X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 13:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suri97 wrote:
    Laurka rozumiem. To w usa nie ma zadnych zwolnien na czas ciazy? A co jak ciaza jest zagrozona i kobieta mysi lezec? :P

Ja sie cale szczescie tego nie dowiedzialam. Jak sa powazne komplikacje czy jakies zagrozenie, to tzw. bed rest na pewno lekarz zaleci, ale to oznacza 0 dochodu (no chyba, ze masz wlasny urlop do wykorzystania). Wiecie ja mam sporo roznych przemyslen odkad tu jestem i odkad urodzilam dziecko. Roznice sa diametralne, bo tu jest inna kultura - kultura pracy. Tu pomimo braku tych benefitow nie ma nizu demograficznego. Rodziny maja 3-5 dzieci i to jest normalne. Bo podejscie jest takie, ze robisz, co musisz. I ludzie wezma druga prace, zeby tym dzieciom miec co wlozyc do garnka. Tu sie pracuje od 16 (czasem 14) roku zycia. A w Polsce czy sie stoi czy sie lezy, to sie wszystko nalezy. Taka jest mentalnosc niestety.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sebza, u nas są chusty żakardowe albo bawełna + wełna merynosa.
    Ja Janeczkę ubieram w body z długim i rajstopy merynosowe + spodenki, bluzę i buciki z merynosa. Nawet kominiarkę ma z merynosa - różową :)
    Wiążę w chustę na to polar i już. A zimą kurtka.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale sie rozpisalyscie :) Ja tez mam nadzieje ze forum nie umrze bo mimo ze zaczelam sie udzielac troche pozniej to zzylam sie z wami bardzo. Wiadomo ze przy dwojce dzieci nie ma mowy o czestym pisaniu ale zawsze znajde chwile zeby tu zajrzec i napisac. Wasze rady sa nieocenione.

Natanek od wczoraj zaczal sam siadac :) :) Do tej pory posadzony siedzial ladnie a teraz z pozycji do raczkowania sobie siada :) Moj dzielny chlopak :)

Wczoraj Natan nie przebrany w pizamke usnal po 20 dobrze ze mu przed tym pampersa zmienilam bo obudzil sie dopiero o 3 (oczywiscie co 1-2godz byly pobudki na cyca) i do 4 nie chcial usnal. Dopiero uspilam go na rekach.

sebza lubi tę wiadomość

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia gratuluacje dla Natanka.

Gosiu Wy chyba macie taką kominiarke z merynosa. Czy ona jest ciepła?

Ja się martwię czy nóżki w tuli mojej Lali Noe marzna wiecznie. W spacerowce jest ostatnio bunt. Ale muszę wypróbować przodem do świata ja wozić tak jak mówi Bella.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasia_1988 wrote:
    Gosiu Wy chyba macie taką kominiarke z merynosa. Czy ona jest ciepła?
    Merynos ma to do siebie, że jak zimno grzeje a jak ciepło chłodzi.
    Dlatego staram się chociaż jedną warstwę merynosową zakładać, zwykle jako bieliznę.

Po pozyskaniu wełny od zwierzęcia, zachowuje ona swoje termoaktywne właściwości - pomaga zatrzymać ciepło, gdy jest zimno i ochłodzić się, gdy jest gorąco. Ten rodzaj wełny odprowadza wilgoć nie tylko poprzez szczeliny między włóknami, ale również wnikając w pory włókien, dzięki czemu nawet przy gęstym splocie pozwala naszej skórze oddychać.

Czytaj więcej na:
    http://deluxe.trojmiasto.pl/Welna-z-merynosow-zima-grzeje-latem-chlodzi-n76722.html#tri

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Brawo dla Natanka! :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Sebza, u nas są chusty żakardowe albo bawełna + wełna merynosa.

Tak, takie właśnie widziałam na polskich stronach. Ale ta, którą oglądałam wyglądała raczej jak 100% wełny merynosa :) No kurde, wyszpieguję, gdzie są teraz te kiermasze i się wybiorę. A jak się wybiorę i kupię, to dam znać, co to jest i jak się z tym pracuje :)

Gosiak lubi tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 1 listopada 2015, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratulacje dla Natanka! Daje mi to nadzieje, ze i moje dziecko mnie z dnia na dzien kiedys zaskoczy.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 listopada 2015, 09:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie negatyw a okresu nadal brak. Dziwne. Pierwszy raz mi sie tak zdarzylo. Chyba bede musiala wybrac sie do gina

• bella84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie dzis pochmurny dzien..mezu dostal wypowiedzenie z pracy...doplywa chyba do konca kontraktu i bezrobotny...dol jak nic..w normalnych czasach nie byloby problemu ale niestety na rynku naftowym gdzie on plywa kryzys i znpraca nie latwo...ugh cieeeeezkie czasy ida...:(

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 13:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka no dzieci zaskakuja. Lunka na pewno tez niebawem siadzie.

