X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jomi, nawet nie wiedziałam, że są takie osoby i doradzają jak to się robi :) Jeśli zdecyduję się na chustę to na pewno skorzystam - inaczej bałabym się, że coś jest źle zawiązane i robię większą krzywdę dziecku.

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Jomi, to ja zamieściłam tę dłuuuugą listę. Widzę że ktoś już wysłał w txt, ale jeśli zależy ci na excelu mogę przesłać wieczorem.

Anietka, pierwsze słyszę o szkodliwości chust. Właśnie szkodliwe jest noszenie przodem?!

A88, dla takich maluszków nawet te nosidełka z wkładkami się nie sprawdzają - ja miałam i nosidło i chustę - na pierwsze kilka msc zdecydowanie chusta.

Mi koleżanka poleciła elastyczną z tuli - trochę łatwiejsza w wiązaniu.
    A czy ja mogę prosić taka listę ?? Porównam z tym co mam :))

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Warto zacząć od chusty elastycznej, wiąże się ja w tylko jeden sposób. Najpierw zawiązuje się na noszącym a potem wkłada bobasa- nic trudnego naprawdę. I w elastycznych można nosić naprawdę od urodzenia, jak dziecko trochę starsze to warto kupić tkaną i wtedy też inaczej się wiąże i sposobów jest kilka.Moje dziewczyny nosiłam od urodzenia w elastycznej po 3 miesiącach w tkanej i jestem bardzo zadowolona. Leon tez będzie noszony w chustach po siostrach bo faktycznie używane są już wyrobione i lepiej sie układają.

KasjaK lubi tę wiadomość

• sunset06 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć ja też po zakupach w Lidlu;)i "tylko" o 100zł lżejsza;) te rzeczy 50-56 są malutkie więc wybrałam body i sweterkowy pajacyk drugi wzięłam już 62. Ciążowych rzeczy w rozm. S to ani widu ani słychu...

Powodzenia na wizytach ja już jutro połówkowe, ale to zleciało;)

Liy88, Krakowianka lubią tę wiadomość

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • jomi81 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Jomi, nawet nie wiedziałam, że są takie osoby i doradzają jak to się robi :) Jeśli zdecyduję się na chustę to na pewno skorzystam - inaczej bałabym się, że coś jest źle zawiązane i robię większą krzywdę dziecku.

Są, nawet w mojej dziurze 70tys. mieszkańców jest zarówno doradca chustonoszenia jak i wielopieluchowania :)

Olga 05.01.2013
    IMSI 27.09.16 punkcja; 02.10.16 zamrożono 5 blastocyst (Gameta Rzgów)
    10.16 fet 4aa (+), 04.17 fet 4cc (+), cb; 12.16 fet 4aa (+), poronienie zatrzymane 8tc
    24.05.17 fet 3bc, 3cc (+); 22.06.17 biją dwa serduszka :)
    Nela i Tymon 09.01.2018
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W lidlu o małych kobietach w ogóle nie myślą :( ani staników do karmienia mniejszych niż 80... ani rzeczy xs :( chlip

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kupilam sporo :) na usprawiedliwienie dodam, ze tak naprawde jeszcze nic nie mialam, oprocz 2 zestawów bodziakow z tk maxa. Moim łupem zatem padly: bodziaki, spodenki, pajace, 2 sweterki, pieluszki muslinowe, skarpetki, bluzeczki. Kupowalam i na rozmiar 50/56 i na 62. Wiec pewnie jak Jomi napisala, wystarczy na pol roku :) wlasnie czekam na wizyte u lekarza i mam nadzieję, ze siusiak nie zniknie.

Liy88, sunset06 lubią tę wiadomość

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 12:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lilika1984,trzymam kciuki,żeby siusiak nie wyparował ;p!Daj znać po wizycie!

