X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 03:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorocia zazdroszcze masazu jak nie wiem co! Mialam tak stresujacy tydzien w pracy, ze jak dzisiaj z niej wyszlam, to poczulam cale to napiecie w plecach.

A w jakim wozku Ty synka usypiasz? U nas usypianie wozkiem skonczylo sie pol roku temu! Koniec mojego wieczoru z Luna wyglada tak, ze miedzy 19:30 a 20:00 kapiel (i mycie zabkow), potem walka, zeby zalozyc pieluche i pizamke. Jak mi sie w koncu uda, to ide podgrzac butelke i w trakcie podgrzewania czytam corce bajke do snu. Jak mleko jest gotowe, to odkladam mala do lozeczka, daje butelke i spac.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 03:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia a wyjasnilo sie w koncu z ta plama u Grzesia pod pacha?

Ja nie rozgladam sie jeszcze za nastepnym fotelikiem, ale mam znajoma, ktora kupila miesiac temu. Jej corka nie miala trzech miesiecy skonczonych, a juz wyrosla z pierwszego fotelika.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • aniab91 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 05:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas po zakonczeniu kp jakis miesiac zrobily sie lepsze noce wiec chyba cos w tym jest. Oczywiscie nie zawsze sa przespane bo a to zabki, a to za duzo wrazen i wiele innych czynnikow ale mimo wszystko jest lepiej bo dochodzilo juz do spania z cycusiem w buzi i pobudek co pol godziny.

Ja bardzo bym chciala zostac w domu ale niestety nie moge, chociaz jakby wszedl ten nieszczesny projekt 500zl na dziecko to bym dostala i 500 z bezrobocia to mialabym 1000 a zarobie 1300 jak dostane prace wiec wtedy bym wolala jeszcze rok posiedziec z Grzesiem ale na razie na to nie licze.

Usypianie to u nas istna masakra, co bym nie robila itak zawsze jest duzo placzy, czasem sie tylko uda ze usnie przy butelce ale zazwyczaj sie meczymy i w dzien i wieczorem, wozek ani raczki tez nie pomagaja wiec staram sie usypiac w lozeczku...

My zmienilismy fotelik jak zaczlo sie ubieranie na zimowo bo mialam wrazenie, ze juz tam malemu ciasno. Mamy jakis stary model po kuzynce Grzesia ale sprawny i dla mnie moze byc.

A tak z ciekawosci Przedszkolanko, co to za leki? Ja mam przewlekle zapalenie tarczycy ale mowia ze nie da sie tego leczyc i kilka lat temu bralam tylko zeby to wyciszyc leki.

1usaj44j19lq9mne.png
    km5s8rib7504nhdw.png
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 07:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już nie śpimy :)

Kasia zazdroszczę wyjazdu!! Super :)

Dorota no cycuś to super uspokajacz dlatego się budzą,u nas dzisiaj co 2h ;)
    Co do fotelika to nie szukamy jeszcze.
    Masaż ekstra sprawa ! :)

Usypianie u nas odpukać ostatnio lepiej,kąpiel później mleko,baja i ząbki i wyciszam przy cycu i jak zaczyna się kręcić to idziemy do szumu i z T.usypiamy na rękach ostatnie dwa dni ja bez cyca ;)

Sylwia a jak sytuacja męża? Ma może uprawnienia na kierowcę? Dobrze płatna praca..

Aniab jeszcze nie mam leków bo dopiero wizyta 16tego ale wiem że dwa rodzaje tabletek są..

My dzisiaj jedziemy na ploty do kinderplanety a pozniej imieniny teścia :)
    Miłego dnia!

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 08:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My mamy fotelik drugi Romer King 2 Ls 9-16. Podobno jeden z najlepszych / najbezpieczniejszyvh fotelików. Mamy w panterke.

Dzisiaj na 12 idziemy do klubu dziecka gdzie chodzimy na rytmike bo jest organizowane przyjęcie mokolajkowe i ma przyjść PRAWDZIWY Mikołaj.

Niestety PZT nie Leczy się eutyroxem który jest lekiem obojętnym przy kp.

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka w zwyklym wozku. Klade go, daje smoka, kocyk, misia i bujam az nie zasnie. Tylko trzeba caly czas przy nim byc bo jak sie obudzi to wstaje i by wypadl. Bez bujania Natan nie usnie chyba ze przy piersi.

U nas dzis pobudki co 2godz i jedna za 1godz ale wtedy zamiast cyca dostal smoka. Od 2 spal z nami.

Musze Wam powiedziec ze juz powoli nie wyrabialam psychicznie i fizycznie ale ten wczorajszy wypadl naprawde mi pomogl. Musze czesciej sie wyrywac chociaz na 1-2godz z domu. I napewno odwiedze jeszcze masazystke :)

My bedziemy jakos niedlugo wymieniac fotelik bo malemu w tym juz niewygodnie no i pewnie wazy juz ponad 10kg. Bedziemy kupowac taki jak ma Kubus. Musialabym sprawdzic jaka to firma.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
    gyxw6iyek58r84xj.png[/url
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    euthyrox jest na niedoczynność a ja mam chorobę Gravesa która jest główną przyczyną nadczynności, więc nie te leki ;) zobaczymy na wizycie za tydzień :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam drugi fotelik dla starszaka Recaro i bardzo sobie chwale. Koleżanka kupila bodajże maxi cosi i jej sie dziecko nie mieści, a mój fotelik jest szeroki (mysle ze rowniez dla grubszych ;) dzieci sprawdzi sie ekstra).

