X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2015 ;)
Odpowiedz

Mamusie luty 2015 ;)

Oceń ten wątek:
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia, dlatego ważne jest, żebyś to żelazo jadła razem z obiadem - lepiej się wchłania ;)
    Wzbogać też dietę w błonnik ;)

Zrobiłam właśnie ryż po indyjsku, kurde, jakie to dobre! :)

Czekam na P. bo właśnie przedziera się przez Wrocławskie korki do domu :)

Jutro muszę się w końcu zwlec i pojechać zbadać sobie to TSH :)

W czwartek/piątek czeka mnie glukoza.

A są jakieś specjalne zalecenia co do diety dzień przed glukozą?

• Katiś Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mnie zaparcia przeszły jak zaczełam regularnie brać żelazo :) Teraz nie mam problemów :) Może organizm musi się przestawić. Sue ja przed glukozą nie jadłam słodkiego i od godz 20 poprzedniego dnia nic nie jadłam, tylko piłam wodę niegazowaną ( jak mi się pić chciało) - tak na wszelki wypadek.

Pola <3klz9df9h07yjky2k.png
    Hania <3klz9df9h6qms3c6n.png
  • Atakasobiejedna Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Atakasobiejedna, wiem co czujesz, sama byłam chora dwa tygodnie temu. Położyło mnie maksymalnie. Leż dużo, pij herbatę z miodem i cytryną. Ja zjadłam chleb z czosnkiem, ale jak masz gorączkę, to nie wiem czy zalecają, bo ponoć czosnek podnosi temperaturę ciała (??).
    Ja jadłam mandarynki, przez katar straciłam smak totalnie i to była jedyna rzecz, która jakąś ulgę mi dawała ;)
    Jeśli Ci ta gorączka nie przejdzie, to koniecznie do lekarza, bo taka gorączka może być nie do końca dobra dla maluszka.

Dzięki za rady :) szkoda że szybciej nie zmierzylam po raz drugi temperatury, powinnam wiedzieć że dreszcze pojawiają się u mnie w okolicach 38 stopni... Po apapie czuję się dużo lepiej. Jeszcze mężowi się zebrało bo się poryczalam jak głupia i mu nazdalam że mam wszystkiego dosyć, musiałam go potem przeprosić heh. Meble wymierzone, pan bardzo konkretny, jutro ma zadzwonić z wyceną i postara się być gotowy za 2-3 tyg mimo że ma dużo zleceń :)

Mutacja heterozygotyczna A1298C genu MTHFR (trombofilia wrodzona)
    Starania o nr 2: 3 x cb

dqpro7esxqkrk97e.png
  • agaaa28 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue wrote:
    Angelcia, dlatego ważne jest, żebyś to żelazo jadła razem z obiadem - lepiej się wchłania ;)
    Wzbogać też dietę w błonnik ;)

Zrobiłam właśnie ryż po indyjsku, kurde, jakie to dobre! :)

Czekam na P. bo właśnie przedziera się przez Wrocławskie korki do domu :)

Jutro muszę się w końcu zwlec i pojechać zbadać sobie to TSH :)

W czwartek/piątek czeka mnie glukoza.

A są jakieś specjalne zalecenia co do diety dzień przed glukozą?

Trzeba być tylko na czczo i nie wolno też pić za dużo wody w trakciw badania

Kubuś - 9 luty, 4100 gram, 59 cm

951c9e183b.png

Wysłany: 27 października 2014, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue a co to za ryż, podaj przepis :)

Ja chciałam iść na glukozę i powtórkę toxo w tym tyg, ale nie wiem czy wylecze się tak szybko...

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Januszkowa Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zrobiłam dzisiaj tarte szpinakową, wyszła pyszna:)Z tego przepisu, jest super:
    http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/przekaski/tarta_szpinakowa

Na glukozę wybiorę się po Wszystkich Świętych, staram się to odkładać jak najdłużej:) Najgorsze jest to, że muszę wstać wcześnie i jechać tam bez śniadania.

Co do prezentów to dostałam dzisiaj od mamy srebrną podkówkę wypełniona różowym kolorem w środku, i są na niej: srebrny miś, konik, i wózek:) Jest piękna. Dołączona jest do niej biała tasiemka na której można ją powiesić. Mam zamiar zrobić to nad łóżeczkiem. Na chrzest obiecała jeszcze srebrnego aniołka na ściane.

