X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Vel widziałam Twoje wyniki są naprawdę dobre. Nie jestem lekarzem ale zawsze miałam coś albo za wysoko albo za nisko więc również wychodzę z założenia, że każdy ma jakieś normy dla siebie. HGB norma dla kobiety jest od 12 a Ty masz 11.7 wiec jak na ciążę wydaje mi się OK. A HGB to nie tylko żelazo to kompozycja wchłaniania żelaza, witaminy C, witamin z grupy B i ferrytyny i myślę, że tu już lekarz musiałby się wypowiedzieć.
    Hematokryt, no w ciąży zwiększa się ilość krwi więc ma prawo być obniżony tak mi się wydaje i tak mi tłumaczono. To MPV to nie do końca wiem co to ale też miałam obniżone. A białe ciałka krwi się w ciąży podnoszą. Ale wydaje mi się, że rzadko która ciężarówka ma wszystko w normie :-)

okej dziekuje :)

a co do HGB co pisalas o wchlanianiu sie roznych rzeczy to ja mialam badanie wczoraj na zelazo, ferrytyne, wit b12 i wyniki wyszly spoko... w normie znaczy

zjk3p18.png

Lutówko 2015 dopisz się :) >klik<
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel , jutro wygasa Ci zwolnienie, dobrze pamietam?:) bedziesz pytac o umowe ? fajnie jakby dali nie?

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath a moze to jeszcze sie cofnie jak nie byly te wyniki mocno zawyzone? mialas tez cukier w moczu i ciala ketonowe?

kurcze ja w nast tyg zrobie -tez sie boje bo u mnie duzo osob w rodzinie ma cukrzyce a moze za duzo jadlam tego kremu czkeoladowego:)
    najwyzej Katis zabije:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2014, 19:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel dobrze, ze Malenstwo się odzywa - karm je, a nie głodź!;p Tez nie mam zadnych ciążowych ubran i oby tak dalej.

Chcialabym sobie zrobić komin na drutach, lecz nigdy ich nawet w rekach nie miałam.. Nie wiem czy w ogole jest sens probowac?

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    Lara 82 - nie do końca się z toba zgodze odnośnie hematokrytu. Oczywiście że w ciazy zwiększa się ilość krwi. Ale krwinki czerwone i hematokryt powinny byc w normie. Jeżeli nie to trzeba przyjmowac odpowienie preparaty np. żelazo dla kobiet w ciazy. chodzi o to że jak będzie za mało czerwonych krwinek i hematokryt poniżej normy to będzie gorsze dotlenienie płodu i przeplyw skladników odżywczych. Oczywiście jeżeli wyniki będa lekko poniżej normy to nie ma co panikowac ale to jest sygnał że trzeba zaczac dodatkowo cos brać. Oczywiście w pierwszej kolejności ucierpi matka a nie dziecko, ale po co wyniszczac organizm

Ja mam hematokryt 34.2 a norma 36-45

a zelazo mam 82 a norma to 50-170
    ferrytyna mam 68.777 norma 4.63-204.00
    b12 487 norma 189-883

sylwia co to znaczy ?:P

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Angelcia a kiedy robilas krew? bo masz ciala ketonowe w moczu. warto zoabczyc jak glukoza na czczo wyglada

w moczu jej nie masz to dobrze ale zoabcz jesli masz ostatnie wyniki

nie ma zapalenia

a ja nie mialam ketonow
    pozniej mialam 50 ketonow
    lekarz nic na to nie powiedzial

a za pare tygodniu znowu nic nie mialam ketonow

nie ma sie co ketonami przejmowac

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 2 września 2014, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel ja tez mam zawsze nizszy hematokryt. Zawsze w granicach 34 i lekarz tez nic nie mowi.

• cath Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    cath a moze to jeszcze sie cofnie jak nie byly te wyniki mocno zawyzone? mialas tez cukier w moczu i ciala ketonowe?

kurcze ja w nast tyg zrobie -tez sie boje bo u mnie duzo osob w rodzinie ma cukrzyce a moze za duzo jadlam tego kremu czkeoladowego:)
    Mierzylam cukier glukometrem i jest wręcz idealnie godzinę po posiłku wlasnie. Zobaczymy :) u mnie tylko babcia ma cukrzyce :) stwierdziłam ze będę dwa razy sobie mierzyc dziennie pierwszy raz na czczo drugi po posiłku. W moczu nic nie mialam. Bede mierzyć badać zobaczymy jakie skutki będą jesli po tygodniu/dwóch sie oakze ze po posilkach normalnych mam dobry cukier to pójdę z reklamacja :D ahhaa :)

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po spotkaniu z kumpelą - byłyśmy w Sopocie w Green Wayu i od razu pomyślałam o Vel ;)
    Dostanę od niej fotelik samochodowy dokładnie taki jaki planowałam kupić - cybex.
    Taki bujaczek specjalny, bo ich córeczka miała refluks i bardzo pomagał. Śpiworki do spania i do wózka i ciuszków sporo.
    Także chyba jutro zacznę robić listę wyprawkową ;)

