X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a dopiero 18.09 na wizycie będę miała 17 +6 więc przypuszczam ze kolejne połówkowe będą 3 tyg. później :)
    kurcze,wcześniej odliczałam od testu do testu a teraz od wizyty do wizyty :)

Juska jak tam Ewelinka? Mam nadzieję że już po wszystkim? :)

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2014, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny muszę się trochę wyżalić. Wczoraj wpadła do nas znajoma z półrocznym synkiem. I tak sobie ich obserwowałam, na początku był spokojny a później zaczął marudzić i jęczec i w zasadzie było juz po wizycie no i nasz piesek był potwornie zazdrosny. I tak sobie pomyślalam (wiem, że to okrutne) że nie wiem czy tak chcę. Cały czas chciałam zajść w ciażę, ale wczoraj sobie uświadomiłam że może to za wcześnie.......może moglismy poczekać jeszcze jakies pół roku... Dopiero co wzięlismy slub, zrobilismy remont w mieszkaniu..... chcieliśmy zacząc powaznie tresowac pieska i chodzic na wystawy a teraz taka rewolucja....... Mieliśmy szczęście i szybko udało sie zajść w ciżę - bo prawie w pierwszym miesiącu prób (w co nie wierzyłam bo wszyscy lekarze mówili, że szybko nie zajdę - więc sie pospieszyłam. Nie chciałam tracić czasu i od razu diagnozowac jak się nie będzie udawało przez 3 miesiące. A tu prosze....)
    Mąż pewnie troszkę by poczekał gdybym nie naciskała. co prawda cieszy sie tym...ale sama nie wiem. Musze z nim pogadać.
    Na razie mam wyrzuty sumienia, że w ogóle tam sobie mogłam pomysleć........ehhh

to tyle wywodów....

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem że są tutaj dziewczyny które się starały o dziecko przez długi czas i nie chciałabym robic im przykrości moim wywodem. Ale nic na to nie poradzę, że dopadło mnie takie zwątpienie

• cath Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    No i widzicie, oglądajcie wózki na żywo, broń boże nie sugerujcie się tylko internetem.
    Widziałam wczoraj Tako laret. Ciężki i ta kolorystyka. Zdjęcia z netu chyba były bardzo podrasowane...

Masakra, wybieramy z T Bebetto. Ten wózek widziałam w Smyku i podobał mi się, ale wcześniej uparłam się na Tako.

I tutaj CATH mam prośbę do Ciebie kochana <3 :)

U mnie w smyku jest tylko jasnoszary, a ja chciałabym ten ciemniejszy szary imitacja lnu z białą ramą. Wybrałam Bebetto Luca albo pascal. Kochana czy Ty widziałaś na żywo ten ciemniejszy szary? Podsyłam Ci zdjęcia które w necie znalazłam i jakbyś mogła mi napisać czy fajnie wychodzą na żywo i czy to faktycznie jest materiał imitujący len.

d38cd73afa7b4812med.jpg 30887c3d45b8bfa4med.jpg 963a2250795a72cfmed.jpg 62998c5219ce8b31med.jpg

Będę bardzo wdzięczna :)
    Wlasnie my tez chcemy ten ciemny szary i widzialam go na zywo dla mnie jest mega :) kolor praktyczny i tekstura tego ciemnego szarego jest taka sama jak wszystkie materiały w bebetto Luca z chyba jak kolor jest to jest na poczatku LO :) dzis będę w smyku i będę widziala wlasnie ten ciemny to ci napisze moze jakies foto zrobie :* a Pascala nie widzialam chyba ze nie zwróciłam uwagi widzialam na zywo jeszcze Nico plus i Fabio :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 13:33

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia weź pod uwagę to, że dzieci są na prawdę różne. Moja siostrzenica była bardzo marudna tak do 10 miesiąca, kiedyś próbowałyśmy zmierzyć czas jak długo wytrzyma w łóżeczku sama bez płaczu i to było... 10 sekund... :/ A ostatnio odwiedziłam moją koleżankę, która ma 3-miesięcznego syna i jest jak aniołek, podobno wcale nie płacze. Ja się modlę o grzeczne dziecko:) Ale dla każde mamy jej własne dziecko jest wyjątkowe i kochane, nieważne czy śpi, czy marudzi czy zrobi kupe:)

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wiem że są rózne i pomimo tego że generalnie nie przepadam za cudzymi dziecmi to swoje będe uwielbiac. Ale tak jakos wczoraj mnie dopadło..

• Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia to jest bardzo normalne to co czujesz...

ja jestem jedna z tych które starają się od lat pierwsze dziecko starciłam 7 lat temu drugie rok temu teraz jestem w szczesliwej ciąży (tak myśle) ale czasem mnie dopadaja myśli po co mi to wszystko? czy źle Nam było we dwójke z Naszym psiakiem? po co Nam te wszystkie przepychanki w wychowaniu dziecka a potem przychodzi taka myśl ze to wszystko zwiazane jest ze starchem czy sobie poradze czy będę dobrą matką i płacze przepraszajac mój brzuch za te myśli, ale nie ma sie ich co wstydzić to jest bardzo normalne i pewnie nie raz dopadnie Nas takie myślenie ale swoje dzieci będziemy kochać na zycie i niebędziemy sobie wyobrazać jak mogliśmy zyć bez nich...

zobaczysz będzie dobrze :)

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra mi lekarz powiedział żebym poszła koło 20 tygodnia na prenatalne ponieważ on nie ma tak dobrego sprzętu. I tam mi zrobią wszystkie pomiary dzidziusia itd :)

Więc ja myśle, że to jest to samo tylko pod innymi nazwami :)

"Badania nieinwazyjne

Badanie ultrasonograficzne

W celu wykrycia wad zaleca się wykonanie USG między 11. a 14. tygodniem ciąży oraz w 18.-22. tygodniu.

W tym pierwszym badaniu ocenia się między innymi szerokość tak zwanego przejaśnienia karkowego (NT- czasem nazywa się to "badaniem przezierności karkowej").
    Poszerzony zbiornik płynu na karku płodu, który można zaobserwować tylko w tym okresie, może (ale wcale nie musi) świadczyć o zwiększonym ryzyku wystąpienia zespołu Downa (lub innych podobnych zespołów genetycznych). Może też świadczyć o zagrożeniu wadą serca. Stanowi to wskazanie do dalszych badań, również tych inwazyjnych.W tym badaniu USG ocenia się również inne parametry, jak obecność i wielkość kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym.
    Wynik pozwala wstępnie oszacować ryzyko wad.

Kolejne USG zwane potocznie połówkowym, gdyż wykonywane jest w połowie ciąży, około 20. tygodnia.

To najlepszy czas, by ocenić struktury wewnętrzne dziecka, budowę jego serca, nerek, mózgu i innych narządów. Pomiary poszczególnych przekrojów ciała dziecka pozwalają ocenić, czy rośnie ono prawidłowo. Oblicza się też jego szacunkową wagę. Podczas tego USG można już zwykle bez większego ryzyka pomyłki określić płeć dziecka."

http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,7219697,Badania_prenatalne.html

qb3c3e5eerxx6827.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 września 2014, 13:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Sylwia to jest bardzo normalne to co czujesz...

ja jestem jedna z tych które starają się od lat pierwsze dziecko starciłam 7 lat temu drugie rok temu teraz jestem w szczesliwej ciąży (tak myśle) ale czasem mnie dopadaja myśli po co mi to wszystko? czy źle Nam było we dwójke z Naszym psiakiem? po co Nam te wszystkie przepychanki w wychowaniu dziecka a potem przychodzi taka myśl ze to wszystko zwiazane jest ze starchem czy sobie poradze czy będę dobrą matką i płacze przepraszajac mój brzuch za te myśli, ale nie ma sie ich co wstydzić to jest bardzo normalne i pewnie nie raz dopadnie Nas takie myślenie ale swoje dzieci będziemy kochać na zycie i niebędziemy sobie wyobrazać jak mogliśmy zyć bez nich...

zobaczysz będzie dobrze :)

Dzieki za miłe słowa bo juz czułam się jak niewdzięczna łachudra

Fedra lubi tę wiadomość

• Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    truskawkax25 wrote:
    Fedra mi lekarz powiedział żebym poszła koło 20 tygodnia na prenatalne ponieważ on nie ma tak dobrego sprzętu. I tam mi zrobią wszystkie pomiary dzidziusia itd :)

Więc ja myśle, że to jest to samo tylko pod innymi nazwami :)

"Badania nieinwazyjne

Badanie ultrasonograficzne

W celu wykrycia wad zaleca się wykonanie USG między 11. a 14. tygodniem ciąży oraz w 18.-22. tygodniu.

W tym pierwszym badaniu ocenia się między innymi szerokość tak zwanego przejaśnienia karkowego (NT- czasem nazywa się to "badaniem przezierności karkowej").
    Poszerzony zbiornik płynu na karku płodu, który można zaobserwować tylko w tym okresie, może (ale wcale nie musi) świadczyć o zwiększonym ryzyku wystąpienia zespołu Downa (lub innych podobnych zespołów genetycznych). Może też świadczyć o zagrożeniu wadą serca. Stanowi to wskazanie do dalszych badań, również tych inwazyjnych.W tym badaniu USG ocenia się również inne parametry, jak obecność i wielkość kości nosowej, przepływy w przewodzie żylnym.
    Wynik pozwala wstępnie oszacować ryzyko wad.

Kolejne USG zwane potocznie połówkowym, gdyż wykonywane jest w połowie ciąży, około 20. tygodnia.