16.02.2015 Powitaliśmy na świecie Natalkę :)
    z789jaq.png
  • Bietka Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 16:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aagnieszkaa wrote:
    Ja jutro rano idę na to badanie. Ale już dziś się do niego przygotowywuje. Apetyt mam dziś straszny, na tłuste i słodkie! Mam nadzieję że to nie będzie miało wpływu na jutrzejsze wyniki.

Bietka, a jak tam Twoje wyniki?

Agnieszka nie wiem, jutro dopiero odbieram

c7hyim7.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna wrote:
    Sue a co to za ryż, podaj przepis :)

Składniki:
    25dag ryżu
    50 dag piersi z kurczaka
    4 łyżku jogurtu
    4 łyżki skondensowanego mleka
    2 łyżeczki masła
    2 łyżeczki curry
    2 łyżki oleju
    sól
    imbir (najlepiej w korzeniu)
    cynamon
    ząbek czosnku (ja dałam dwa)
    1/2 kostki bulionu
    chilli (ilość zależy od tego jak ostra ma być potrawa - ja dałam niecałą łyżeczkę)
    rodzynki/orzechy - do dekoracji :)

Mięso kroimy na drobne kawałeczki, smażymy na oleju, dodajemy pokrojony czosnek i imbir. Chwilę smażymy, dodajemy chili, curry, sól i cynamon - cynamon się fajnie karmelizuje na oleju, przez co sos staje się zawiesisty i jest bardzo delikatny.
    Wlewamy 200ml wody, dodajemy pół kostki rosołowej i zagotowujemy.
    Mleko mieszamy z jogurtem w osobnej miseczce, dodajemy trochę sosu z mięsa i całość powoli dodajemy do kurczaka. Dokładamy masło.
    Całość dusimy przez ok 25-30 minut.
    Dodajemy do sosu wcześniej ugotowany ryż i mieszamy.
    Ja zamiast orzechów do przyozdobienia użyłam pietruszki :)

Smacznego :)

• Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki za te info o diecie - będę pamiętać :)

Angelcia, może Twój układ pokarmowy też się musi przyzwyczaić do tego żelaza? Po poście Katiś przypomniało mi się, że ona też pisała o tych zaparciach po magnezie.

Jedz błonnika dużo, nie zaszkodzi na pewno, a może pomoże ;)

• nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiak można powiedzieć, że szczęście w nieszczęściu z tym porodem. Byle maluch był zdrowy.

Sue mysle, ze dzien przed trzeba jeść tak jak zawsze :) Co do żelaza to zobaczymy, już trochę je jem i dalej ciężko.. U mnie przyjmuje sie dobrze jedynie podczas sniadania, bo jak zjem z obiadem to mi tak niedobrze ;) - jak mi nigdy nic nie bylo to teraz w ciazy mam jakies odchyły od normy :D

Atakasobiejedna dobrze, że poszło sprawnie z tym gościem od mebli, byle zrobili solidnie :)

Kupiłam sobie właśnie paprykę czerwoną, pomidory krojone i mięso mielone z szynki. Zrobię sobie na kolacje, a co mi tam ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 października 2014, 17:10

• Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Januszkowa podziel się tą tartą ze szpinakiem mmm <3
    ja też odkładam to badanie z glukoza, ale po wszystkich świętych już będę zmuszona zrobić!

Gosiak odbierz pocztę ;)

A ból pleców mi nie odpuszcza! Eh

Januszkowa lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jestem- bylam u kolezanki odwiedzic jej mala coreczke-3 miesieczna;) az niewiarygodne ze tez bede miec bobasa takiego:) lezala w bujaczku:)

u mnie zupa sie gotuje.

Bietka zdradz mi namiary na ten dobry Ciuchland:)

atdcqtkf2affvuei.png
  • AsiaSzw Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tylko na chwilke.

Vel nie mam pojecia czy strzyga tam goracymi nozyczkami. Ale odradzam bardzo bardzo. Wlosy to zrogowaciale bialko dlatego sie nie rozdwoily, ale niestety mokry wlos i goraca temperatura to dramat. Wyobraz sobie ze woda we wlosie sie gotuje. Dlatego potem wygladaja na siano. Odradzam.

dqpre6ydqlfh3mi5.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 27 października 2014, 17:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Asia to chodźmy wirtualnie razem :) Razem sie ponudzimy! Też mam zamiar iśc po święcie zmarłych.

