X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie dziś z obiadem krucho :P nic mi się nie chcę :> Pewnie jak mój T przyjdzie to zrobie jakies kotlety, czy gulasz ( póki co nie wiem co wyciągłam z zamrażalki ;p ) a do tego sałatka z pomidorów i kuskus - uwielbiam kuskus !

Tymczasem ( tak poza tematem) będę się zbierać z moją suką do weta ;/ łapa, która wyglądała moim zdaniem dobrze dziś rano, teraz zaczęła się ślimaczyć i to "mięso" tak wylazło - sorry za określenie ;) No a do tego wyobraźcie sobie, że ta sama z resztą suka ma ciążę urojoną : dziś zauważyłam jak jej mleko z cycków leci! Spoko solidaryzuje się ze mną ;) a tak na poważnie to naczytałam się, że zalegające mleko prowadzi do różnych chorób, więc lecimy do weta.

Jak nie urok to sraczka- tak jak z dziećmi.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no to jak wystaje to lec- na ciaze urojana jest taki lek galastop ale tez u weta Katis.

a cod o lumpeksow- mi mama kupila piekne rzeczy dla naszej dzidzi - piekne nowe z metkami- oslonki na lozeczko i kocyk nowiutki

pare bidziakow prawie nowych- nie kupujemy zniszczonych- jest tyle czasu ze mozna skompletowac super ubranka bardzo dobrej jakosci. i tak wsyztsko bedziemy praly w dzidziusiu jakims.

Katis ale mi smaku narobilas z ta nutella- kurcze lece do zabki i kupie sobie!!
    moze sie przyjmie!!!! czuje ze moglabym zjesc taka kanapeczke:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 15:35

Gosiak lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak ma ciażę urojoną to w żadnym wypadku nie wolno się z nia miziać. Trzeba z nia duzo chodzić na spacery i dostawić jedzenie (tzn przegłodzic trochę). A weterynarz powinien dac coś do przemywania sutków

• Vel Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia myslalam, ze uniwersyteckie centrum kliniczne jest tylko i wylacznie na ulicy debinki i na smoluchowskiego, tam wlasnie do UCK chodze do endokrynologa, nigdy przenigdy nie spotkalam sie z tym zeby szpital na klinicznej byl UCK.

Podsluchalam kiedys rozmowe dwoch babek w poczekalni, ze na klinicznej nikt nawet nie pokazuje jak cyckiem karmic pierwszy raz ani nic, a na zaspie super opieka, odrazu przychodzi polozna wszystko tlumaczy i czujesz sie bardzie dopieszczona :)

Januszkowa wrote:
    Vel a Ty już nie pracujesz? Jesteś też na L4?

Ja nie jestem na L4 :) mi sie skonczyla umowa przed 12tc mialam pecha bo w 9tc i jestem na zasilku chorobowym po ustaniu zatrudnienia, ktory zus mi placi :) super sprawa bo placa mi wysokosc mojej podstawy z poprzedniej pracy plus premia ktora dostawalam :)

pracowalam w miedzy czasie ale bez umowy, myslalam ze moze uda mi sie tam umowe o prace zdobyc ale nie wyszlo bo teraz mam problem taki, ze mi sie macierzynski nie nalezy a jedynie ten zasilek chorobowy do dnia porodu

i kombinuje co tu wymyslic, myslalam i o wlasnej dzialalnosci gospodarczej i o tym zeby sie u takiej babci zatrudnic, przez miesiac poudawac ze dla niej takie projekty przepisuje, udokumentowac wszystko i po miesiacu isc na L4 ale to sie wiaze z kosztami bo bede musiala jej oddac za skladke ktora bedzie musiala za mnie odprowadzic i przez pierwsze dwa miechy nie dostane wyplaty, dopoki zus nie zacznie placic za moje L4, innej opcji dla siebie nie widze jak narazie bo pracy na umowe o prace nie znajde zadnej tak normalnie bo wszedzie daja smieciowki

po mnie ciazy nie widac i moglabym pracowac sobie spokojnie bo czuje sie swietnie i nie boje sie nawet fizycznej aby tylko ta umowe wyhaczyc i miec macierzynskie no ale tak sie nie da raczej juz i musze kombinowac inaczej

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • kamkaz Koleżanka

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Mój D odebrał badania grupy krwi. Ja mam 0RH- a on 0RH+.. czyli jest konflikt. Ma któraś z Was tak? Jakie jest postępowanie w takim przypadku?

