X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na każdej wizycie lekarz oświadcza że wszystko jest pieknie pozamykane, szyjka wysoko, a i tak mam obawy co do przytulanek ;) chodź nie powiem, bo co jakiś czas są, ale napewno to nie to samo co przed ciążą ;) także wcale się nie dziwie waszym obawą ;)

Vel nie trzymaj nas w niepewnosci kochana ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 10:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Jutro wizytują:
    Vel
    Olcia 87
    ktoś jeszcze?

czekamy ("my" bo pewnie nie tylko ja) na dobre wieści jutro, i oby dzieciaki były zdrowe i Wasze ciche i głośniejsze marzenia co do płci też się Wam spełniły :)

Ja w ten piątek idę, ale jeszcze bez USG. USG dopiero poniedziałek 29.09

Co do bloga... no to ładnie.. trudno się mówi, grunt że ucichło, a kto ma skorzystać niech skorzysta. Szkoda, że ta kopia co kursuje to ta bez rozszerzenia i jeszcze przed edycją treści pod kątem błędów jakichś przecinkowych, ewentualnie orto, czy stylistycnzych :P Aaa to prawda, że tu był, bo jedną z mam znajomych, dla których to pisałam była znajoma stąd i chyba nawet mówiła, że wrzuciła tu gdzieś.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 10:47

Penelope lubi tę wiadomość

• Penelope Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Termometr, zrobiłam już małe poszukiwania termometru, póki co najlepsze opinie mają te do ucha. Te bezdotykowe często zdarza się że są niedokładne. Ja na ten moment jestem zdecydowana na ten, ma najlepsze opinie Braun ThermoScan 5 IRT4520 Ear Thermometer

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 10:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Na wyniku badania moczu jest podane pH, ja robiłam tylko raz na początku (w tym tyg. idę na drugie) i miałam 5 i będzie dziewczynka.

Ja miałam 5 przy pierwszym badaniu moczu z drugim SYNEM :P

Gosiak lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 10:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    dziewczyny a jaki termometr bedziecie wybierac dla malucha?

moze ktoras juz kupila? bo ja mysle zeby kupic bezdotykowy tylko wy zawsze wiecie wiec czekam na relacje i uwagi:)

Bezdotykowe sa mniej dokładne niż dotykowe. Mój trafił do kosza, a miałam ten co w szpitalu, za jakieś 80-90 zł... pokazywał że jest w porządku, a czułam reką że dzieciaki mają gorączkę i termometrem elektronicznym w pupie wyszło im obojgu ponad 38C. Wściekłam się wtedy i wylądował na śmietniku. Są jednak podobno jakieś całkiem wporządku.. Te do ucha podobno też nie najlepiej mierzą. Ja pozostaję wierna jednak zwykłym, elektronicznym z giętką końcówką, mierząc w pupie. Przykładowo Canpol Babies jak mało który ich produkt, ten akurat jest dobry i wytrzymały, starcza na 3 lata i zawsze działa, dobrze pokazuje, a kosztuje około 20 zł.

*** Mierząc temp. w pupie od wyniku odejmujemy zawsze 5 kreseczek. Czyli jak wychodzi 38,5C, to dla nas jest to informacja, że dziecko ma 38,0 C stopnia

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 10:48

juska19, Fedra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 10:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do lotów samolotem, do któregoś tam tygodnia, nie potrzeba mieć żadnych zaświadczeń od lekarza, ale nie pamiętam do którego... z pewnością to już w III trymestrze i to drugiej połowie raczej. Nie wiem czy nie dopiero po 36stym tygodniu.

Co do seksu w ciaży, to jeśli nie ma żadnych plamień itp. można jak najbardziej, a dzidzia nawet to lubi, bo po pierwsze fajnie jej się kołysa, a po drugie dostaje od mamy zastrzyk super pozytywnych hormonów i też jej miło :P

• Penelope Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak, aLe znając niektóre mamy to będą siedziały i się zastanawialy czy aby dziecko jednak nie ma gorączki, no bo te 5 kresek itd.

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 10:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    np. Ryanair nie godzi się na loty kobiet powyżej 6 miesiąca ciązy.

• Penelope Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 10:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwsza część w pracy zaliczona, wpadłam do domu na śniadanie, 2 tosty z dżemem. A teraz idę spać, za trzy godziny znowu do pracy, bardzo rzadko zdarza mi się sypiac w dzień, ale dziś jakoś mnie muli.

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 10:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to mi jeszcze trochę brakuje ;) a lecę wizzair.
    angelcia wrote:
    np. Ryanair nie godzi się na loty kobiet powyżej 6 miesiąca ciązy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 10:53

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 10:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zaś co do bóli, w ciąży działa hormon relaksyna, który rozluźnia wszystkie wiązania, stawy itp. Pod koniec to nawet może Wam częściej lecieć coś z rąk, niektórym kobietom zmienia sie numer buta na stałe, a przeważnie obwód bioder pozostaje poszerzony. U jednych bardziej, u innych mniej. Dokuczać mogą również więzadła trzymające macicę, która rośnie i więzadłą się naciągają, a po drugie dźwigają coraz większy ciężar. Macica może też uciaskać jakiś nerw. Dodatkowo zmienia się środek ciężkości, plecy coraz bardziej Wam się będą wyginać do tyłu, jak się przepracujecie parę dni np. z mopem, odkurzaczem, źwiganiem maluchów (te co mają już dzieci), to można jak ja na przykłąd, dorobić się zapalenia jakichś mięsni w krzyżu. Tydzień kwękałam, bo myślałam że to chwilowe, a było coraz bardziej i Dicloziaja na to pomogła. Po 3 dniach przeszło (i dobrze, bo nie można jej za długo stosować). Jakby nie przeszło mam namiar na położną-fizjoterapeutkę która przyjmuje przy Dworcu Zachodnim (dla Warszawianek i okolicznych), bierze do 50 zł za wizytę, a spotkań będzie albo 1, albo 2, albo 3 max i przykleja takie bezpieczne w ciazy plastry, ktore są wlasnie na stany zapalane powięzi, stawów itp. 5 dni się je nosi, potem 3 dni odpoczynku i jak trzeba jeszcze to jeszcze jedna tura. mx 3 razy --> to tak jakby któraś potrzebowała.

