X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katiś ja na pewno będę na tych w październiku więc pewnie się spotkamy.

Finał finałów jest taki, że zrobiłam 20 gofrów, a zjadłam jednego - idę zrobić tosty. Taki mam zawsze zapał, a mam jak zawsze dla siebie najmniej;). Kolacyjka przy Na Wspólnej i M jak miłość się szykuje.

Gosiak, megg, Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie wróciłam z jogi, super było, zrelaksowałam się na maksa, ale wycisk nam dała. Dziś mówiła, że żeby dobrze urodzić naturalnie trzeba mieć mocne nogi. I ćwiczyłyśmy nogi, będę mieć zakwasy ;)

Carola55, Mamaliye, Fedra, megg lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ANgelcia , nie denerwuj mnie bo ja w pracy i dzis nie moge obejrzec m jak milosc:) a dzis chyba slub Ali i Pawla:)

pozneij obejrze albo jutro powtorke:)

Januszkowa lubi tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 19:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja obejrzę jutro wszystkie seriale :P
    Teraz jem kolację, idziemy na spacer a potem czytamy Jance ;)
    A na kolację krokiet z soczewicą i grzanka z chlebka żytniego z pasztetem soczewicowym ze słonecznikiem i pomidorem :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 19:47

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 19:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    no właśnie warsztaty z wiazania chusty jak powiem o tym mezowi to będzie przewracał oczami z tekstem na ustach nie masz co z pieniędzmi robić :)

no nic wszystko jest kwestią przemyślenia ja się już w tym wszystkim pogubiłam zważywszy ze podobno po cesarce to o noszeniu w chuście czy nosidle mogę zapomnieć - własnie mi maż o tym przypomniał :/

Pozwolę sobie coś przekleić (tylko imiona i nazwiska podmieniłam na jakieś litery, bo nie wiem, czy życzą sobie by ich dane gdzieś krążyły, wiadomo). Był taki post wsrod doul niedawno na fb:

Noszące w chustach, a zwłaszcza po cc, czy 3 tyg po porodzie można już nosić noworodka w chuście? Ze względu na bliznę mamy...
    LikeLike ·
    Seen by 14

KLMN: Z moich doświadczeń: ja nosiłam po około 3 tygodniach- ale nie ze względu na bliznę a na pępek, który nie chciał odpaść(z jakiegoś powodu mi ten jego pępek przeszkadzał jako początkującej noszącej ) Jeśli chodzi o bliznę nie miało to większego znaczenia, bo dziecko blizny nie dotyka- więc nie powoduje bólu, nieprzyjemności.
    Yesterday at 6:51pm · Like · 1

JXXJ: ja też zaczęłam późno bo zosia miała 4 tygodnie jak odpadł jej pępek. moja blizna nic nie odczuwala
    Yesterday at 7:12pm · Like

DFT: ja nosiłam po 5, ale po prostu tak późno na to wpadłam. to już mama musi ocenić sama czy czuje dyskomfort
    Yesterday at 7:21pm · Like · 1

XYZ: Nosiłam trzy tygodnie po cc w marsupi plus. Nie miało to wpływu na bliznę.
    23 hrs · Edited · Like

ABC: moja koleżanka właśnie zaczęła nosić 2 tyg po cc, mówi, że wszystko ok.
    23 hrs · Like

ABC: poza tym - z własnego doświadczenia - lepiej w chuście niż na rękach - w chuście nie obciąża się tak mięśni pleców i brzucha, ciężar jest lepiej rozłożony.

Fedra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Fedra wrote:
    Mamaliye już wiem która to dziewczyna Ci zrobiła takie zamówienie po Miriam można się tego było spodziewać :D

Słabo zdążyłam ją poznać, bo wtedy jak do nas dołączyła do II trym, byłam już w III, a potem urodziłam, także znam ją tyle co czasem podpytywała w III trymestrze.... a nawet całkiem czesto ;) (a były jeszcze inne podziały na belly z tymi tematami i nie było na kazdy miesiac)

Fedra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Masakra, dzisiaj moja Mloda w ogole nie śpi - caly dzień kopie, wierci się.. Biedne maleństwo;)

megg lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    angelcia wrote:
    Mamaliye właśnie, mogę Cię trochę wykorzystać z racji doświadczenia w mamuśkowaniu?:) Nie odbierz tego jakoś źle, pomyślałam, że skoro lubisz wyrażać swoją opinię to chciałabym, abyś powiedziała mi/Nam jak wygląda Twoja wyprawka dla noworodka? Chodzi mi o wszystko od A do Z. Jeśli będziesz miała chwile to bardzo proszę.

Tak sie składa, że jestem doskonale na to przygotowana już po poprzednich dyskusjach na ovu ;) Prosze bardzo, enjoy:

454459ccf2b80a3fmed.jpg

troche bym zmieniła, bo termometr na odległosc jak pisalam pieprznelam z hukiem do kosza, pozostaje wierna z gietka koncowka, ale na pewno sa jakies dobre na odleglosc, ale nie wiem ktore to. Przewijak IKEA podrożał juz nie 19, a 25zł; becik nie jest potrzebny praktycznie wcale jeśli ktoś ma b. ciepłe mieszkanie jak moje obecne; jak rodzicie nie wiele przed wiosną, to moze wiecej flanelek sie przydac, jak do przykrywania w lato w wozku, ale to juz zalezy czy i jakie kocyki pokupujecie; kocyki potrzebne sa 3 grube srednio grube i cienki. Materac gryka-kokos-lateks, albo jakas podobna kombinacja.

8fce7e062921ef84med.jpg

Tantum Rosa jest dowolna. W niektorych szpitalach zaleca sie płukac tylko wodą, lub szarym mydłem lub rumiankiem, niczym wiecej. To zalezy od Waszego szpitala. Ja mialam do pierwszego porodu, do drugiego kupiłam, ale nie użyłam ani razu.

8c172c079a87297bmed.jpg

A tu jeszcze przykład zestawu ubranek na chłopca jesiennego (no niestety nie miałam dotychcasz dzieci z początku roku, obie sztuki z jesieni, więc i moje rozmówczynie były jesienno-zimowe). Może któraś coś zaczerpnie z tego.

2ddd1331521bad76med.jpg

76fd95ce6d85fbb3med.jpg

A tu taka moja strona prywatna, poradnikowa dla koleżanek. Nie jest urodziwa, ale na urodziwym blogu na blogspocie zrobił się jakis burdel, bo nie wiedziałam jak zakładki robić itp. Liczy sie tresc nie kolory na stronie, wiec jest taka jaka jest na razie. Uprzedze jeszcze, że niektore rzeczy organizacyjne moznaby zmodyfikowac majac wiecej dzieci, bo trzeba szybciej, sprawniej i nie ma sie czasu tak bawić, szuka sie skrótów, ale ogolnie mniej wiecej tak to widzialam piszac to, a wiekszosc napisalam po pierwszym dziecku.

Od razu wrzucam na torbie do szpitala:

http://yourbabyproject.pl.tl/Torba-do-szpitala.htm

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 20:31

Sue, megg, Fedra lubią tę wiadomość

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie to samo calusienki dzień ma wierciocha takiego, a jak ucisnie mi na pęcherz to normalnie zesikac się idzie ;) czuję już porządnie moją kruszyne ;) a Wy?

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja to dziecko jakoś słabiej czuję niż poprzednie... myslalaam ze na tym etapie bede już wyraznie i regularne czuła, a tu i nieregularnie i rzadko i delikatnie.

• Sue Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaylie, świetna lista - już wylądowała u mnie na kompie ;)

Pytanie mam jedno - co to jest nebulizator? :)

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mamaliye wrote:
    A ja to dziecko jakoś słabiej czuję niż poprzednie... myslalaam ze na tym etapie bede już wyraznie i regularne czuła, a tu i nieregularnie i rzadko i delikatnie.

