Mamusie luty 2015 ;)
-
WIADOMOŚĆ
-
Co do włosów, to u mnie podobnie, może nie wypadają garściami, ale szału z nimi nie ma ;/
Muszę iść do fryzjera, a jakoś nie mam weny.
Co do cery, to mam jak Topola - ciągle robią mi się rogi na czole:)
Ponoć kobiety w ciąży mają ten "pregnancy glow" - moja ciąża ma jeszcze kilka miesięcy, mam nadzieję, że się ogarnie i w końcu zacznę kwitnąć)
Sewerynko, ja planuję robić masaż, może pokażą na szkołach rodzenia jak go zrobić?Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 10:56
Patrycja20 lubi tę wiadomość
-
Sue śliczna jesteś
I chudzinka nie widać tych 3 kg:) !!
U mnie I trymestr był niezbyt twarzowy heh, dużo dużo pryszczy choć nigdy nie miałam super cery. Teraz jest pięknie, czasami coś wyskoczy na brodzie pojedyńczo, ale szybko znika. I włosy są megaPazury też
Akurat pazury i cera to nie były moje mocne strony, w ciąży jest inaczej.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 10:57
-
mi wlosy sie nie przetluszczaja, na poczatku ciazy to tak.
pryszcze tez raczej nei wyskakuja- czasem jakas krostka sporadycznie jak zawsze.
z lewej strony cos mnie tak uciska na dole- nie wiem, moze Macius wklada tam glowe albo noge?BO OD WCZORAJ TAK MAM
-
Sewerynko, mam na plusie już 4 kg
Jak w takim tempie to będzie przyrastać, to ja nie wiem z jakim wynikiem skończę.. ;/
Pocieszyła mnie babka, która prowadziła fitness. Powiedziała, że całą ciążę ćwiczyła, biegała, pracowała a mimo to przytyła 30kg. W jej przypadku to była woda. Myślę, że u mnie to też może być tym spowodowane, bo na wadze między rankiem a wieczorem czasami jest 2kg różnicy. ;/
U mnie paznokcie wymiatająNigdy takich nie miałam jak teraz
Może cera się poprawi? W październiku idę na mikrodermabrazję, może coś pomoże
-
u mnie włosy przestały się przetłuszczać a paznokcie mega mocne mam, ale za to twarz miałam okropną-teraz już lepiej, no i włosy strasznie wychodzą ...
wagowo to dorównałam do tego co straciłam w 1 trymestrze - 45 kg
a rozstępy mam na pupie na razie ...Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 września 2014, 11:07
-
Topola wrote:U mnie chłopak a nie wymiotowałam ani razu. Także ten przesąd mi się nie sprawdził. Mdłości owszem, do dziś ale wymioty odpukac nie.
Ponoć reż cera przy chłopcu się poprawia i tu też zostałam oszukana. Pryszcz na pryszczu, dosłownie. Jeden się podgoi to już nowy pod nim rośnie w tym samym miejscu. Masakra.
Witam Was :-
Dokładnie Topola zgadzam się z Tobą, u mnie chłopczyk potwierdzony przez 2 lekarzy , a nie wymiotowałam ani razu choć było mi niedobrze strasznie. A co do urody to czuje, że jest gorzej właśnie ze wzgl. na wypryski -
A co do brzuchów to naprawdę wielkość nie gra roli. Dziewczyny teraz w szpitalu jak leżałyśmy we 3 ja 19 tydz. jedna 21, a jedna 20. Ja miałam największy brzuch (nawet pani wczoraj w Tesco poprosiła mnie do kasy bez kolejki- byłam w szoku). Ta laska w 21 miała mniejszy a ta w 20 to powiem Wam, że nic nie miała taka była chudzinka, choć fakt miała dosyć szerokie biodra.
Robiono nam USG i dziewczyna w 21 tg. ma najmniejszą dzidzię, choć to dziewczynka i podobno są troszkę mniejsze.
