Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja nie sadzicie ze to za wczesnie z tymi ubrankami. Ja wiem ze szal zakupow jest silniejszy zwlaszcza fla takich malutkich brzdacow jednak moje zdanie jest ze to troche za wczesnie wybaczcie ale to Tylko moje zdanie i jak sprawia Wam to radosc do jestem z Wami a i dzisiaj bylam w pepco i takoe sa slodkoe spiochy ze poprostu szoook
-
Jejku... ciężko nad Wami nadążyć! x stron do przeczytania!
Ubranka bardzo fajne będą w poniedziałek w Lidlu- dobra jakość i cenakusza jak nie wiem ^^ ale chyba sie powstrzymam bo ok 30 worów ciuszków mamy od siostry męża.
A imiona już wybrane: Emilka albo Bartek. Jutro wizyta o 11- trzymajcie kciuki!a88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJejku, z Wami to tylko L4 wchodzi w grę, bo nawet na kilka godzin nie można Was zostawić
rano nadrabiałam usilnie i teraz to samo, aż ciężko spamiętać wątki, do których chciałoby się odnieść
Witam nową Mamusię przede wszystkim
Co do imion u nas Maja i Olek/Mateusz. Raczej Maja, okaże się za 2 tygodnie
Co do bólów brzucha, u mnie obecnie nie ma dnia, a może i godziny bez bólu i napięcia ale to już ten czas, więc dzielnie to znoszę. Lada dzień zaczną nam wystawać brzuszki, więc troszkę musi się tam wszystko porozciągać
Co do mamy ginekolog, jej ciąża od początku była trudna, chyba z zajściem w ciążę też nie było łatwo. Przeraźliwie smutna historia, ale tak jak napisała (chyba) Jomi, to są raczej marginalne przypadki. Musimy wierzyć, że będzie dobrze. I nie ma sensu czekać z wyprawką do samego porodu...choć mój mąż przez chwilę miał taki pomysł, że kupimy wszystko, jak już się dzidziuś urodzi
Katowiczanka, dzięki za cynk z Lidlemmarczolinio lubi tę wiadomość
-
No w moim Lidlu male ciuszki rozchodza sie niestety na pniu
Sprobuje w poniedzialek rano pojechać, ale bic sie na pewno nie bede
Jest tyle ladnych i tanich ciuszkow na necie, ze pewnie i tak bede miala za duzo
Ech to tym bardziej, dlugo sie starala i jeszcze stracila na takim etapie, koszmar
Ja jestem zdania ze ZA WCZEŚNIE to jest pierwszy trymestr, choc ja kupilam dwa bodziaki w pierwszym i stwierdzilam, ze najwyżej bede do nich płakaćMysle ze w drugim trymestrze jak zaczniemy kupowac pierdolki to nic sie nie stanie, w koncu w normalnej, zdrowej ciazy ryzyko poronienia maleje juz o 70% więc czemu mamy sobie nie pozwolić na małe zakupki? W 12 tygodniu mi juz lekarz powiedzial "prosze sie nie zamartwiac i juz cieszyc sie ciąża"...No to sie ciesze
a88, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
kozamonia wrote:Nadal nie umiem znaleźć serduszka na detektorze
z niecierpliwością czekam na poniedziałkową wizytę...
U nas jesli bedzie chlopczyk to bedzie Ignas a dziewczynka to nie wiemy zreszta moj maz ma trzech braci i dwoch bratankow. U mnie to nie wiem bo jestem jedynaczka;) -
nick nieaktualny
-
Bardzo nie schizuje i się nie zamartwiam, bo nic z tym nie zrobię do wizyty. Mam tylko ogromną nadzieję, że wszystko jest w porządku
A88 dzięki za wskazówki, nie próbowałam aż tak nim kręcić pod każdym kątemWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 21:11
-
Alias wrote:witaj marczolinio
mnie takze lekarz na prenatalnym wystraszył zbyt wysokim tętnem płodów. jeden miał 175 drugi 178. przez to też wzrosło mi ryzyko trisomii 18- zespół patou. Nie robiłam testu pappa bo nie chcę się jeszcze bardziej denerwować, a ciąża bliźniacza może fałszować wyniki. w poniedziałek mam kolejną wizytę - mam nadzieję że tętno spadnie i wszystko bedzie w porządku.
ja mam tachykardię więc o też może być przyczyną.
Lekarz coś więcej Ci powiedział czym to tętno moze być spowodowane?
U mnie ryzyko trisomii 18 wynosi 1:2000 i jest to najwyzsze ryzyko sposrod innych. Lekarz powiedzial tylko, ze moze tak byc przez to ze dziecko akurat bylo w ruchu. Mam nadzieje, ze w przyszly czwartek po wynikach Pappa te ryzyko bedzie mniejsze. Moze Twoje maluszki tez akurat skakaly? Te normy pomiarow tetna dotycza spoczynku. Musimy byc dobrej mysliMTHFR C677t heterozygota, IO
Córeczka ur. 17.01.2015
2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
-
Cześć Mamuśki
))
Ja też należę do skrytoczytaczek, nie mając za sobą żadnych poważnych ciążowo-staraniowych historii czułam się trochę niegodna i zbyt zielona w temacie,
żeby się tu odzywać...
Nie chcę jednak żeby koleżanki z pracy mówiły, że teraz można ze mną rozmawiać tylko na tematy porodowo-dziecięce, Wy z pewnością to rozumiecie lepiej:))))
W ciążę zaszłam po roku od odstawienia prochów anty, ale nie wiem, czy czegoś w organizmie po prostu nie ruszyły dieta i treningi personalne rozpoczęte dwa miesiące przed ciążą))
Termin mam na 09.02 i na ostatnim USG 02.08 maluch miał 6,7cm, okaz zdrowia (tfu tfu) doktor obstawia chłopca.
