Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja też się kilka razy zbierałam za zakupy, ale na razie biorę tylko jeśli coś jest w promocji akurat, ale są ta Lidle, Pepco, Tesco...Do Smyka jakoś nie umiem wejść póki co. Chyba po połówkowych się już tak odblokuję na 100%, żeby czuć z tego pełną radość.
Na razie zrobiłam sobie dobrze i kupiłam detektor tętnaTen podstawowy AngelSound, będę liczyć w głowie uderzenia
Już się nie mogę doczekać, mam nadzieję, że wywoła tylko radość, a nie panikę.
-
A w ogóle to powiem Wam ciekawostkę. Zastanawiam się czy tak samo jest w PL, ale chyba nie... Jak się mylę to mnie poprawcie.
W DE, jak się dostanie receptę od lekarza (ze szpitala po porodzie/rodzinnego/ginekologa) to można wypożyczyć laktator elektoroniczny z apteki. Wpłaca się tylko kaucję, dokupuje butelki i korzysta tyle czasu ile potrzeba. Myślę, że to fajne rozwiązanie dla niektórych mam -
Hej dziewczyny. Ja z kolei mam doła psychicznego, wszystko mnie drażni i co chwila mam ochotę płakać. Wsparcie w mamie mam bardzo duże i bardzo sie cieszy na kolejnego wnuka bądź wnuczke. Teściowa z kolei na widok ze kupiłam jeden komplecik odrazu mnie ochrzaniła ze to za wcześnie i takie tam. Zamiast sie cieszyc tylko mnie dołuje a dobrze wie ze niedawno poroniłam. Dobrze ze mam jeszcze wsparcie w siostrze ciotecznej ktora jest w takim samym wieku i wieku ciazowym co i ja. W sumie to ja jej wiele rzeczy pokazuje co będzie jej praktycznie potrzebne i chyba ja czasami to przerastaGosia
Wiksuia 5 lat mój największy skarb
Aniołek * 4 kwietnia -
jomi81 wrote:Dziewczyny, ubranie zimowego dziecka to naprawdę nic skomplikowanego. Kupujecie to co na lato byście kupiły, tyle, że z dlugimi rękawami i nogawkami. Do tego śpiwór do gondoli/fotelika samochodowego. Tym sposobem dziecko ubrane na przyklad w body i polspiochy wkładacie do śpiwora i gotowe, można iść na spacer
A co z kombinezonem? Bo czytałam, że ma być ubrane w bodziak, pajacyk, kombinezon i jeszcze do śpiwora, strasznie dużo warstw moim zdaniem. Wiadomo że to też zależy jaka będzie zima, ale znowu przy -20 i tak nie wychodzimy z dzidzią. -
Monic, radość na pewno.
Odkąd znalazłam tętno pierwszy raz, za każdym razem znajduję od razu.
Radość dodatkowa, dziecko się rusza. Staram się nie ruszać głowicą, a tętno i tak ucieka i muszę ją kawałek przesunąć, po chwili znowu. To znaczy że maluch się przesunął, a przynajmniej ja to tak tłumaczęWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 12:09
jomi81, Czarna_kawa lubią tę wiadomość
Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
Monic88 wrote:A co z kombinezonem? Bo czytałam, że ma być ubrane w bodziak, pajacyk, kombinezon i jeszcze do śpiwora, strasznie dużo warstw moim zdaniem. Wiadomo że to też zależy jaka będzie zima, ale znowu przy -20 i tak nie wychodzimy z dzidzią.
Ja planuję tylko kobinezon i na to ewentualnie gruby kocyk, a do gondoli jest jeszcze osłonka przecież.
To będzie koniec zimy, śpiwora nie planuję kupować. Na przyszłą zimę do spacerówki dopiero.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 12:12
Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
Nadrobiłam Was dziewczyny
Dużo czytania było.
