Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Sylwia - a moze to sa skurcze Braxtona-Hicksa?
Mi niestety stawia sie macica i jak nie wezme nospy szczegolnie na noc to kaplicaspac nie moge, bo cala macica robi sie twarda jak glaz. Musze brac nospe 3x dziennie i magnez 2x1 ale pomaga i teraz skurcze trwaja tylko po kilkanascie sekund do minuty i przechodzi, czasami sie powtarza to kilka razy.
-
A teraz się przywitam
Dzień Dobry wszystkim, dzisiaj był dzień ważenia. Stan na dziś+3,3kg na plusie i od dwóch tyg. waga stoi, ale zauważyłam, że nogi mi trochę zeszczuplały co mnie bardzo cieszyAch, ta Janinka, dba o mamusię
Miłego dnia!Penelope, Mamaliye, sebza, Fedra lubią tę wiadomość
-
Nie wchodzilam tu od niedzieli i ponad 20 nowych stron. Chyba nie bede miala kiedy juz tego nadrobic. Zdazylam sie tylko zorientowac, ze Vel byla zawiedziona i gorzko rozczarowana po swojej wizycie.
Ja to mysle, ze jest za duzy nacisk na poznanie plci. Kiedys nie robilo sie USG i wychodzilo przy narodzinach (doslownie;). A teraz to tylko "Chlopiec czy dziewczynka? Chlopiec czy dziewczynka???" Moja odpowiedz - "Dziecko!" Koniec tematu dla mnie. Nawet zamierzam sobie kupic taki T-shirt http://www.amazon.com/Pretty-Funny-Maternity-T-Shirt-Shower/dp/B00L6QRYTM/ref=sr_1_1?s=apparel&ie=UTF8&qid=undefined&sr=1-1&keywords=I%27m+pretty+sure+it%27s+a+baby
Ja w srodku tygodnia zaczynam moj nowy tydzien. Zdaje sie, ze w nastepnym zaczne piaty miesiac i nadal sie pytam, gdzie ten brzuch? Nic nie przytylam i mam taki idiotyczny strach, ze w 7-8 miesiacu nagle przybiore na wadze 20 kg ;/ Bo ja ogolnie mam tendencje do tycia. Dlatego sie tak sama sobie dziwie. A moze to wszystko dlatego, ze tyle pracuje i jestem ciagle na nogach? Sama nie wiem i raczej nikt mi na to pytanie nie odpowie, bo jak?)) Tak retorycznie koncze ten post i mowie Wam dobranoc, choc Wy sie pewnie powoli budzicie.
juska19, Mamaliye, sebza, Fedra lubią tę wiadomość
08.02.2015 Luna
28.07.2017 Gaja
21.09.2019 Enya -
Laurka, ja kiedyś o tym pisałam, że taka w sumie daleka znajoma mnie ostrzegała, żebym nie szła za szybko na L4. I mówiła, że w pierwszej ciąży pracowała prawie do samego końca i przytyła 9kg, a w drugiej dość szybko poszła na zwolnienie, bo w pracy miała nieciekawą sytuację - nie ze wskazań zdrowotnych i praktycznie 6-7 miesięcy przesiedziała w domu i przytyła 20kg.
Być może coś w tym jest, że jak pracujesz, to dużo więcej spalasz, cały czas na nogach, czasem jakiś stresik dodatkowo… no ale jak zwolnienie konieczne, to nic nie poradzisz.
A koszulka fajnaWiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 07:04
-
nick nieaktualnyMysle, ze to nie od pracowania zależy najbardziej. Ja w pierwszej ciazy nie pracowalam, przytyłam 13 kg, a w drugiej mialam juz dziecko do opieki, na poczatku pracowalam, pote m duzo jezdzilam z wozkiem juz komunikacja miejska z przesiadkami załatwiac rozne sprawy, przeprowadzalismy sie, byłam ogolnie aktywniejsza niz za I razem, a przytyłam z 18-19 kg. To chyba bardziej zalezy od wieku, rodzaju jedzeniac(moze za drugim razem jadłam i ja i Twoja kolezanka wiecej jakichs tuczacych rzeczy?), gospodarki hormonalnej przedewszystkim a ta zmienia sie po urodzeniu dziecka.
Skurcze Braxtona- Hicksa to dopiero są na końcówce ciąży. Zapowiadaja poród, macica cwiczy przed wielkim dniemi sa normalnym objawem zblizajacego sie porodu. Teraz to sie jakos inaczej nazywa i nie powinno byc takiego napinania sie brzucha.
Słuchajcie ja nie wiem, ale chyba udzieliły mi sie wasze problemy z brzuchem, bo od rana tak mnie kłuje z prawej i jeszcze jajnik ciagnie, że aż leżę, dzieci same sie soba zajmują, ja tylko z kanapy kontroluję, bo wole nie wstawac na razie. -
Witam i ja. Mam nadzieję, że z brzuchem Sylwii jest lepiej. Co do witamin. Mój gin zalecił mi zwiększenie dawki magnezu z 2 na 3 tabletki dziennie + żelazo w tabletkach i w jedzeniu. Wyniki z krwi wyszły troszkę gorzej dlatego takie zalecenia.
Dziś zaczynam nowy tydzieńUwielbiam środy
Gosiak, juska19, Fedra, Januszkowa, Laurka lubią tę wiadomość
Pola
Hania -
A ja zapisuję się do szkoły rodzenia organizowane przez naszą prowadzącą jogę dla kobiet w ciąży.