Liy88,Haha no będzie mała czarną taką mieszanką troszkę ;)))u tez jesteśmy ciekawi jak będzie wyglądać :)))polsko-serbsko-tureckie korzenie :)

Liy88 lubi tę wiadomość

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • dłukachna Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wasp wrote:
    W lidlu o małych kobietach w ogóle nie myślą :( ani staników do karmienia mniejszych niż 80... ani rzeczy xs :( chlip

Bo oni biorą rozmiarówkę niemiecką i to wszystko jest takie wielkie. Ja malutka nie jestem. Bardziej wszerz niż wzdłuż ale czasem ubrania lidlowe są za duże.

dłukachna

201408201880.png

201802021578.png

201912065365.png
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja kuzynka ma miesięcznego syna i nosi go w chuście- chwali sobie :)
    My z mężem też zamierzamy się chustowania nauczyć. Tam gdzie chodziłam na początku ciąży na spotkania, po 21tc można iść na kurs wiązania chust- przyda się :)

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 25 września 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Czarna- to u Ciebie już połowa ciązy! Teraz to już pewnie bd miałą z górki :)

Czarna_kawa lubi tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Anieńka Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się na chustach nie znam, moje fizjoterapeutki nie polecały, a z synem chodziliśmy na reh. od 2miesiąca życia, a skończyliśmy z miesiąc temu. a prawidłowo dziecko nosi się przodem do świata, dopóki dziecko samo nie siedzi, wtedy jest pewność że kręgosłup nie będzie się wyginał do tyłu. a w chuście dziecko jest przodem do mamy . Zaproponowałam inną formę leżenia dla dziecka(kołyska,bądź kosz mojżesza), bo chodziło tu o pobyt w domu w innym pomieszczeniu. ja na spacer bym z dzieckiem wyszła na chwile w chuście, ale w domu jeśli dziecko nie płacze, nie ma kolek i nic się nie dzieje to po co przyzwyczajać je do noszenia. To moje zdanie ;)
    Całkiem możliwe że i ja się zdecyduje na zakup chusty, ale kupie ją dopiero jak moje dziecko będzie wymagało noszenia, będzie płakać i będzie chciało się przytulać. Bądź właśnie jako alternatywa dla wózka i na spacer, ale będę myśleć o tym w lutym :)

bl9czbmhptcbgwug.pngatdci09krpu5v7i5.png
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez już po zakupach lidlowych jestem. Wszystko kupiłam na 62. Zastanawiam się czy jutro nie podejść i nie kupić mniejszych.bo mi się te body bardzo spodobały ;-) kupiłam dwa sweterki,dwie bluzki, body i spodenki. Takie śliczności chciałam dla siebie kupić legginsy ale jak zawsze noszę L tak ta była o wiele, wiele za dużą. Była tylko jedna S. Ale znów mi się małe wydawały.

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • qatynka Przyjaciółka

Wysłany: 25 września 2017, 13:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My również obkupiliśmy się w Lidlu. :)
    p.s. jak można przyzwyczaić noworodka do noszenia, skoro przywykł do niego już od poczęcia niemalże? Pytam serio, bez złośliwości. :)

jomi81 lubi tę wiadomość

p19u43r8y4e057zb.png
  • lilka1984 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Siusiak jest, z mlodym wszystko ok, w piatek polowkowe :)

jomi81, lena7, Czarna_kawa, Tokarzynka, kozamonia, Wasp, sunset06, Krakowianka, marmi lubią tę wiadomość

Czekamy na Stasia!!!
    ponad 2 lata starań, szczęśliwa 2 IUI, ciąża zawierzona Maryi
    p19u9n73sbrglaq2.png

f2w3yx8duzgrf5y5.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny, ja w piątek miałam połówkowe mała ma 402g wszystko jest ok. Denerwowałam się strasznie przed i w trakcie, bo mała nie chciała pokazać wszystkiego. Musiałam zjeść batonika i wypić wodę i drugi raz podejść do badania. Najważniejsze że wszystko jest dobrze :) Od razu po połówkowych namówiłam męża i pojechaliśmy zobaczyć wózki i nosidełka. Czarna magia dla mnie. Spodobał się nam wózek Peg Pergo, ale w domu wyeliminowaliśmy go ponieważ trochę małe kółka ma, a jednak będę chciała używać wózek w rożnym terenie. Pan w sklepie wszystkie funkcje wózków prezentował na wózku firmy Bebetto, sam miał problem żeby zmienić gondole na spacerówkę i odwrotnie oraz, żeby złożyć stelaż... Wczoraj sklep Akpol Baby w Poznaniu organizował targi. Z M stwierdziliśmy, że pojedziemy, zobaczymy. Mąż dojrzał foteliki i nosidełka, to podeszliśmy i się zaczęło. Tak się nakręcił, że wybrał fotelik Britax Romer z baza Isofix i wybrał wózek.. X-lander X-move. haha ja nie miałam nic do powiedzenia stałam jak wryta nie wiedząc co się dzieje :P Do tego jeszcze kupił materac lateksowy. To są nasze pierwsze rzeczy dla córci. Aaaa i tatuś jeszcze wybrał dla małej takie ładne małe różowe skarpetki :) Co do wózka.. nie wiem czas pokaże czy był to dobry wybór :P Jak każdy wózek ma i dobre opinie i złe ;)
    Co do chust pewnie będę chciała sprobowac, ale na pewno jak dziecko będzie większe. Koleżanka bardzo sobie zachwalała. W ogóle to boje sie tego wszystkiego, do tego bałam się zawsze brać na ręce takie małe dzieci... Co do reszty wyprawki haha chyba zlecę mężowi szybko konkretnie robi zakupy a ja najpierw czytam, analizuje :P

