Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyJusta1994 wrote:Dziewczyny a wiecie może jak jest w sytuacji gdy przykładowo komuś kończy się umowa 1 marca a rodzi 28 lutego .. jak jest wtedy z macierzyńskim ?
Jeśli to umowa o pracę, to nawet jeśli poród bedzie później, jest automatycznie przedłużana do dnia porodu i potem normalnie dostajesz macierzyński. Najlepiej zadzwonić do ZUS, żeby dopytać, czy musisz dopełnić jakichś formalności
Meggi :* niech się Tobą dobrze opiekują, a Ty korzystaj póki możesz
Dupek dobra rzecz, ja biorę od początku ciąży i zastanawiam się, jak długo jeszcze będę brać.
Fajnie te ludziki podziałały na Waszych facetówMój też ze mna idzie na kolejne, w końcu to wielkie emocje także dla tatusiów
Kurczę, serio nie można przerwać rodzicielskiego? Przecież są różne sytuacje losowe, wydaje mi się, że to niemożliwe...
Edit: tak jak Anieńka napisała - bardziej perspektywiczne jest przerwanie rodzicielskiego. Plus zwolnienoe jest płatne w ciąży 100%, a rodzicielski to 80 lub 60% w zależności od wybranej opcji -
Meggi dobrze ze z dzidzia wszystko ok a krwiaczek na pewno sie wchlonie i bedzie dobrze
Paula wanienka super. Ja mam taka zwykla i do niej dopoki maly nie siedzial dokupilam taki materacyk z gabki. Kladlam go na tym ina spokojnie sama go kapalamKacperek
Aniolek [*] 04.04.17
Nadzieja umiera ostatnia -
Dzień dobry kochane!Wow,ale naprodukowane od wczoraj,zrobiłam szybki update i Meggi,najważniejsze,ze już w domku,wizyta mimo takiego stresu owocna we wszystkie pomiary i reakcje męża
Najważniejsze wasze zdrowie z maluszkiem,o płeć jeszcze zdążysz zapytać,teraz leżenie do góry kołami,te koła-nóżki mogą być na podusi trochę wyżej
póki co jak tam jeszcze coś krwawi to gin poczeka z tymi dopochwowymi,ale dobrze,ze masz duphaston.Bedzie wszystko dobrze,krwiak się wchłonie,tylko musisz dużo odpoczywać,jeść i nie stresować się
pisałaś,ze dbają tam o ciebie,wiec chwała im za to
teraz mamusia musi mieć odpowiednie warunki,żeby dzidzia zdrowo rosła,wiec wysypisk się i na początku nie wstawaj za dużo,a wszystko się unormuje
Aneńka,jaki piękny brzuszekgratuluje
i lepiej,ze 40 kupiłaś to nie będziesz miała dyskomfortu w pasie przy chodzeniu i na dłużej starczy kochana
Współczuje tej cukrzycy,ja za tydzień odbieram pierwsze wyniki cukru,ciekawa jestem co tam u mnie w trawie piszczy.A powiedz mi miałaś jakieś objawy,ze ten cukier tak ci skacze?
Annie,Lupusowa,wooow,ale już piękne tygodnie się wam rozpoczęłygratulacje!
Marmi,ja mam umowę zlecenie wiec póki się będę dobrze czuła to będę sobie po trochu te zlecenia brać,ale jak długo to wszystko zależy od mojego zdrowia.Na szczęście od września mój partner zatrudnia mnie u siebie na pół etatu i jakby co nareszcie będę miała jakieś świadczenia i prawa jako przyszła mama
Kasiaa,kurczę spokojnie kochana,wiem,ze to są nerwy,ale trzymamy kciuki,żebyście razem z kierownikiem znaleźli jakieś rozsądne i korzystne rozwiązanie w tej sytuacji.Prosze Cię uważaj na siebie,bo takie nerwy niepokoją maluszka,a ty musisz się oszczędzać terazporozmawiaj z nim tak od serca,może okaże się na tyle fajny,ze mimo wszystko coś doradzi i pomoże.Daj nam znać jeśli coś ustalicie.
Lupusowa, marmi lubią tę wiadomość
-
Anieńka wrote:Kochana mozesz zrezygnowac z rodzicielskiego, ja ze swojego zrezygnowalam i przeszlam na L4 od tamtego poniedzialku. Rodzilysmy w tym samym czasie. Nie musisz scedowac rodzicielskiego na meza, tez bralismy pod uwage taka opcje ale ostatecznie stwierdzilismy ze maz bedzie chodzil do roboty. Nie musisz podawac przyczyny przerwania rodzicielskiego, musi byc wniosek zlozony 14dni przed koncem rodzicielskiego. Mi kadrowa kazala napisac podanie z data 14dni do tylu i finito!
-
Anieńka wrote:Kochana mozesz zrezygnowac z rodzicielskiego, ja ze swojego zrezygnowalam i przeszlam na L4 od tamtego poniedzialku. Rodzilysmy w tym samym czasie. Nie musisz scedowac rodzicielskiego na meza, tez bralismy pod uwage taka opcje ale ostatecznie stwierdzilismy ze maz bedzie chodzil do roboty. Nie musisz podawac przyczyny przerwania rodzicielskiego, musi byc wniosek zlozony 14dni przed koncem rodzicielskiego. Mi kadrowa kazala napisac podanie z data 14dni do tylu i finito!
-
Ewelaa, musisz przeliczyć.
Rożek da się kupić za 30 zł, pościel też jest niedroga. Byc może sie nie opłaca, chyba że to naprawdę wypasiony zestaw, ale wątpię.
Ja z doświadczenia wiem, że córka nie uzywała kołderki i poduszki długo. Najpierw wystarczył rożek i kocyk, poduszka wręcz jest niewskazana dla noworodka.
Potem wierzgała i sie rozkopywała, więc zeby nie wstawać i nie poprawiać kupiłam śpiworek - można dostac na wyprzedaży w smyku lub tkmax za 30 zł nawet. Śpiworek dla mnie rewelka, bo dziecko się nie rozkopie i nie zmarznie.
np taki, choć taniej widziałam na wyprzedaży:
http://www.smyk.com/catalog/product/view/id/189893/s/miminu-spiworek-do-spania-chmurki-szare/
Tak więc ja nie kupuję teraz tradycyjnej pościeli, tylko 2 prześcieradła i ochronę przed zmoczeniem pod prześcieradło. Rożek szyję sama, kocyk też. Ochraniacz na szczebelki też kupię, ale sa na allegro takie za 30 zł.
Takie sa moje plany, ale pewnie dziewczyny mają inne doświadczeniaWiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2017, 11:24
Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
Córcia 12.2010
-
nick nieaktualny
-
A co do pracy, to widzę że sporo osób ma przeboje i komplikacje, eh... takie czasy.
Ja prawie od poczatku na zwolnieniu ze względu na wcześniejsze poronienia. Bałam się powiedzieć szefowi, a szef z ulga pzyjął, bo firma w bardzo słabej kondycji, zwolenienia były i miały byc nastepne, więc jedna osoba która zeszła z kosztów, to jedna osoba mniej do zwolnienia.
A jeśli sie nie poprawi, to nie mam gdzie wracać niestety.
Ale nie martwię się na zapas, teraz żyję czymś innym. Wy tez się nie martwcie, bo zawsze się jakoś układa w końcu z mojego doświadczenia.
Córcia 12.2010
-
kasiaa.. wrote:Dziewczyny jak Wy wklejacie zdjęcia ??
. to sa kody bbcode warto sie z nimi zaprzyjaznic jak ktos bardziej chce urozmaicac swoje teksty na forum (pogrubione, kolorowe, pochylone itp)
👩31 👨🏼33 👧8 & 🐈🐈⬛
Moj wczesniaczek z 33tc - 19.12.2017r.
Aniołki: 02.2015 & 06.2016
Starania przy PCOS i innymi genetycznymi gadami.
1 cs z pomocą medyczną (aromek + ovitrelle). Ogólnie staramy się ponad rok czasu. -
Katowiczanka o widzisz, cenne rady dziękuję
jestem kompletnie zielona w tych sprawach dlatego pewnie często będę prosić o Wasze rady w różnych kwestiach
na szczęście jest trochę czasu na do szkolenie się
9.02.2017 [*] aniołek ciąża obumarła w 10tc -
A88 tez je oglądałam i pierwsze wrazenie super, ale...
kąpiel mnie przeraża mimo iż mam dziecko już. Wtedy mąż był codziennie w domu, teraz pracuje w delegacjach i wraca co 10 dni na kilka dni więc szukam rozwiązania do samodzielnej kąpieli.
Takie combo z przewijakiem odrzuciłam, bo wyciągam dziecko z wody i chcę od razu na ręcznik położyć a w tym chicco, to przewijak trzeba najpier na wanienkę klapnąć i podłożyć ręcznik. Boję się, że rąk by mi zabrakło.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2017, 11:10
Córcia 12.2010
-
Ja też bardzo współczuję tych stresów z pracą. Pracuję w bardzo dużej firmie, już od 13 lat i u mnie nie było najmniejszego problemu z powrotem do pracy po poprzednjej ciąży czy teraz ze zwolnieniem, a tym razem na L4 poszłam praktycznie zaraz po becie, bo cały pierwszy trymestr miałam krwawienia. Niestety żeby nie było do końca kolorowo to mąż jest lekarzem pracującym na kontrakcie, więc po urodzeniu maluchów odpada wzięcie L4 na mnie czy nawet tacierzynskiego. Jeśli weźmie miesiąc wolnego, żeby jakoś ogarnąć sytuację to zostajemy kompletnie bez jego kasy
Gdy urodziłam córkę mąż był z nami tylko tydzień, potem wrócił do pracy, a ja bez problemu dałam radę sama, ale wtedy miałam jedno dziecko i byłam po lekkim porodzie sn. Pewnie po cc i z dwójką noworodków nie będę już taką bohaterką. Ogólnie coraz bardziej przeraza mnie to jak poradzimy sobie z blizniakami. Staram się myśleć pozytywnie, ale strach jest ogromy.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 sierpnia 2017, 11:09
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Dlaczego Ty musialas z wyprzedzeniem 14 dni pisać?? Pogubiłam się ,sory ze tak męczę ale boję się zebym nie zrobiła błedu i nie straciła wszystkiego -
nick nieaktualnyKatowiczanka wrote:A co do pracy, to widzę że sporo osób ma przeboje i komplikacje, eh... takie czasy.
Ja prawie od poczatku na zwolnieniu ze względu na wcześniejsze poronienia. Bałam się powiedzieć szefowi, a szef z ulga pzyjął, bo firma w bardzo słabej kondycji, zwolenienia były i miały byc nastepne, więc jedna osoba która zeszła z kosztów, to jedna osoba mniej do zwolnienia.
A jeśli sie nie poprawi, to nie mam gdzie wracać niestety.
Ale nie martwię się na zapas, teraz żyję czymś innym. Wy tez się nie martwcie, bo zawsze się jakoś układa w końcu z mojego doświadczenia.
A chciałam właśnie zapytać o te Twoje poronienia bo widzę ze dwa w 11 tyg to już późny czas podobno już w miarę bezpieczny, w tym tyg było poronienie czy w tym tyg obumarł zarodek ? Miał wielkość 11 tygodnia ? -
nick nieaktualny
-
kasiaa.. wrote:Pani w Zusie powiedziała mi w sumie 2 Pani rózne dzisiaj bo 2 razy dzwoniłam,że moge zrezygnować .24 mam lekarza i dostanę zwolnienie lekarskie i mam jechac do firmy i napisac na zwykłej kartce ze z dniem 24 rezygnuje z urlopu rodzicielskiego i daje im to i dodatkowo l4 .
Dlaczego Ty musialas z wyprzedzeniem 14 dni pisać?? Pogubiłam się ,sory ze tak męczę ale boję się zebym nie zrobiła błedu i nie straciła wszystkiego
Czarna kawa nie ma niestety objawow skoku cukru. Po kazdym posilku mierze sie glukometremale jak bylam w 1 ciazy to normy byly do 120 po 1h, a teraz sa do 140 wiec wiecej mozna bez insuliny hehe.