Ja również mam obawy co do ubioru dziecka, czy nie za ciepło będzie czy nie za zimno. Jak długo z takim brzdącem wychodzić na spacer, od kiedy można. Milion pytańKażda rada zimowej mamy się przyda
My dla chłopca mamy raczej wybrane - będzie Filip pewnie. Od zawsze to imię mi się podobało
Ubranek jeszcze nie kupiłam, ale już powiedziałam, że po wizycie w czwartek wybiorę się już na shopping
-
Monic88 wrote:A co z kombinezonem? Bo czytałam, że ma być ubrane w bodziak, pajacyk, kombinezon i jeszcze do śpiwora, strasznie dużo warstw moim zdaniem. Wiadomo że to też zależy jaka będzie zima, ale znowu przy -20 i tak nie wychodzimy z dzidzią.
No chyba by się dziecko ugotowało w kombinezonie i śpiworzePo pierwsze z takimi maluchami odradza się wychodzenie w trzaskające mrozy powyżej minus 10 stopni, po drugie jestem wielkim przeciwnikiem przegrzewania, więc dla mnie kombiezon + śpiwór odpada.
Kombinezon moim zdaniem jest dużo mniej praktyczny i mniej wygodny niż śpiwór. Przede wszystkim dziecko w kombinezonie nie powinno być zapinane w foteliku, bo on wtedy po prostu nie spełnia swej funkcji. W foteliku dziecko powinno być zapięte w cienkim ubraniu, tak, żeby pas przylegał ściśle do ciała, a takie rozwiązanie umożliwia tylko śpiwór z otworem na pasy.
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Ja będę rodzić pod koniec lutego także największą zimę będę mieć za sobą, a przynajmniej mam taką nadzieję
A co do ubranek to jak ostatnio jak byłam z mamą w Tesco kupić coś znajomym to ten ogrom wszystkiego mnie przeraziłnie wiem jak się na coś zdecyduję
-
Anne92 wrote:Nadrobiłam Was dziewczyny
Dużo czytania było.
Ja również mam obawy co do ubioru dziecka, czy nie za ciepło będzie czy nie za zimno. Jak długo z takim brzdącem wychodzić na spacer, od kiedy można. Milion pytańKażda rada zimowej mamy się przyda
My dla chłopca mamy raczej wybrane - będzie Filip pewnie. Od zawsze to imię mi się podobało
Ubranek jeszcze nie kupiłam, ale już powiedziałam, że po wizycie w czwartek wybiorę się już na shopping
Ja z córką urodzoną w styczniu zaczęłam wychodzić, gdy miała tydzień. Wychodziłam w południe, gdy było najbardziej słonecznie. Zaczynałam od 10 minut i codziennie wydłużałam o 5-10 minut aż doszłam do godziny i tyle czasu byłyśmy codziennie na dworze, czasem wychodzilysmy na takie 2-3 spacery po godzinie lub wystawialam młodą na taras gdy spala.Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 12:24
Olga 05.01.2013
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Jak ja sie dzis podle czuje, fizycznie i psychicznie, zero energii, jakby mi ktos w leb walnal czyms, mdli mnie znowu, jestem smutno/wkurwiona, normalnie jakbym kaca miala. Musialam sie pozalic.
-
Katowiczanka wrote:Monic, radość na pewno.
Odkąd znalazłam tętno pierwszy raz, za każdym razem znajduję od razu.
Radość dodatkowa, dziecko się rusza. Staram się nie ruszać głowicą, a tętno i tak ucieka i muszę ją kawałek przesunąć, po chwili znowu. To znaczy że maluch się przesunął, a przynajmniej ja to tak tłumaczę
Moje tez mi ostatnio ciągle uciekają przed głowicąNie można już sobie tak dłużej posłuchać serducha, bo po kilku sekundach maluch już jest w innym miejscu, ale te kilka sekund wystarcza, żeby być spokojnym od wizyty do wizyty.
Olga 05.01.2013
Nela i Tymon 09.01.2018
-
rosann wrote:Psychicznie, że niby taka koszmarna matka ze mnie, że nawet zakupy dla dziecka mnie nie rajcują, pffff.
Chyba mam gorsze dni teraz i to dlatego.
