietach w ciazy tez nic nie ma z tylu, tylko ze trzymac w miejscu niedostepnym dla dzieci

w cos z DHA trzeba sie dodatkowo zaopatrzyc

madziutek niektorzy lekarze wychodza z takiego zalozenia jak Twoj lekarz, niektorzy tylko przez I trymestr, a niektorzy przez cala ciaze, podobno po braniu witamin dzieci rodza sie wielkie i niekoniecznie zdrowe, a pozatym podobno ta chemia jest maluszkowi zbedna, szczegolnie w I trymestrze

mnie jednak dwoch ginow zalecilo branie witamin ciazowych od pierwszej wizyty (8tc) i tak biore, no mam nadzieje, ze skutkow ubocznych nie bedzie

a generalnie tak jak Bietka pisze najwazniejsze jest zelazo, jod, witamina D, DHA i kwas foliowy

zjk3p18.png

• madziutek 23 Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak wam idzie smarowanie ;))

f2w3rjjgx78wxuhp.png
    y7y4ocjz2n6l6nvq.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smaruję się rano i wieczorem :)

A co do witamin, mój brat jest farmaceutą i polecił mi Femibion, bo skład ma ponoć najlepszy, więc mu zaufałam :D

Jutro wracam do pracy po L4.. strasznie mi się nie chce!!

cath, Fedra lubią tę wiadomość

• Vel Autorytet

Wysłany: 17 sierpnia 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wczoraj posmarowalam sie tylko raz :( oliwka :(

i dzis posmaruje sie tez tylko raz :( balsamem

mam nadzieje, ze jutro juz normalnie dwa razy !

madziutek 23 lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

‹‹ 340 341 342 343 344 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Test Panorama – jeszcze dokładniejszy dzięki sztucznej inteligencji!

Jeszcze do niedawna wykonywanie dokładnych badań prenatalnych, takich jak amniopunkcja, wiązało się z ryzykiem dla rozwijającego się maleństwa. Rozwój technologii i medycyny przyczynił się powstania nieinwazyjnych testów prenatalnych nowej generacji (NIPT). Jednym z nich jest test Panorama, który jako jedyny wykorzystuje sztuczną inteligencję. Jak wykonuje się test? Na czym polega jego skuteczność? Jakie choroby i schorzenia mogą zostać dzięki niemu wykryte? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