Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Bylismy wczoraj na chrzcinach kuzynki Natanka i Kubcia. Ogolnie zle nie bylo, nawet pogoda dopisala ale strasznie sie umeczylam z Natusiem bo w lokalu drzwi na dwor byly otwarte i on caly czas uciekal na dwor. Musialam za nim chodzic i nie bylo mowy o posiedzeniu przy stole. Moje dziecko w ostatnim czasie urzadza histerie jak czegos mu nie chce dac albo mowie ze nie wolno to jest placz i rzucanie sie na podloge. Wasze dzieci tez tak robia?
Laurka to super ze Luna miala taka zabawe, musisz czesciej ja tak puszczac Moj kocha zabawe na dworzu -
Dorocia moja tez tak robi, widac taka faza w tym wieku, bo pytalam tu o to kilka stron temu
My chrzcimy w polowie czerwca w koncu.
Dorocia do tej pory nie bylo pogody, zeby jej pozwolic siedziec na golej ziemi. Wczoraj bylo wrecz goraco.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
U nas tez sie zaczely histerie juz jakis czas temu. Czasem sa dni, ze wszystko wywoluje nerwy i placz a czasem jest spokojniej, chyba taki okres. Wazne zeby teraz sie nie poddawac i wyznaczac granice bo tego wlasnie nasze dzieci oczekuja, musimy im pokazac na ile sobie moga pozwolic. Pozniej jeszcze podobno okolo 2 urodzin jest taki szal tylko ze zdwojona sila to juz sobie nie chce tego wyobrazac. Chociaz moja mama mowila mi, ze my z bratem praktycznie nie przechodzilismy takich kryzysów, szczesciara z niej
-
U nas tez faza pt "daj mi to natychmiast" i nerwy jak nie dostanie, ale u nas działa odwracanie uwai czyms innym, wiec reaguje natychmiast zeby mała nie złapała czy nie zrobiła zakazanej rzeczy bo jak wtedy sie jej przerwie "zabawe" to rozpacz dluzsza
U nas zeby rosna jak szalone, mamy 9, kolejne 3 przebite i dalej cos idzie:-/ Laura chodzi nadal tylko przy meblach i moze dlatego ze nie biega udalo nam sie w sb posiedziec godzine w kawiarni:) w lipcu mamy chrzciny u chrzesnicy meza, ciekawe jak wtedy mała da rade
A mam pytanie czy Wasze pierwsze okresy przy kontynuacji kp byl regurale odrazu? Czy mineło kilka @ zanim sie uregulowaly? Ciekawa jestem bo u mnie jutro termin na drugi okres, a kolezanka dostala 3 mc po pormdzie i teraz jej sie opoznia"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Ja mam nieregularny okres tak samo jak przed porodem i pewnie dalej tak zostanie.
Dzis mialam wolne w pracy i powiem Wam ze tesknie za byciem w domu. Fajnie bylo sobie na spokojnie posprzatac, ugotowac obiad i byc caly dzien z chlopcami. Oni sa tacy kochani. Tak mi tego brakuje. A jutro znow do pracy
Kupuje ostatnio chlopcom serki ziarniste z owocami z Piatnicy, tak wcinaja. Natanek tylko mowi mniam mniam
Kubus tak nie histeryzowal w wieku Natanka. Rozumial ze czegos bylo nie wolno. Bunt 2 latka mielismy ale nie na to ze on cos chcial a nie dostal tylko bardzo chcial nad nami dominowac i zeby wszystko bylo na jego. -
dorocia2324 wrote:
Dzis mialam wolne w pracy i powiem Wam ze tesknie za byciem w domu. Fajnie bylo sobie na spokojnie posprzatac, ugotowac obiad i byc caly dzien z chlopcami. Oni sa tacy kochani. Tak mi tego brakuje. A jutro znow do pracy
Widzisz i m.in. dlatego mierzi mnie jak mamy zostajace w domu z dziecmi mowia, ze one tez pracuja. Tak, zajmowanie sie domem i dziecmi pochlania duzo energii, z tym, ze mamy pracujace robia wszystko to samo + etat. Jesli nie musisz nastawiac budzika przed wschodem slonca, zeby dojechac do pracy i odbebnic 8 godzin dziennie, nie mow mi, ze ciezko pracujesz, bo ja tez musze zrobic zakupy, ugotowac i nakarmic wszystkich domownikow, pozmywac, zrobic i poskladac pranie. Tylko ja nie mam na to calego dnia, a raptem kilka godzin i chwala Bogu weekend (bo kiedys nawet tego nie mialam).