Zabraniam Ci tak mówić! Będziesz cudowną mamą,a dzidziuś Cię będzie kochał najbardziej na świecieżadne zakupy wcześniej czy później tego nie zmienia
każda ma swoj czas,na Ciebie tez przyjdzie i ochota i energia na zakupy dla bobasa.Właczamy teraz pozytywne myślenie i nie gadamy takich bzdur już,już
proszę się tu uśmiechnąć,bo mały detektyw w brzuchu wszystko śledzi jak tam się mama czuje
Gosiakk300,dawaj znać po wizycie,kciuki! -
jomi81 wrote:Moje tez mi ostatnio ciągle uciekają przed głowicą
Nie można już sobie tak dłużej posłuchać serducha, bo po kilku sekundach maluch już jest w innym miejscu, ale te kilka sekund wystarcza, żeby być spokojnym od wizyty do wizyty.
Poza tym przez to, że ma ciaśniej, to mam wrażenie, że już go kilka razy czułam, na pewno było to inne uczucie niż jelita, gazy czy rozciąganie macicy. Wczoraj dokładnie takie bańki jakby, wcześniej tego nie było
Jomi 81 czyli uważasz, że kombinezonu w ogóle nie kupować? Czyli jak kupię taki śpiwór z otworem na pasy, to mogę go używać i do fotelika i na spacery w wózku? Czyli ubrane w same bodziaki i pajacyki wkładam do śpiwora i tyle? Już mi się rozjaśnia dzięki Tobie trochę -
Czesc dziewczyny! Czytam Was od dluzszego czasu i niesmialo dolaczam do tej zacnej grupy. Jak widac w podpisie jestem mama po przejsciach, jednak zywie nadzieje, ze moja cora w koncu doczeka rodzenstwa
termin mam na 21 lutego. Wczoraj bylam na prenatalnych i kamien czesciowo spadl z serca. Czekam jeszcze na wyniki Pappa,ktore beda za tydzien. Moj maluszek mial 57mm a NT wynosilo 1,7mm. Kosc nosowa obecna. Niby na razie ryzyko chorob male, ale z racji mojej przeszlosci nie moge jeszcze w pelni odetchnąć. Na dodatek lekarz troche mnie nastraszyl, bo serduszko maluszka troche za szybko bilo - 178 uderzen
czy ktoras z Was tak miala w 12 tygodniu?
Powoli tez mysle nad imieniem dla dzidzi. Chlopczyk bedzie Cezary (imie wybrane jeszcze przed druga strata). A z imieniem dla dziewczynki to mamy z mężem zagwozdkę. Szukamy inspiracjiStarsza córka ma na imię Edytka
Jestem tez zimową mamą - moja corka urodzila sie w styczniu. Mialam kupiony kombinezon, ale szczerze mowiac uzylam go tylko raz. A to dlatego, ze rzeczywiście bylo troche niewygodnie małą w niego ubierac. Ubieralam jej spiochy a na spiochy grubsze spodnie. No i przykrywalam kocykiem. Ale zima 2015 nie byla surowa, wiec nie bylo tak zle
Pozdrawiam wszystkie mamy i trzymam kciuki za Wasze dzieciątkaobym dotrwala z Wami do lutego
Wiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 12:54
Czarna_kawa, Anne92, Promyczek_91, PRINCESKAWACH lubią tę wiadomość
MTHFR C677t heterozygota, IO
Córeczka ur. 17.01.2015
2 Aniołki [*] 06.2016 i 03.2017 - 13 tc
-
Czarna_kawa wrote:Zabraniam Ci tak mówić! Będziesz cudowną mamą,a dzidziuś Cię będzie kochał najbardziej na świecie
żadne zakupy wcześniej czy później tego nie zmienia
każda ma swoj czas,na Ciebie tez przyjdzie i ochota i energia na zakupy dla bobasa.Właczamy teraz pozytywne myślenie i nie gadamy takich bzdur już,już
proszę się tu uśmiechnąć,bo mały detektyw w brzuchu wszystko śledzi jak tam się mama czuje
Gosiakk300,dawaj znać po wizycie,kciuki!