To najlepszy czas, by ocenić struktury wewnętrzne dziecka, budowę jego serca, nerek, mózgu i innych narządów. Pomiary poszczególnych przekrojów ciała dziecka pozwalają ocenić, czy rośnie ono prawidłowo. Oblicza się też jego szacunkową wagę. Podczas tego USG można już zwykle bez większego ryzyka pomyłki określić płeć dziecka."

http://www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,79331,7219697,Badania_prenatalne.html

czyli sama wkleiłaś że połówkowe a genetyczne to zupełnie inne badania ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 13:49

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi pierwsze prenatalne wyszły bardzo dobrze a mimo to zapisana jestem na kolejne, bo na każdym etapie ocenia się trochę inne rzeczy. Na tym pierwszym ryzyko Downa i innych chorób, na drugim np. wady serca.

truskawkax25 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    akurat ja mam to szczęscie że mój gin robił mi genetyczne a w klinice mają bardzo dobry sprzęt więc i tam będę miała połówkowe ;)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    "Kolejne USG zwane potocznie połówkowym, gdyż wykonywane jest w połowie ciąży, około 20. tygodnia." przecież pisze tutaj tak :)

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath kochana byłoby bosko jakbyś takie "swoje" foto zrobiła, bo jak widać te z netu czasem są przerysowane :) Będę bardzo wdzięczna :* Co do kolorystyki to ten ciemno szary z białą ramą jakbyś mogła looknąc o obfocić Luce i Pascala <3

My również wybieramy się do smyka ale to chyba za 2 tyg bo mój T teraz ma zmiany do 18, więc odpada.
    DZ-IĘ-KU-JĘ <3

cath lubi tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • truskawkax25 Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już sama nie wiem :) Rozumiem że oby dawa badania są wykonywane w tym samym czasie w połowie :) wiec te drugie genetyczne potocznie nazywają też połówkowym :)

qb3c3e5eerxx6827.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Mi pierwsze prenatalne wyszły bardzo dobrze a mimo to zapisana jestem na kolejne, bo na każdym etapie ocenia się trochę inne rzeczy. Na tym pierwszym ryzyko Downa i innych chorób, na drugim np. wady serca.

wady serca ocenia się równeiż na połówkowym ;) niestety wykrywa się jedynie poważne wady serca (lub takie ubytki które widać na usg) jeśli ktoś chce dokładnie zbadać serduszko to polecam zrobienie sobie echa serca płodu które wykonuje się około 20 tyg ciąży...

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    usg połówkowe polecam ten link można przy okazji rozczulić się nad fotkami ;)

http://www.usgecho4d.pl/usg-rozwoju-ciazy-polowkowe.html

przedszkolanka:) lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    podsumowywując jeden ciort jak się to wszystko nazywa ważne by wyniki były dobre a Nasze dzieci zdrowe :D

truskawkax25, olcia87, Penelope lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    wady serca ocenia się równeiż na połówkowym ;) niestety wykrywa się jedynie poważne wady serca (lub takie ubytki które widać na usg) jeśli ktoś chce dokładnie zbadać serduszko to polecam zrobienie sobie echa serca płodu które wykonuje się około 20 tyg ciąży...
    Czyli de facto w tym samym czasie robi się drugie badania prenatalne i USG połówkowe? Powiedzmy w tym samym tygodniu? I na każdym z nich bada/mierzy się coś innego?

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 4 września 2014, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Czyli de facto w tym samym czasie robi się drugie badania prenatalne i USG połówkowe? Powiedzmy w tym samym tygodniu? I na każdym z nich bada/mierzy się coś innego?
    według tego co mi gin powiedział że nie w tym samym czasie ze genetyczne dobrze zrobić około 18-19 tyg a połówkowe im później tym lepiej czyli nawet koło 22 tyg ciazy :)

EDIT:
    co do echa serca płodu to sobie poczytajcie bo nie wszyscy je wykonują robi się je na specjalistycznym sprzęcie prze lekarza specjaliste...

a pisze o tym echu ponieważ mojej szwagierce nie wykonano a po porodzie okazało się ze Mała ma dziure w sercu i Bóg jeden czuwał że miała CC a nie rodziła nturalnie...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 września 2014, 14:06

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

5 rzeczy, które wesprą Twoje starania o dziecko!

Rozpoczynacie starania o dziecko. Wykonujesz kolejne testy ciążowe i… nic. Zastanawiasz się, dlaczego to tyle trwa, skoro „wszyscy” wokół informują o tym, że spodziewają się dziecka. Tak naprawdę wiele starań kończy się sukcesem dopiero po pewnym czasie, a niepłodność dotyczy już blisko 15-20% par. Sprawdź, co możesz zrobić, aby zwiększyć swoje szanse na szczęśliwe poczęcie.

CZYTAJ WIĘCEJ