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Vel , jutro wygasa Ci zwolnienie, dobrze pamietam?:) bedziesz pytac o umowe ? fajnie jakby dali nie?

dzis wzieli kwestionariusz osobowy zobaczymy za ile umowa:)

ja i tak juz nie bede przedluzac zwolnienia bo zus sie przysapie, im dluzej teraz jestem na zwolnieniu i im pozniej je przerwe tym wiekszy przypal pozniej

wiec albo podpisze umowe z nimi albo z babcia, nie wiem jeszcze ale zwolnienia narazie nie przedluzam dopiero minimum za miesiac jak na l4 pojde juz takie normalne :)

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HAHAHA JADLAM TAM 3 GODZINY TEMU dokladnie :) na monciaku

mieli dziś zajebista zupe indyjska o dziwnej nazwie

Kitri ?? jakos tak! byla pyszna:)
    Gosiak wrote:
    Ja już po spotkaniu z kumpelą - byłyśmy w Sopocie w Green Wayu i od razu pomyślałam o Vel ;)
    Dostanę od niej fotelik samochodowy dokładnie taki jaki planowałam kupić - cybex.
    Taki bujaczek specjalny, bo ich córeczka miała refluks i bardzo pomagał. Śpiworki do spania i do wózka i ciuszków sporo.
    Także chyba jutro zacznę robić listę wyprawkową ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 19:31

Gosiak lubi tę wiadomość

zjk3p18.png

• Vel Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Vel ja tez mam zawsze nizszy hematokryt. Zawsze w granicach 34 i lekarz tez nic nie mowi.

no i dobrze:) mam nadzieje, ze to jest okej :)

zjk3p18.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    patrzcie jakie fajne czapeczki:)

http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB

ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)

ale jeszcze troszke:)

Penelope, Fedra lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:

Słoneczna nie bój się cukrzyca ciążowa nie bierze się z tego, że zjada się duże ilości słodkości ;)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • bella84 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Helo, gosiak jak tam chyba Cie na jodze nie bylo co ? :p

wnidjw4za4vtypx5.png
    f2w39n73lydzw63x.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    mysle ze tez to jakis wplyw ma- na pewno
    nie mozna sie tak objadac slodkim

ja teraz mam faze na nimm 2:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 19:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny krępuję się zapytać ale kogo mam pytać jak nie Was. Jak u was z wydzieliną z pochwy. U mnie było jakoś sucho do tej pory a od 2 dni jak pochodzę to mam wrażenie mokrych majtek i cały czas zerkam czy to nie krew, (nie są to upławy na pewno) nie wiem czy tak powinno być ?

Sorry, że pytam o takie rzeczy.

relge6yd3cl8y0me.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Dziewczyny krępuję się zapytać ale kogo mam pytać jak nie Was. Jak u was z wydzieliną z pochwy. U mnie było jakoś sucho do tej pory a od 2 dni jak pochodzę to mam wrażenie mokrych majtek i cały czas zerkam czy to nie krew, (nie są to upławy na pewno) nie wiem czy tak powinno być ?

Sorry, że pytam o takie rzeczy.
    Tez mialam jakiś czas ze bylo mniej tego. A teraz mnie zalewa od paru tygodni :D tak jak mówisz caly czas mokro :) spokojnie jest wszystko ok :*

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    takie same oglądałam dziś na angielskim Ebay, już mam w liście obserwuj, mi się bardzo podobają :)
    słoneczna 85 wrote:
    patrzcie jakie fajne czapeczki:)

http://allegro.pl/czapka-misiu-pilotka-44-46cm-24-modeli-hit-na-z-i4539372556.html?utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_campaign=FB

ale ja bym chciala taka myszke co jest na gorze;) ciekawe czy mi zrobia:)

ale jeszcze troszke:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 września 2014, 20:10

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 2 września 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Cath, już mi lepiej :-)

relge6yd3cl8y0me.png
‹‹ 478 479 480 481 482 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Test owulacyjny. Jak działają testy owulacyjne i czy są skuteczne?

Testy owulacyjne są jednym z najprostszych narzędzi do samodzielnego wykrywania dni płodnych i zbliżającej się owulacji. Przeczytaj jak działają testy owulacyjne, jak je prawidłowo wykonać, ile kosztują i czy można im zaufać w 100%. Podpowiemy Ci również jak skutecznie zwiększyć działanie testów owulacyjnych! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Pozytywny test ciążowy i co dalej?

A więc stało się! Zrobiłaś test ciążowy i wynik wyszedł pozytywny. Gratulacje! To co zapewne wiesz na pewno, to fakt, że przed Tobą wiele zmian. Jakie to będą zmiany, czego się teraz spodziewać? Przeczytaj na co powinnaś być gotowa, jak się do tego przygotować i co po kolei powinnaś  zrobić gdy już wiesz, że pod Twoim sercem zagościło nowe życie.

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