X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Katiś wiesz co ciezko mi powiedziec gdzie taką dostaniesz ja bym na twoim miejscu dala do uszycia krawcowej albo jakiemuś salonowi slubnemu. Oczywiście wtedy koszt nie jest do 100-200 zl :) ale pomiga ci wybrac sukienkę i uszyja taka jaka będziesz chciala :)
    Mi podobają się te dwie :
    b_2_29970.jpg ta krótka
    b_3_29970.jpg i ta bez rękawów :)

Nie wiem tylko gdzie takie można dostać, ale jakbyś dała do uszycia to by zroiły podobnie :)

ja miałam bardzo podobną suknie do tej pierwszej długiej tylko nie była ciążowa :)

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam dziewczyny w ten piekny słoneczny dzień...

gratuluje wejsćia w nowe tygodnie :D

ale Wam fajnie z tymi ślubami ja już o moim nie pamietam był 8 lat temu a zaręczyny 10 więc troszke Wam zazdroszcze oczywiście pozytywnie najbardziej chyba tych emocji z powiedzeniem "tak"...

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Sue Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Mamusie :)

Troche mnie nie było, najpierw slub brata, wiec jakoś nie miałam głowy do forum. Czytam Was na bieżąco, jakoś tak mi sie pisac nie chcialo:)
    Wesele sie udało, państwo młodzi piękni i szczęśliwi:)

Ja tez prawdopodobnie cywilny wezme teraz, a kościelny połącze z chrzcinami i weselem za jakiś rok :)

Mdlosci minęły, nie wymiotuje, az dziwnie tak:)
    Jestem teraz na wsi u rodziców, cisza, spokój. Moze tez dzięki temu lepiej sie czuje.
    Mały smyra, ale tylko wieczorami i bardzo delikatnie.

Przeczytałam o tej Karoli, trzymam za nią kciuki, mały jest zaledwie kilka tygodni starszy od naszych maluszków. Takie bezbronne dzieciątko, oby wszystko było dobrze!!

Vel, kiedy wybierasz sie do tego Doeringa?
    Ja we wtorek mam gina, postanowiłam, ze do pracy nie wracam. Maja tam istny sajgon i watpię, zeby sie ktoś przejmowałoka ciaza czy samopoczuciem.

Miłego Dnia, jade dzis z rodzicami na kabaret wieczorem:)

Fedra lubi tę wiadomość

• Katiś Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za te wszystkie słowa. Zastanawiałam się też nad kościelnym ale tylko z obiadem dla najbliższej rodziny. W sumie kto powiedział, że musi być weselicho potem. Przegadam to z moim T.

cath, Fedra, olcia87, słoneczna 85, justta lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    Katis, ale czemu mowisz, zeby waziac koscielny musisz miec pieniadze?Przeciez mozeciez wziac koscielny i potem obiad- nie kazdy robi wesele.

tylko dojdzie oplata za slub a wtedy juz nie musisz placic za cywilny bo juz bedziesz miec od razu.

i pieknie bedzie:)
    Wiesz co znam księdza który oplata za ślub kościelny powinna byc co łaska a powiedzial młodym ze za 1000 zl. Do tego dochodzą kwiaty, ktos kto udekoruje kościół, organista itp Wiec niestety tez sie zgadzam z Katis :) wiem ze nie wszyscy sa tacy ale dla mnie instytucja kościoła to niestety czesto wyciąganie pieniędzy. Wiara tak kościół nie :) tylko mnie nie zlinczujcie. Mam swoje powody aby tak uważać. Mojej siostry ksiądz nie chcial ochrzcić bo moja mama nie jest katoliczka albo ochrzci i tutaj podał kwotę. :)

My braliśmy cywilny tylko i wyłącznie dlatego ze nie jestem katoliczka ale gdyby mój M chcial kościelny to bym się zgodzila bo wiem ze dla niektórych to ważne :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 13:10

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2014, 13:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pogadajcie. Ślub to niezapomniane wrażenia. Poza tym możecie zaprosić najbliższą rodzinę na obiad a pozostałych gości do kościoła tylko....... Tak wiele par praktykuje i dobrze wychodzi!
    A jak jesteście wierzący to ślub kościelny jest ważny, no i jest to zupełnie inna ceremonia..........

• Fedra Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ślub brałam w klasztorze i nie zapłaciłam za niego ani złotówki jedynie dalismy 50 zł na kwiaty a w kopercie złozylismy ofiare ale już po ślubie (pare tygodni później)...
    Niektóre Kościoły są tak piękne ze nietrzeba ich przystrajać i zgadzam się teraz dużo par zaprasza do kościoła tylko a najbliższą rodzine do restauracji czy nawet do domu na obiad...

cath, olcia87, justta lubią tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • cath Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Ja ślub brałam w klasztorze i nie zapłaciłam za niego ani złotówki jedynie dalismy 50 zł na kwiaty a w kopercie złozylismy ofiare ale już po ślubie (pare tygodni później)...
    Niektóre Kościoły są tak piękne ze nietrzeba ich przystrajać i zgadzam się teraz dużo par zaprasza do kościoła tylko a najbliższą rodzine do restauracji czy nawet do domu na obiad...
    Dlatego mowie ze nie wszyscy tacy sa :) fajnie ze wy trafiliście na takich księży :)

Fedra lubi tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fajnie, że wywiązała się taka dyskusja, bo mam o czym myśleć :0 każda z nas wywodzi się z innych kręgów/ religii. Ma inne doświadczenia i przekonania- ale to dobrze :)

Cath to wy nie macie kościelnego? A chcecie chrzcić dziecko?