Tymcia usypiam tylko przy piersi. Ale jak jest zmęczony to na rękach mi odlatuje :)

Laurka, miałam ci kiedys pisac, ze Tymkowi przemaka pielucha jak mu nie zaloze bodziaka na noc, tylko np. Samego Pajacyka. Wtedy na bank sie posika. Może i wy macie ten problem?

Dorocia, ja mimo ogromnej milosci do dzieci z dwojka w domu bym nie dala rady. Nie dziwie sie ze wymiękasz. Rob sobie koniecznie wyjścia bez dzieci żeby naladowac akumulatory. Naprawde nie rozważasz przedszkola dla Kuby chociaż na pare godzin? Państwowe jest prawie za darmo, a to dla dziecka czteroletniego lepsze niż siedzenie w domu. Tyle maja świetnych zajęć, wyjść, spotkan, ze dziecko rozwija sie szybko i ma kontakt z rówieśnikami. I tego mu nie zspewnisz w domu. Sorry, ze ci znowu o tym pisze, ale po prostu jak czytam jak sie meczysz (mimo chęci i miłości do dzieci) to nie mogę się powstrzymać. Wszyscy bylibyście szczęśliwsi!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 grudnia 2015, 13:08

• Laurka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 15:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mala mi ja zakladam jej na noc bodziaka + pajaca. Odkad zaczelam na noc zakladac Lunie rozmiar wieksza pieluche niz w dzien, to tylko raz obudzila sie mokra.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Laurka w zwyklym wozku. Klade go, daje smoka, kocyk, misia i bujam az nie zasnie. Tylko trzeba caly czas przy nim byc bo jak sie obudzi to wstaje i by wypadl. Bez bujania Natan nie usnie chyba ze przy piersi.

U nas dzis pobudki co 2godz i jedna za 1godz ale wtedy zamiast cyca dostal smoka. Od 2 spal z nami.

Musze Wam powiedziec ze juz powoli nie wyrabialam psychicznie i fizycznie ale ten wczorajszy wypadl naprawde mi pomogl. Musze czesciej sie wyrywac chociaz na 1-2godz z domu. I napewno odwiedze jeszcze masazystke :)

My bedziemy jakos niedlugo wymieniac fotelik bo malemu w tym juz niewygodnie no i pewnie wazy juz ponad 10kg. Bedziemy kupowac taki jak ma Kubus. Musialabym sprawdzic jaka to firma.

Ale w sensie w spacerowce rozlozonej na plasko czy on sie jeszcze w gondoli miesci??

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 17:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka wrote:
    Ale w sensie w spacerowce rozlozonej na plasko czy on sie jeszcze w gondoli miesci??

Laurka ja mam po Kubie stary model wozka i w nim nie ma gondoli. Po prostu podnosi sie do gory albo opuszcza na plasko jak w spacerowce wiec spokojnie sie miesci.

Mala mi myslalam o przedszkolu ale mieszkam na zadupiu i mamy tylko jeden samochod, P wyjezdza po 6 do pracy a wraca po 17. Nie miala bym jak go zawozic i odwozic. Do tego przyznam sie ze wolalabym uniknac chorob bo Natus jest jeszcze malutki a Kubcius na pewno by cos przyniosl z przedszkola. Myslalam tez nad takim domem kultury. W przyszlym tyg podjedziemy do centrum to podpytam czy cos takiego maja i jak to wyglada godzinowo i cenowo. Bo ja wiem ze jemu sie nudzi w domu a ja nie mam czasu tak do konca dla niego, Natanka, sprzatanie, mojego P a o moich potrzebach juz nie wspomne.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 21:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Idzie nam lewa gorna jedynka.