Bardzo ważną informacją dla Was, jest zapamiętać, że relaksyna działa jeszcze w okresie połogu. Czyli do 6 tygodni po porodzie musicie pamiętać, by zwracać uwagę na swoją postawę. Jeśli będziecie za często odchylać się do tyłu, np nosząc ciągle dziecko w pionie w nieprawidłowy dla siebie sposób, po upływie działania relaksyny, czyli po około 6 tygodniach od porodu, dosłownie zastygniecie w takiej niezdrowej postawie, co w bliższej lub dalszej przyszłości odezwie się rykoszetem w postaci różnych dolegliwości kręgosłupa. Jest to na szczęscie zjawisko odwracalne, ale tylko przy kolejnej ciąży, gdy znów w ciele kobiety pojawi się relaksyna, która jakby Was rozmrozi z tamtej postawy i da Wam szansę to poprawić.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 11:11

sebza, Fedra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 11:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Tak, aLe znając niektóre mamy to będą siedziały i się zastanawialy czy aby dziecko jednak nie ma gorączki, no bo te 5 kresek itd.

A skąd! 5 kresek (czyli raptem 0,5 C) się odejmuje, ponieważ wewnątrz odbytu panuje wyższa temperatura o te 5 kresek, niż w reszcie ciała. Jest to medyczny standard. 38C to i tak gorączka, 3, czy 5 kresek wiecej nie zmienią faktu, że to już gorączka. A poniżej 38C, nie powinno się nic podawać dziecku na gorączkę, gdyż jest to wtedy nadużyciem środków farmakologicznych i niepotrzebne przerywanie organizmowi szansy na samozwalczenie czynnika wywołującego podwyższoną nieznacznie temp. ciała.

Noworodki i wczesne niemowlęta mają też inny przedział temperaturowy niż dorośli. Dla nich normą jest do 37,5C, ponieważ ich ciała dopiero uczą się termoregulacji, a ich skóra jest dużo cieńsza od naszej.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 11:03

• juska19 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam was kobietki :)
    Mamaliye sorki nie zauwazylam
    Co do termometrow zostaje przy zwyklym z miekka koncowka jak dla mnie sa super i co wazne sprawdzaja sie :)
    Jak ja wam zazdrosze ze juz czesc z was wie co nosi w sobie ja chyba w listopadzie bede jechala prywatnie bo nie sadze ze zrobia mi skan :/ a nie chcialabym dowiedziec sie w 34 tygodniu dopiero bo chcialabym zaczac robic zakupy i wiedziec dla Kogo :)

Mamaliye lubi tę wiadomość

relge6yd0kju1g7d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 11:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sloneczna, kochana Ty chcialas kupic lozeczko w IKEI (to za 299)? Bo podczytalam w testerkach.

• kasia_1988 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Penelope wrote:
    Kasia, ja dziś nie, ja jutro. Dziś Vel I Olcia :)

A to coś mi się pomyliło... niedokładnie doczytałam. Bede trzymała kciuki...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 11:10

Penelope lubi tę wiadomość

8tc
    9tc
    10tc
    17tc
    relgh37106b9h52t.png
    f2wli09kel1p6uqt.png
    1usal6d80v7jp3t1.png
  • olcia87 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie, wszystko jest dobrze, badania połówkowe 08.10 a no i znam płeć :)
    Będzie synuś :)

Gosiak, Mamaliye, kasia_1988, sebza, Sue, słoneczna 85, przedszkolanka:), Fedra, Bietka, madziutek 23, juska19, truskawkax25, LadyDi, Francuska25, justta, megg, Asiaa1201, MistrzyniWKochamCieMisiu, Sewerynka lubią tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:
    Ja już po wizycie, wszystko jest dobrze, badania połówkowe 08.10 a no i znam płeć :)
    Będzie synuś :)
    Gratulacje! :)

olcia87 lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Sloneczna, kochana Ty chcialas kupic lozeczko w IKEI (to za 299)? Bo podczytalam w testerkach.
    Tak, ja zresztą też chciałam dokładnie takie łóżeczko i dostanę od koleżanki :)

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Katiś Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olcia gratuluję synusia :) Angelcia co prawda nie do mnie pytanie było, ale ja również jestem fanką tego łózeczka z IKEI za 299 zł (białe) :)

Gosiak, olcia87 lubią tę wiadomość

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bo w sumie teraz przeglądam allegro i sa 'teoretycznie' podobne już np. z materacykiem, przewijakiem, pościelą, baldachimem i innymi cudami w podobnych kwotach +/- cena z rzędu 250-500zł w zaleznosci od bajerów w zestawie:

Link dla zainteresowanych:
    http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=25712456

Również gratuluje synka! Opowiadaj co tam ciekawego na wizycie;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 11:32

‹‹ 522 523 524 525 526 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