• Sue Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze Cath, masz taki piękny brzuszek, az zazdroszczę! Ja poki co płaska nadal, a juz chciałabym sie chwalić ciążowych brzuniem!

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Pytanie nie do mnie, ale odpowiem, że my na pewno nie będziemy chrzcić. Jesteśmy buddystami, ale nie zakładamy, że Janinka też nią automatycznie zostanie, sama wybierze.

P.S. Dziś na obiad ziemniaczki i śledź w śmietanie, mniam :) A na deser wsuwam pasek gorzkiej czekolady 70% - idealne zestawienie w ciąży, śledź i czekolada :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 13:40

Fedra, cath lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Dlatego mowie ze nie wszyscy tacy sa :) fajnie ze wy trafiliście na takich księży :)

raczej trafiliśmy na fajnych zakonników to Oni przygotowywali Nas do ślubu a ślubu udzielał super ksiądz który Nas rozwalił tekstem "teraz możecie się pocałować" ;)

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Pytanie nie do mnie, ale odpowiem, że my na pewno nie będziemy chrzcić. Jesteśmy buddystami, ale nie zakładamy, że Janinka też nią automatycznie zostanie, sama wybierze.

P.S. Dziś na obiad ziemniaczki i śledź w śmietanie, mniam :) A na deser wsuwam pasek gorzkiej czekolady 70% - idealne zestawienie w ciąży, śledź i czekolada :D

matko pociekła mi ślinka po brodzie na myśl o ziemniaczkach i śledziach w śmietanie ojej dzwonie do męża :D

Gosiak lubi tę wiadomość

2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 września 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    u nas w kościele było co łaska. My daliśmy 500zł jako ofiare za nas

• Katiś Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:

Broń Boże nie odbierzcie tego jak jakiś przytyk :) Po prostu pytam :)

• juska19 Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HEJ JA JUZ PO GP :) NIESTETY nie dowiedzialam sie za duzo na bole mam brac panadol co jakies 4 godziny i to tyle . w szoku jestem bo waga poszla mi w dol polotorej kg :) i slyszalam po raz pierwszy serduszko malucha super ale sie ciesze

Gosiak, cath, Fedra, Penelope, przedszkolanka:), Januszkowa lubią tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś wrote:
    Kochana spokojnie :) nie mamy kościelnego mamy cywilny który odbył sie w plenerze :) ja dziecka nie chce chrzcić ponieważ jestem tego zdania ze dziecko samo sobie wybierze religie. I jak będzie chciało byc katolikiem zaakceptuje to :) mój mąż nalega ponieważ jest wierzący nie praktykujący :) wiec ochrzcimy dziecko. Wiem ze będą problemy bo "żyjemy w grzechu" ale jak nie ten ksiądz to następny :) ooo to jest moje zdanie :D
    Moj tata jest katolikiem nie praktykującym moja mama nie jest katoliczka a mnie ochrzcili i miałam komunie nie przystapilam do bierzmowania ale to byla moja decyzja której nie zaluje :)

truskawkax25, Fedra lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue zanim sie obejrzysz tez taki brzusio będziesz miala <3 spokojnie :* będziemy tęsknić za nasza figurka :D

Gosiak patrzę na twoje zdjęcie i jaka ty ładna <3

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 14:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Gosiak patrzę na twoje zdjęcie i jaka ty ładna <3
    Dziękuję <3 :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 5 września 2014, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja brałam ślub po Warszawą w zeszłym roku w sierpniu, Ksiądz zawołał 1000 zł, ja na to że nie chcę organisty bo mam Siostrę śpiewaczkę (która wie co to znaczy śpiewać na ślubie) i swój band instrumentów dętych , to się wykłócał strasznie, że setki ślubów udzielał i jeszcze tak nie było żeby nie było organisty, a ja na to że śpiewałam na setce ślubów na których organisty nie było,i w końcu stanęło na moim. Więc wyszło 900 zł. Nie było opcji targowania się. Nawet obmyśliłam że powiem że nie jestem przygotowana, że wzięłam 600 zł, a co Ty, no to w dniu ślubu Pani doniesie. Dałam od razu te 900. Fakt faktem, najpiękniejszy kościół jaki widziałam w PL. Już nie żałowałam że nie biorę w rodzinnym, zawsze byłam przekonana że tylko w swoim. ale nie żałuję.
    Był to ślub z jedną osobą niewyznaniową (różnica jest w niewierząca a niewyznaniowa), mój mąż składał przysięgę ale nie musiał mówić słów "tak mi dopomóż Panie Boże Wszechmogący...", nie musiał klękać, nie przystąpił do komunii oczywiście. Ale wszystko w sumie było takie samo. Acha, no i musiał podpisać wcześniej że dzieci zostaną wychowane wierze katolickiej.

Co do chrztu, to według prawa kanonicznego Ksiądz nie ma prawa odmówić chrztu dziecku, którego rodzice nie mają ślubu kościelnego. Niektórzy jeszcze na tym jadą żeby jakoś zmusić, ale nie mają prawa odmówić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 września 2014, 15:17

Fedra, cath, Laurka lubią tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
‹‹ 503 504 505 506 507 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

Kluczowe składniki dla przyszłej Mamy, czyli co warto suplementować w ciąży

Ciąża to odmienny i wyjątkowy stan, który jest jednocześnie dużym wyzwaniem dla organizmu kobiety. To czas, kiedy zmienia się zapotrzebowanie na składniki odżywcze. Które z nich są szczególnie istotne dla przyszłej mamy i dla rozwijającego się dziecka? Co warto suplementować w ciąży, aby zadbać o zdrowie i rozwój maluszka? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