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 22:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    idealnie by bylo byc z dzieckiem do 2rz w domu, ale niestety nie kazdy moze sobie pozwolic na prawie rok bezplatnego urlopu:-/ moja mama spedzila w domu blisko 4 lata opiekujac sie mna i starszym bratem i bez problemu wrocila do swojej pracy gdzie przepracowala jeszcze 25lat, ale to byly inne czasy...niestety polityka prorodzinna jest taka ze mlode matki maja problem z praca, a wystarczylaby dobra wola szefa np mozliwosc pracy zdalnej, zmiana godzin, a zaczecie nowej pracy majac male dziecko faktycznie lepiej nie wspominac ale potem i tak to wyjdzie jak np wezmiemy zwol na dziecko czy dodatkowe dwa dni urlopu z opieki
    ja moze i moglabym wziazc wychowawczy, ale wtedy M to zamiast 10godz by pracowal 14 i wogole by dziecka nie widzial i padal ze zmeczenia, i dziecku i sobie trzeba by bylo duzo odmowic, takze wybralam zlobek z czego dumna nie jestem, ale wkoncu dzieci maja tam zapewniona opieke i zabawy rozwojowe, nadal mi lzy leca jak mała szykuje rano, ale jak juz wraca to poswiecam jej 100%, bo mozna i siedziec w domu z dzieckiem zajac sie gotowaniem, sprzataniem, a dziecko samo sobie caly dzien takze wazna jest jakosc a nie ilosc czasu spedzonego z dzieckiem, mam nadzieje ze moja corka nie straci na tym ze poszla do zlobka w wieku 9,5mc, wkoncu kiedys bylo aby 6mc macierzynskiego i mamy wracaly do pracy
    jednak nie zycze nikomu zeby byl zmuszony wyslac dziecko do zlobka bo stres i wyrzuty sumienia kazdego dnia okropne, bo chce dla corki jak najldpiej, a wiem ze w domu czulaby sid o wiele lepiej, mam nadzieje ze ten zlobek nie wplynie zle na jej rozwoj

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
    Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 22:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do fotelikow my myslimy albo o maxi bo mamy baze, albo recoro young sport hero
    moje cyckowe dziecko tez wstaje w nocy min 3razy i traktuje cycka jak smoczek, butelki i smoczki sa bee, takze mam nadzieje ze bede mogla karmic jeszcze dlugo, bo o ile w dzien wytrzyma bez cycka to w nocy bylby dramat

"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
  • mala_mi1982 Autorytet

Wysłany: 5 grudnia 2015, 23:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy ktores z waszych dzieci ssie kciuka zamiast smoczka? Strasznie sie boje, ze mu to zostanie na dlugo :( Może powinnam go tego oduczyć - takie mam myśli ostatnio. Tylko jak?

• Laurka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 02:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorocia2324 wrote:
    Idzie nam lewa gorna jedynka.

U Luny obie gorne. Prawa juz mocno przwebita, rosnie coraz wieksza, a lewa jeszcze nie cala sie przebila, no ale znowu obie naraz!

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 02:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mala_mi1982 wrote:
    Dziewczyny, czy ktores z waszych dzieci ssie kciuka zamiast smoczka? Strasznie sie boje, ze mu to zostanie na dlugo :( Może powinnam go tego oduczyć - takie mam myśli ostatnio. Tylko jak?

Moja ani smoczka ani kciuka nie ssie. Ta moja przyjaciolka od bloga, ktory to reklamowalam, miala ze swoim synkiem powazny klopot ze ssaniem kciuka. W sumie nawet nie wiem czy na obecna chwile problem rozwiazany czy jeszcze nie. Moze ja spytaj co zrobila?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2015, 02:27

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • dorocia2324 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 08:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis w nocy bylo sporo noszenia ale tatus pomagal. Na pewno cos z brzuszkiem bo byl troche spiety i baczki ciezko szly. Nie wiem czy u nas zawsze zeby ida w parze z bolacym brzuszkiem.

Moj kciuka nie ssie wiec nie pomoge.

Laurka no 2 zabki na raz to nie fajnie.

Wszystkiego dobrego dziewczyny na mikolajki :) :)

wff29vvj3im6fjka.png
    82dojw4zvycwyste.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ale wlasnie nic sie nie dzieje. W nocy ostatnio spi rewelacyjnie, w dzien, wieczorami potrafi byc marudna, ale tak to ja nawet sobie nie zdawalam sprawy, ze sie prawa jedynka przebila dopoki mi tydzien temu pani w sklepie nie zwrocila na to uwagi LOL

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 grudnia 2015, 17:14

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • marcela29 Autorytet

Wysłany: 6 grudnia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas szly razem dwie dolne jedynki, dwie gorne jedynki, dwie gorne dwojki, aby dolna dwojka pojedynczo i do tej pory drugiej nie ma, obylo sie bez wiekszego marudzenia, mozna powiedziec ze wyszly niezauwazenie

Jak tam Mikołajki? U nas mała dostala od nas pilot do tv zabawke, od dziadka kase ale kupilam jej w hm do kompletu do bucikow rekawiczki z tej tkaniny thinsulate, polarek i kolejny karnet na musical babies, a od chrzestnych gruby kocyk na zime, komin z golefem i karte podarunkowoa do smyka takze mikolajki super, choc małej i tak naprawde ten mikołaj obojetny ale tradycje trzeba uszanowac

‹‹ 3467 3468 3469 3470 3471 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Warto walczyć o swoje marzenia, czyli historie starań o dziecko zakończone happy endem

O tym jak trudna i wyboista potrafi być droga do macierzyństwa, wiedzą doskonale pary, które od lat bezskutecznie starają się o dziecko. Niekończące się badania, intensywne szukanie przyczyny niepowodzeń, poddawanie się procedurom, ciągła walka, momentami bezsilność, ale też niegasnąca nadzieja... Dzisiaj swoją historią podzieliły się z nami dwie pary, których droga do wymarzonego macierzyństwa nie była łatwa. Karolina i Łukasz oraz Asia i Paweł opowiadają swoje poruszające historie zakończone happy endem! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