Nie odbierzcie tego jako atak na pelnoetatowe mamy, bo nie o to mi chodzi. Ja po prostu uwazam, ze to jest wielki przywilej moc skupic sie wylacznie na wychowywaniu malych dzieci i nie musiec tyrac w kieracie.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Ja jestem nadal pod wrazeniem tego jak moje dziecko je. No nie bylo jeszcze takiej rzeczy, ktora Lunie nie smakowala! Wczoraj np. zrobilam siekany szpinak ze smietana, czosnkiem i parmezanem. Mial byc glownie dla mnie na kolacje i dzisiaj do pracy, ale sporo mi zostalo i stwierdzilam, ze dam jej na sprobowanie. Skubana po jednej lyzeczce otworzyla buzie po wiecej i tak ja otwierala az nic juz nie zostalo na talerzu i musialam jej pokazac, ze wiecej nie ma! Czy jest tu wiecej takich lutowych smakoszy?08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dziekuje za odpowiedzi, u mnie jednak drugi okres przyszedl na czas po29 dc, ale jakos znosny, wkoncu moglam umowic sie na cytologie
Mam kolejne pytanie- jak teraz wygladaja kupy Waszych dzieci?
U nas zwykle 2 dziennie takie "ala pasta" w takiej ilosci ze wyplywaja gora pieluchy i konczy sie kapaniem i praniem:-/
Dzis M byl z mała na pobraniu krwi przed szczepieniem i dziecko nawet sie nie skrzywiło na wkłócie, dzielna byla z tata bo ze mna 8mc temu byl ryk, jutro idziemy do pediatry:-/"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Laurka wrote:A to ciekawe! Gosiak a jak tam czupryna Janeczki? Ma juz wlosy? Bo Twoja corcia z wczesniejszych zdjec zapisala sie w mojej pamieci jako najwiekszy lutowy lysolek xD
-
Laurka powiem Ci ze jak siedzialam caly czas z chlopcami w domu to bylam bardziej zmeczona psychicznie ( no chyba ze maly marudzil caly dzien i musialam go nosic to plecy wysiadaly ) ale pracujac jest na prawde ciezko wszystko pogodzic. Jestem na pewno bardziej zorganizowana bo nie mam calego dnia na sprzatanie i gotowanie i dziecmi chce sie nacieszyc. Ja Wam powiem szczerze ze bylam szczesliwsza siedzac z nimi w domu a jezeli mialabym pracowac to nie po tyle godz. Niektore kobiety ciesza sie ze wracaja do pracy, ja nie. Ja nigdy nie powiedzialam ze siedzac w domu ciezko pracuje. To jest zupelnie inny rodzaj pracy niz taka do ktorej idziemy i wracamy do domu.
Marcela moj ostatnio robi ok 4-5 kup dziennie. Konsystencja wlasnie takiej pasty, czasem bardziej zbita. To dobrze ze Laurka nie plakala, moj na ostatnim szczepieniu tez nie plakal.
Natus to taki lysolek -
Mam pytanie o pieluchy wielorazowe. Czy ktos uzywal? Jakie opinie? Bo ja zastanawiam sie czy przy kolejnym maluchu wlasnie takich nie kupic i teraz zaglebiam temat. Czy warto i jak to w praktyce cenowo wychodzi, czy drozej czy taniej niz jednorazowki.
