Mamusie luty 2018
-
WIADOMOŚĆ
-
Czarna_kawa ooo to młoda kawunia będzie najpiękniejsza
a88 - zazdroszczę, też bym chciała, żeby mój mąż zaangażował się w coś równie mocno, co w granie na kompie i konsoliJak przychodzi do jakichkolwiek wyborów, to mu wszystko obojętne, nawet w jedzeniu
Ma być dobre i tyle
Zdziwiłam się mocno, kiedy na targach zadecydował, że weźmiemy bambusowy kokonik
Anne92 mi też już raz, chyba w 18. tygodniu coś podciekło delikatnie, to może się zdarzać
Kurczę, od wczoraj jakoś nie wyczułam ruchów młodego, zaczynam się martwić im bardziej czuwam, żeby cokolwiek wychwycić... -
Szwesta nie martw się, rodzina zawsze będzie miała inne zdanie niż my, u mnie za to walka o każdą nową rzecz, u mnie każdy sknera i patrzy co tu używane upolować hahaha
Ostatnio mnie teściowa też zrugała, że czemu szyję nowy kocyk, no bez przesady, też chcę sobie kupić coś nowego, co mi się podoba. Ja walczę o ten mój wózek wymarzony nowy, o resztę nie mam siły bo w sumie faktycznie po co przepłacać
Wózek to moja fanaberia i ja kurde spełnię!
A reszta może być używana, jedynie bodziaki kupuję nowe bo to przy ciele zaraz jest, jakoś tak przyjemniej mi się wydaje jak takie całkiem nowe będą
a88 koleżanka, która była na warsztatach z chustowania i generalnie siedzi w temacie mówiła, że nawet te nosidła ergonomiczne są dla trochę starszych dzieci, że typowo dla noworodka najbezpieczniejsza jest chusta bo ustawisz sobie plecki typowo pod dziecko w nich. Także ja choć jestem przerażona tymi wiązaniami to jednak idę w chusty. Potem może pomyślimy o nosidełku jak będzie już siadać
A u mnie w Lidlu wszystko schodzi na pniu od razu także nie nastawiam się, aczkolwiek nie omieszkam z nadzieją podejść haha
Anne ja też mam taką właśnie nadzieje, choć to nie jest reguła. Ale koleżance koleżanki od 20 tygodnia już leciało do końca ciąży i nawet po CC nie miała problemu z karmieniem, od razu mleko leciałoBaaaardzo by mnie to ucieszyło
Liy88 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Liy88 nie martw się, dziecko w tym wieku ma jeszcze mnóstwo miejsca, wystarczy że się gdzieś w głąb wciśnie i już możesz nie czuć, a ono harcuje! Ja ostatnio nie czułam 3 dni praktycznie nic, a wczoraj wieczorem jak zaczęła kopać znowu to ino na siku latałam ciągle
Ale teraz znowu może się uspokoić bo siedzi gdzie indziej, w ogóle się tym nie martwię, czekam do tego 30 tygodnia bo to wtedy ruchy powinny już być wyraźne i regularne. Nic się nie martw tylko spokojnie czekaj!
Liy88 lubi tę wiadomość
-
Asasa wrote:Astoria w Krakowie pozostają nam jedynie warsztaty bezpieczny maluch. Kolejnę będą 21 października. Dziewczyny, które były już wcześniej polecają, także ja się zapisałam.
-
Jomi, to ja zamieściłam tę dłuuuugą listę. Widzę że ktoś już wysłał w txt, ale jeśli zależy ci na excelu mogę przesłać wieczorem.
Anietka, pierwsze słyszę o szkodliwości chust. Właśnie szkodliwe jest noszenie przodem?!
A88, dla takich maluszków nawet te nosidełka z wkładkami się nie sprawdzają - ja miałam i nosidło i chustę - na pierwsze kilka msc zdecydowanie chusta.
Mi koleżanka poleciła elastyczną z tuli - trochę łatwiejsza w wiązaniu. -
a88 moje koleżanki polecały chusty a odradzały nosidełka ze względu na to, że te wiszące nogi nie są w naturalnej pozycji chyba. Ale gdy dziecko już siedzi czy chodzi to wtedy nosidełka są ok. Ja pewnie będę później kupować nosidełko do chodzenia po górach i dolinach
-
Monic88 - moi teściowie też wszystko najchętniej po kimś, a ja jestem na to uczulona
Całe życie ciotki sobie opróżniały szafy ze śmieci, a nam tylko podrzucały i nawet jak mi się coś nie podobało, to trzeba było okazywać dozgonną wdzięczność...
Dlatego ja nie zamierzam robić tego swojemu dziecku i zagracać cudzym śmietnikiem swojego mieszkaniaOwszem, są rzeczy, które można mieć po kimś i jestem wdzięczna, że teściowa dostała od ludzi, u których opiekuje się dziećmi drewniane łóżeczko, ale nie wiem jak jej powiem, że materacyka używanego po nich to ja nie chcę (zwłaszcza, że jest z trawy jakiejś tam, a te dzieci są już w wieku 5 i 3 lat). To samo z torbami ciuchów po nich zalegającymi od lat na strychu teściowej. Nawet mi wciska jakieś rzeczy sprzed prawie 30 lat po moim mężu - o ile jakieś jeansowe, sztruksowe spodenki czy kurteczki są ok, o tyle jakoś słabo mi się widzą bodziaki etc, w dodatku jakieś z niespranymi plamami. Z resztą ja w ogóle jestem z tych, co prędzej coś wyrzucą, niż chomikują tzw. "przydasie", teściowie niestety nie, gromadzą wszystko jak leci
-
KasjaK wrote:Jomi, to ja zamieściłam tę dłuuuugą listę. Widzę że ktoś już wysłał w txt, ale jeśli zależy ci na excelu mogę przesłać wieczorem.
Anietka, pierwsze słyszę o szkodliwości chust. Właśnie szkodliwe jest noszenie przodem?!
A88, dla takich maluszków nawet te nosidełka z wkładkami się nie sprawdzają - ja miałam i nosidło i chustę - na pierwsze kilka msc zdecydowanie chusta.
Mi koleżanka poleciła elastyczną z tuli - trochę łatwiejsza w wiązaniu.
A możesz przesłać mi tą listę w Exelu?Będę bardzo wdzięczna ([email protected])
-
A88, ja miałam nosidło Mei tai oraz Manducę. Na pewno są dużo łatwiejsze w obsłudze niż chusty, poza tym założenie trwa sekundę, ale nie włożyłabym w takie nosidło noworodka, pomimo, że Manduca ma wkładkę noworodkową i niby dla takich maluchów się nadaje. Ja czekałam z nosidlami do momentu gdy Olga sama usiadła (miała 7 m-cy) i niestety nie udało mi się jej przekonać do tej formy noszenia.
Liy, zauważyłam, że moje maluchy są aktywne co drugi dzieńZa to jak już wariują to na maksa.
Szwesta, nie pozwól sobie odebrać radości z tych zakupów.
Ale Wam tych łowów zazdroszczę. Nigdy nie byłam fanką ubranek z Lidla, ale teraz chętnie bym się i do Lidla wybrała.Liy88 lubi tę wiadomość
Olga 05.01.2013
IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka
Nela i Tymon 09.01.2018
-
KasjaK wrote:Jomi, to ja zamieściłam tę dłuuuugą listę. Widzę że ktoś już wysłał w txt, ale jeśli zależy ci na excelu mogę przesłać wieczorem.
Poproszę[email protected]
Olga 05.01.2013
10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Anne92 wrote:Ja się trochę boję chust. Powiem szczerze, że nawet nie wiem jak się zabrać za zawiązanie takiej chusty, żeby było bezpiecznie i w ogóle
Bo najlepiej skorzystać z paru lekcji u profesjonalnego doradcy. My próbowaliśmy nauczyć się wiązań z filmików na youtube i bardzo nieudolnie nam to wychodziłoOlga 05.01.2013
Nela i Tymon 09.01.2018
-
lilka1984 wrote:Ja tez po łowach w lidlu, wydalam.....600 zl.
Ło matko!!!! Wyprawka na pierwsze pół roku?
Liy88 lubi tę wiadomość
Olga 05.01.2013
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Liy88 dokładnie, akurat mam to szczęście, że teściowa poprzynosiła ładne ciuszki i 90% mi się podoba i praktycznie nie zniszczone, ale już np mówi o łóżeczku że ma drewniane i sobie mam przemalować na biało, no nie! Używane łóżeczko jestem w stanie kupić za 150zł już oryginalnie białe, nie będę nic malować tam gdzie dziecko śpi! I że mam jej dać listę rzeczy, które potrzebuję to ona mi załatwi, jestem wdzięczna bo niektóre rzeczy mi się naprawdę przydadzą używane, no ale nie wszystko! A jak próbuję tłumaczyć to nie widać zrozumienia, nie wiem może nasi rodzice jeszcze żyją czasami, że wszystko po kimś, a teraz mamy inne czasy i jest tyle rzeczy w miarę rozsądnych cenach, że nie wszystko musi być po ciotkach
Zresztą nikt mi nie odbierze całkiem radości zakupów haha
A moja mama też dobra bo jakieś ciuszki w lumpie kupiła i jak na jeden śmiałam powiedzieć, że nie chcę bo to poliester to się obraziła i powiedziała, że już nic mi więcej nie kupi bo wymyślam haha
Biorę to przez palce, nasi rodzice żyli w innych czasach i pewnie my spałyśmy w pajacach z poliestru i w czym problem
Liy88 lubi tę wiadomość
-
Anne92 wrote:Ja się trochę boję chust. Powiem szczerze, że nawet nie wiem jak się zabrać za zawiązanie takiej chusty, żeby było bezpiecznie i w ogóle
A nauczyła się z YouTube właśnie
Lilka wow! To poszalałaś! Jak więcej było takich jak Ty w moim Lidlu to na bank już nic nie ma haha -
Astoria wrote:a88 moje koleżanki polecały chusty a odradzały nosidełka ze względu na to, że te wiszące nogi nie są w naturalnej pozycji chyba. Ale gdy dziecko już siedzi czy chodzi to wtedy nosidełka są ok. Ja pewnie będę później kupować nosidełko do chodzenia po górach i dolinach
Nosidełka, w których dziecko trzyma się na kroku, a nogi zwisają nie są dobre w żadnym wieku. Jedyne prawidłowe nosidła to te ergonomiczne typu tula, manduca etc.Monic88 lubi tę wiadomość
Olga 05.01.2013
Nela i Tymon 09.01.2018
-
Monic88 wrote:Też byłam przerażona, ale ostatnio koleżanka zaprezentowała mi wiązanie na swoim synku i nie wyglądało tak strasznie w sumie
A nauczyła się z YouTube właśnie
Lilka wow! To poszalałaś! Jak więcej było takich jak Ty w moim Lidlu to na bank już nic nie ma haha
Bo pewnie da się nauczyć z youtube, ale ma mało pojętni jesteśmy i nam to wybitnie nie szłoOlga 05.01.2013
Nela i Tymon 09.01.2018