X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a w Sw Zofii jest natlok porodow i podobno nawet jak sie kupi polozna to nie daje gwarancji ze tam zostaniesz

no i chyba trzeba miec lekarza od nich bo pewnie odesla

jak juz wspominalam wielokrotnie- nie musze miec kolorowych sal wazne zeby urodzic zdrowe dziecko

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:31

Sue lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie poradniki znalazlam na you tube- odcinki sa kolejno:) jest o kapieli https://www.youtube.com/watch?v=RIv98iwXnEw

:)
    zaczynam ogladac:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bietka- z którego tygodnia to zdjęcie?

• Katiś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My już po :) Powiedziała, że z tą ciążą to spoooko. Tylko z tych sutków jej się sączyło, ale powiedziała, żeby nie dotykać sutków, bo póki nie są gorące to jej nie będzie hormonami faszerować. Z łapką ok :) dała maść i zastrzyk, uff moje sumienie zostało zaspokojone :)

Słoneczna współczuję z braku Nutelli ale krem czekoladowy też jest okey :)

słoneczna, mój T Cię pochwalił , powiedział: "i To jest dobre podejscie" - chodzi tutaj o Twoje zdanie:"jak juz wspominalam wielokrotnie- nie musze miec kolorowych sal wazne zeby urodzic zdrowe dziecko"

słoneczna 85, Fedra lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sorry, ale gaz rozweselajacy do porodu to jest dla mnie jakis zart (doslownie i w przenosni). Dlaczego mialabym byc na haju, kiedy moje wlasne dziecko wydaje na swiat? o.O Tak samo wszystkie zabiegi i ingerencje do ktorych nawet nie ma wskazania. Przytocze kilka historii zaslyszanych z pierwszej reki:

1)Przyjaciolka nr 1 zawsze bala sie bolu i byla zwolenniczka znieczulen, wiec jak przyszlo jej rodzic dziecko od razu poprosila o znieczulenie. Tak na nia zadzialalo, ze skurcze jej ustaly. Nigdy nie wiadomo jak narkotyk podziala na dana osobe. Takze ja dziekuje.

2)Przyjaciolce nr 2 dziecko nie obrocilo sie glowka w dol do czasu, kiedy mialo sie obrocic, wiec na ostatniej wizycie powiedziano jej, ze cesarka na bank. Ja na to - jeszcze ma czas sie obrocic. A ona mi tlumaczyla, ze nawet jak sie obroci w ostatnim momencie to nikt nie bedzie mial o tym pewnosci i nie beda ryzykowac, wiec CC. 2-3 tygodnie pozniej urodzila normalnie.

3) Dwie dziewczyny w pracy, ktore maja male dzieci opowiadaly niedawno o swoich doswiadczeniach porodu. Jedna miala komplikacje. Dostala anestezje, dziecko z niej wyjeli. Jak sie obudzila to w koncu przyniesli jej dziecko. Coreczka jak UFO dla niej, bo dopiero co byla w ciazy a 5 minut pozniej nie jest. I kto to w ogole jest? Zero wiezi z dzieckiem, bo zadnego wysilku tam nie bylo, zadnego przezycia.

Takze jak ma mnie bolec, to bedzie bolalo, ale przynajmniej nie bede nacpana ;)

Przy okazji super, ze jest z nami nowa Lutowka! Witam Cie Gosiaczek :)

*Sylwia myslalam, ze my jestesmy ostatnimi ludzmi na tej planecie, ktorzy nie chca poznac plci przed czasem. Bedzie niespodzianka! Tak oldschoolowo! ;)

Sewerynka lubi tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    fajnie Katis,

jakby miala gorace sutki to mozesz jej zrobic oklady z sody- lyzke sody na pol szklanki cieplej wody i moczyc gaziki i tak okladac ok 10 min- przynosi to duza ulge- ale to wtedy jakby miala cieple.

:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:49

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś - oczywiście, że zdrowie dziecka jest najwazniejsze, ale warunki w szpitalu tez powinny być godne. Nie chodzi tu o kolorowe sale. Ale powinno być czysto i przyjażnie. A niestety wiele porodówek pzoostawia wiele do zyczenia...................

Gosiak lubi tę wiadomość

• Vel Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Bietka ktory szpital wybralas?

Vel jak nawet podpiszesz umowe z babcia to prawo do platnego zwolnienia nabywasz po 90 dniach

do zasilku po 1 skaldce- warto by bylo zagadac i naawet oplacic wyzszy zus= przeciez moze Ci wpisac inne dochody i bedziesz miala lepiej a za skaldke jej oddasz.

nawet pozyczyc ale zawsze to przez rok bedziesz miec kase!

