Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
my bylismy dwa tyg przed ur bo potem wracam do pracy i potrzebne mi bylo zasw o kp wiec juz za jednym razem, choc i tak nam kazali w 11mc sie pokazac, potem 13-14 na szczepienie
ja nie jestem fanem piaskownic ze wzg na siedlisko bakteri jakbym miala swoj ogrod i piaskownice to wpuscilbym tam dziecko kiedy zrozumie ze piachu sie nie je, kupimy pewnie piasek kinetyczny do zabawy w domu najpierw a piaskownice jak dlugo sie da uniknac, a jak juz Laura bedzie bardzo chciala to ok niech sie bawi, mysle ze ok wieku 2-3lat"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
My mielismy bilans na 12 miesiac czyli po skonczeniu 11 miesiecy a po skonczonym roczku szczepienie i bilans na roczek.
Marcela dobrze ze kolo naprawione i kase oddali. U nas obwod klp tez bez zmian teraz byl. A moze za czesto jej dajesz jesc? Co ile mala karmisz? Moze wlasnie nie jest glodna i dlatego nie chce jesc?
Apapu jednak nie wzielam bo maly pospal 2godz to ja tez sie zdrzemnelam i odpoczelam. A u mnie drugi okres i boli nadal cholernie
Laurka moj tez probuje ukladac klocki, cudnie to wyglada
A co do piaskownicy to ja tez nie jestem za publicznymi czy nie wiadomego pochodzenia. Natus bedzie mial w tym roku stycznosc z piaskiem bo my dla Kubcia co roku wymieniamy piasek i mamy na podworku. Ale pewnie trzeba bedzie pilnowac zeby go nie zjadal. Ale najlepszy wiek to tak kolo 2 lat. -
Oj tak to juz 11tc. Z malenstwem wszystko w porzadku, w poniedzialek mialo 3,5cm. Mecza mnie mdlosci i ogolne zmeczenie, najgorsze jest zmienianie pampersa z niespodzianka rano ;-/ ale jestem szczesliwa. Ta ciaza jest inna bo nie mam czasu myslec o kazdym szczegole, nie licze tak dokladnie kazdego kolejnego dnia, no i mniej sie nad soba rozczulam
A Grzes zaczyna stawiac pierwsze kroczki, robi tak 5 i dalej na czworakach wiec mam nadzieje ze zanim urosnoe brzuszek to juz bedzie ladnie chodzil. Byla juz ktoras z Was na szczepionce tej po roczku? My idziemy 10.02 i az sie boje bo Grzes zawsze bardzo placze i przy badaniu i przy szczepieniu.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2016, 08:48
-
Ania a Ty szczepisz na NFZ czy 5w1/6w1? Bo my 5w1 i w kalendarzu szczepień jest napisane, ze szczepienie w 13/14mż, a w przychodni "zaprosili nas" tuż po pierwszych urodzinach zatem... słucham intuicji i idę dopiero w marcu/kwietniu.
-
Wy tak na serio z tymi piaskownicami? Przweciez my wszyscy spedzalismy w nich cale godziny w dziecinstwie. Potem szlo sie do domu i mylo sie rece. A dzisiaj mamy luksus nawilzonych chusteczek i zeli bakteriobojczych (ja mam minimum 2 w kazdej torbie). My i tak bedziemy musieli miec wlasna piaskownice (moj maz bedzie musial ja zbudowac), ale ja juz sie nie moge doczekac tych zabaw. A spytalam, bo sie po prostu zastanawiam czy w to lato by juz mozna bylo, ale raczej nie - bedziemy musieli poczekac z ta atrakcja na nastepne wakacje.
Lunie przebily sie kolejne dwa zeby! Zawsze parami, hihi! Prawa gorna dwojka i prawa dolna dwojka!Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2016, 15:16
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Wiesz Laurka jak bys w piasku znajdowala pelno kocich odchodow to nie wiem czy dala bys sie tam dziecku bawic. Ogolnie do piasku nic nie mam bo to bardzo fajna zabawa dlatego Kubus ma swoja piaskownice na podworku i niedlugo beda sie bawili tam z Natusiem. To ile juz Lunka ma zebow? U nas przebija sie ta dolna dwojka i jest dramat.
