X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 22:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sewerynka, A dlaczego miałby wklęsnąć ??? Mój to właśnie zaczyna rosnąć, od dwóch dni jest już mniej tłuszczowy a bardziej ciążowo zaokrąglony i twardszy :) Męża nie ma tydzień, wraca w poniedziałek, jestem pewna że będzie widać różnicę.
    Sewerynka wrote:
    Dziękuję Mamusie:-* Penelope a Twój brzusio się nie wklęsnął z powrotem:-)??

Sewerynka lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziekuje Sewerynko:)

Znamy sie juz tyle czasu, wiec pomyslalam, ze w końcu moze byc bardziej personalnie :)

A co do zdjec - Gosiak, w życiu bym nie powiedziala, ze masz tyle lat ile masz!! Masz bardzo młodziutka buzie!
    Zdrowe odżywianie i dobre geny! :)

Gosiak lubi tę wiadomość

• Sue Autorytet

Wysłany: 6 września 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, a co do zdjecia Twojego, to ja widziałam je na poczatku na iphonie i dlatego musiałam przybliżać:)
    Na kompie wyglada normalnie :)

Zrobiłam zdjecie brzucha z okazji nowego tygodnia, zaraz Wam pokaże :)

O proszę, o to brzuch mój u progu 5 miesiąca ;)

2130s3c.jpg

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 września 2014, 23:03

Penelope, Asiaa1201, truskawkax25, Gosiak, megg, juska19, Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 00:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dopiero pozegnalam gości ;)
    Ruchy zdecydowanie czuję już intensywniejsze ;) to tak wspaniałe uczucie, że tylko bym leżała i wyczekiwala kiedy mój maluch Da kopniaka albo fikolka zrobi ;)

Sewerynka brzuszek Masz superowy ;)

Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Laurka Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 06:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Gosiak, no właśnie dziś miałam się tu pytać.
    Czytałam dziś trochę o muzyce i czytaniu dziecku bajek lub ich opowiadanie (jeśli ktoś potrafi) w czasie ciąży. Przeczytałam że od 20 tygodnia poleca się czytanie, że tembr głosu, czytanie z emocjami, modulacja wpływają na dziecko. Podobnie jak słuchanie Mozarta ma ponoć jakiś wpływ na rozwój mózgu czy coś tam. Nie pamiętam dokładnie.
    Znalazłam na necie stronę z bajkami (nie mam papierowej wersji), i tak się zastanawiam czy rzeczywiście czytać czy nie...
    Ja nie mówię do brzucha, nie głaszczę, nie mówię do dziecka, większość czasu w domu spędzam w ciszy, nie gra muzyka ani TV. Mój mąż też nie ma takiego odruchu do przytulania się do brzucha i mówienia do niego, zresztą jakoś by mnie to chyba irytowało. Nie wiem, tak mam.
    No więc, pytanie do Was, planujecie jakieś słuchania muzyki, czytanie...
    Dziś oglądałam program o porodach w UK i tam siedząca rodząca na piłce przytykała do brzucha zabawkę grającą, mówi że od długiego czasu tak robi, uczyła dziecko tej melodii z nadzieją że po porodzie dziecko będzie rozpoznawało i się uspokajało np. Jakieś przemyślenia?
    Gosiak wrote:
    ...że od jutra zaczynamy jej czytać itp.

Hej, ja juz dawno uznalam, ze to jest dobry pomysl i poprosilam rodzicow, zeby mi wyslali bajki polskie na CD, zeby moje dziecko w brzuchu moglo slyszec jezyk polski z otoczenia. Bo chce je wychowywac dwujezycznie, a ze swiata zewnetrznego dochodzi tylko angielski. A jak potem zaczne mowic do dziecka po swojemu, to sie moze zdziwic, ze inne dzwieki. I co jesli przez to sie zamknie w sobie? xD

Sewerynka Wow! Jak ja bede miala taki brzuch w 19. tygodniu, to sie mocno zaskocze.

A kilka stron wczesniej przeczytalam, ze ktoras sie zareczyla w Zakopanem i chcialam dodac ,ze my tez ;)

Dobranoc/Dzien dobry/Do pozniej ;)

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 07:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Dziekuje Sewerynko:)

Znamy sie juz tyle czasu, wiec pomyslalam, ze w końcu moze byc bardziej personalnie :)

A co do zdjec - Gosiak, w życiu bym nie powiedziala, ze masz tyle lat ile masz!! Masz bardzo młodziutka buzie!
    Zdrowe odżywianie i dobre geny! :)
    Dzięki, mam to po mamie i cieszę się tym. A czuję się również młodo, więc wszystko idzie w parze :D
    Fajnie, że się zaczynamy ujawniać :D I same atrakcyjne babki u nas :)

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 07:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vel, nie miga Ci jakaś kopertka przy wiadomościach? ;)
    Kliknij w wiadomości i potem w zaproszenia.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Lara 82 Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 08:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć Wam w tym super słonecznym dniu :-)

Sewerynka niezła laska z Ciebie :-)

Laurka, my zaręczyliśmy się w Zakopanem :-)

relge6yd3cl8y0me.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 09:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue chudzinko, fajne masz te 'kostki' na boczkach;p

ja mam brzuszek większy zawsze rano, dopóki się nie wysikam - dosłownie taka piłeczka malusia.

Dzisiaj znowu ładna pogoda, muszę zafarbować w końcu wlosy, zrobić obiad i chyba gdzieś wybyć na jakieś POŻĄDNE zdjęcia, choć w przypadku mojego D to będzie baaardzo, ale to bardzo trudne.

Gosiak, Sue lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj zapowiada się faktycznie przepiękny dzień :)
    Dla mnie dodatkowo, bo dostałam od mojego M. iMaca :) Wcześniej używałam maca mini, mój M. wie jak sprawić mi radość :D Żadna biżuteria - tylko dobry sprzęt i różne elektroniczne gadżety :P
    Łatwo ma ze mną chłop ;)
    Strasznie się jaram moją nową zabawką i idę wszystko konfigurować :D

Penelope, Sue, juska19, Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • LadyDi Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 09:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Same laski na lutówkach, nie ma co :D No i miesiąc chłopców jak na razie. Ja w czwartek się dowiem. Doczekać się nie mogę. Chociaż to całkiem obojętne czy chłopczyk czy dziewczynka, ale już będę mogła mówić, że będę miała córeczkę/synka a nie dziecko.

Wiecie co, dwie dziewczyny przywróciły mi wiarę w ludzi. Widziałam je w swojej firmie 2 razy w życiu, a one jak się dowiedziały, że jestem w ciąży to jedna mi zrobiła niespodziankę i przywiozła łóżeczko, a druga zaproponowała, że odda mi wózek. <3 Także jak do tej pory nie wydałam ani grosza a już mam tyle rzeczy. Niesamowite są, jestem im bardzo wdzięczna! I pokazuje to, że są na tym świecie jeszcze dobre dusze, bo powiem szczerze, że ostatnio w to zwątpiłam.

Dziewczyny, czy pojawiła Wam się ta kreska od pępka do spojenia łonowego? Mój W. dzisiaj ją u mnie zauważył.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 09:33

Gosiak, juska19, Asiaa1201, Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość

l22nvcqg92okt7oh.png
    zrz63e5eewkz1txu.png
    cd9bvfxmaqytvn8o.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 09:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LadyDi u mnie tej kreski nie ma, może dlatego, że nie mam zbyt ciemnej karnacji, albo po prostu jest jeszcze za wcześnie. Fajnie mieć kogoś, kto pomoże - takie gesty (choć niemałe) są prze miłe.

Gosiak ja tez lubię nowinki techniczne, cały czas za czymś podążam, sprawdzam.. Jestem taką gadżeciarą:P

Gosiak lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też na razie nie mam żadnej kreski.
    I też koleżanka z pracy w piątek powiedziała, że praktycznie nowe łóżeczko z Ikei, takie jakie chciałam kupić, mi sprezentuje za ptasie mleczko. To jest naprawdę strasznie strasznie miłe, my też mamy praktycznie wszystko już zaklepane i będziemy odbierać w grudniu.

Penelope, angelcia, LadyDi, Sewerynka, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 09:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czesc dziewczyny my wlasnie po weselnym sniadanku. :) kurcze bylo to takie wiejskie wesele i to nie mój klimat nie moglam sie wpasować jakos. :) zawsze każde wesele u naszych kręgach bylo takie eleganckie a tutaj wiejski stol z kielbasami ktore smierdzialy mi na kilometr :D orkiestra szalu nie robila. Troszke potanczylam ale gdy pare razy dostalam od M w czasie tańcowania przypadkowo w brzuch to mi sie odechciało pląsów :( ale nie bylo najgorzej :) to bylo wesele kumpla i jak mnie z jego rodziny babki zobaczymy to wszystkie kobity sir zbiegly glaskaly brzuch pytaly co i jak i co jakiś czas mama tego kolegi podchodzila i sie pytala mnie czy dobrze sir czuje. :) bylo to bardzo mile ale czasem czulam sie jak jakas potrzebujaca pomocy/specjalnej troski. :) moze dlatego ze nie jestem do tego przyzwyczajona :D zawsze szlalam na parkiecie a teraz prawie caly sloik ogórków kiszonym zjadlam zagryzając w miedzy czasie tortem czekoladowym hahahah :D

Co do ruchów ja czuje wyżej :) w sumie ze 2 cm pod pępkiem. :) ale ginekolog mówil ze Konstancja byla dwa tygodnie temu bardzo duza jak na ten wiek ciąży wiec pewnie jakimś gigantem jest hahahha :D

LadyDi ja mam od poczatku ciąży ta kreskę :) mój M sie śmieje z niej :) to niby od homronow ona wyskakuje :)

A co do muzyki to moje dziecko będzie biedne bo słucham Comy przeważnie a mąż przeważnie Slipknot i tak w sumie siedzimy i razem sluchamy tego typu muzyki :D i jesli będzie przy tej muzyce sie uspokajać to kto do mnie przyjdzie to stwierdzi ze jestem dziwna matka :D oczywiście jakiś tam nowinek tych popowych tez słucham i alternatywna tez chetnie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 września 2014, 09:55

Gosiak, Asiaa1201, Sewerynka lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 09:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczynki!

