Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Nic sie tu nie dzieje, to ja walne kilka pytan:
Czy ktores lutowe dziecko kapie sie jeszcze w wanience dla bobasow? Bo ja dzisiaj wanienke odtswiam. Jeszcze do niedawna Luna siedziala w niej spokojnie (jedyne miejsce i czas spokojnego siedzenia!), ale od tygodnia wierci sie, obraca i wstaje i uznalam, ze pora najwyzsza kupic mate antyposlizgowa do wanny, zeby miala wiecej miejsca do zabawy.
Czy Wasze dzieci maja jakies ulubione piosenki lub historyjki/bajki/ksiazeczki? Bo my maglujemy Pawla i Gawla codziennie przed snem. Niczego innego tak nie lubi. A jak placze i sie wierci, a ja np. musze jej zmienic pieluche lub cos, to musze spiewac Stary niedziwedz mocno spi. Od zawsze to ja uspokaja - nic innego.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
My wanienke juz dawno odstawilismy bo odkad Grzes zaczal stabilnie siedziec to bylo takie chlapanie, ze codziennie bym miala sasiadke w domu ze jej z sufitu kapie. Wkladan do brodzika, mamy gleboki, napuszczam wody z piana i szybko zamykam kabine. Pozniej jak juz sie wybawi to wkladam jedna reke zeby korek otworzyc i czekam az wszystko splynie i sie myjemy
Co do preferencji bajkowo-piosenkowych to raczej nie zauwazylam zeby mial jakies ulubione.
-
U nas tez juz od dluzszego czasu wanna z mata antyposlizgowa, a ja luc M obok wanny bo mała nieraz łapie za kran, albo guzik do hydromasazu wciska:)
Co do bajek to moja ma fazy na pewne ksiazeczki, na piosenki to raczej nie"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017 -
My od poczatku kapiemy sie w takiej wiekszej dzieciecej wanience. Wanienke wstawiamy do prysznica i chlopcy razem sobie siedza, bawia sie zabawkami i pozniej po kolei ich kapiemy.
Moj nie ma ulubionej ksiazeczki a jezeli chodzi o piosenki to tez nie ma ulubionej. Ogolnie lubi jak sie mu spiewa lub gra muzyka. Wtedy od razu tanczy
U Natusia ostatnio na topie jest kot, tak smiesznie miauczy. Wystarczy powiedziec kot a on juz robi miau -
Majówka, a u nas goraczka po szczepieniu juz drugi dzien:( zjechala do nas rodzina, planowalismy atrakcje dla dzieci a tu nici z planow:(
Mam nadzieje, ze Wasze majowki udane:) ale pewnie tak bo cisza tu"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Marcela przeszla ta goraczka?
U mnie oczywiscie nie ma zadnej majowki, a pogoda deszczowa.
Raportuje, ze odkad przesiadlam Lune z dzieciecej wanienki do duzej wanny, kapiele staly sie masakra, bo jak sie szybko zorientowala, ze ma duzo miejsca, to teraz ciagle wstaje, chodzi, przekreca sie, wyciaga korek, chce urwac zaslonke od prysznica i ciagle tylko ciagnelaby za ten dzyndzel, ktory przelacza wode z kranu na prysznic, wiec na bank zepsuje ten mechanizm.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Hmm, teoretycznie moglabym ja moze kapac w mojej lazience, bo tam mamy brodzik i kabine prysznicowa zasuwana, ale wtedy musialabym wejsc tam z nia, bo samej jej nie zamkne... Nie, to nie jest dobry pomysl. Echh, niektore sprawy staja sie prostsze im to dziecko starsze, ale inne sie z kolei komplikuja i cos co do niedawna bylo latwe, proste i przyjemne staje sie jazda figurowa bez trzymanki xD
Tak z innej beczki, to moja najlepsza przyjaciolka dala mi w piatek przepis na placki z cukinii, bo powiedziala, ze jej dwuletni synek sie nimi zajada. Stwierdzilam, ze chetnie zrobie, wszyscy lubimy cukinie i ogolnie warzywa, wiec powinno smakowac. Otoz moja corka, ktora je wszystko co jej damy odkad wrpowadzilismy stale pokarmy, sprobowala tego placka i... wywalila wszystko na podloge! Bylam w szoku. Wcale nie chciala tego jesc. A maz byl caly dzien poza domem i wrocil na kolacje glodny jak wilk, bo nic nie jadl i tez sprobowal, skrzywil sie i zostawil. Ja dojadlam i nie uwazam, zeby bylo z nimi cos nietak. No coz, wiecej nie zrobie! Godzine pozniej wszyscy wtrabili kotlety z piersi kurczaka, puree ziemniaczane i salatke grecka.08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Mialam ostatnio takie same przemyslenia o tym, ze jedne sprawy sa latwiejsze a inne mega sie komplikuja z wiekiem.
