X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi, nawet nie wiedziałam, że są takie osoby i doradzają jak to się robi :) Jeśli zdecyduję się na chustę to na pewno skorzystam - inaczej bałabym się, że coś jest źle zawiązane i robię większą krzywdę dziecku.

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Jomi, to ja zamieściłam tę dłuuuugą listę. Widzę że ktoś już wysłał w txt, ale jeśli zależy ci na excelu mogę przesłać wieczorem.

Anietka, pierwsze słyszę o szkodliwości chust. Właśnie szkodliwe jest noszenie przodem?!

A88, dla takich maluszków nawet te nosidełka z wkładkami się nie sprawdzają - ja miałam i nosidło i chustę - na pierwsze kilka msc zdecydowanie chusta.

Mi koleżanka poleciła elastyczną z tuli - trochę łatwiejsza w wiązaniu.
    A czy ja mogę prosić taka listę ?? Porównam z tym co mam :))

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto zacząć od chusty elastycznej, wiąże się ja w tylko jeden sposób. Najpierw zawiązuje się na noszącym a potem wkłada bobasa- nic trudnego naprawdę. I w elastycznych można nosić naprawdę od urodzenia, jak dziecko trochę starsze to warto kupić tkaną i wtedy też inaczej się wiąże i sposobów jest kilka.Moje dziewczyny nosiłam od urodzenia w elastycznej po 3 miesiącach w tkanej i jestem bardzo zadowolona. Leon tez będzie noszony w chustach po siostrach bo faktycznie używane są już wyrobione i lepiej sie układają.

KasjaK lubi tę wiadomość

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ja też po zakupach w Lidlu;)i "tylko" o 100zł lżejsza;) te rzeczy 50-56 są malutkie więc wybrałam body i sweterkowy pajacyk drugi wzięłam już 62. Ciążowych rzeczy w rozm. S to ani widu ani słychu...

Powodzenia na wizytach ja już jutro połówkowe, ale to zleciało;)

Liy88, Krakowianka lubią tę wiadomość

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Jomi, nawet nie wiedziałam, że są takie osoby i doradzają jak to się robi :) Jeśli zdecyduję się na chustę to na pewno skorzystam - inaczej bałabym się, że coś jest źle zawiązane i robię większą krzywdę dziecku.

Są, nawet w mojej dziurze 70tys. mieszkańców jest zarówno doradca chustonoszenia jak i wielopieluchowania :)

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lidlu o małych kobietach w ogóle nie myślą :( ani staników do karmienia mniejszych niż 80... ani rzeczy xs :( chlip

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam sporo :) na usprawiedliwienie dodam, ze tak naprawde jeszcze nic nie mialam, oprocz 2 zestawów bodziakow z tk maxa. Moim łupem zatem padly: bodziaki, spodenki, pajace, 2 sweterki, pieluszki muslinowe, skarpetki, bluzeczki. Kupowalam i na rozmiar 50/56 i na 62. Wiec pewnie jak Jomi napisala, wystarczy na pol roku :) wlasnie czekam na wizyte u lekarza i mam nadzieję, ze siusiak nie zniknie.

Liy88, sunset06 lubią tę wiadomość

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilika1984,trzymam kciuki,żeby siusiak nie wyparował ;p!Daj znać po wizycie!

Liy88,Haha no będzie mała czarną taką mieszanką troszkę ;)))u tez jesteśmy ciekawi jak będzie wyglądać :)))polsko-serbsko-tureckie korzenie :)

Liy88 lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasp wrote:
    W lidlu o małych kobietach w ogóle nie myślą :( ani staników do karmienia mniejszych niż 80... ani rzeczy xs :( chlip

Bo oni biorą rozmiarówkę niemiecką i to wszystko jest takie wielkie. Ja malutka nie jestem. Bardziej wszerz niż wzdłuż ale czasem ubrania lidlowe są za duże.