Zajęcia zaczną się w październiku i w programie będą warsztaty z "chustowania" oraz pierwsza pomoc - bardzo się cieszęMamaliye, Penelope, Fedra lubią tę wiadomość
-
Gosiak no z tym D3 to rozmawiałam z moją gin. i mi powiedziała, że jeśli mam zdrową tarczycę nigdy nie miałam właściwie ze zdrowiem większych problemów, nigdy nic złamanego, to w zupełności wystarczy jeśli będę brała mój komplex witamin.
Wystraszyłam się trochę o tą wit B6. Ale znalazłam coś takiego: http://www.witaminy.org.pl/witamina-b6/
Jak sobie policzyłam tabl. wit. i 2x Magne B6 max. To mam dziennie 5.6 mg vit B6. Oczywiście jest też w pożywieniu ale ja naprawdę tak średnio urozmaiconą dietę mam. Więc raczej nie dam rady przekroczyć 100mg dziennie. Bo często chodzę siusiu, poza tym ja mam cały czas problemy z cerą i łojotokiem co by wskazywało na niedobór tej wit. a nie nadmiar.
Więc się uspokoiłam, w końcu to gin tak kazała mi brać.
Ale nie omieszkam do niej zadzwonić jeszcze dziśMamaliye lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnya nie dziwi mnie to nawet:) We Francji to nawet nie daje sie oslonowych przy antybiotyku, nawet u noworodka.
E tam, jak wyliczlas wszystko pieknie ze sie miescissz w jakis tam normach to poczekalabym do wizyty. Nie wiem, no mi nie kazali, to ja słuchałam swoich lekarzy w tej kwestii
Boli mnie tak, ze zaczelam sie martwic. Ide pogadac z polozna.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 września 2014, 09:47
-
nick nieaktualnyHej dziewczyny!
Pojechałam wczoraj na IP. Lekarz mnie przebadał i stwierdził, że wszystko ok. Szyjka długa 38mm, tętno płodu w normie. Napisał dno macicy p/d nie wiem co to znaczy ale tez może źle odczytałam. - ktoś wie?
Kazał brać 2x dziennnie luteine i 3x dziennie nospe.
Lekarz powiedział, że tak się mogło zdarzyć po intensywnych ruchach dziecka.
W nocy szały nie było ale znacznie lepiej. Dzisiaj już tez jest lepiejGosiak, juska19, Sue, Mamaliye, truskawkax25, sebza, Fedra, Januszkowa, megg, Sewerynka lubią tę wiadomość
-
Moja ginka z kolei kazała brać mi kompleks witamin prenatalnych, dodatkowo DHA i D3 właśnie, bo w zestawie witamin jest jej za mało. Ponoć 90% Polaków ma niedobory.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/zycie-i-zdrowie/ponad-90-proc-polakow-ma-niedobory-witaminy-d-to-grozi-cukrzyca-nowotworami-i/4xpbl
-
Wyczytalam ze skurcze Braxtona Hicksa moga pojawic sie juz po 20tc, ale rzeczywiscie przed polowka to jeszcze stanowczo za wczesnie. Dlatego na roznego rodzaju skurcze lekarze daja nospe, tak jak mi czy Sylwii.
W pierwszej ciazy brzuch mnie bolal prawie non stop, ale to pewnie dlatego, ze mialam sporo problemow i jak jeden plod w 15tc obumarl to nie mogli mnie wyczyscic przez blizniaka, wiec czekali az samo sie wchlonie. Lyzeczkowanie mialam zaraz po urodzeniu Franka. Teraz do roznego rodzajow boli podchodze spokojniej, bo wtedy bolalo tak, ze ledwo z lozka do lazienki moglam sie zwlec. Wiec wszystkie lekkie pobolewania, male skurcze itp mnie nie przerazaja, ale rozumiem inne dziewczyny...wiec jesli cos nie daje spokoju zawsze warto skonsultowac z lekarzem. Czasami wystarczy zadzwonic do gina, zeby ukoic skolatane nerwy, a to i dla dziecka zdrowsze -
Katiś wrote:Czytam sobie grudniówki i nagle szok-pozytywny
Jedna z mam będzie miała trojaczki - trzy dziewczynki
Niezłą drużyna
O kurcze ile szczęścia na raz ...
Witam Was dziewuszki. Ja jak co rano walczę z mdłościami... ale dzisiaj w końcu mam wizytę. Dopiero o 20 ale wytrzymam... hihi -
Katiś wrote:Czytam sobie grudniówki i nagle szok-pozytywny
Jedna z mam będzie miała trojaczki - trzy dziewczynki
Niezłą drużyna
No też to właśnie doczytałam, wow ile szczęścia na razale myślę, że i strachu przy okazji
Ale już jest 10 wrzesień więc u nich coraz bliżej
-
A Zuze trojaczkowa znam z watku mam blizniaczych
dziewczynki sa zdrowe, ladnie rosna, Zuzy szyjka bardzo ladna (a z tym u multimam ciezko), skonczyla 24tc
tyle, ze jest jej juz b ciezko, nawet do spania sie nie moze ulozyc (ale to wszystkie z Was poznaja w 8-9mcu).
-
Mamaliye- moj synek w zyciu nie brał zadnego antybiotyku. Byl chory,owszem ale obeszlo sie bez, wiec nawet nie wiem jak to jest z dziecmi.
Ja sama chorowalam jakos w lutym, milam angine+zapalenie zatok-bralam antybiotyk i faktycznie nie dostalam nic oslonowo ale za to mialam jesc duzo jogurtow naturalnych ktore wywoluja taki sam skutek jak tabletki oslonowe;)
A ty mi powiedz jakim sposobem masz tyle czasu na forum majac w domu male dzieci? Bo ja jak moj synek w domu, ogarnac sie nie moge i czasu brak;pAsiaa1201 lubi tę wiadomość