X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue- francuski jeszcze bardziej pokrecony niz niemiecki;pp Mowie Ci to ja, ktora sie nigdy francuza nie uczylam dopiero po przyjezdzie do tego kraju. No ale kto wie! Moze francuski bedzie dla Ciebie latwiejszy;)

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska, tak - mieszkam w niemieckojęzycznej części, ale w centralnej Szwajcarii :) Chociaż czasem żałuję, że nie ma mnie bliżej Genewy, to mogłabym za niewielkie pieniądze sobie do Paryża jeździć TGV :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska25 wrote:
    Sue- francuski jeszcze bardziej pokrecony niz niemiecki;pp Mowie Ci to ja, ktora sie nigdy francuza nie uczylam dopiero po przyjezdzie do tego kraju. No ale kto wie! Moze francuski bedzie dla Ciebie latwiejszy;)

Ja się francuskiego uczyłam z native speakerem, ale niestety po 3 miesiącach nauki wyjechał do Lionu ;/ Miałam wtedy motywację w postaci fajnego "kolegi". Potem poznałam P. i mi siadła motywacja :)

Fedra lubi tę wiadomość

• Gosiak Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sebza wrote:
    Francuska, tak - mieszkam w niemieckojęzycznej części, ale w centralnej Szwajcarii :) Chociaż czasem żałuję, że nie ma mnie bliżej Genewy, to mogłabym za niewielkie pieniądze sobie do Paryża jeździć TGV :)
    Ja byłam 3 lata temu w Bern przejazdem, bardzo mi się podobało :)

sebza lubi tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak wrote:
    Właśnie tez tak myślę, a jak pójdę na l4 to już w ogóle będę miała dużo czasu. Ja miałam w przeciągu roku kilka naprawdę atrakcyjnych ofert pracy ale z płynnym niemieckim. I ten czas do końca macierzyńskiego chcę poświecić na naukę.

Nom, Szwajcaria też ściąga specjalistów jak tylko może. Tutaj nie ma parcia na kończenie studiów i stąd te niedobory, chociaż strasznie podoba mi się to, że każdą pracę się tutaj maksymalnie docenia. I dlatego nawet pani sprzątaczka w biurowcu wsiada po pracy do jednego z nowszych modeli BMW :)
    Ja mieszkam pod Luzern :) Bern piękne miasto :)

Ja się francuskiego uczyłam na studiach w ramach tych lektoratów "odchamów". Powiem, że najgorsze wspomnienia z nauki języka jakie mam :D Chociaż w indeksie stoi 5 jak byk, to nic nie umiem oprócz je m'appelle Sylwia, je suis a polone, j'habite a Varsovie :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2014, 22:53

atdci09k89ytpjkc.png
  • Penelope Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna, gratuluję synusia :)

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

34bwyx8dpc6f9ojv.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 22:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja franuskiego nawet nie lubie;/ Zakrecony i trudny jak dla mnie;) No ale musze przyznac ze sami francuzi sa bardzo zyczliwi i pomagaja w nauce jezyka;)

Sue- kolega do nauki to naprawde dobra motywacja;)))

Sebza a w Szwajcari tez jest tak duzo "mieszanki" kulturowej jak we Fr?

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • sebza Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska, tak - w całej Szwajcarii co 5 to obcokrajowiec, a w moim kantonie co 4 :) Ale nie ma wolnego wjazdu, żeby móc tu być, trzeba mieć permit. Oczywiście najgorsi są niektórzy azylanci. Jak ktoś łamie prawo, to to bardzo często jest azylant.

Ależ pięknie wygraliśmy z Brazylią :D

Sue lubi tę wiadomość

atdci09k89ytpjkc.png
  • Francuska25 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wygralismy???? Super!

sebza lubi tę wiadomość

gyxw8iikqfy0nssi.png
    82doj44j4gwjobwn.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A na mnie czas ;) dobranoc spijcie dobrze ;)

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• sebza Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Francuska25 wrote:
    Wygralismy???? Super!

Niemożliwe stało się możliwe :)

Dobranoc Asia! :)

atdci09k89ytpjkc.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z niemieckim zawsze było u mnie ciężko, 9 lat nauki poszło na marne, bo niewiele umiem. Z angielskim nie miałam żadnego problemu. Na studiach miałam też przez 3 lata łacinę:) Teraz zastanawiam się nad włoskim. To dobry moment.