Dziękuję za słowa otuchy!Oby szybko mi przeszło...
A w temacie zakupów to ostatnio , całkowicie przypadkowo, odkryłam stronę http://www.smykoland.pl/
Wydaje się być w porządku pod kątem cen, dodatkowo każdego dnia jest rabat -7% na daną kategorię produktów lub na konkretnego producenta. No i z góry wiadomo jakiego dnia na co będzie rabat bo oni każdego miesiąca udostępniają taką "gazetkę" z wykazem. Podrzucam Wam bo może któraś z Was skorzysta. Wiem, że w niektórych miastach mają też sklepy stacjonarne. Ja za miesiąc będę w PL u rodziców pod Łodzią, a że sklep jest właśnie w Łodzi to na pewno tam podjadę i sobie pooglądam co tam w trawie piszczy.
I żeby nie było, nie mam z nimi nic wspólnegoWiadomość wyedytowana przez autora: 11 sierpnia 2017, 12:55
Czarna_kawa, Paula. lubią tę wiadomość
-
Gosia29 i Lilka1984,ja Was tu tulę też mocno Robaczki.To jest czas,gdzie przechodzimy różne huśtawki emocjonalne jak ja to mówię ,,wkurwosmutki'' i to tez trzeba przeżyć dziewczyny.Latwo nie jest,bo człowiek chciałby się uśmiechać i być superhiperaktiv,ale się nie da cały czas.Odpękamy swoje dla tych dzieciaków
ja tez miałam po tych akcjach z plamieniem i pęcherzem dola,ale teraz ja Was tulę i mówię,ze będzie dobrze.Zaraz na poprawę humoru wstawię zdjęcie mojej suni,żebyście się uśmiechnęły
oczywiście jeśli będę potrafiła,bo foty nie wstawiałam tutaj
lilka1984, marmi lubią tę wiadomość
-
Monic88 wrote:Jomi 81 czyli uważasz, że kombinezonu w ogóle nie kupować? Czyli jak kupię taki śpiwór z otworem na pasy, to mogę go używać i do fotelika i na spacery w wózku? Czyli ubrane w same bodziaki i pajacyki wkładam do śpiwora i tyle? Już mi się rozjaśnia dzięki Tobie trochę
Ja nie kupuję zimowego kombinezonu w ogóle. Śpiwór z otworem na pasy nadaje się zarówno do wózka jak i fotelika. Tak, mam zamiar dzieci ubrane w body + jakiś cieplejszy pajac wkładać do śpiworka. Przecież na to pójdzie jeszcze osłona od gondoli, gdy będzie naprawdę zimno.Olga 05.01.2013
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Marczolinio,witamy o zapraszamy
zimowa mama to super,podpowiesz co i jak tym zielonym jak ja
Jesli chodzi o tętno to mój bąbel miał 180 i lekarz nic nie mówił,wiesz dziecko mam ruchliwe bardzo i zawsze wtedy podwyższone wychodzi jak nie śpi.Prawdziwe tętno to to w spoczynku,a jak wariuje to na pewno będzie ciut wyższe niż zawsze
marczolinio lubi tę wiadomość
-
W końcu Was nadrobiłam.
Ale macie te teściowe...chyba mogę się nazwać szczęściarą, bo moja mieszka 150km od nas, poza tym nie wtrąca się i nic nie narzuca, więc to jest sukces.
Samym nam się mieszka doskonale i nie wyobrażam sobie inaczej.Pełna swoboda
Co do imion u nas prawdopodobnie chłopak,będzie Bartuś lub Grześ, jesli jednak dziewczynka to Paulinka.A tak na poważnie zaczniemy się zastanawiać po połówkowych jak już będziemy mieli pewność co do płci.
I błagam nie piszcie już o tych historiach z poronieniami, bo to niepotrzebnie nakręca...cieszmy się z tych ciąż
I ja też z dużym prawdopodobieństwem będę styczniówką, wg usg ciąża tydzień starsza.
09.2016 laparo+histero endomenda,torbiel,przegroda macicy