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kuzynka ma miesięcznego syna i nosi go w chuście- chwali sobie :)
    My z mężem też zamierzamy się chustowania nauczyć. Tam gdzie chodziłam na początku ciąży na spotkania, po 21tc można iść na kurs wiązania chust- przyda się :)

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna- to u Ciebie już połowa ciązy! Teraz to już pewnie bd miałą z górki :)

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na chustach nie znam, moje fizjoterapeutki nie polecały, a z synem chodziliśmy na reh. od 2miesiąca życia, a skończyliśmy z miesiąc temu. a prawidłowo dziecko nosi się przodem do świata, dopóki dziecko samo nie siedzi, wtedy jest pewność że kręgosłup nie będzie się wyginał do tyłu. a w chuście dziecko jest przodem do mamy . Zaproponowałam inną formę leżenia dla dziecka(kołyska,bądź kosz mojżesza), bo chodziło tu o pobyt w domu w innym pomieszczeniu. ja na spacer bym z dzieckiem wyszła na chwile w chuście, ale w domu jeśli dziecko nie płacze, nie ma kolek i nic się nie dzieje to po co przyzwyczajać je do noszenia. To moje zdanie ;)
    Całkiem możliwe że i ja się zdecyduje na zakup chusty, ale kupie ją dopiero jak moje dziecko będzie wymagało noszenia, będzie płakać i będzie chciało się przytulać. Bądź właśnie jako alternatywa dla wózka i na spacer, ale będę myśleć o tym w lutym :)

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez już po zakupach lidlowych jestem. Wszystko kupiłam na 62. Zastanawiam się czy jutro nie podejść i nie kupić mniejszych.bo mi się te body bardzo spodobały ;-) kupiłam dwa sweterki,dwie bluzki, body i spodenki. Takie śliczności chciałam dla siebie kupić legginsy ale jak zawsze noszę L tak ta była o wiele, wiele za dużą. Była tylko jedna S. Ale znów mi się małe wydawały.

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również obkupiliśmy się w Lidlu. :)
    p.s. jak można przyzwyczaić noworodka do noszenia, skoro przywykł do niego już od poczęcia niemalże? Pytam serio, bez złośliwości. :)

jomi81 lubi tę wiadomość

p19u43r8y4e057zb.png
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siusiak jest, z mlodym wszystko ok, w piatek polowkowe :)

jomi81, lena7, Czarna_kawa, Tokarzynka, kozamonia, Wasp, sunset06, Krakowianka, marmi lubią tę wiadomość

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja w piątek miałam połówkowe mała ma 402g wszystko jest ok. Denerwowałam się strasznie przed i w trakcie, bo mała nie chciała pokazać wszystkiego. Musiałam zjeść batonika i wypić wodę i drugi raz podejść do badania. Najważniejsze że wszystko jest dobrze :) Od razu po połówkowych namówiłam męża i pojechaliśmy zobaczyć wózki i nosidełka. Czarna magia dla mnie. Spodobał się nam wózek Peg Pergo, ale w domu wyeliminowaliśmy go ponieważ trochę małe kółka ma, a jednak będę chciała używać wózek w rożnym terenie. Pan w sklepie wszystkie funkcje wózków prezentował na wózku firmy Bebetto, sam miał problem żeby zmienić gondole na spacerówkę i odwrotnie oraz, żeby złożyć stelaż... Wczoraj sklep Akpol Baby w Poznaniu organizował targi. Z M stwierdziliśmy, że pojedziemy, zobaczymy. Mąż dojrzał foteliki i nosidełka, to podeszliśmy i się zaczęło. Tak się nakręcił, że wybrał fotelik Britax Romer z baza Isofix i wybrał wózek.. X-lander X-move. haha ja nie miałam nic do powiedzenia stałam jak wryta nie wiedząc co się dzieje :P Do tego jeszcze kupił materac lateksowy. To są nasze pierwsze rzeczy dla córci. Aaaa i tatuś jeszcze wybrał dla małej takie ładne małe różowe skarpetki :) Co do wózka.. nie wiem czas pokaże czy był to dobry wybór :P Jak każdy wózek ma i dobre opinie i złe ;)
    Co do chust pewnie będę chciała sprobowac, ale na pewno jak dziecko będzie większe. Koleżanka bardzo sobie zachwalała. W ogóle to boje sie tego wszystkiego, do tego bałam się zawsze brać na ręce takie małe dzieci... Co do reszty wyprawki haha chyba zlecę mężowi szybko konkretnie robi zakupy a ja najpierw czytam, analizuje :P

