X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Fedra Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam się w nowym tygodniu...

przeczytałam wszystkie zaległości witam nowa mamę i od razu dziekuje za opinie na różne tematy...

co do pieluch będę używać jednorazowych na początku pampersów bo podobną mniej uczulaja potem przejde na dady... podziwiam mamy które decydują się na pieluchy wielorazowe...

co do słoiczków gotowych nigdy nie byłam do nich przekonana wiem ze można sobie takie słoiczki robić samemu i pasteryzować i mieć na później a ze będę z dzieckiem w domu będe mu na pewno sama gotować :) i również nie jestem za pojeniem malucha słodzonymi soczkami itd ;)

co do łożeczka ja postanowiłam kupić zestaw na allegro (producent jest niedaleko Nas więc mąż podjedzie zobaczyć na żywo łożeczko i pościel jakiej jest jakości)...

co do przewijaka to w pokoju dzieciecym mam biurko dość duże i szerokie tam będę kąpać Małą i przewijać na przenośnym przewijaku :)

jeśli chodzi o wózki obejrzałam wszystkie na żywo prócz Camarello i nie sadziłam że tak wiele rzeczy jest ważnych zeby zwrócić uwagę np. czy łatwo ściaga się koła, czy zmiana pozycji rączki jest do wykonania przez jedna osobe, wszystkie zapięcia czy łatwo się zapina czy trzeba się nameczyć, nawet głupi koszyk pod wózkiem to tez kwestia zastanowienia bo niekóre to się nadaja tylko do położenia tam kocyka ;)

gratuluje kolejnym mama poznania płci i życze powodzenia na kolejnych wizytach a w szczególnosci Vel życze chłopaka :)

a i jeszcze co do bóli niestety mogę dołączyć dzisiaj w nocy spałam chyba dwie godziny nie mogłam spać na zadnym boku dopiero usnęłam na plecach i niestety czuje ból w biodrach a wizyta u ortopedy dopiero w październiku ehhh jakoś musimy to przetrwać...

nie wiem coś miałam jeszcze napisać ale już się pogubiłam :/

Mamaliye, Penelope, Sewerynka lubią tę wiadomość

17.04.2013 - 29.06.2013 - 11 tydz <3
    2015 Nati <3
    2017 Suzi <3
  • przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no super te są :) ale te koszty za przesyłkę... połowa ceny produktu...
    ja wczoraj też wymiotowałam coś mi odbiło, nie martw się :)

a ja czuję córcie od początku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 13:30

Penelope lubi tę wiadomość

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A takie opaski! Mam taką książkę w domu, gdzie są takie "złote rady" i właśnie stamtąd zaczerpnęłam wiedzę, żeby zaciskać ten punkt w nadgarstku na chwilę, aby nie witać się z WC. Czy to pomaga? Nie wiem, może sobie wkręcam, że tak.

Chyba czas na drzemkę, może przeminą moje ekscesy..

• juska19 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przedszkolanka:) tak wrocila do domu ale w dwupaku .. dzis pojechala do polskiego ginekologa i zobaczymy co dalej

relge6yd0kju1g7d.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, mnie tez zdarzają sie jeszcze wymioty. Zazwyczaj jak za długo nic nie jem, to pozniej wymiotuje wszystkim, co zjem, nawet po wodzie sie zdarzyło :/

Olcia, gratuluje syneczka! Mamy juz drużyne piłkarska chyba:)

Vel, jeszcze trener potrzebny, wiec czekamy na wieści!! :)

Ja sie ciagle zastanawiam czy przedłużać L4 czy wracać do pracy. Kurcze, nie chcą
    Mi pójść na rękę i zmniejszyć ilośc godzin przy kompie, dodatkowo pracujemy od 6 teraz.
    Nie wiem czy czuje sie juz na siłach, zeby wracać, w sumie dopiero wracam do zycia po wymiotnych ekscesach. Z drugiej strony nie wiem czy nie oszaleje w domu:) chociaż, mogłabym w końcu zdać prawko i obronić magisterkę :)

olcia87 lubi tę wiadomość

• przedszkolanka:) Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    juuska daj znać co lekarz powie, kurcze ale ma finish;/

