Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
myślalam zeby zdjac poszewke i odeslac sama poszewke, wiadomo to koszt zwyklego listu 4zł moze
tylko nie wiem czy jakis inny wzor mi sie podoba
-
Mówicie o oszustach na allegro.
mnie osobiście nikt nie oszukal ale mojego męża w pewnym sensie tak. Moj mąż ma sportowy samochod i modzi w nim os kiedy go poznałam. Wiec zamowil sobie super ekstra mega zderzak zaplcil chyba okolo 700 zl okazja wiec bierzemy. Przelał pieniądze i cisza. Dzwoni, pisze maile i nic. Minely 3 tygodnie i pojechal na policje dal zgłoszenie i prawdopodobnie do faceta policja musiała sie stawić ponieważ w końcu wyslal zderak ale byl tak bezczelny ze... Zgiął go w pół!!! Powiesilabym go. Ale mój mąż jest ugodowy i nie chcial tego ciągnąć wiec sam do wyprostował pomalowal i wygląda pięknie
-
nick nieaktualny
-
Mnie laska też raz oszukała, nie na allegro, ale na vinted.pl
Zamówiłam sukienkę, przelałam kasę - ani kasy, ani sukienki. Okazało się, że oszukała nie tylko mnie, ale wiele innych dziewczyn.
Właśnie oglądam wózki i wybrałam taki chyba:
http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=850&osCsid=rvd7r3aphei2jpp3tmj98s5l93
kolor 5, ecru/brąz, chociaż nie wiem czy kolor dobry, czy się nie ubrudzi ;/
Ale taki ładny...Fedra lubi tę wiadomość
-
angelcia wrote:Aha, dziewczyny poniżej wkleję moją wstępną listę zakupową, czy coś dodać, odjąć? Podyskutujmy na ten temat.
Kosmetyki:
-oliwka
-sudocrem
-mydło
-pampersy
-chusteczki nawilżane
-szampon, żel do kąpieli (a może 2w1)
-krem na odparzenia
-krem na zewnątrz
-spirytus/coś do przemywania
-szczotka, grzebień
-nożyczki
-gruszka
-smoczek x2
-zaczep do smoczka
-butelka - 2 małe, 1 duża
-smoczki do butelek
-płatki kosmetyczne
-sól fizjologiczna
-patyczki do uszów
-podkłady
-pieluchy białe 5szt
-pieluchy kolorowe 5szt
-termometr
Ubranka
-body długi rękaw po 4szt (56, 62)
-body krótki rękaw po 4szt (56, 62)
-pajace po 3 szt(56,62)
-dres (56,62 x2)
-półśpiochy po 2 szt (56,62)
-bluzki 2 (56,62)
-bluza 2 (56, 62)
-spodnie 2 (56,62)
-skarpetki 5
-niedrapki 3
-czapki 4
-czapka, szalik, rekawiczki 1
-kombinezon (62)
Kąpiel
wanienka
wkładka do wanienki
stojak do wanienki
2 ręczniki z kapturkiem
2 zwykłe ręczniki
Spanko
łóżeczko
materac
przewijak
pościel 2
przescieradlo 2
rożek 2
kocyk gruby
kocyk normalny 2
Spacer
wózek
fotelik
baza
Mama
wkladki
podpaski
tantum rosa
ochraniacze na brodawki
maść na popekane brodawki
koszula 2 szt
kosmetyki
gumki do wlosow
hej:)
ja od kilku młodych mam otrzymałam porady, żeby malucha nie przyzwyczajać do żadnych żeli, płynów, oliwek itp
I w sumie podzielam zdanie. Na sam początek wystarczy mydełko szare
-oliwka
-sudocrem - niby nie polecają, lepsza zasypka. Ale ja u tylu dzieci stosowałam i nic nie było. Pewnie kwestia indywidualna dziecka
-mydło
-pampersy
-chusteczki nawilżane - na początek lepiej przemywać wodą
-szampon, żel do kąpieli (a może 2w1)
-krem na odparzenia
-krem na zewnątrz
-spirytus/coś do przemywania
-szczotka, grzebień - ja tego nie kupuje, dopiero po jakimś czasie, kwestia owłosienia
-nożyczki
-gruszka - polecam fridę zamiast gruszki
-smoczek x2
-zaczep do smoczka - na początku niepotrzebne
-butelka - 2 małe, 1 duża
-smoczki do butelek
-płatki kosmetyczne
-sól fizjologiczna - dobra na wszystko
-patyczki do uszów
-podkłady
-pieluchy białe 5szt
-pieluchy kolorowe 5szt - chyba nie wiem o co chodzi?