U mnie jest taka sama sytuacja. Trafiłam do szpitala bo zaczęłam krwawić i była to prawdopodobnie przyczyna. Konieczny był zastrzyk immunogobuline anty -D-50j.Jest to spowodowane tym, żeby dziecko nie musiało mieć przetaczanej krwi kilka godzin po porodzie.

• Bietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    dzwoniłam na kliniczną. Sale są pojedyncze, poród rodzinny, znieczulenie dostępne, są prysznice każdej sali i piłki itp. Niestety przy pierwszym porodzie raczej nacinają krocze (chociaż może sie zdarzyc i bez tego)..... tak mówiła położna.

Sylwia z nacinaniem bywa różnie, moja znajoma nie była nacinana, ale do tego trzeba się przygotować. Jej mąż masował krocze od 5 mc ciąży. Położna mówi, ze to pomaga. Tak się zastanawiam, czy nie namówić męża do takiego masażu;) ale są też opinie że później pochwa jest luźna... Tak więc na szkole rodzenia zapytam położną.

Ja planuje rodzić naturalnie, o znieczuleniu myślę(jest za darmo), ale zobaczę jak poród będzie przebiegał. Szpital już chyba wybrałam, ale nie wiem czy mi się jeszcze nie zmieni;)

c7hyim7.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    U mnie w szpitalu można ze znieczuleniem bez problemu, ale ja i tak się boję i myślę o CC.

Moja znajoma rodzila corke w uk i tam to daja zajebiste znieczulenie, dali jej maske i rodzila na wpol spiaca, ocknela sie a polozna zeby przec, a ona tak przec przec i odplywala.. super sprawa

ja sie cc boje i nie chce blizn, wole naturalnie ale o bolu staram sie nie myslec :P

Penelope lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to w uk jest podobnie ja w irl :)

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 15:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, na klinicznej maja porodówkę :D to jest Klinika połoznictwa gdańskiego uniwersytetu medycznego i należy do klinik uck. Większość klinik jest na dębinki.

U mnie tak sie przyfarciło że oboje z mężem mamy BRh-

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka wrote:
    Sylwia z nacinaniem bywa różnie, moja znajoma nie była nacinana, ale do tego trzeba się przygotować. Jej mąż masował krocze od 5 mc ciąży. Położna mówi, ze to pomaga. Tak się zastanawiam, czy nie namówić męża do takiego masażu;) ale są też opinie że później pochwa jest luźna... Tak więc na szkole rodzenia zapytam położną.

Ja planuje rodzić naturalnie, o znieczuleniu myślę(jest za darmo), ale zobaczę jak poród będzie przebiegał. Szpital już chyba wybrałam, ale nie wiem czy mi się jeszcze nie zmieni;)

To ja wiem, że wszytsko zależy. Ale połozna mówiła że przy pierwszym porodzie najszęściej nacinają. Wydaje mi się, że masaż może pomóc. Jak skóra będzie elastyczna to i szybciej wróci do normy po porodzie. Wiem, że są położne które twierdzą inaczej, ale mi sie wydaje że to nielogiczne. Wyćwiczone ciało tez szybciej wraca po porodzie nic niewyćwiczone i tego samego spodziewam sie po kroczu :D

• Penelope Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie będę rozmawiała na ten temat z położną i zapytam dokładnie co mogą podać, ten gaz o którym piszecie z Juśką może i byłby dla mnie rozwiązaniem. :)
    Vel wrote:
    Moja znajoma rodzila corke w uk i tam to daja zajebiste znieczulenie, dali jej maske i rodzila na wpol spiaca, ocknela sie a polozna zeby przec, a ona tak przec przec i odplywala.. super sprawa

ja sie cc boje i nie chce blizn, wole naturalnie ale o bolu staram sie nie myslec :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:03