Tokarzynka, sunset06, jiwa, marmi, Paula. lubią tę wiadomość

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę się trochę poużalać? Robiłam juz to na FB, ale jakoś z biegiem czasu wcale mi lepiej nie jest, wręcz przeciwnie.
    Jakiś czas temu pisałam Wam, że u mojej małej wyszło, że ma za malutki brzuszek w stosunku do innych parametrów (jest mniejszy o tydzień wg terminu z OM) i moja Pani doktor wysłała mnie do kliniki prenatalnej na dodatkowe badania pod kątem IGUR czyli wewnątrzmacicznego zahamowanie wzrostu płodu.
    No i o ile do tej pory byłam jeszcze w miarę spokojna tak teraz zaczynam świrować bo się Wujka Google naczytałam :( Liczę na to, że IGUR się nie potwierdzi bo jak tak to znaczy, że zagłodziłam własne dziecko :( Wspominałam Wam kiedyś, że jestem po operacji żołądka i to wszystko komplikuje, nie jestem w stanie odżywiać się jak każdy inny, normalny człowiek...

Dodatkowo problemem jest ta moja waga, która stoi jak zaczarowana i wciąż jest 4 kg na minusie. W zeszłym tygodniu coś drgnęło, ucieszyłam się, że zaczynam tyć, ale to było tylko złudzenie, po prostu zatrzymała mi się woda w organizmie, która od soboty ze mnie schodzi, czego efekty od razu są widoczne na wadze :/ Od wizyty u lekarza staram się naprawdę dobrze jeść i dużo, jak na mnie, choć jest mi bardzo ciężko fizycznie z tym, nawet na słodkości sobie pozwalam i nic...

No i to siusianie! Ciągle siedzę w łazience, siusiam ilościami ogromnymi choć nie piję dużo (to mój wielki problem) i już sama nie wiem co mam o tym myśleć... Na początku ciąży nie byłam takim częstym gościem w toalecie jak teraz. W nocy wstaje po 4-5 razy...

Trzymajcie za mnie proszę kciuki we czwartek... Oby się okazało, że nie mam żadnego IGUR, że to był błąd pomiaru, itd. bo jeśli stanie się inaczej... Ech, nawet nie chcę o tym myśleć :(

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Anne, jasne - jak ktoś jeszcze to podajcie maila - wieczorem wyślę
    oproszę w excelu listę:) [email protected]

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann, to na pewno był błąd pomiaru, Twój Wielkolud pozytywnie zaskoczy Was wszystkich w czwartek pięknym brzuszkiem, mieszczącym się w normach!

Co do sikania, to im dalej tym gorzej. Macica rośnie, Wielkolud też, a pęcherz nadal musi leżeć w tym samym miejscu, nic więc dziwnego, że ciśnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 13:57

• Monic88 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosan nie martw się, ja jem normalnie jak zwykle i nic nie tyje, ale na ostatnich pomiarach malutka idealnie w normie, zobaczymy teraz. Także to nie zależy od naszego przybierania na wadze, ja mam wrażenie, że mała mi wszystko zabiera, dlatego nie tyje a ona sobie ładnie rośnie ;-) Nie nakręcaj się Internetem, wiem jak to jest, same złe rzeczy wtedy się czyta. Czekaj na kolejne pomiary i może się okaże, że wszystko już jest w porządku!

Jednak w moim Lidlu coś zostało no i lżejsza jestem o 260zł :-D Ale szło jak woda, jedna rzecz po drugiej lądowała w koszyku :-D Na sweterek polowałam ten z uszami 62 ale już nie było, więc ryzyk fizyk wzięłam 56. Różnie rozmiary pobrałam, ale bodziaki głównie 56, mnie się znowu wydawały te 62 ogromne, wzięłam śpiochy 62 i mam wrażenie, że noworodek się utopi w nich, że dopiero gdzieś od 3 miesiąca będą dobre. No czas pokaże czy dokonałam słusznych wyborów, jak się okaże, że nasza córa po rodzicach wyjdzie długa :-D Ale materiały naprawdę świetne, żal było nie wziąć wszystkiego haha. Prawie wzięłam śpiworek, ale nie podobało mi się to zapinanie na środku, wolę takie zapinane po boku, chyba łatwiej w tym dziecko w nocy przebrać.

km5sp07weqrpj7bl.png
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

14 najczęstszych pytań o Zespół Policystycznych Jajników (PCOS)

Na PCOS, czyli Zespół Policystycznych Jajników może cierpieć nawet 10-15% kobiet w wieku rozrodczym. Czy PCOS jest groźną chorobą? Jakie są najczęstsze przyczny PCOS? Czy Zespół Policystycznych Jajników jest uleczalny? Poznaj odpowiedzi na 14 najczęstszych pytań o PCOS.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