Kochane jutro pogrzeb mojej babci, zdecydowałam się iść. Trzymajcie za mnie kciuki, żebym bardzo się nie rozkleiła i dała radę fizycznie. 50 km trzeba jechać, w Kościele około 2 h, później na cmentarz.

Gratuluje udanych wizyt i jutro życzę powodzenia.
    Dobranoc

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 września 2014, 23:36

megg lubi tę wiadomość

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czytam forum ostatnio coraz bardziej z doskoku i znajduje tu coraz mniej rzeczy dla siebie. Wczesniej jak wchodzilam na watek, to albo znalazlam jakis ciekawy artykul wklejony, albo ciekawostki z postepu ciazy u Lutowek.

Teraz nie dosc, ze musze sie przebic przez 30 stron, zeby nadrobic, to jeszcze 3/4 z tego to jakies idiotyczne spory i prawie zadnej tresci. Ja nie mam na to ani czasu, ani ochoty, a mysle, ze niektore (nie daj Boze wszystkie) maja wolnego czasu wrecz za duzo.

Odchodzic nie odchodze, bo w wolnych chwilach na pewno wejde poczytac i samej sobie i pozostalym zyczylabym, zeby byly to glownie nowiny o naszym samopoczuciu i rozwoju maluszkow oraz pokrewnych.

Spijcie dobrze.

Topola, Fedra lubią tę wiadomość

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Laurka Autorytet

Wysłany: 16 września 2014, 23:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa wrote:
    Z niemieckim zawsze było u mnie ciężko, 9 lat nauki poszło na marne, bo niewiele umiem. Z angielskim nie miałam żadnego problemu. Na studiach miałam też przez 3 lata łacinę:) Teraz zastanawiam się nad włoskim. To dobry moment.

Kochane jutro pogrzeb mojej babci, zdecydowałam się iść. Trzymajcie za mnie kciuki, żebym bardzo się nie rozkleiła i dała radę fizycznie. 50 km trzeba jechać, w Kościele około 2 h, później na cmentarz.

Gratuluje udanych wizyt i jutro życzę powodzenia.
    Dobranoc

Januszkowa moje kondolencje.

08.02.2015 Luna
    28.07.2017 Gaja
    21.09.2019 Enya
  • Gosiak Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 06:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry z samego rana ;)
    Obudziłam się wcześnie przed wizytą i się zastanawiam o której powinnam wyjechać, żeby się przepchać przez korki. Stresik jest, poproszę o kciuki. Po 10-tej dam znać.

kasia_1988, megg, Francuska25, Sue, Penelope, Fedra, LadyDi, sebza lubią tę wiadomość

3jgxe6hhizjw14o1.png

relgh371sm3wo78r.png
  • Topola Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 06:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki Gosiak. Będzie wszystko w porządku.

Gosiak lubi tę wiadomość

• Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 07:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za dzisiejsze wizyty :)

Nie mam za duzo czasu na nadrabianie, po pracy musze poleżec, bo mnie wszystko boli, wczoraj sie przestraszylam bo mi brzuch stwardnial, ale czesto mnie wzdyma po jablku, a wlasnie wczoraj popoludniu zjadlam, mam nadzieje ze to tylko dlatego...

Kupiłam wczoraj w Rossmanie balsam antycellulitowy z Tołpy dla mam, z karta Rossne za 17,99, czyli duzy rabat, chyba z 12 zł :) Nie wierze w takie rzeczy, ale przynajmniej bede miala czyste sumienie ze cos robie dla moich ud :P

Lece sie szykowac do pracy, miłego dnia :)

Gosiak lubi tę wiadomość

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • juska19 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa
    Moje kondolencje i Trzymam kciuki zebys dala rade i nie stresowala sie za bardzo..
    Gosiak
    daj koniecznie znac jak po wizycie :)
    Ja dzis sie wmiare wyspalam..bylam ostatnio u gp z bolem brzucha strasznie mi sie napisal i bola mnie plecy k biodro ale niestety tu uslyszalam ze to normal...kazala mi brac panadol co 4 godziny ..kurcze chyba bede sie musiala wybrac do dublina do polskiego gina bo nie daje mi to spokoju

relge6yd0kju1g7d.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak trzymamy kciuki:)
    My juz z Maciusiem na nogach a na popoludnie do pracy:)

Gosiak, Sewerynka lubią tę wiadomość

atdcqtkf2affvuei.png
  • słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 17 września 2014, 08:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny a tak w ogole jaka macie szyjke?

atdcqtkf2affvuei.png
‹‹ 628 629 630 631 632 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