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wydaje mi się, że jeśli mozna to lepiej naturalnie. Każdy zabieg chirurgiczny to niepotrzebna ingerencja. No chyba że cc jest niezbędna. Gaz podają chyba w każdym szpitalu - przynajmniej w trójmieście. Jak działa to nie wiem - tzn czy pomaga. Ale jakaś alternatywa jest

olcia87 lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przez Was zaczęłam czytać o znieczuleniu zewnątrzoponowym...
    http://www.poradnikzdrowie.pl/ciaza-i-macierzynstwo/porod/znieczulenie-zewnatrzoponowe-przy-porodzie-prawdy-i-mity_35778.html

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia znajoma mówiła, ze nawet położna była zdziwiona, że nie trzeba było tej znajomej nacinać, bo raczej to się robi, ewentualnie sama pęka.

c7hyim7.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka ktory szpital wybralas?

Vel jak nawet podpiszesz umowe z babcia to prawo do platnego zwolnienia nabywasz po 90 dniach

do zasilku po 1 skaldce- warto by bylo zagadac i naawet oplacic wyzszy zus= przeciez moze Ci wpisac inne dochody i bedziesz miala lepiej a za skaldke jej oddasz.

nawet pozyczyc ale zawsze to przez rok bedziesz miec kase!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:21

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie no oczywiście lepiej naciac niz miały by samo popekać. Ale przyznam szczerze że odrzucam szpital w którym z automatu tną. Jak sie uda bez nacięc tym lepiej. A jak nie będzie wyjścia no to juz siła wyższa......Będziemy z mężem się masować :D

• Bietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna skłaniam się ku praskiemu jednak, słyszałam dużo pozytywnych opinii, a warunki lokalowe nie muszą być idealne.Tam też pójdę na szkołę rodzenia.No i też ode mnie jest w miarę blisko.
    Przez chwilę zastanawiałam się też na Św Zofią, ale obawiam się, że mnie odeślą...

c7hyim7.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ciekawe czy moja pomidorowka sie przyjmie?

nie bylo nutelli! ale byl krem czkoloadowo orzechowy i taki kupilam zeby juz nie latac:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    nie no oczywiście lepiej naciac niz miały by samo popekać. Ale przyznam szczerze że odrzucam szpital w którym z automatu tną. Jak sie uda bez nacięc tym lepiej. A jak nie będzie wyjścia no to juz siła wyższa......Będziemy z mężem się masować :D

Z tym pękaniem też jest różnie to zależy jak kobieta pęknie... słyszałam opinie od kobiet rodzących, że pęknięcie dużo szybciej się goi niż nacięcie.

LadyDi lubi tę wiadomość

c7hyim7.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka ja tez w Praskim- zobaczyzmy jak bedzie na tej szkole:)

ale wiesz jak lezalam tam w 6 tyg to mowili ze bedzie remont za pol roku wiec chyba na porod powinno byc cos zrobione.

no i znieczulenie za darmo jest

teraz bylo jakies falszyewe oskarzenie a propo tego szpitala i niektorzy beda to powielac ale tak nie bylo na pewno. ( dzis nawet czytalam- ze ktos napsial ze nie daja nieczulenia, ze nie nacinaja krocza itd) ja tam ufam temu lekarzowi, podobno polozne tez sa fajne

te ktore byly u mnie byly dobre i mile i czesto przychodzily do mnie

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 407 408 409 410 411 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwasy Omega-3 - ważny składnik w diecie przyszłej mamy

Kwasy omega-3 są bardzo istotnym składnikiem w diecie, o którym warto pomyśleć już na etapie starań o dziecko. Idealnie, aby po konsultacji z lekarzem, suplementować kwasy już od pierwszych dni ciąży. Dlaczego są takie ważne? Jaką pełnią rolę? Jak wybrać odpowiedni suplement? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