Natan przez tego wychodzacego zeba strasznie marudny i za bardzo mi nie chce jesc. Kilka lyzeczek kaszki czy obiadku i koniec. Cyca tez troche pociagnie. Nad ranem krecenie sie i marudzenie. Musimy przetrwac.

Bella wspolczuje utraty pracy przez meza. Moze w miare szybko cos znajdzie w branzy a moze w czyms innym, na miejscu?

Suri po porodzie moze byc nieregularny okres bo hormony musza dojsc do siebie.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurcze, Bella, współczuję :(
    Mam nadzieję, że szybko uda mu się coś znaleźć.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No cale szczescie ze mamy na takie "wypadki losowe" odlozone...no jakos to bedzie..narazie bedzie szukal czegos fajnego przez miesiac..zapisuje sie na kurs chiefa ..a jak rynek okaze sie slaby i dlugo nic to bedzie kombinowal...no coz..musi byc dobrze ;) pocieszamy sie nawzajem hehehehe ;p ale na szczescie no ja jestem z tych zdroworozsadkowych osob i zawsze robie " stress testy " ;p hehe wiec i taki scenariusz bralam pod uwage Ze przeciez moze sie zdarzyc ;)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Najgorsze tez to ze czesto takie w miare dobre oferty sa na swieta...a on na swieta jak sie znamy byl doslownie raz!! I jesli teraz sie cos fajnego trafi to pojedzie i dupa ze wspolnych swiat z mala..pierwszych...na moich urodzinach nigdy go nie bylo no ale dziecko to dziecko kurcze..wiec tez bez spiny narazie chcemy i postanowilismy ze w swieta pojedzie tylko jak bedzie naprawde fajna oferta..jak nie to w domu ;)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolejna rzecz ze mielismy sie wymieniac i mial byc z mala miedzy kontraktami jak zjezdza sam a ja do pracy tak by do zloba poszla od wrzesnia dopiero..a teraz to sie pokomplikowalo bo ja bym musiala zostac na wychowawczym by mala dopiero od wrzesnia a to juz slaba opcja na ten moment...a z marynarzami i ofertami jest tak ze dzwoni agent i mowi..jest wejscie jutro o 5 jest pan gotowy? I co wtedy z lila ;/ ehh a mialo byc tak pieknie ;)

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aj dziewczyny a juz myslalam ze czerwiec bedzie nasz ;)

Ja nosze malego nadal w chuscie i nawet mi nie w glowie przestawac.

Zagladam tu mega rzadko bo nie mam kiedy. Czesciej wchodze na fb ale na czata czasu brak.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella wszystko sie dobrze ulozy, zobaczysz.

Natan przyjmuje pozycje do raczkowania czyli ustawia sie na raczkach i kolankach po czym rece ida do przodu a tak ulozone nogi ciagnie za soba. Czy to wstep do raczkowania czy jakas nieprawidlowosc?

No i moj syn wypija duuuzo wody. Jak sie przyssie to pije i pije. I uwielbia kompot jablkowy.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 18:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bella maz sobie napewno cos znajdzie, facetom z fachem w reku zawsze latwiej, ewentualnie sie doksztalci w jakims kierunku, ja po dwoch pobytach w szpitalu uwazam ze zdrowie najwazniejsze, a reszta sie ulozy, tym bardziej jak maz ma Twoje wsparcie, razem dacie rade

ja tez bym wolala pojsc na wychowawczy i małej do zlobka nie posylac, ale nie moge sobie pozwolic na to;-/ takze 5 list koncze urlop rodzicielski (nie bralam pelnego) i od 6 do konca stycznia urlop zalegly
    musze myslec pozytywnie ze mała w zlobku bedzie miala dobra opieke...

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laura tez cuda wyprawia, od samolotu, poprzez rzucanie sie jak foka, stawanie na glowie z pupa w gorze i inne cuda, a siadu i raczkowania brak

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 2 listopada 2015, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczynki, kilja razy tu pisałam, czasem zaglądam ale jakoś tak nie piszę. Dorcia mały pewbie za chwile będzie raczkował, u nas też sie tak zaczynało, ale to było już daaawno temu, teraz Grzesia wszędzie pełno. Troche się cieszę, że ja zostaję z małym w domu, a z drugiej strony zazdroszczę, że macie gdzie wrócić - niestety pracowałam na śmieciówce i nie mam tej możliwości a z finansami krucho... Postaram się częściej oodzywaćżeby forum nie padło bo jest to duże wsparcie czasem :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 listopada 2015, 21:09

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
‹‹ 3446 3447 3448 3449 3450 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedoczynność tarczycy podczas starania o dziecko

Tarczyca to niewielki gruczoł umiejscowiony na szyi człowieka, który wytwarza hormony i ma ogromny wpływ na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego tak często obniża płodność kobiety? Jak rozpoznać najczęstsze choroby tarczycy: niedoczynność i nadczynność? Przeczytaj w eksperckim artykule w całości poświęconym tarczycy! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