-termometr- moje ulubiony termometry to Microlife, najlepsze:)
Malutek i jego czkawka na ktg: http://youtu.be/dH-ur0Zs7yE
Wituś urodzony w 41tc 3560g 54cm
34tc 4d - 2400g; 30tc 4d - 1950g; 20tc 4d - 400g
-
Ale szybko piszecie i zmieniacie tematy
wypowiedzialabym sie co do wyprawki ale pisze z kom i pewnie nie raz poruszymy jeszcze ten temat, wiec tyle co zapamietalam... body 4 to moze pojsc w 2 dni albo i jeden jak sie uleje, zakopsa i cos tam jeszcze. Przewaznie trzymaja 3 dni w szpitalu, ale jak dziecko ma zoltaczke czy cokolwiek co ich niepokoi to zostawiaja na 5 dni wiec ja sie zaopatrze w 8-10 bodziakow na 1 dziecko (to akurat duzo nie wazy i nie zajmuje wiele miejsca).
Na szkole rodzenia polozna odradzala wszystkie mascie do pupki z cynkiem, w tym sudocrem. Jak wysycha to cynk sie moze rolowac miedzy posladkami i podrazniac skore dziecka. Polecala bepanthen, masc witaminowa itp ja mialam bepanthen i bylam bardzo, bardzo zadowolona bo i do pupki i do moich brodawek stosowalam.
Paczka pampersow mala powinna wystarczyc, najwyzej maz doniesie jak zbraknie, ale trzeba liczyc ok 10szt/dzien/dziecko.
Podpaski poporodowe -1paczka do szpitala (5szt to moze w 1 dzien pojsc bo leje sie jak z kranu, w zaden sposob nie mozna porownac tego do okresu).
Reszte zapomnialam, ale jak sobie przypomne to dopiszejustta, juska19, Fedra lubią tę wiadomość
-
Wybaczcie moze za glupie pytanie ale jestem tu od dzisiaj i troche sie pogupilam. Wedlug BFF mam 14tyc 6 dzien ciazy. Czyli jestem w 14tyg czy 15? czyli jutro zaczynam czy koncze 15 tydzien? Wedlug mnie jutro koncxe jakby 15 tydz i mam miec poczatek 16. Tak mialam dotychczas a dzisiaj wedlug tego juz sie pogubilam. ost @ byla 7.05 wiec jak od niej liczyc to tydzien po tygodniu jutro powinnam miec poczatek 16.
a terkin mam na 11-12 luty -
MistrzyniWKochamCieMisiu wrote:Ale szybko piszecie i zmieniacie tematy
wypowiedzialabym sie co do wyprawki ale pisze z kom i pewnie nie raz poruszymy jeszcze ten temat, wiec tyle co zapamietalam... body 4 to moze pojsc w 2 dni albo i jeden jak sie uleje, zakopsa i cos tam jeszcze. Przewaznie trzymaja 3 dni w szpitalu, ale jak dziecko ma zoltaczke czy cokolwiek co ich niepokoi to zostawiaja na 5 dni wiec ja sie zaopatrze w 8-10 bodziakow na 1 dziecko (to akurat duzo nie wazy i nie zajmuje wiele miejsca).
Na szkole rodzenia polozna odradzala wszystkie mascie do pupki z cynkiem, w tym sudocrem. Jak wysycha to cynk sie moze rolowac miedzy posladkami i podrazniac skore dziecka. Polecala bepanthen, masc witaminowa itp ja mialam bepanthen i bylam bardzo, bardzo zadowolona bo i do pupki i do moich brodawek stosowalam.
Paczka pampersow mala powinna wystarczyc, najwyzej maz doniesie jak zbraknie, ale trzeba liczyc ok 10szt/dzien/dziecko.
Podpaski poporodowe -1paczka do szpitala (5szt to moze w 1 dzien pojsc bo leje sie jak z kranu, w zaden sposob nie mozna porownac tego do okresu).
Reszte zapomnialam, ale jak sobie przypomne to dopisze
O najlepiej właśnie jak się wypowie mama, która już ma poród za sobą
Ja sobie zrobię listę, pewnie będziemy jeszcze nie raz o tym rozmawiać