Objawów poza ciągłą ochotą na drzemkę w I trymestrze nie mam. Noo i bufet rośnie, brzuch jeszcze niezauważalnie dla innych.
Widzę, że imiona podobne przychodzą nam wszystkim do głowy, moim faworytem ostatnio jest Bruno, mąż z kolei twardo stoi przy Dominiku.
Dziewczynce chciałam dać na imię Elena, Łucja lub Milena - ale chyba chwilowo nie będzie mi to dane))
Z ostatnich wycieczek lekarsko-sklepowych podzielę się info:
- jeśli nie macie w miarę świeżych wyników USG piersi, to do 20 tygodnia warto wykonać, bo potem będzie to możliwe dopiero po zakończonym karmieniu,
(cytologię założę się, że jeśli nie miałyście niedawno, to już lekarz Wam w I trymestrze, kiedy jeszcze można to zrobić pobierał)
- z zakupem/zamówieniem wózka dobrze byłoby zdążyć do października -
byłam w sklepie stacjonarnym, gdzie Pan poinformował nas, że czasem na dostawę czeka się miesiąc,dwa, jeśli w danym momencie nie mają na stanie interesującego nas modelu/koloru, a warto doliczyć czas na ewentualne poprawki, wiadomo, w produkcji taśmowej różnie to bywa
Ktoś ostatnio wspominał o toksoplazmozie - koty, szczególnie niewychodzące i nie jedzące surowego mięsa są na ostatniej pozycji jeśli chodzi o możliwości zarażenia.
Jest to tzw. choroba niemytych rąk, czyli raczej tatary i niemyte warzywa i owoce
Cytując mojego lekarza - musiałybyście wyjadać z kuwety, albo wylizywać kotu tyłek i to dokładnie w momencie, kiedy wydalałby oocysty tokso, także mało prawdopodobna droga zakażenia))))
Pozdrawiam Was wszystkie, szczególnie te, które doczytały do końca (tak, mogłam wcześniej odważyć się tu pisać) i liczę, że wszystkie w okolicach lutego wstawimy tu fotki naszych wymarzonych, zdrowych pociech)))
a88, kuzka, marmi, sunset06, Anne92, kasioua, jomi81, kolka, Czarna_kawa, Paula. lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Dziewczyny mammmm moj detektor tetna, jestem zachwycona! (Ten najtanszy Angel Sounds).
Zajelo mi 5 minut znalezienie serduszka, ale udalo sie. I do tego slychac jak maluszek sobie fika w srodku. Nie bylam pewna, czy dobrze zrobilam kupujac to... Ale po pierwszej sesji dzwiekowej nie zaluje i goraco polecam!!! Tak fajnie podsluchuje sie szkraba, jak bawi sie w brzuszku. Mi az lezka poszla
P.S. Moja rada, zeby znalezc serduszko: szukajcie nad linia wlosow lonowych, przycisnijcie urzadzenie i ustawiajcie pod roznymi katami. Moja kruszyna jest troszke bardziej na prawo, i sluchawke musialam docisnac pod odpowiednim katema88, kuzka, Anne92, Monic88, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
-
Dzień dobry, w końcu dzisiaj idealna dla mnie pogoda:) słonecznie ale chłodniej, odebrałam wyniki krwi i moczu i jest ok, hemoglobina spada razem z płytkami ale Jeszcze jest w normie. Tokso też w normie - kamień z serca:)
Życzę Wam udanego dzionka i dobrego samopoczucia:)Czarna_kawa lubi tę wiadomość
-
Witam nowe mamusie
u mnie pochmurno czasem popada ale jeszcze bardziej parno niz chlodniej. Miłego weekendu zycze
Liy88, akacjowa lubią tę wiadomość
👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈⬛
Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
Aniołki: 02.2015 & 06.2016
Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu. -
Dzień dobry Brzuszki!
Witam nową mamę Liy88 i cieszę się,ze się ujawniłaś,w kupie siła :)Fajnie,ze wspomniałaś o cytologii i usg piersi,muszę podpytać swojego ginajak pisałaś zawsze to milej porozmawiać z nami,które maja te same tematy/dylematy niż z koleżankami w pracy,które rzeczywiście mogą ocenić,ze nie widzisz już świata poza ciąża.Niestety takie realia,ja zauważyłam,ze moi bliscy przyjaciele owszem odzywają się,ale to już nie to samo co kiedyś,mam jedna koleżankę,która rodzi na dniach i ona jest ze mną na bieżąco w kontakcie.A podkreślę nie rozmawiam tylko o ciazy
ale to było do przewidzenia trochę się zmienia życie i ktoś,komu do starań o dziecko daleko po prostu nie zawsze zrozumie.
Nusiaczek20,super,ze wyniki dobre!
Kozamonia,spokojnie zrób jak dziewczyny radzą w szukaniu tego serca,a na pewno się uda
Marmi,fakt nadrobić nas ostatnio to sztukaale dawaj dawaj i się odzywaj kochana
Kolka,jak u Ciebie?Bylas u doktorka?
Kto dzisiaj wizytuje?
Liy88 lubi tę wiadomość
-
Witam, u mnie gorąco. Mam dość już tych upałów, leżę aby tylko przed wiatraczkiem. Myślałam, że wymioty i mdłości to najgorsze co w ciąży mnie spotkało, a teraz stwierdzam że nie. Przyszła kolej na zgage. Ludzie taki kapeć w buzi, że masakra, po każdym jedzeniu. Ale zniose wszystko.
A wczoraj mnie coś w dole brzucha zakulo najpierw z prawej strony, za chwilę z lewej i znów z prawej. To za wcześnie na ruchy ale to jakieś takie dziwne było