Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
No niby wszędzie pisze ze mozna. .. u mnie w miescie ten basen jest trochę obskurny i starodawny ... a w miescie obok jest bardzo drogo bo jest duzo zjezdzalni itd a z tego korzystać i rak nie bede jeziorko mam 5 minut drogi ale w tym roku wyjątkowo brudne jest i podobno jakies bakterie brrr .
I możliwości sie kończą ) -
A ja wróciłam z przymusowego spaceru Uciekł mi autobus i nie chciało mi się czekać godzinę na następny, więc poszłam piechotą do domu. I 4,33 km pękło.
Padł mi telefon w trakcie, więc Endomondo nie zarejestrowało trasy Zawsze zapominam, że nie wychodzi się z domu z baterią 15% ;/Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 17:04
-
Ja z mezem chodzimy na basen przed praca i super nas to relaksuje. Tylko z jacuzzi teraz nie moge korzystac po plywaniu. Wczoraj mnie naszlo, zeby poszukac zajec dla ciezarnych w okolicy i wszystkie sa oczywiscie w moich godzinach pracy, takze mam przerabane.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Kurcze, rozchorowalam sie sliny przelknac nie moge, glowa boli niemlosiernie. Dobrze ze M zabral mlodego na rower, to przynajmniej poleze sobie pod kocykiem. Jutro cisne z ranca na krew, mocz i glukoze. Mam nadzieje, ze wyniki beda miarodajne pomimo przeziebienia.
-
Hej, ja też byłam przeziębiona i co najgorsze w tym czasie a było to zaraz po badaniu 07 sierpnia miałam taki brunatny śluz, poleżałam i przeszło, jutro idę do gin mam nadzieję że wszystko ok.Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
Hej
Czy któras z Was bierze tran ? ja mam co prawda w witaminach prenatalnych kwasy DHA (DHA 160 mg, EPA 32 mg) ale to nie jest 100% dziennego zapotrzebowania i zastanawiam sie czy nie brac ale nie gadalam o tym jeszcze z lekarzem w necie jest duzo informacji, że powinno sie brac tran w ciazy ale na jednym z forum wyczytalam, ze tran zawiera witamine A ktora jest szkodliwa w ciazy i lepiej dac na luz z braniem. Dziwne bo znalazlam w domu opakowanie z resztka tranu i poza DHA i Omega byla tylko Witamina E w skladzie..
powinno sie przyjmowac 500mg DHA dziennie w trakcie ciazy
aha a te specjalistyczne srodki z DHA dla kobiet w ciazy są strasznie drogie.. dlatego myslalam o takim tranie jako tanszym zamiennikuWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 19:04
-
Vel wrote:Hej
Czy któras z Was bierze tran ? ja mam co prawda w witaminach prenatalnych kwasy DHA (DHA 160 mg, EPA 32 mg) ale to nie jest 100% dziennego zapotrzebowania i zastanawiam sie czy nie brac ale nie gadalam o tym jeszcze z lekarzem w necie jest duzo informacji, że powinno sie brac tran w ciazy ale na jednym z forum wyczytalam, ze tran zawiera witamine A ktora jest szkodliwa w ciazy i lepiej dac na luz z braniem. Dziwne bo znalazlam w domu opakowanie z resztka tranu i poza DHA i Omega byla tylko Witamina E w skladzie..
powinno sie przyjmowac 500mg DHA dziennie w trakcie ciazy
aha a te specjalistyczne srodki z DHA dla kobiet w ciazy są strasznie drogie.. dlatego myslalam o takim tranie jako tanszym zamienniku
Ale znalazłam coś takiego:
Tran jest także bogatym źródłem witamin: A, D i E. Pojawia się więc pytanie, czy u kobiety ciężarnej nie istnieje groźba przedawkowania witaminy A i jej szkodliwego wpływu na płód (takie ryzyko dotyczy I trymestru ciąży, kiedy formują się narządy dziecka). Otóż spożywanie samego tranu w dawce dziennej zalecanej dla dorosłych – 5 ml – jest bezpieczne. Warto jednak wybrać taki tran, który a obniżoną zawartość witaminy A (250 mcg w dawce) albo stosować go
dopiero w drugiej połowie ciąży. Oczywiście codzienne zażywanie tranu i innego preparatu witaminowego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 19:41
-
madziutek 23 wrote:Ja sie dziwię bo moj gin powiedział ze nie musze brac witamin.. . A chciałam zeby mi cos przepisał ... powiedział ze jesli jem owoce i ogolnie zdrowo to witamin mam wystarczająco w organizmie ... jak myślicie ??