Mój synuś był 2 pod wzgl. wielkości a ta dziewczyna najszczuplejsza i bez brzucha ma prawie 500 gr synusiaWiec to naprawdę nie ma znaczenia
-
Lara, ja to zauważyłam na fitnessie dla ciężarówek - jest ze mną babeczka, która jest w 22 tyg ciąży a brzucha prawie wcale, inna w 17 a brzuch jak w 7 miesiącu
Ta w 22 tyg mówiła mi, że w 1 ciąży miała bardzo mały brzuszek, bo maluch był bardzko blisko kręgosłupa, a dziecko ważyło ponad 4200gWięc nie ma się co sugerować wielkością brzucha, różnią się kształtami, wielkością
Ja ważyłam 3800, mój brat 3600, a mama ze mną miała brzuch mniejszy o połowę
-
Ja dzisiaj zaczęłam rozkładać na czynniki pierwsze temat macierzyńskiego i L4 - jak to jest? Może któraś z Was wie.
Załóżmy, że poszłabym na L4 od grudnia i wtedy będę dostawać 100% średniego wynagrodzenia za ostatnie 12 miesięcy? Dla L4 obliczą raz średnią czy każdego miesiąca będą wyliczać i brać pod uwagę kolejnych 12 miesięcy?
A jak urodzę to macierzyński będzie przeliczony od nowa jako średnia z ostatnich 12 miesięcy? (No i oczywiście z tego 80%, wiem) -
słoneczna 85 wrote:mi wlosy sie nie przetluszczaja, na poczatku ciazy to tak.
pryszcze tez raczej nei wyskakuja- czasem jakas krostka sporadycznie jak zawsze.
z lewej strony cos mnie tak uciska na dole- nie wiem, moze Macius wklada tam glowe albo noge?BO OD WCZORAJ TAK MAM
Może to być dzidziuś, ale po lewej stronie jest umiejscowione jelito grube, czyli tam jest też kupka i może tam czasem np. pobolewać jak ktoś ma problemy z zaparciami -
Gosiak, przez pierwszy miesiąc będziesz dostawać 100% wynagrodzenia zapisanego w umowie, po 33 dniach płaci ZUS i wtedy dostajesz średnią z 12 miesięcy. Ja w październiku dostanę pierwsze takie wynagrodzenie, to dam Ci znać. I wydaje mi się, że te 80% to właśnie średnia z 12 miesięcy przed pójściem na L4.
-
Sue wrote:Gosiak, przez pierwszy miesiąc będziesz dostawać 100% wynagrodzenia zapisanego w umowie, po 33 dniach płaci ZUS i wtedy dostajesz średnią z 12 miesięcy. Ja w październiku dostanę pierwsze takie wynagrodzenie, to dam Ci znać. I wydaje mi się, że te 80% to właśnie średnia z 12 miesięcy przed pójściem na L4.
-
Gosiak z tego co się orientuje to raz wyliczone L4 tzn ta średnia z 12 mcy poprzedzających L4, jeśli nie było przerwy między zwolnieniami powyżej 3 mcy, to ta średnia jest przyjmowana do każdego zwolnienia. Co do macierzyńskiego nie mam pojęcia, ale chyba pozostaje wynagrodzenie bez zmnian. Ja mam średnią raz wyliczoną za 2013 rok bo wtedy ostatni raz byłam w pracy i do zwolnienia 80% czy ciążowego czy teraz świadczenia rehabilitacyjengo mam tą samą przyjętą średnią co raz mi wyliczyli
-
A moje pierwsze wynagrodzenie za zwolnienie w lutym było średnią za 2013r, nie tą stawką z umowy, bo mam wynagrodzenie podstawę+ premie i z tego mi liczyli. Tylko mi płaci cały czas pracodawca bo pracuje w dużej korporacji więc może z ZUS jest inaczej? Choć nie sądze...