Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Lara 82 wrote:Vel widziałam Twoje wyniki są naprawdę dobre. Nie jestem lekarzem ale zawsze miałam coś albo za wysoko albo za nisko więc również wychodzę z założenia, że każdy ma jakieś normy dla siebie. HGB norma dla kobiety jest od 12 a Ty masz 11.7 wiec jak na ciążę wydaje mi się OK. A HGB to nie tylko żelazo to kompozycja wchłaniania żelaza, witaminy C, witamin z grupy B i ferrytyny i myślę, że tu już lekarz musiałby się wypowiedzieć.
Hematokryt, no w ciąży zwiększa się ilość krwi więc ma prawo być obniżony tak mi się wydaje i tak mi tłumaczono. To MPV to nie do końca wiem co to ale też miałam obniżone. A białe ciałka krwi się w ciąży podnoszą. Ale wydaje mi się, że rzadko która ciężarówka ma wszystko w normie
okej dziekuje
a co do HGB co pisalas o wchlanianiu sie roznych rzeczy to ja mialam badanie wczoraj na zelazo, ferrytyne, wit b12 i wyniki wyszly spoko... w normie znaczy -
cath a moze to jeszcze sie cofnie jak nie byly te wyniki mocno zawyzone? mialas tez cukier w moczu i ciala ketonowe?
kurcze ja w nast tyg zrobie -tez sie boje bo u mnie duzo osob w rodzinie ma cukrzyce a moze za duzo jadlam tego kremu czkeoladowego:)
najwyzej Katis zabije:) -
nick nieaktualny
-
*Sylwia wrote:Lara 82 - nie do końca się z toba zgodze odnośnie hematokrytu. Oczywiście że w ciazy zwiększa się ilość krwi. Ale krwinki czerwone i hematokryt powinny byc w normie. Jeżeli nie to trzeba przyjmowac odpowienie preparaty np. żelazo dla kobiet w ciazy. chodzi o to że jak będzie za mało czerwonych krwinek i hematokryt poniżej normy to będzie gorsze dotlenienie płodu i przeplyw skladników odżywczych. Oczywiście jeżeli wyniki będa lekko poniżej normy to nie ma co panikowac ale to jest sygnał że trzeba zaczac dodatkowo cos brać. Oczywiście w pierwszej kolejności ucierpi matka a nie dziecko, ale po co wyniszczac organizm
Ja mam hematokryt 34.2 a norma 36-45
a zelazo mam 82 a norma to 50-170
ferrytyna mam 68.777 norma 4.63-204.00
b12 487 norma 189-883
sylwia co to znaczy ?
-
słoneczna 85 wrote:Angelcia a kiedy robilas krew? bo masz ciala ketonowe w moczu. warto zoabczyc jak glukoza na czczo wyglada
w moczu jej nie masz to dobrze ale zoabcz jesli masz ostatnie wyniki
nie ma zapalenia
a ja nie mialam ketonow
pozniej mialam 50 ketonow
lekarz nic na to nie powiedzial
a za pare tygodniu znowu nic nie mialam ketonow
nie ma sie co ketonami przejmowacAsiaa1201 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
słoneczna 85 wrote:cath a moze to jeszcze sie cofnie jak nie byly te wyniki mocno zawyzone? mialas tez cukier w moczu i ciala ketonowe?
kurcze ja w nast tyg zrobie -tez sie boje bo u mnie duzo osob w rodzinie ma cukrzyce a moze za duzo jadlam tego kremu czkeoladowego:)
najwyzej Katis zabije:)u mnie tylko babcia ma cukrzyce
stwierdziłam ze będę dwa razy sobie mierzyc dziennie pierwszy raz na czczo drugi po posiłku. W moczu nic nie mialam. Bede mierzyć badać zobaczymy jakie skutki będą jesli po tygodniu/dwóch sie oakze ze po posilkach normalnych mam dobry cukier to pójdę z reklamacja
ahhaa
-
Ja już po spotkaniu z kumpelą - byłyśmy w Sopocie w Green Wayu i od razu pomyślałam o Vel
Dostanę od niej fotelik samochodowy dokładnie taki jaki planowałam kupić - cybex.
Taki bujaczek specjalny, bo ich córeczka miała refluks i bardzo pomagał. Śpiworki do spania i do wózka i ciuszków sporo.
Także chyba jutro zacznę robić listę wyprawkowąPenelope, Fedra lubią tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:Vel , jutro wygasa Ci zwolnienie, dobrze pamietam?
bedziesz pytac o umowe ? fajnie jakby dali nie?
dzis wzieli kwestionariusz osobowy zobaczymy za ile umowa:)
ja i tak juz nie bede przedluzac zwolnienia bo zus sie przysapie, im dluzej teraz jestem na zwolnieniu i im pozniej je przerwe tym wiekszy przypal pozniej
wiec albo podpisze umowe z nimi albo z babcia, nie wiem jeszcze ale zwolnienia narazie nie przedluzam dopiero minimum za miesiac jak na l4 pojde juz takie normalne -
HAHAHA JADLAM TAM 3 GODZINY TEMU dokladnie
na monciaku
mieli dziś zajebista zupe indyjska o dziwnej nazwie
Kitri ?? jakos tak! byla pyszna:)
Gosiak wrote:Ja już po spotkaniu z kumpelą - byłyśmy w Sopocie w Green Wayu i od razu pomyślałam o Vel
Dostanę od niej fotelik samochodowy dokładnie taki jaki planowałam kupić - cybex.
Taki bujaczek specjalny, bo ich córeczka miała refluks i bardzo pomagał. Śpiworki do spania i do wózka i ciuszków sporo.
Także chyba jutro zacznę robić listę wyprawkowąWiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 19:31
Gosiak lubi tę wiadomość
-
angelcia wrote:Vel ja tez mam zawsze nizszy hematokryt. Zawsze w granicach 34 i lekarz tez nic nie mowi.
no i dobrze:) mam nadzieje, ze to jest okej -
patrzcie jakie fajne czapeczki:)
http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB
ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)
ale jeszcze troszke:)Penelope, Fedra lubią tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:
najwyzej Katis zabije:)
Słoneczna nie bój się cukrzyca ciążowa nie bierze się z tego, że zjada się duże ilości słodkości
słoneczna 85 lubi tę wiadomość
Pola
Hania -
Dziewczyny krępuję się zapytać ale kogo mam pytać jak nie Was. Jak u was z wydzieliną z pochwy. U mnie było jakoś sucho do tej pory a od 2 dni jak pochodzę to mam wrażenie mokrych majtek i cały czas zerkam czy to nie krew, (nie są to upławy na pewno) nie wiem czy tak powinno być ?
Sorry, że pytam o takie rzeczy. -
Lara 82 wrote:Dziewczyny krępuję się zapytać ale kogo mam pytać jak nie Was. Jak u was z wydzieliną z pochwy. U mnie było jakoś sucho do tej pory a od 2 dni jak pochodzę to mam wrażenie mokrych majtek i cały czas zerkam czy to nie krew, (nie są to upławy na pewno) nie wiem czy tak powinno być ?
Sorry, że pytam o takie rzeczy.tak jak mówisz caly czas mokro
spokojnie jest wszystko ok :*
-
takie same oglądałam dziś na angielskim Ebay, już mam w liście obserwuj, mi się bardzo podobająsłoneczna 85 wrote:patrzcie jakie fajne czapeczki:)
http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB
ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)
ale jeszcze troszke:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 20:10