Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Dorocia, mogę Ci sprzedać mój zestaw pieluch - mam i nie używam. Nie zedrę - jakoś się dogadamy
My właśnie wróciłyśmy ze szpitala - trafiłyśmy w czwartek - ostre zapalenie krtani. Ponoć bardzo zdradliwe i nieprzewidywalne, dziecko z godziny na godzinę może zacząć się dusić.
Zwolnienie mam do 02.05, więc 04.05 pierwszy dzień do pracy i do żłobka po przerwie zarazem. -
Gosiu napisze do Ciebie wiadomosc
Ojej to zdrowka dla Janeczki. Natus przechodzil zapalenie krtani to tragedia, w nocy tak ciezko mu bylo oddychac ze nie spalam tylko pilnowalam go. A Ty juz wrocilas do pracy? Bo nie pamietam. Jak starania?
Wiecie co u mnie byl piekny sluz plodny a tempka nisko, teraz juz sluz nieplodny i raczej owulki nie bedzie Chyba jednak bez wspomagaczy sie nie obedzie. -
Zdrowka dla Janeczki
, przy zapaleniu krtanii jak sie stan pogarsza trzeba szybko dziecko owinac w koc i wyjsc na balkon, albo do lazienki i odkrecis wode w kranie zeby sie zrobila wilogoc i nawilzycla drogi oddechowe i wzywac karatke, bo bardzo szybko moze dojsc do problemow z oddychaniem:-\
Ostnio czytalam tez jak postepowac w przypadku drgawek goraczkowych....warto wiedziec bo akurat w czerwcu lezelismy w szpitalu z chlopcem ktory mial taki napad przy anginie
U nas wlasnie pojawila sie goroczka w czwartej dobie po szcepieniu, nke bylam przekonana do tej szczepionki (odra, swinka,rozyczka- priorix) ale M sie uparl bo sam mial powazne powiklania po swince w wieku nastoletnim, mam nadzieje ze juz bedzie ok....mamy dobry termometr bezdotykowy ale juz drugi raz nas oszukal i to o 2stopnie, dobrze ze mielsmy zwykly w domu i zmierzylam w pupie, teraz zamowil M jakis bauera
Ja mam wolne w czwartek, juz nie moge sie doczekac, u nas juz tez 12 zabkow, rosna jak szalone...."Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
Marcela dzieki za ten post, dobrze zapamietac taka informacje! Pytanie skad tylko wiedziec od razu, ze to zapalenie krtani?
Co do termometrow, to te bajery bezdotykowe no coz, u dzieci ponizej 2. roku zycia standardem jest mierzenie w odbycie.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, Zoja ma górne: jedynki, dwójki i czwórki, a na dole tylko jedynki. Ciężko jest jej gryźć kanapkę itp bo nie da rady tymi małymi dolnymi ząbkami odrywać. Także czekam na te dwójki i czekam i się doczekać ich nie mogę :p
Ja też nie jestem zbyt zadowolona z termometru na podczerwień (mam microlife NC150). Najlepszy jest albo pod paszke elektroniczny, albo zwykły szklany.
Gosiak, dobrze, że już w domu!
-
Tak przy zapaleniu krtani pomaga chlodzenie. U nas bylo to takie charakterystyczne jakby charczenie jakby kaszel. Nie wiem jak to inaczej wytlumaczyc
Ja tez mam termometr na podczerwien a praktycznie z niego nie korzystam bo nie mierzy dobrze. Mam taki do ucha ale tez specjalnie go nie lubie. Najlepszy jest taki elektroniczny pod pache. Natusiowi tez mierze pod paszka. -
Laurka przy ostrym zapaleniu krtani charakterystyczny jest szczekajacy kaszel, świszcacy wdech, chrypa i dusznosc...nam radzili na kursie pierwszej pomocy zeby w ostrym stanie wezwac karetke bo w aucie zwykle powietrze suche, do tego stres, płacz dziecka nasila objawy, takze wietrzymy pokoj, nawilzamy, poimy dziecko i czekamy na karetke bo oni zaintubuja w razie cos na droge, a jak bez dusznosci to mozna spokojnie do pediatry lub IP
Ale wkurzylam sie z tym termometrem jak moga taki badziem do obiegu puscic, pokazuje 36,8 a tu juz prawie 39 bylo, dobrze ze w pore mała obudziłam i jednak w pupie zmierzylam bo moze i do 40 by doszlo"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Luna obudzila sie dwa razy zeszlej nocy: o 1 i o 3. Myslalam, ze nie pojade do pracy tak niewyspana sie czulam. I caly dzien zdycham. Nie wyobrazam sobie co dwie godziny. W ogole dalej sie bije z myslami czy chce wiecej dzieci, ale po takiej nocy to oczywiscie nie chce jak sobie pomysle, co by to oznaczalo (czyt: znowu zero snu).08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Słoneczna, ja karmię. Czasem mam jedną pobudkę, a czasem milion. Bardziej daje pierś dla ukojenia jej nocnych płaczów sennych, bo budzić to się nie budzi, a tylko pierś ją uspokaja.
U nas za to z zera karmień w dzień zrobiło się dużo! Ciągle dopomina się piersi, non stop by tylko na mnie wisiała. Niestety nie jest to komfortowa sytuacja, bo tylko wracam z pracy ona już zaczyna płakać i się dopominać a tu trzeba zrobić obiad, odpocząć, kawę by się wypiło. Ba, prysznic by się po robocie wzięło, ale nie ona cały czas się drze o tego cyca. Do tego jeszcze zaczęła mnie gryźć, ale tak mega mocno. Jest ciężko, mam nadzieję, że jej to przejdzie, bo czasem już mój zapał do długiego KP słabnie tak szczerze mówiąc.
-
Ja juz tez sie przyzwczailam tak do tych przespanych nocek ze strach mnie ogarnia jak pomysle, ze juz niedlugo znow sie zacznie a teraz jeszcze w dzien nie odespie z maluszkiem bo bede biegac za starszakiem. Niby wiedzialam na co sie pisze ale nie ukrywam ze mnie to przeraza.
-
Ja nadal tez karmie, standardowo przed snem i raz w nocy, w dzien zero, ale bywa ze w nocy i 6 pobudek i w tym 3-4 razy cyc, w dzien to juz wyjatkowo np ostatnio przy goraczce, ja wstaje 5.45 do pracy i juz ta 1-2 pobudki nieraz meczą w dzien Laura ładnie je, pije wode i nie dopomina sie cycka
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 kwietnia 2016, 22:09
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Ja tez karmie. Zazwyczaj to je przed snem, raz w nocy i rano przed wstaniem. Czasem przespi cala noc, czasem jest wiecej pobudek. U nas od pewnego czasu wystarczy dac smoczka i spi dalej wiec cyc zazwyczaj 2-3 razy. W dzien nie karmie juz od dluzszego czasu. Natus nie raz tez mi przygryzie sutka ale tragedii nie ma.
-
Maz mi wczoraj napisal, ze Luna znalazl Lune w lozeczku z brudna buzia. Myslalam, ze od mm albo ze gluty z nosa czy cos w tym stylu. Okazalo sie pozniej, ze nagle zaczela GRYZC lozeczko. Dlaczego akurat teraz, to jest zagadka. Wydaje mi sie, ze trzonowiec na gorze z lewej strony sie przebija lub juz sie przebil i wychodzi. W kazdym razie musialam ekspresowo zamowic jakis ochraniacz08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya