X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 20:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara 82 wrote:
    Tak więc zmieniając temat idziemy na chrzciny do brata, u starszej M jest chrzestnym, a teraz to tylko jako goście. Chcieliśmy dać kaskę ale może jakiś malutki upominek do tego też by był fajny. To chłopczyk nie ma pojęcia co kupić a lubię rzeczy praktyczne ???
    Może jakieś pomysły?

To nie jest praktyczne, ale wpadło mi do głowy :) Sa takie ramki do zrobienia odcisku gipsowego stopy albo rączki dziecka, na pamiątkę. Tylko to zalezy czy rodzice lubią takie rzeczy ;)

Mamaliye lubi tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej;) Lista faktycznie fajna. Odpisala bym kilka rzeczy, bo naprzyklad uwazam ze kupno maty edukacyjnej mozna spokojnie odlozyc na dwa miesiace po urodzeniu dziecka;)

Ale tak, lista bardzo pomocna!

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lara82... co do chrzcin. Moj Alex dostal bardzo ładny kocyk od chrzestnego i kase. Kocyk uzwamy do dzis! Sa piekne z imieniem, data urodzenia... ja bardzo lubie takie prezenty!

Mamaliye lubi tę wiadomość

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moze niepraktyczne te odlewy, ale fajne :) są też nie tylko gipsowe,ale i jakies piankowe- leciutkie (rozdawali w 2013 takie na Bezpiecznym Maluchu). Dobry pomysł. poszukałabym inspiracji na :

fabrykawafelków.pl
    mamissima.pl
    mamamuminka.pl
    mamagamma.pl
    tublu.pl

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 21:10

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska25 wrote:
    Hej;) Lista faktycznie fajna. Odpisala bym kilka rzeczy, bo naprzyklad uwazam ze kupno maty edukacyjnej mozna spokojnie odlozyc na dwa miesiace po urodzeniu dziecka;)

Ale tak, lista bardzo pomocna!

Ja w ogole nie marnowalam na to kasy za drugim razem. Uwazam mate edukacyjna za zbedną do kwadratu, używa sie jej od około 1,5-2 miesiaca do 4mca max i dziecko ciagle sie na to slini i w ogole. Jest na liscie bo laski rok temu chcialy i wiekszosc mam uwaza to za standard wyposażenia. Ja tym razem kupiłam mate piankowa skip hop play spot, jak dziecko juz lezalo na brzuchu i sie turlało, interesowal o zabawkami, to lezało sobie na niej, przekrecał sie itp, potem pełzał, bawił sie, slinił się jak mops - wystarczyło zetrzeć, a nie ciagle prac w pralce, czy zapierac ulane plamy... teraz jeest etap przejsciowy ze juz lata po całym domu, ale jeszcze nie umie sie bawic w jednym miejscu, wiec chyba ja złoze na jakis czas i rozłoza pewnie ponownie za jakies pół roku- rok i wtedy bedzie słuzyla juz na kolejne 2 lata. Super sprawa taka mata, na pare lat, a nie 2 miesiace.

• Sue Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, mam pytanie odnośnie Douli. Co trzeba zrobić, żeby była przy porodzie? Wcześniej się z nią spotykamy? NIe wiem czy mój P. da rade przy porodzie, dobrze mieć kogoś kto o mnie zadba, komu będę ufać i pomoże mi przy porodzie. Chciałabym, żeby to były dobre wspomnienia. ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Skoro wyrażasz zainteresowanie to pozwole sobie odpowiedziec: kazda doula na swojej stronie ma swoja oferte, zazwyczaj jest pakietowa, ale zawsze zaznaczaja ze mozna ustalic indywidualny zestaw spotkań i ich charakter. Pierwsze spotkanie zawsze jest gratis i orientacyjne, doula przedstawia swoje uslugi, siebie, daje umowe, jakies materiały jesli ma, a klientka swoje pytania racje watpliwosci, czy inne. najlepiej by bylo spotkac sie 2 razy przed porodem + porod + 2 spotkania po porodzie (to taki standard). Profesjonalna doula, zawsze ma doulę zastępczynię i przed porodem powinna przestawić ją rodzącej, gdyż wypadki chodzą po ludziach i nigdy nie wiadomo co sie moze wydarzyc, wiec jakby stalo sie cos, ze niemoglaby przyjechac, to przyjedzie doula zastepczyni. Na stronie Stowarzyszenia Doula w Polsce jest lista wszystkich zarejestrowanych doul po szkoleniach i konferencjach, ktore moga udzielac owych usług (uprzedzam, bo sa tez kobiety ktore nie maja zadnych szkolen, ale maja dziecko czy dwoje i tez probuja byc "doulami). JEst jeszcze portal doula.pl, tam też są rozne doule ze zdjeciem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 21:32