-
U nas pediatra zasugerowala zrobienie tygodniowej diety bez glutenu i obserwacje kupek ale mi to nie wyglada na alergie, bo ani nie sa sluzwowe, ani pnieniste, ani zielonkowe ani jakies mega smierdzace tyle ze objetosciowo duze i pastowate, ale zobacze jak ten tydz bez glutenu, potem wylacze na tydzien mm bo cos tak kojarze ze te kupki duze od 2 mc takie ja mm podalam, ale pytalam juz paru osob i tez mowili ze kupy pastowate sa
Co do pieluch wielorazowych to my tylko na basen takie mamy, nie wyobrazam sobie prania takich pieluch po kupkach:-\ i tak juz samych ciuchow dosc do prania i zapierania po kupie
Ja powiem wprost ze jak wrocilam do pracy i tesc moj zmarl to odpuscilam pare rzeczy np porzadki w domu bo nie dam rady w kazdej dziedzinie na 100% dzialac-\ najwazniejsza jest Laura a j wracam do domu uwielbia wpsinac mi sie na kolana i czytac takze kurz na polakach mnie nie razi widzac ze dziecko jest szcesliwe"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Hej dziewczyny.
Odzyskujemy siły po grypie, wzięło nas strasznie, Olaf schudł prawie 1kg, powoli odrabia straty. Dziś postawił w moja stronę samodzielnie 3 kroki, do maratonu jest nam jeszcze daleko.
Marcela może coś w tym jest, bo teraz te zboża są tak zmodyfikowane, że nie dają typowych reakcji alergicznych. Kciuki trzymam, żeby okazało się to tylko anomalia, bez rezygnacji z niczego -
dorocia2324 wrote:Mam pytanie o pieluchy wielorazowe. Czy ktos uzywal? Jakie opinie? Bo ja zastanawiam sie czy przy kolejnym maluchu wlasnie takich nie kupic i teraz zaglebiam temat. Czy warto i jak to w praktyce cenowo wychodzi, czy drozej czy taniej niz jednorazowki.
AsiaSzw używa, i jest bardzo zadowolona, chyba Katis myśli o tym, a może nawet i stosuje -
Luna ma straszne odparzenie: pecherze, bable i az skora popekala. Mysle, ze zawdzieczamy to wprowadzeniu mleka krowiego. Do kitu Nie bedzie go pila. Nadal bede wydawac fortune na mm.
Za miesiac zapytam pediatre o badania na alergie.
Dorocia ja o pieluchach rozmawialam niedawno z mama i tak jak Marcela powiedzialam, ze nie wyobrazam sobie prania zasranych pieluch, a moja mama na to "Wy to sobie w dzisiejszych czasach niczego nie wyobrazacie"! Hahaha! xD08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
U nas po szczepieniu zaczal robic tak duzo kup. Nie sa ani dziwnej konsystencji ani zapachu.
Ja tez nie mam takiego porzadku jak siedzialam w domu, nie ma czasu na to.
Derii to zdrowka dla Was. Moj Kubus z katarem i kaszle a Natus wczoraj zagoraczkowal, dostal 39,7 stopni. Az bylam w szoku jak zobaczylam na termometr bo on sobie normalnie chodzil tylko byl bardziej ospaly. Dalam syrop i przeszlo.
Ja powaznie rozwazam te pieluchy wielorazowe. Niby nie jest to takie uciazliwe w czyszczeniu i praniu i tansze niz zwykle jednorazowki przynajmniej tak czytalam. Niech AsiaSzw sie odezwie na temat pieluch jak by miala chwile. No i sa bardziej ekologiczne i nie podrazniaja skory maluchow. -
Tak, niech sie Asia odezwie, bo ja jestem ciekawa tez. Chociaz nie wiem czy ma to teraz wiekszy sens, bo do lata coraz blizej i zabierzemy sie za odpieluchowywanie.
Odkrylam, ze moge zamowic Bepanthen przez amazon. Kosztuje niecale 7 dol. Ale zeby dostac go szybciej niz w czerwcu przesylka 60$! Zalamka.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 kwietnia 2016, 13:39
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya