X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Vel widziałam Twoje wyniki są naprawdę dobre. Nie jestem lekarzem ale zawsze miałam coś albo za wysoko albo za nisko więc również wychodzę z założenia, że każdy ma jakieś normy dla siebie. HGB norma dla kobiety jest od 12 a Ty masz 11.7 wiec jak na ciążę wydaje mi się OK. A HGB to nie tylko żelazo to kompozycja wchłaniania żelaza, witaminy C, witamin z grupy B i ferrytyny i myślę, że tu już lekarz musiałby się wypowiedzieć.
    Hematokryt, no w ciąży zwiększa się ilość krwi więc ma prawo być obniżony tak mi się wydaje i tak mi tłumaczono. To MPV to nie do końca wiem co to ale też miałam obniżone. A białe ciałka krwi się w ciąży podnoszą. Ale wydaje mi się, że rzadko która ciężarówka ma wszystko w normie :-)

okej dziekuje :)

a co do HGB co pisalas o wchlanianiu sie roznych rzeczy to ja mialam badanie wczoraj na zelazo, ferrytyne, wit b12 i wyniki wyszly spoko... w normie znaczy

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel , jutro wygasa Ci zwolnienie, dobrze pamietam?:) bedziesz pytac o umowe ? fajnie jakby dali nie?

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath a moze to jeszcze sie cofnie jak nie byly te wyniki mocno zawyzone? mialas tez cukier w moczu i ciala ketonowe?

kurcze ja w nast tyg zrobie -tez sie boje bo u mnie duzo osob w rodzinie ma cukrzyce a moze za duzo jadlam tego kremu czkeoladowego:)
    najwyzej Katis zabije:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel dobrze, ze Malenstwo się odzywa - karm je, a nie głodź!;p Tez nie mam zadnych ciążowych ubran i oby tak dalej.

Chcialabym sobie zrobić komin na drutach, lecz nigdy ich nawet w rekach nie miałam.. Nie wiem czy w ogole jest sens probowac?

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Lara 82 - nie do końca się z toba zgodze odnośnie hematokrytu. Oczywiście że w ciazy zwiększa się ilość krwi. Ale krwinki czerwone i hematokryt powinny byc w normie. Jeżeli nie to trzeba przyjmowac odpowienie preparaty np. żelazo dla kobiet w ciazy. chodzi o to że jak będzie za mało czerwonych krwinek i hematokryt poniżej normy to będzie gorsze dotlenienie płodu i przeplyw skladników odżywczych. Oczywiście jeżeli wyniki będa lekko poniżej normy to nie ma co panikowac ale to jest sygnał że trzeba zaczac dodatkowo cos brać. Oczywiście w pierwszej kolejności ucierpi matka a nie dziecko, ale po co wyniszczac organizm

Ja mam hematokryt 34.2 a norma 36-45

a zelazo mam 82 a norma to 50-170
    ferrytyna mam 68.777 norma 4.63-204.00
    b12 487 norma 189-883

sylwia co to znaczy ?:P

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Angelcia a kiedy robilas krew? bo masz ciala ketonowe w moczu. warto zoabczyc jak glukoza na czczo wyglada

w moczu jej nie masz to dobrze ale zoabcz jesli masz ostatnie wyniki

nie ma zapalenia

a ja nie mialam ketonow
    pozniej mialam 50 ketonow
    lekarz nic na to nie powiedzial

a za pare tygodniu znowu nic nie mialam ketonow

nie ma sie co ketonami przejmowac

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel ja tez mam zawsze nizszy hematokryt. Zawsze w granicach 34 i lekarz tez nic nie mowi.

• cath Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    cath a moze to jeszcze sie cofnie jak nie byly te wyniki mocno zawyzone? mialas tez cukier w moczu i ciala ketonowe?

kurcze ja w nast tyg zrobie -tez sie boje bo u mnie duzo osob w rodzinie ma cukrzyce a moze za duzo jadlam tego kremu czkeoladowego:)
    Mierzylam cukier glukometrem i jest wręcz idealnie godzinę po posiłku wlasnie. Zobaczymy :) u mnie tylko babcia ma cukrzyce :) stwierdziłam ze będę dwa razy sobie mierzyc dziennie pierwszy raz na czczo drugi po posiłku. W moczu nic nie mialam. Bede mierzyć badać zobaczymy jakie skutki będą jesli po tygodniu/dwóch sie oakze ze po posilkach normalnych mam dobry cukier to pójdę z reklamacja :D ahhaa :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po spotkaniu z kumpelą - byłyśmy w Sopocie w Green Wayu i od razu pomyślałam o Vel ;)
    Dostanę od niej fotelik samochodowy dokładnie taki jaki planowałam kupić - cybex.
    Taki bujaczek specjalny, bo ich córeczka miała refluks i bardzo pomagał. Śpiworki do spania i do wózka i ciuszków sporo.
    Także chyba jutro zacznę robić listę wyprawkową ;)

