Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualny
-
Dziendybry :]
Przejrzalam dwie ostatnie strony, widze, ze zeszlo znowu na sluby i chrzciny. Osobiscie uwazam, ze trzeba byc uczciwym. Jako praktykujacej katoliczce, kluje mnie jak znam kogos cale zycie i ta osoba deklaruje sie jako niewierzaca i krytykuje Kosciol i kler przy kazdej okazji, ale jak dochodzi do slubu, to leci do kosciola, bo "ladna ceremonia". Nie wierzysz, to badz uczciwy, idz do urzedu, zloz przysiege i podpisz papier. I tez jest cacy.
Mysle, ze to moze troche wynika z polskiej kultury, obyczajow i przepisow. Bo panna w 99% przypadkow bedzie chciala te biala strojna suknie (facet to zawsze w gajerze czy matura czy studniowka, slub, pogrzeb LOL), a w urzedzie takiej nie zalozy. A w USA jest wolna amerykankaSlub to slub niewazne kto mu przewodzi: ksiadz, pastor, rabin, czy urzednik. Moze byc w swiatyni, moze byc pod drzewem, moze byc w centrum handlowym, na polu golfowym lub na urwisku nad oceanem. Gdzie by sie nie odbywal, to wielka strojna suknia bedzie i cala pompa. W Polsce nie ma takiej swobody.
A tak w ogole to dzisiaj po tzw. tutaj serduszkowaniu zauwazylam krew, wiec sie zleklam, ale maz mnie uspokoil, kazal poczytac w Internecie i sie okazuje, ze kolejny normalny objawWiec juz sie nie martwie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 17:44
olcia87, cath, Penelope lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Dokładnie tak jak tam ktoś pisał...Ks nie może odmówić chrztu św dziecku, tym bardziej jeśli sa przeciwwskazania do zawarcia zwiazku małzeńskiego przez rodziców...
Jeśli sie trafi na taki opór należy w delikatny sposob poinformowac Ks ze ma nad soba jeszcze biskupa i wyzej i zostanie do zgłoszone wyżej:)
u nas jest taki proboszcz ze na pewno bedzie sie burzył ze bez ślubu
ale zaraz go zagne biskupem, tym bardziej ze biskup mieszk aok 5 km od parafii wiec mozna sie do niego przejechaća po drugie ja chce tylko "wypozyczyc " koscioł...mam kumpla ksiedza ktory udzieli ale niestety proboszcz musi sie zgodzić
Choc powiem Wam ze na tyle ile naleze do tej parafii widze ze proboszcz wpadł na sposób i "kara" rodzicówtzn zgadza sie na chrzest ale "legalny" na mszy o 11 a rodziców bez ślubu po mszy
buahahhah smieszny! no ale dobre i to zamiast tworzyć sztuczne problemy
-
Piszecie o ślubach to i ja napisze o swoim:)
Mieliśmy kościelny, obydwoje jesteśmy katolikami, a mąż ma dwóch najbliższych kuzynów księży, którzy udzielali nam ślubu + ksiądz z naszej parafii więc 3Msza piękna, kazanie konkretnie do nas. 140 osób na weselu. Od dziecka marzyłam o takim weselu i wszystko było tak jak chciałam.
16.06.2012r.
http://www.iv.pl/images/57469068131661673235.jpg
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 19:25
słoneczna 85, lula88, juska19, truskawkax25, Penelope, cath, Bietka, megg, Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
no wlasnie, co z nimi?
piszciee cos- bo nie mam czego czytac;) a w pracy jeszcze do 21:)
jak sie czujecie dzis- czy ktos jeszcze wymiotuje?dzis rano znowu :)ale tylko jak wstalam ale sa to takie torsje ze w glowie sie kreci- dziwne:)
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 19:11
Januszkowa lubi tę wiadomość
-
Januszkowa wrote:Piszecie o ślubach to i ja napisze o swoim:)
Mieliśmy kościelny, obydwoje jesteśmy katolikami, a mąż ma dwóch najbliższych kuzynów księży, którzy udzielali nam ślubu + ksiądz z naszej parafii więc 3Msza piękna, kazanie konkretnie do nas. 140 osób na weselu. Od dziecka marzyłam o takim weselu i wszystko było tak jak chciałam.
16.06.2012r.
http://www.iv.pl/images/57469068131661673235.jpgfajna sala
ja wam później wysle jak wygladal u mnie plenerowy ślub
polecam
Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 19:36
-
cath, super:) ale trafilisie w pogode-a jakby deszcz sie komus trafil to juz troche niefajnie.
w sumei nawet w lipcu sa burze i deszcze, czy czerwcu, sierpniu:) trzeba miec szczescie
i buty na okno slubne wystawic na tydzien czasu:) na sloneczko- to gwarantuje dobra pogode;pcath lubi tę wiadomość
-
słoneczna 85 wrote:cath, super:) ale trafilisie w pogode-a jakby deszcz sie komus trafil to juz troche niefajnie.
w sumei nawet w lipcu sa burze i deszcze, czy czerwcu, sierpniu:) trzeba miec szczescie
i buty na okno slubne wystawic na tydzien czasu:) na sloneczko- to gwarantuje dobra pogode;pWięc była też i opcja B