Wiem, wiem o tym wszystkim

Babcia ma 80lat i ma zalozona dzialalnosc, pisze recznie projekty jakies w ogole nie uzywa komputera i zawsze miala dzialalnosc jednoosobowa

mnie teraz moze zatrudnic fikcyjnie, nie dostane za to ani wyplaty a jeszcze bede musiala pokryc koszty szkolenia BHP i skladki ZUS , wyplata z nia bedzie tak ustalona zeby pozniej z zusu nawet przy 80% dostawac taki macierzynski, zeby nie bolalo :) ale przez te dwa miechy bede zupelnie bez dochodow, a w dodatku stratna

jedynie bedzie trzeba przygotowac dokumentacje jedynie, jakies mejle, pierdoly ze niby jakas prace faktycznie dla niej wykonywalam w razie kontroli

moja mama ma znajoma, ktora jest kontrolerem w ZUSie wiec wszystko bedzie dograne

tyle zlego ze bede stratna okolo 4tysiecy i przez dwa miesiace nie bede miec ani grosza wlasnych pieniedzy

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hmm co do nacinania i pekania to chyba wolalabym byc nacinana ..
    z synem bylam nacinana ale dlatego ze nie mogl sam wyjsc wiec pomogli .z Corka peklam sama i to bylo najgorsze co moglo sie stac peklam 3 czy 4 stopnia po porodzie zabieg zszywania trwal godzine babka powiedziala ze moglo to sie skonczyc bardzo zle szwy mialam 7 miesiecy po porodzie masakra :/ takze wolalabym byc nacinana

relge6yd0kju1g7d.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel ja mam dzialanosc i teraz bede placic 3 duze skaldki- tez bede stratna- ale wiem ze pozniej to wyjme nawet z nawiazka.

rok zasilku to duzo

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Katiś - oczywiście, że zdrowie dziecka jest najwazniejsze, ale warunki w szpitalu tez powinny być godne. Nie chodzi tu o kolorowe sale. Ale powinno być czysto i przyjażnie. A niestety wiele porodówek pzoostawia wiele do zyczenia...................

moze i tak ale kazdy ma prawo wybrac sobie szpital.

niech jedzie gdzie chce.

Nie wiem jak bedzie tu- wiaodmo, to pierwszy porod- jedzie sie w niezanane- jak bedzie? okaze sie po. jesli zle to nastepnym razem wybiore inny:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 sierpnia 2014, 16:57

atdcqtkf2affvuei.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:

Tak i się z tym zgodzę :) Natomiast bardziej chodzi mi o podejście tego typu, że wygrywają sale piękne kolorowe, a np. nie mają dobrego zaplecza lekarskiego. :)

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laurka - mam nadzieję że dotrwam i się nie dowiem. Jestem zwolenniczką kupowania ubranek po porodzie - taki przesąd więc nie potrzebuję znać płci. A pokoiku dziecięcego tez nie robie bo mieszkamy na 42m2 i nie ma gdzie. Łóżeczko będzie stało koło naszego łózka w sypialni. A w sypialni nie mam zamiaru miec kolorowych misiów i kaczuszek. Niedawno zrobilismy remont :D
    Mąż na razie twardo obstawia żeby była niespodzianka na finale :D zobaczymy. Lekarz juz uprzedzony żeby nie zdradzić płci :D

• Vel Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Vel ja mam dzialanosc i teraz bede placic 3 duze skaldki- tez bede stratna- ale wiem ze pozniej to wyjme nawet z nawiazka.

rok zasilku to duzo

no ale dostaniesz 7tysiecy macierzynskiego jesli dzialalnosc zalozylas przed ciaza i nie beda Cie obowiazywaly nowe przepisy

ja niestety moge pomarzyc nawet o polowie takiej sumy

wiec Tobie sie oplaca :P zaplacisz dwa razy skladki po 3,5 i przez rok masz zaebiscie platne wakacje

zjk3p18.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ten ALeksander na filmie grzeczny:)

dobrze wiedziec jak nalozyc tetrowa pieluche;)

https://www.youtube.com/watch?v=Ys9qn9Ojcps

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel wrote:
    no ale dostaniesz 7tysiecy macierzynskiego jesli dzialalnosc zalozylas przed ciaza i nie beda Cie obowiazywaly nowe przepisy

ja niestety moge pomarzyc nawet o polowie takiej sumy

wiec Tobie sie oplaca :P zaplacisz dwa razy skladki po 3,5 i przez rok masz zaebiscie platne wakacje

to nie wszytsko jest takie proste- zaplace 3 razy ( dzialanosc mam juz drugi rok) 3 skaldki duze bo chce w grudniu isc na platne zwolnienie - czyli grudzien styczen luty- dostane pieniadze a potem wchodza nowe przepisy ale idac na zwolnienie w grudniu liczymy ze juz mnie nie tkna, chociaz roznie moze byc.

jesli sie uda to zasilek wynosi jakos ok 6 tys przez pol roku a potem 60 % tej kwoty, jesli prze4psiy mnie obejma to na zwolniniu dostane kase a zasilek nalicza mi z najnizszymi skaldakmi z roku wiec pewnie ledwo ponad tysiac.

no nic , kto nie ryzykuje ten nie ma.

lepsze to niz 294 zl na najnizszym zusie:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    to nie wszytsko jest takie proste- zaplace 3 razy ( dzialanosc mam juz drugi rok) 3 skaldki duze bo chce w grudniu isc na platne zwolnienie - czyli grudzien styczen luty- dostane pieniadze a potem wchodza nowe przepisy ale idac na zwolnienie w grudniu liczymy ze juz mnie nie tkna, chociaz roznie moze byc.

jesli sie uda to zasilek wynosi jakos ok 6 tys przez pol roku a potem 60 % tej kwoty, jesli prze4psiy mnie obejma to na zwolniniu dostane kase a zasilek nalicza mi z najnizszymi skaldakmi z roku wiec pewnie ledwo ponad tysiac.

no nic , kto nie ryzykuje ten nie ma.

lepsze to niz 294 zl na najnizszym zusie:)

Nie powinni Cie tknac na nowych przepisach

a tak w ogole to czy przypadkiem nowe przepisy nie beda obejmowaly jedynie osob, ktorych dzialalnosc ma mniej niz 12msc ?

Mozesz sobie wziac 80 procent platne przez rok, albo 100 procent jak piszesz, a pozniej 60, ten zasilek jest grubo ponad 6tysiecy jakos :)

zjk3p18.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie wiem- moze w ogole to nie wejsc w zycie. ( byloby najlepiej) moge 80 % caly rok ale stwierdzialam ze trzeba brac od razu 100% bo z Zusami roznie jest- jak mi dadza to chce najpierw wiecej zeby miec pewnosc ze mi nie zabiora:D

atdcqtkf2affvuei.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    nie wiem- moze w ogole to nie wejsc w zycie. ( byloby najlepiej) moge 80 % caly rok ale stwierdzialam ze trzeba brac od razu 100% bo z Zusami roznie jest- jak mi dadza to chce najpierw wiecej zeby miec pewnosc ze mi nie zabiora:D

no oni w Zusie niestety zabieraja, moja mama wlasnie sie dowiadywala i od znajomego prawnika, ktory mowil ze mnostwo osob przychodzi do niego dlatego ze zus im przez rok placil zasilek, a po roku zabral tzn kazal zwrocic bo uznal ze to byl walek albo poprostu cos im sie nie spodobalo i byla w takiej instytuccji "zus bez tajemnic" po porade i od tej znajomej kontrolerki no i niestety oni moga kazac zwrocic zasilek nawet jak rok beda placili

zjk3p18.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 25 sierpnia 2014, 17:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysle ze jak juz dostane to mi nie zabiora bo i tak zanim sie dostanie jest kontrola czy dzialanosc jest prawdziwa-a niech sobie sprawdzaja

ja mam udokumentowane wszystko bez przekretow.
    a skaldki kazdy moze zapalcic duze bo to jest dobrowolne.

takze Vel gadaj z babcia- bo i tu mozesz cos miec

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 408 409 410 411 412 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Bolesne miesiączki - skąd się biorą bóle miesiączkowe? Przyczyny, objawy, leczenie.

Bolesne miesiączki mogą występować nawet u 75% kobiet w wieku rozrodczym! Jakie są najczęstsze przyczyny bólu miesiączkowego? Czym jest bolesne miesiączkowanie pierwotne, a czym wtórne? Kiedy bolesne miesiączkowanie wymaga konsultacji z lekarzem? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroba Hashimoto a ciąża - co musisz wiedzieć?

Hashimoto co to za choroba i jak się objawia? Przede wszystkim charakteryzuje się przewlekłym stanem zapalnym tarczycy (tzw. limfocytowym zapaleniem tarczycy). Jak ją rozpoznać i jak leczyć? Hashimoto a ciąża - jaki wpływ może mieć choroba Hashimoto na płodność kobiet oraz przebieg ciąży?

CZYTAJ WIĘCEJ