Ja Grzesia zamykam, mam szklane drzwiczki zasuwane i jestem ciagle obok, on sie pobawi to wypuszczam wode zeby juz nie chlapal i go myje (znaczy najczesciej maz to wszystko robi)
A placki z cukinii uwielbiam, nie wiem czy mamy podobny przepis ale dla mnie w smaku przypominaja te ziemniaczane a ja lubie takie rzeczy.
-
Marcela jak Laurka? Juz po goraczce?
Oj tak niektore rzeczy z wiekiem sa prostsze niektore wrecz odwrotnie. Dzieci sa coraz bardziej ciekawskie, coraz wiecej potrafia itd. Laurka oby szybko sie Wam unormowala sytuacja kapielowa.
My dzis spedzilismy caly dzien na dworze. Byl grill i piwko ( dla mnie bezalkoholowe ), chlopcy wyciekali sie a i ja troche sie poruszalam Super dzien.
A i rodzina nam sie powiekszyla Nasza kotka wczoraj sie okocila, ma trojke maluchow Dodam ze to jej pierwsza ciaza i na razie dzielna mamusia siedzi caly czas z dziecmi -
U nas juz po goraczce na szczescie, ale Laure wymeczylo prawie 2,5 doby, pierwszy raz nam goraczkowala po szczepionce- masakra bylo patrzec na nią taką spiaca i pokladajaca sie do spania, od wczoraj juz nadrabia zaleglosci w zabawie, dzis zeby caly weekend majowy nie zostal stracony pojechalismy do mini zoo ( nie jestem zwolennikiem zoo, ale tylko taka atrakacja byla w poblirzu) Laura zachwycona zwierzakami, mega zdziwienie na buzi:) jutro juz do pracy, przesiadlam sie z auta na rower wiec wkoncu troche ruchu
U mnie w otoczeniu babyboom - 3 kolezanki w ciazy i chyba czwarta tez:) dwoch chlopcow napewno bedzie"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Takze Lunie wyszedl lewy gorny trzonowiec i widac, ze lewa trojka i zeby po prawej stronie tez sa w drodze. Wczoraj byly momenty, ze byla placzliwa, ale i tak sie pieknie bawila. Jak w nocy po pojsciu spac o normalnej porze obudzila sie z placzem po raz trzeci przed 22:00 dalam jej panadol. Spala do 4:25 i obudzila mnie zamiast budzika, wiec znowu wyszlam pozno i jeszcze byla taka mgla, ze nic na 1 m przed soba nie widzialam. Nie lubie takiego stresu w drodze do pracy No ale zdazylam.
Ostatnio mam z ta moja corka niezly ubaw, bo ciagle mowi "oczy" pokazujac na uszy. Popularne slowko to rowniez "buty". Wczoraj nauczyla sie mowic "3" "tsziyyyy"AsiaSzw, dorocia2324 lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
dorocia2324 wrote:Mam pytanie do mam kp i nie podajacych mleka krowiego. Co podajecie dzieciom z nabialu? Caly czas meczy mnie ten temat bo nie chce zeby dostawal za malo bialka a nie chce dawac mleka i mam problem.
-
Ja nie kp, ale mleka krowiego tez nie podaje, bo po probie wprowadzenia go kupy wygladaly nieciekawie i byly dwa odparzenia, ktore "leczylismy" tydzien.
Luna je ser zolty, jogurty (ostatnio wchlania je tonami!) i od czasu do czasu jajka (jajecznice).08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
hej,
my kapiemy od poczatku w duzej wanience dzieciecej. siedzi ladnie w niej wiec tak narazie zostaje:)
cyckamy sie dalej..
Laurko my duzo czytamy i rozne rzeczy ale lubi np Krecika ( Krecik i sliwki np)
i Ksiazeczki Urszuli Kozlowskiej sa bardzo fajne np Autobus:) -
U nas jogurty naturalne eko, twarozek, ser zolty ale tak 2 plasterki na tydzien i do kolacj mm, powoli chyba koncze kp, M usypia małą wieczorem bez cycka od 3dni i wczoraj w nocy nawet nie wstala wiec cycki mi dzis pekaja, jak nie zje w nocy to musze sciagnac ciut, chyba nie jestem jeszcze gotowa na koniec kp, jakos mi źle z ta mysla
Bylam dzis u gina na cytologi i zrobil mi tez usg, wyglada na to ze mam owolacje, jest ladny duzy pecherzyk i ladne endometirium:)
A musze Wam powiedziec ze nasi chrzesni po 3mc od porodu zaszli w ciaze!!! Po pierwszej @, wczesniej 3lata sie starali i nie udawalo sie nie wiadomo czemu, podeszli do 5iui, i dopiero z inv maja dziecko w styczniu mieli wracac po mrozaki a tu taki szok;) zgodnie z zapowiedzia pierwszego jest chrzestnym moj M, a tego w brzuszku bede ja:)słoneczna 85 lubi tę wiadomość
"Być może dla świata jesteś jedynie człowiekiem, lecz dla nas Twoich rodziców jesteś całym światem"
Dwa wymarzone Cuda(czki) - Laura 13.02.2015 i Adaś 23.02.2017