Sue ten gulasz musi być dobry!

Słoneczna pomysl sobie, ze jeszcze bedzie ten Bobasek tylko twój i jeszcze mniejszy :) i najukochańszy na świecie.

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

• słoneczna 85 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    no i juz ma kolezanke;):))) a mnie brzuch troche ciagnie w dole- musze sie troche polozyc- za duzo moze dzis chodzilam.

atdcqtkf2affvuei.png
  • cath Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dziewczyny co myślicie o takich Mega Pakach z allegro?
    http://allegro.pl/mega-paka-32-szt-dla-dziewczynki-jesien-zima-62-74-i4712714840.html

http://allegro.pl/mega-paka-dla-dziewczynki-56-62-68-firmowe-i4728446601.html

http://allegro.pl/mega-paka-rzeczy-62-74-50zl-i4738413723.html

klz9vcqgnrjhn698.png
    f2w3ugpjp3upleah.png

Wysłany: 27 października 2014, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sue brzmi smacznie, lubimy takie orientalne smaki z M. :) rozumiem ze mleko nieslodzone? Ja w końcu coś zjadlam, dodałam 2 ząbki czosnku, bo podobno właśnie obniża temperaturę, a czuje że znowu rośnie. Muszę wytrzymać z drugą tabletka apapu do wieczora,żeby w nocy spać, bo w ciąży więcej niż 2 na dobę nie można. Chyba jutro bez lekarza się nie obędzie, tylko jutro też będę miała smoczy oddech po tym czosnku... Tak sobie myślę że skoro ten wirus jest taki paskudny to może maseczkę kupić w aptece i w niej siedzieć w poczekalni? W końcu najwięcej tam starszych ludzi siedzi i może być dla nich niebezpieczne, ale obawiam się że wzbudze tylko niezdrowa sensację, jeszcze o jakąś ebole mnie posadza... A pewnie i tak mnie nikt nie przepusci w kolejce żeby tam nie zarazac :/

Asiaa1201 lubi tę wiadomość

dqpro7esxqkrk97e.png
  • Asiaa1201 Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Angelcia wpadnij do mnie i pójdziemy razem, ja zazdroszczę sewerynce i cath bo wszędzie razem chodzą, to tak raźniej, na tym samym etapie ciąży, ale farciary noooo, też tak chceee!!!!

Sue lubi tę wiadomość

atdcanliuj218uui.png
    l22ndf9hdqcjnu93.png

• Bietka Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Słoneczna on jest niedaleko Arkadii, na ul Wojska Polskiego, nie znam dokładnego adresu, ale nazywa się Maskarada.

słoneczna 85 lubi tę wiadomość

c7hyim7.png
  • Sue Autorytet

Wysłany: 27 października 2014, 17:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Atakasobiejedna tak, mleko nieslodzone :)

Wyszło pyszne, taki mix smaków :) troche delikatne, troche pikantne. I mega proste ;)

P. tez zachwalał :)

Ide chyba sie troche zdrzemnąc :)

‹‹ 986 987 988 989 990 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - stres, obniżony nastrój i depresja po poronieniu.

Poronienie - bolesna strata, często przeżywana w ukryciu, samotności, niezaopiekowana i nienazwana. Dlaczego jest taka trudna? Czy kobieta, która straciła swoje dziecko jeszcze przed przyjściem jego na świat, ma prawo do żałoby? W jaki sposób sobie z nią poradzić? Jak przetrwać? Co zrobić, kiedy pojawi się depresja po poronieniu? Dowiedz się dlaczego warto pozwolić sobie na przeżycie żałoby i gdzie szukać pomocy. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Zaburzenia hormonalne - 8 najczęstszych objawów

Zaburzenia hormonalne - jakie są ich najczęstsze objawy? Które objawy powinny Cię skłonić do wizyty u lekarza i diagnostyki w kierunku zaburzeń hormonalnych? Jakie są najczęstsze przyczyny braku równowagi hormonalnej i jak wygląda leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