Moje szczęścia <3
    74di2n0ak6fycgla.png

relg20mmmizyz3er.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak jeszcze a propos płci, to Wam powiem, że mój M. jak pracował jeszcze niedawno w swojej poprzedniej firmie, to siedział w pokoju z 15-oma kolegami. Wszyscy zajmowali się tym samym. I wszyscy jak jeden mieli po jednej, dwie lub nawet trzy córki! Żaden nie miał syna! :) I jak nam wstępnie powiedzieli, że będzie syn, to nikt nie chciał mu wierzyć i wszyscy mówili, że i tak na pewno będzie dziewczynka :P

Fedra, Penelope lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 13:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Ja sie ciagle zastanawiam czy przedłużać L4 czy wracać do pracy. Kurcze, nie chcą
    Mi pójść na rękę i zmniejszyć ilośc godzin przy kompie, dodatkowo pracujemy od 6 teraz.
    Nie wiem czy czuje sie juz na siłach, zeby wracać, w sumie dopiero wracam do zycia po wymiotnych ekscesach. Z drugiej strony nie wiem czy nie oszaleje w domu:) chociaż, mogłabym w końcu zdać prawko i obronić magisterkę :)
    Też nie wiem czy by mi się chciało 8h siedzieć w pracy i to jeszcze od 6 rano, brrrr
    Na te 4h to aż się człowiek cieszy, można ogarnąć jeszcze sporo spraw. Dodatkowo jeżdżę, na którą danego dnia mam ochotę - raz na 10, raz na 12, raz na 13 nawet...
    A rozmawiałaś z szefem? Zależy mu, żebyś wróciła? Bo możesz powiedzieć, że wrócisz, ale na 4h dziennie.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 14:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie rozmawiałam z nimi w lipcu, jak czułam sie jeszcze bardzo dobrze i zadeklarowałam, ze zostanę do października. I teraz mam troche wyrzuty sumienia, ze ich "oszukalam". Ale oni wlasnie nie chciel sie na zgodzić na krótsze godziny pracy, poza tym, cisną nas strasznie na wyniki i nikt sie człowiekiem nie przejmuje:/
    Pogadam z lekarzem jutro.

W ogole dziewczyny zauwazylam, ze jak leze na plecach to mi sie tak brzuch wypycha i twardnieje, az boli. Tez tak macie?

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia- opaski seaband ja akurat mam.

ale zakupilam je ok 8-10 tyg jak mialam te mdlosci calodzienne- nie wiem czy warto teraz kupic- to juz koncowka;)

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja brzuch pod pepkiem mam twardy, pewnie tam dzidzia uciska.

roznie ciagnie , boli, wczoraj nawet mialam skurcz z prawej strony- wsyztsko no ale to jest do wytrzymania- poki plamien nie ma to jest dobrze

atdcqtkf2affvuei.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O nie, dalej łeb mi pęka to jakies przekleństwo. Wezmę apap (drugi w ciązy, o zgrozo.. ze tyle się da wytrzymać bez leków przeciwbólowych).

Jak mi przejdzie to jadę nad wodę.

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 14:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    O nie, dalej łeb mi pęka to jakies przekleństwo. Wezmę apap (drugi w ciązy, o zgrozo.. ze tyle się da wytrzymać bez leków przeciwbólowych).

Jak mi przejdzie to jadę nad wodę.
    A jakie masz normalnie ciśnienie? Ja mam bardzo niskie i za każdym razem jak czuję nadchodzący ból głowy pomaga mi słaba kawa (praktycznie wcale nie piję kawy, jedynie jak mnie głowa boli) albo słaba yerba mate.

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 15:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    słoneczna 85 wrote:
    ja mysle zeby kupic przewijak taki przenosny- ok 40-50 zl wiecie o jaki mi chodzi, bede sobie kladla na pralke po kapieli czy w pokoju na lozeczko

np

http://allegro.pl/usztywniony-przewijak-na-lozeczko-komode-70x50-hit-i4546930751.html

taki przewijak kupujcie dopiero jak już będziecie miały łóżeczko i zmierzycie jego szerokość, ponieważ te przewijaki, zeby nadawały się na łóżeczko muszą mieć stópki pod spodem - żeby się nie przesuwał. Ja z moim łózeczkiem tym Bellamy, nie mogłam takiego kupić bo mam 1cm za szerokie barierki.