No faktycznie kolejne dziecko powinnaś czuć zdecydowanie wcześniej jak poprzednie i wyraźniej

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Mamaylie, świetna lista - już wylądowała u mnie na kompie ;)

Pytanie mam jedno - co to jest nebulizator? :)

To jest inhalator

Sue lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Sue Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do warsztatów Bezpieczny Maluch, to zarejestrowałam się :) We Wrocławiu są 15.10 :) Któraś mamuśka z Wrocławia dołączy?

• Sue Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asiaa1201 wrote:
    To jest inhalator

W życiu bym na to nie wpadła :) Dzięki!

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 20:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warsztaty Bezpieczny Maluch to zarąbista opcja dla wszstkich przyszłych mam - byłam w drugiej ciaży i dowiedziałam się mnóstwa nowych rzeczy. Genialna prezentacja fotelików Maxi Cosi i nie ze wzgledu na markę, ale mega konkret, merytorycznie i komunikatywnie koles jest przygotowany na 6, a wiedzy mnostwo o prawidłwym montowaniu i obsługiwaniu. Jeden mozna wygrac. Procz tego wartosciowa prezentacja z pierwszej pomocy, czy Osmoza Care/Enfamil. Reszta na doczepkę, ale gadzeciki rozdają, no i sporo fantów do wygrania, choć mnie sie nie udało :P Polecam, na prawde warto... az sie zaczelam zastanawiac czy jeszcze raz nie pojsc.

Nebulizator to owszem tak jakby inhalator, ale elektroniczny, inaczej rozbija cząstki i mozna użyc do niego wiecej srodków. To powinno byc zdaniem kazdej mamy jaka czytałam, słyszałam, czy znam, a używały - podstawowa rzecz w apteczce rodzica. Baaaardzo przyspiesza zdrowienie dziecka z wszelkich infekcji gornych drog oddechowych, nierzadko oszczedzajac mu brania czegos co moze byc ciezkie dla jego watroby. Urzadzenie kosztuje około 120 zł w aptece, np. Microlife i jest dobre tak dla dzieci jak i dorosłych. Warto kupic taka z maseczkami w dwoch rozmiarach dla duzych i malych. Jesli szukamy glownie pod katem dziecka, to upewnic sie jedynie ze nie rozbija czastek zbyt drobno, bo maluszki nie moga miec zbyt drobnych czastek.

A co do malucha mojego, to poczułam go z raz przed 14 tygodniem, raz 14+3, potem długo nic, potem troche tu, troche tam... no rzadko na razie... do przedwczoraj raczej co pare dni, jakis mały babelek i cisza. A moje wczesniejsze czułam regularnie, codziennie, od około 15stego tyg.

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja to chyba zaraz spać idę! Oczy mi się same zamykają

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• lula88 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja oglądam Hell's kitchen (uwielbuam ten program)i zajadam się sałatką jarzynową bo tak chodziła za mną więc zrobiłam. Wczoraj była zachcianka na budyń jak zobaczyłam w reklamie.. Nie ma to jak zachcianki :)
    Gofry też bym zjadła ale nie mam gofrownicy muszę od mamuśki kiedyś pozyczyć

Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

74dianli2i9bz1yz.png
    ckaidqk3z796gr05.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja zerkam na Galileo :) PRzyszły dziś moje wstążki, koronki i papier perłowy na kartki dla rodziny, żeby poinformować ich o ciąży... Tak sie nie moge doczekac poznania tej płci, zeby już je wreszcie wysłać! :P Jeszcze 19 dni z małym haczykiem ( a propos angelcia, ja tam w tym exelu podawalam date połówkowego)

Fedra lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to mój brzuszek z wieczora -szały jeszcze nie ma. Wygląda jak nażrty...

http://www.iv.pl/images/44386384665144858107.jpg

Sue, Mamaliye, lula88, juska19, megg, Penelope, Francuska25, Fedra, Januszkowa, MistrzyniWKochamCieMisiu lubią tę wiadomość

‹‹ 545 546 547 548 549 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