-
Mi od razu ginek powiedzial o witaminach polecił femibion natal 1 i teraz kontunuje od 13 tygodnia femibion natal 2 dwie tabletki dziennie bo jedna to kwasy DHA a druga tabletka to witaminy ciążowe no i biorę ascofer wieksza dawkę żelaza z powodu mojej odwiecznej anemii spowodowanej nie jedzeniem mięsa
Madziutek człowiek dziennie nie jest w stanie zjesc 100% zalecanych witamin dziennie ja bylam raz na diecie składającej sie z samym owoców i warzyw i po tygodniu mialam organizm przewitaminizowany i w szpitalu skończyło sie wiec ja dziekuje wole brać witaminy w tabletkach i owocki do tego. Bo tak nie wiesz ile czego mozesz zjeść. Moj dietetyk nawet tak powiedziałWiadomość wyedytowana przez autora: 17 sierpnia 2014, 19:57
Fedra lubi tę wiadomość
-
Mnie też tak powiedziała, zasugerowała, że takie sztuczne nie są za dobre
madziutek 23 wrote:Ja sie dziwię bo moj gin powiedział ze nie musze brac witamin.. . A chciałam zeby mi cos przepisał ... powiedział ze jesli jem owoce i ogolnie zdrowo to witamin mam wystarczająco w organizmie ... jak myślicie ??Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc -
Ok to dzieki za odpowiedz bo mam w domu femibion natal po poprzedniej ciazy i zastanawiałam sie czy nie brać ale poczekam co powie na kolejnej wizycie
Cath ja tez nie jem za bardzo miesa. .. moze raz w tygodniu troszke bo sie m kłóci i troche sie obawiam bo czerwone mięso w diecie to podobno podstawa? -
madziutek 23 wrote:Ok to dzieki za odpowiedz bo mam w domu femibion natal po poprzedniej ciazy i zastanawiałam sie czy nie brać ale poczekam co powie na kolejnej wizycie
Cath ja tez nie jem za bardzo miesa. .. moze raz w tygodniu troszke bo sie m kłóci i troche sie obawiam bo czerwone mięso w diecie to podobno podstawa? -
Gosiak wrote:Ja nie biorę tranu, biorę ladee vit na zmianę z pregna plus (bo mi została) i dodatkowo Pregna DHA (ma 250mg DHA). Kupiłam za 20,69 30 tabl.
Ale znalazłam coś takiego:
Tran jest także bogatym źródłem witamin: A, D i E. Pojawia się więc pytanie, czy u kobiety ciężarnej nie istnieje groźba przedawkowania witaminy A i jej szkodliwego wpływu na płód (takie ryzyko dotyczy I trymestru ciąży, kiedy formują się narządy dziecka). Otóż spożywanie samego tranu w dawce dziennej zalecanej dla dorosłych – 5 ml – jest bezpieczne. Warto jednak wybrać taki tran, który a obniżoną zawartość witaminy A (250 mcg w dawce) albo stosować go
dopiero w drugiej połowie ciąży. Oczywiście codzienne zażywanie tranu i innego preparatu witaminowego powinno być skonsultowane z lekarzem prowadzącym ciążę.
Gosiak no ja tez biore Ladee Vit ale wlasnie czuje, ze to za malo
A ja mam taki tran w kapsulkach Omega 3 Gold firmy Life, z tylu jest adnotacja że wyprodukowano dla SuperPharm, moja mama go kupowala jakis rok temu jak bylam przeziebiona
z tylu jest tylko ze ma kwasy z rodziny OMEGA 3 czyli 160mg EPA i 110mg DHA plus 1mg witaminy E no i gdzie ta witamina A ?
o kobietach w ciazy tez nic nie ma z tylu, tylko ze trzymac w miejscu niedostepnym dla dzieci
w cos z DHA trzeba sie dodatkowo zaopatrzyc
madziutek niektorzy lekarze wychodza z takiego zalozenia jak Twoj lekarz, niektorzy tylko przez I trymestr, a niektorzy przez cala ciaze, podobno po braniu witamin dzieci rodza sie wielkie i niekoniecznie zdrowe, a pozatym podobno ta chemia jest maluszkowi zbedna, szczegolnie w I trymestrze
mnie jednak dwoch ginow zalecilo branie witamin ciazowych od pierwszej wizyty (8tc) i tak biore, no mam nadzieje, ze skutkow ubocznych nie bedzie
a generalnie tak jak Bietka pisze najwazniejsze jest zelazo, jod, witamina D, DHA i kwas foliowy
-
Ja wczoraj posmarowalam sie tylko raz oliwka
i dzis posmaruje sie tez tylko raz balsamem
mam nadzieje, ze jutro juz normalnie dwa razy !madziutek 23 lubi tę wiadomość