Sue, Fedra lubią tę wiadomość

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wykupuje położną na czas porodu, 500 zł a przynajmniej będę wiedziala że dobrze się mną zajmie ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, tak mnie wymęczyła ta joga, że padam, dobranoc wszystkim. Ja jutro rano będę rozmawiać z koleżanką, która rodziła właśnie z doulą. Dam znać co mi powie.

Sue lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Muszę się w temat zagłębić, mam jeszcze dużo czasu, ale dobrze mieć opcję awaryjną. Tym bardziej, że wiem, że jak P. będzie miał granie, może być ciężko z zastępstwem. Facet muzyk to nie jest łatwe ;)
    Ostatnio mi powiedział, że nie jest jeszcze pewny, bo nie wie jak się zachowa, czy nie zemdleje czy nie będzie mi przeszkadzać. Mamy czas, może po szkole rodzenia zmieni zdanie.
    W końcu kurde, on uczestniczył w robieniu, to niech teraz też będzie przy rodzeniu. Wiem też, że będę się czuć bezpieczniej z nim, że nikt na mnie nie warknie, bo będzie mieć z nim do czynienia :D

Mamaliye, Fedra lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bardzo bym chciała uczulić tutaj na kwestię nie łączenia funkcji douli z funckajmi położnej. Każda robi inną, nie zachodzącą na siebie pracę.

Położna za 500 zł :) to dobra cena :) Fajna jakas, znassz już ją?

Gosiak i Sue - poszperałam for you:

moze przyda sie taki szerszy opis kim jest doula

http://www.doulowanie.pl/p/kim-jest-doula.html

i dla przykladu jej referencje:

http://www.doulowanie.pl/p/porod-z-doula.html

z perspektywy słynnej blogerki parentingowej (co ciekawe jedynej utrzymujacej sie wylacznie z Bloga w Polsce)
    http://dzieciowo.pl/2011/11/doula-aniol-porodowy.html

tu z kolei na stronie samej prezeski Stowarzyszenia,inny rodzaj tresci "Podsumowanie zebranych badań opublikowane w Bazie Cochrane dotyczące ciągłego wsparcia kobiet w porodzie":

http://doulawarszawa.wordpress.com

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 22:02

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny mam 2 pytania:
    1 - czy moge czuc ruchy dziecka na wysokości pepka po prawej stonie czy to raczej jelita? Odczucie takie jakby 4 pukania
    2 - boli mnie trochę dzisiaj brzuch. Zaczęło się popołudniu. wrażenie jest takie jakby napinały mi sie mięsnie brzucha albo w miejscu gumki od majtek. Bardzo nie boli ale czuje to tako dyskomfort. Czy to może byc cos niepokojącego? Wzięłam sobie nospę, teraz leże ale na razie poprawy nie widzę......

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Muszę się w temat zagłębić, mam jeszcze dużo czasu, ale dobrze mieć opcję awaryjną. Tym bardziej, że wiem, że jak P. będzie miał granie, może być ciężko z zastępstwem. Facet muzyk to nie jest łatwe ;)
    Ostatnio mi powiedział, że nie jest jeszcze pewny, bo nie wie jak się zachowa, czy nie zemdleje czy nie będzie mi przeszkadzać. Mamy czas, może po szkole rodzenia zmieni zdanie.
    W końcu kurde, on uczestniczył w robieniu, to niech teraz też będzie przy rodzeniu. Wiem też, że będę się czuć bezpieczniej z nim, że nikt na mnie nie warknie, bo będzie mieć z nim do czynienia :D

Bardzo dobrze napisane :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    *Sylwia wrote:
    dziewczyny mam 2 pytania:
    1 - czy moge czuc ruchy dziecka na wysokości pepka po prawej stonie czy to raczej jelita? Odczucie takie jakby 4 pukania
    2 - boli mnie trochę dzisiaj brzuch. Zaczęło się popołudniu. wrażenie jest takie jakby napinały mi sie mięsnie brzucha albo w miejscu gumki od majtek. Bardzo nie boli ale czuje to tako dyskomfort. Czy to może byc cos niepokojącego? Wzięłam sobie nospę, teraz leże ale na razie poprawy nie widzę......

1. Tak ponieważ dno macicy jest teraz mneij wiecej na tej wysokości

2. jak bol jest słaby i nie ma plamien, nic niepokojacego. Tam sie wszystko rozciaga i naciaga, wiec to normalne ze co jakis czas cos pobolewa, pokłuwa.

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 21:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    co do intensywności bólu to nie umiem określić. Mam dość wysoki próg bólu więc raczej to wytrzymuję..... takie kłucia mnie nie przerażają i tego typu bóle. Raczej to że brzuch się napina.
    Teraz mam twardy

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 22:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    i uczucie wzdęcia

• Sue Autorytet

Wysłany: 9 września 2014, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sylwia, ja też tak czasami mam. Pomaga odpoczynek, poleż chwilę na boku, oby przeszło.
    Czasami mam takie bolesne wzdęcia właśnie! Jeśli nie przejdzie albo jeśli będziesz się stresować, to jedź na IP, albo zadzwoń do swojego gina ;)
    Trzymam kciuki, żeby przeszło! ;*

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    do gina idę w czwartek. Nie wiem czy uz teraz wszczynac alarm. Ale kurcze coraz bardziej boli mnie podbrzusze.. ;/
    Myslałam że nospa i leżenie w łózku pomoże a tu guzik zero poprawy a nawet troche gorzej

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 22:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pytanie, czy brzuch sie na jakis czas wypycha, od pepka w dół i jest twardy wtedy bo to dno macicy wypiete od srodka przez maluszka, ktory podpłynał tak wysoko, czy cały jednostajnie sie spina, rownomiernie ze wszystkich stron i jest twardy jak beton nieprzyjemnie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 22:09

• nick nieaktualny

Wysłany: 9 września 2014, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hmmm... pojechalabym chyba na IP z tego co piszesz, lepiej dmuchac na zimne

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 września 2014, 22:10

‹‹ 546 547 548 549 550 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Brak ochoty na seks... - najczęstsze przyczyny niskiego libido u kobiet

Czym jest libido i jakie czynniki mają największy wpływ na popęd seksualny? Co robić, kiedy brak ochoty na seks? Przeczytaj o najczęstszych przyczynach niskiego libido u kobiet oraz dowiedz się, jak możesz poradzić sobie z tym problemem. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Dieta w ciąży - 10 najważniejszych zasad dla ciężarnej

O zdrowym odżywaniu i diecie w ciąży zostało napisane i powiedziane wiele. Zbyt duża ilość informacji potrafi przytłoczyć każdego. Przestrzeganie wszystkich tych zasad wydaje się wręcz niemożliwe. Jak zatem odróżnić rzeczy ważne od tych mniej istotnych? Zapytaliśmy znaną dietetyczkę Sylwię Leszczyńską co jest naprawdę ważne w diecie kobiet w ciąży. Przeczytaj co robić, aby zapewnić zdrowie sobie i swojemu dziecku! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność i zdrowie w posiłkach - co jeść w okresie przesilenia zimowego?

Wiadomo nie od dziś, że to co jemy ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i płodność. Co jednak zrobić, kiedy dostępność świeżych i sezonowych produktów jest ograniczona? Po jakie produkty sięgać zimą, aby dostarczać organizmowi kluczowych składników dla zdrowia i płodności? 

CZYTAJ WIĘCEJ