A jeśli ktoś może wydać 40-50 zł na przewijak, a nie może mieć np tego powyższego - kupcie używany mebelek z ikei. Ja swój przewijak kupiłam za 40 zł, tyle że przemalowałam na biało.

Zamiast podkładów Happy 2,50 co i rusz, można kupić wielorazowy taki ścieralny, albo do prania. Jj cole, Motherhood i inne... poszperajcie na fabrykawafelków.pl, czy na allegro - mobilny przewijak.

A jeśli chcecie mieć jakiś przewijak z boczkami i prześcieradłami JESZCZE TANIEJ niż 40-50 zł to w Ikei jest mój faworyt za 25 zł przewijak z dmuchanymi bokami i za 25 zł 2szt. prześcieradełek. Mam dwa takie przewijaki - jeden do sypialni i jeden na blat do łazienki (przy kąpieli noworodkoa sporo sie chlapie, wiec wole w łązience myc)

http://przewijak.pl/2012/12/25/przewijak-dmuchany-ikea-2-pokrowce-gratis-rozek/

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 15:16

Fedra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 15:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    A jakie masz normalnie ciśnienie? Ja mam bardzo niskie i za każdym razem jak czuję nadchodzący ból głowy pomaga mi słaba kawa (praktycznie wcale nie piję kawy, jedynie jak mnie głowa boli) albo słaba yerba mate.

Cały czas mam 110/70 więc chyba dobre - ja się na tym nie znam. Machnę kawę, co mi tam.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 15:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Angelcia, mnie tez zdarzają sie jeszcze wymioty. Zazwyczaj jak za długo nic nie jem, to pozniej wymiotuje wszystkim, co zjem, nawet po wodzie sie zdarzyło :/

Olcia, gratuluje syneczka! Mamy juz drużyne piłkarska chyba:)

Vel, jeszcze trener potrzebny, wiec czekamy na wieści!! :)

Wg, prawa możesz siedzieć max 4 h przy kompie. Ja bym nie wracała z L4, nie martw się nie oszalejesz w domu - bediesz czytac ksiazki, mozesz pojsc na jakis kurs :) Ja tez mam za ambicje wreszcie zdać prawko w końcu. Jade do Worda jakoś niebawem się zapisać na egzamin.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Cały czas mam 110/70 więc chyba dobre - ja się na tym nie znam. Machnę kawę, co mi tam.

Mnie tez czesto boli głowa, cisnienie mam podobne, miewalam w I try
    m tez migreny. Apapu nie musisz sie bac w ciazy. Mozna nawet do 6 dziennie, byle nie za czesto.

• nick nieaktualny

Wysłany: 8 września 2014, 15:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do wózków. Nie musi być wielka gondola. 4 miesieczne niemowle zazwyczaj ze wzrostem nie wiekszym niż 74 cm, zaczyna irytować się w gondoli, bo chce widzieć świat. Czasem do tego stopnia 4-5 miesieczniak sie irytuje, ze musi byc wożony na brzuchu z otwarta gondolą (głownie te w porze letniej tak się da wozić). 5-6 miesieczniaka przesadza się już do spacerówki. TO SPACERÓWKA powinna przykuwać waszą największą uwagę, nie gondola - podstawowy błąd przyszłej mamy po raz 1. To ze spacerówką będziecie jeździć ponad 2 lata, a nie z gondolą, która będzie jedynie na pierwsze 4,5-6 miesiąca a potem będzie się kurzyć pod łóżkiem, czy na strychu.

Przednie kółka obowiązkowo skrętne, duży kosz na zakupy jest b. wazny dla mam bez auta. Łatwośc regulowania oparcia do pionu i do leżenia, regulacja rączki. Moim zdaniem kóła pompowane mają też przewagę nad prowadzeniem wózka w różnorodnym terenie.