My tez szczepimy na NFZ i po roczku mamy szczepienie. -
my mamy w 13/14mc mmr, a ta 5w1 jakos 16/18mc, Dorcia my jemy co 2,5-3godz, niezbyt duze porcje, ładnie je kaszki,owsianki, owoce, kanapki, jagurty naturale, kefiry, problem mamy z obiakami:-/"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
ja sie tez wlasnie obawiam tych kotow, golebi w piaskownicach i chorob od nich, ja np sama nie wiem jak i kiedy zarazilam sie toksoplazmoza na szczescie na dlugo przed ciaza i bez objawow
ja dzis robilam badania okresowe do pracy i pierwszy raz zostawilam mała az na 5godz, nie wiem jak od pn wytrzymam bez Laury az do 15:("Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Z tymi nowymi 8
Ale biedactwo nabilo sobie wczoraj guza na czole i tatus, ktory byl tuz obok zupelnie nie moze pojac jak do tego doszlo, bo oboje byli na podlodze i ona byla na czworakach i nagle huknela o panele. On sie strasznie tym wszystkim przejmuje i wysylal mi caly wieczor z pracy smsy i emaile pytajac czy wszystko z nia okej, a na koniec dnia kazal mi wrecz kupic jej kask. Zamowilam i zobaczymy. Nie taki jak do jazdy na rowerze - jest miekki i wyglada bardziej jak czapeczka. Zobaczymy czy Luna w ogole bedzie chciala to nosic.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja uważam, ze wcale nie jest za wcześnie w tym roku na piaskownice. Owszem, najlepsza jest swoja, zamykana, ale my mamy piaskownice na osiedlu (nie zamykana, piasek wymieniany co roku) i na pewno puszcze tam Tymka. Teraz bardzo lubi bawić sie kubkami i lyzeczkami, ciągle by cos mieszal i przelewał, dlatego piaskownica będzie do tego idealna. Częściej będzie się pewnie bawil w naszej prywatnej, ale w publicznych jest okazja na spotkanie z dziecmi co na pewno tez będzie ciekawe.
-
Tymek chodzi juz jakies 2 miesiące i ma buty takie zwykle "ciapki" - ubieramy u dziadków bo maja zimne podlogi. Po domu biega w samych skarpetkach, na spacery ma ocieplacze na stopy. Tez właśnie mysle o butach na wiosne- maja być jakies w Lidlu w poniedzialek, pójdę sprawdzić czy fajne i może kupie, tylko rozmiary mogą być za male bo do nr 21... Jak tam nie kupie to będę szukać z tych co wymienilas adulcova.
-
Marcela to moze pomysl jeszcze nad inna forma obiadku albo pozostaje poprostu probowac i czekac. No ja tez wlasnie nie wiem skad mialam toksoplazmoze kiedys.
Ja z butami czekam az zacznie chodzic. Teraz po domu chodzi w rajstopach i skarpetkach a na dwor mamy takie jakby ocieplane paputki. Butow bede szukala w jakims obuwniczym u nas. -
Używamy: koper suszony, kminek, tymianek, majeranek, bazylię, oregano, suszony szczypiorek i pietruszkę, czosnek, kolendra.
Mamy buty elefanten. Maks chodzi, więc już kupiliśmy teraz. Spaceruje po patio i zabiera notorycznie bałwanowi nos, pakując go do swojej buźki, po balkonie - tu skubie ciągle jeszcze niewyniesioną choinkę, no i czasem po sklepie z dzikim wrzaskiem rzucając się na wszystko, co ma koła Także bez butów ani rusz -
Z przypraw my uzywamy pietruszkę tymianek bazylię oregano czosnek - imiru i cynamonu nie bo ja nie lubie.
Lila jeszcze sie nie rozchodziła . dopiero stawia nieśmiało kroczki wiec butów nie mamy.
co do bilansu to my bedziemy mieli tydzień po roczku, a szczepienia po 13 bliżej 14 miesiąca , bo pedaitra nam powiedziała, że dzieciaczki do 10 kg nie powinno się szczepić wcześniej. -
Dzieki za odpowiedz. To musze rozszerzyc dodawanie przypraw A powiedzcie mi z jakich pomidorow robicie pomidorowke lub taki sosik pomidorowy? Bo nam sie skonczyly juz nasze zapasy i nie wiem gdzie kupic i jakie bo w tych sklepowych to pelno chemii. A takie z puszki czy jeszcze nie bardzo?