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Vel , jutro wygasa Ci zwolnienie, dobrze pamietam?:) bedziesz pytac o umowe ? fajnie jakby dali nie?

dzis wzieli kwestionariusz osobowy zobaczymy za ile umowa:)

ja i tak juz nie bede przedluzac zwolnienia bo zus sie przysapie, im dluzej teraz jestem na zwolnieniu i im pozniej je przerwe tym wiekszy przypal pozniej

wiec albo podpisze umowe z nimi albo z babcia, nie wiem jeszcze ale zwolnienia narazie nie przedluzam dopiero minimum za miesiac jak na l4 pojde juz takie normalne :)

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HAHAHA JADLAM TAM 3 GODZINY TEMU dokladnie :) na monciaku

mieli dziś zajebista zupe indyjska o dziwnej nazwie

Kitri ?? jakos tak! byla pyszna:)
    Gosiak wrote:
    Ja już po spotkaniu z kumpelą - byłyśmy w Sopocie w Green Wayu i od razu pomyślałam o Vel ;)
    Dostanę od niej fotelik samochodowy dokładnie taki jaki planowałam kupić - cybex.
    Taki bujaczek specjalny, bo ich córeczka miała refluks i bardzo pomagał. Śpiworki do spania i do wózka i ciuszków sporo.
    Także chyba jutro zacznę robić listę wyprawkową ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 19:31

Gosiak lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Vel ja tez mam zawsze nizszy hematokryt. Zawsze w granicach 34 i lekarz tez nic nie mowi.

no i dobrze:) mam nadzieje, ze to jest okej :)

zjk3p18.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrzcie jakie fajne czapeczki:)

http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB

ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)

ale jeszcze troszke:)

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:

Słoneczna nie bój się cukrzyca ciążowa nie bierze się z tego, że zjada się duże ilości słodkości ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helo, gosiak jak tam chyba Cie na jodze nie bylo co ? :p

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysle ze tez to jakis wplyw ma- na pewno
    nie mozna sie tak objadac slodkim

ja teraz mam faze na nimm 2:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny krępuję się zapytać ale kogo mam pytać jak nie Was. Jak u was z wydzieliną z pochwy. U mnie było jakoś sucho do tej pory a od 2 dni jak pochodzę to mam wrażenie mokrych majtek i cały czas zerkam czy to nie krew, (nie są to upławy na pewno) nie wiem czy tak powinno być ?

Sorry, że pytam o takie rzeczy.

relge6yd3cl8y0me.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Dziewczyny krępuję się zapytać ale kogo mam pytać jak nie Was. Jak u was z wydzieliną z pochwy. U mnie było jakoś sucho do tej pory a od 2 dni jak pochodzę to mam wrażenie mokrych majtek i cały czas zerkam czy to nie krew, (nie są to upławy na pewno) nie wiem czy tak powinno być ?

Sorry, że pytam o takie rzeczy.
    Tez mialam jakiś czas ze bylo mniej tego. A teraz mnie zalewa od paru tygodni :D tak jak mówisz caly czas mokro :) spokojnie jest wszystko ok :*

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie same oglądałam dziś na angielskim Ebay, już mam w liście obserwuj, mi się bardzo podobają :)
    słoneczna 85 wrote:
    patrzcie jakie fajne czapeczki:)

http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB

ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)

ale jeszcze troszke:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 20:10

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Cath, już mi lepiej :-)

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 478 479 480 481 482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Czego nie jeść  w ciąży - 7 produktów zabronionych

Ciąża to okres wzrostu apetytu i wielu zachcianek kulinarnych. Czy oznacza to zatem, że możesz pozwolić sobie na wszystko i jeść do woli? Niestety nie. Zapoznaj się czego nie jeść w ciąży, aby zachować bezpieczeństwo dla rozwijającego się płodu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