Dla mam spodziewajacych sie KOLEJNEGO DZIECKA rok po roku- moje odkrycie, które rozwiało wszelkie watpliwosci co kupić (bardzo nie chcialam kupować typowego wózka blizniaczego): BABY JOGGER CITY SELECT DOUBLE. Jest to wózek, który poza ogólną prostotą obsługi i niewielkimi gabarytami po złożeniu, można zrobić z niego podwójny i na powrót pojedyńczy. Jak starszak wyrosnie z wózka a najmlodszy bedzie nadal potrzebował, to demontuje sie w 30 sekund jedno siedzenie i gotowe. Mało tego - mozna dowolnie owe siedzenia ustawiać. Jest to moim zdaniem jedyny z dostepnych bodajze 3ech podobnych na rynku, ktory jest tak praktyczny, a siedziska nie "gniotą" jednego z dzieci, każdy w baby joggerze ma dużo miejsca i przestrzeni do oddychania, oglądania świata itp, zachowujac przy tym estetykę i praktycznosc poruszania sie po chodniku. No szał ciał - zakochałam sie i kupuje jakoś pod koniec roku, albo na początku stycznia.

http://www.bobowozki.com.pl/product_info.php?products_id=2224

koniecznie obejrzyjcie filmik tam gdzieś niżej.

Komentarz do pozostałych z możłiwością demontażu siedzenia II:
    Z takich jest jeszcze Phil&Teds, ale siedzenie dla jednego z dzieci jest tak nisko i na odwal, że obawiam sie ochlapania kałużą, poza tym moze patrzec tylko na boki. Wygląda jak siedzisko za karę. Jest także iCandy, ale jest duuużo droższy, a jak widziałam to wygląda bardziej kiczowato i na dokładkę jedno siedzenie przysłania przestrzeń życiową dziecka niżej. W Bugaboo mozna niby zdemontowac siedzenie z boku, ale stelaża sie nie da skurczyć, pozostaje beznadziejnie szeroki, tyle że przestrzen po jednym siedzeniu mozna zamienic na "bagażnik" na zakupy - jakiś bezsens. Ostania rzecz - dostawka bugy pod - nie ma daszka, nie ma wiec jak ochronic dziecka przed deszczem, jest wąskie, też takie na odwal troche... jak na perspektywe "na rok do dwóch" jest zbyt kiepski. To moze dobre jak starszak w momencie kupowania wozka ma juz jakies 2 lata

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 września 2014, 15:52

Gosiak, Fedra, sebza lubią tę wiadomość

• olcia87 Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 15:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    :) według PH niby powinna być dziewczynka, ale ja od początku przeczuwałam że chłopczyk, tatuś zawsze chciał chłopczyka i się spełniło :)
    Penelope wrote:
    Olcia, gratuluję :) Miałaś preferencje co do płci?

Penelope, madziutek 23, Fedra lubią tę wiadomość

Mama Aniołka - Szymuś [*] 26.09.2014r. - 19tc
    Mama Mai - mój cud ( 15.02..2016) - 2920g 52cm - 38tc cc
    Mama Kingi - drugi cud ( 28.06.2018) - 3940g 56cm - 40tc cc
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 8 września 2014, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    olcia87 wrote:
    :) według PH niby powinna być dziewczynka, ale ja od początku przeczuwałam że chłopczyk, tatuś zawsze chciał chłopczyka i się spełniło :)
    No to teraz Vel jeszcze się powinno spełnić :)
    8 września - Dzień Dobrych Wiadomości (autentycznie takie święto dziś jest).

Penelope, Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
‹‹ 525 526 527 528 529 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

USG, test PAPP-A. Nieprawidłowe wyniki badań w ciąży – co dalej?

W badaniu USG lekarz wykrył jakieś nieprawidłowości? A może wyniki testu PAPP-A są niezadowalające? Co dalej? Jakie kroki podjąć? Czy w takiej sytuacji nieinwazyjny test genetyczny może okazać się pomocny? Jakich informacji może dostarczyć test NIPT?

CZYTAJ WIĘCEJ

Nieregularny okres. Przyczyny i objawy nieregularnych cykli miesiączkowych.

Nieregularny okres nie zawsze musi świadczyć o zaburzeniach, czy problemach hormonalnych. Na pewnych etapach życia nieregularne cykle są okresem przejściowym. Kiedy jednak nieregularne cykle warto skonsultować z lekarzem? Jakie są najczęstsze przyczyny nieregularnych cykli miesiączkowych? 

CZYTAJ WIĘCEJ