Piękny dzien sie zapowiada, chyba pojde na długi spacer:)
    Wlasnie sie zwazylam i moja waga stoi w miejscu 55kg:) czyli od poczatku ciazy przybyło mi 2kg:)
    Co śmieszniejsze - przed załatwianiem sie wazylam kg wiecej:)

Ja tez nie mam tej kreski, a mam ciemna karnację. Moze jeszcze przybedzie, to linea negra chyba, nie?

Gosiak, zazdroszczę takiego prezentu, ja i P. tez jesteśmy gadzeciarzami i tez apple'owymi:)

Co robicie na obiad? Bo jakoś nie mam pomysłu :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 10:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cath najważniejsze, ze wrociliscie z tego wesela cali i zdrowi. To fakt, to że ktoś pyta czy dobrze się czujemy jest miłe do pewnego stopnia. Później jest tylko gorzej.

Matka mojego D właśnie zabija mnie takimi durnymi pytaniami (na szczęście widzimy się od biedy maksymalnie raz na trzy miesiące) w stylu - czy mogę sobie przy Tobie kochanie zapalić? Kobieta całe życie przy mnie pali i nagle sobie umyśliła, że będzie pseudo grzeczna i zacznie pytać. Ponad to jest mega sztuczna i jej nie lubię, brr.

Jego ojciec tez kosmita, na weselu leżały papierosy na stole (moje, bo zawsze mam jakieś przy sobie - mamy, taty i w ogóle, bo jak jeździmy na jakieś wycieczki to zawsze zapakuję na zapas) no i wzięłam je, żeby poczęstować gości, a on dosłownie na mnie naskoczył, że co ja wyprawiam, ILE MAM LAT ŻEBY PALIĆ...

Eh, ogólnie wydaje mi się, że trafiłam do rodziny kosmitów..

• nick nieaktualny

Wysłany: 7 września 2014, 10:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:

Kluski tarte z gulaszem i kapustą czerwoną z cebulą. Już mam dość rosołku i kotlecików.

• cath Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 10:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja tesciowa pali przy mnie. Raz zwróciłam jej uwagę to odeszla w drugi kąt pokoju. A potem normlanie. Nie chce mi sie jej upominać bo wydaje mi sir ze mowie do ściany :)

My jeszcze leżymy w pokoju nie chce nam sie na poprawiny isc :) wiec kombinujemy jak to zrobić aby nie isc :) ja z telefonu pisze dlatego :)

Asiaa1201, Penelope lubią tę wiadomość

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 10:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Gosiak, zazdroszczę takiego prezentu, ja i P. tez jesteśmy gadzeciarzami i tez apple'owymi:)

No ja mam wszystko już właściwie appla -iPhona, iPada i teraz iMaca - a jeszcze czekam na iSwatcha :D :D

Na obiad dziś serwuję ziemniaczki puree polane olejem lnianym, bitki wołowe w sosie i fasolkę szparagową i zasmażaną kapustkę :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 7 września 2014, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    cath wrote:
    Moja tesciowa pali przy mnie. Raz zwróciłam jej uwagę to odeszla w drugi kąt pokoju. A potem normlanie. Nie chce mi sie jej upominać bo wydaje mi sir ze mowie do ściany :)
    O matko, chyba bym ją zabiła na Twoim miejscu ;)
    Ja jestem mega wyczulona teraz na palenie w moim towarzystwie, walczę o to jak lwica, aż mój M. się czasem śmieje.
    Nawet w pracy zrobiłam raban o palaczy przed głównym wejściem, a jak idę koło jakichś palaczy przed marketem czy coś, to zatykam nos ostentacyjnie :P

cath, Penelope lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 512 513 514 515 516 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Przygotowanie do porodu - o czym warto pamiętać?

Poród to wyjątkowe przeżycie dla każdej kobiety. Czy można się jakoś do niego przygotować? O czym warto pamiętać, kiedy termin porodu zbliża się wielkimi krokami? Kliknij i przeczytaj nasze sprawdzone sposoby! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Starania o dziecko i ciąża po poronieniu - prawdziwe historie ♡

"Prawdziwe historie kobiet starających się o dziecko" - opowieść o Karolinie, która doświadczyła bolesnej straty w 21. tygodniu ciąży... Jak sama mówi: wszystko układało się idealnie, nic nie wskazywało na to, że coś może być nie tak. "Starania o dziecko i ciąża po poronieniu" -  o bólu, bezsilności, traumie, ale również o pięknym odrodzeniu, niegasnącej nadziei i szczęśliwym zakończeniu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