Tokarzynka, sunset06, jiwa, marmi, Paula. lubią tę wiadomość

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • rosann Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mogę się trochę poużalać? Robiłam juz to na FB, ale jakoś z biegiem czasu wcale mi lepiej nie jest, wręcz przeciwnie.
    Jakiś czas temu pisałam Wam, że u mojej małej wyszło, że ma za malutki brzuszek w stosunku do innych parametrów (jest mniejszy o tydzień wg terminu z OM) i moja Pani doktor wysłała mnie do kliniki prenatalnej na dodatkowe badania pod kątem IGUR czyli wewnątrzmacicznego zahamowanie wzrostu płodu.
    No i o ile do tej pory byłam jeszcze w miarę spokojna tak teraz zaczynam świrować bo się Wujka Google naczytałam :( Liczę na to, że IGUR się nie potwierdzi bo jak tak to znaczy, że zagłodziłam własne dziecko :( Wspominałam Wam kiedyś, że jestem po operacji żołądka i to wszystko komplikuje, nie jestem w stanie odżywiać się jak każdy inny, normalny człowiek...

Dodatkowo problemem jest ta moja waga, która stoi jak zaczarowana i wciąż jest 4 kg na minusie. W zeszłym tygodniu coś drgnęło, ucieszyłam się, że zaczynam tyć, ale to było tylko złudzenie, po prostu zatrzymała mi się woda w organizmie, która od soboty ze mnie schodzi, czego efekty od razu są widoczne na wadze :/ Od wizyty u lekarza staram się naprawdę dobrze jeść i dużo, jak na mnie, choć jest mi bardzo ciężko fizycznie z tym, nawet na słodkości sobie pozwalam i nic...

No i to siusianie! Ciągle siedzę w łazience, siusiam ilościami ogromnymi choć nie piję dużo (to mój wielki problem) i już sama nie wiem co mam o tym myśleć... Na początku ciąży nie byłam takim częstym gościem w toalecie jak teraz. W nocy wstaje po 4-5 razy...

Trzymajcie za mnie proszę kciuki we czwartek... Oby się okazało, że nie mam żadnego IGUR, że to był błąd pomiaru, itd. bo jeśli stanie się inaczej... Ech, nawet nie chcę o tym myśleć :(

thgfugpjkrpdgpz8.png
  • Rafaello Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    KasjaK wrote:
    Anne, jasne - jak ktoś jeszcze to podajcie maila - wieczorem wyślę
    oproszę w excelu listę:) [email protected]

• nick nieaktualny

Wysłany: 25 września 2017, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosann, to na pewno był błąd pomiaru, Twój Wielkolud pozytywnie zaskoczy Was wszystkich w czwartek pięknym brzuszkiem, mieszczącym się w normach!

Co do sikania, to im dalej tym gorzej. Macica rośnie, Wielkolud też, a pęcherz nadal musi leżeć w tym samym miejscu, nic więc dziwnego, że ciśnie :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września 2017, 13:57

• Monic88 Autorytet

Wysłany: 25 września 2017, 14:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rosan nie martw się, ja jem normalnie jak zwykle i nic nie tyje, ale na ostatnich pomiarach malutka idealnie w normie, zobaczymy teraz. Także to nie zależy od naszego przybierania na wadze, ja mam wrażenie, że mała mi wszystko zabiera, dlatego nie tyje a ona sobie ładnie rośnie ;-) Nie nakręcaj się Internetem, wiem jak to jest, same złe rzeczy wtedy się czyta. Czekaj na kolejne pomiary i może się okaże, że wszystko już jest w porządku!

Jednak w moim Lidlu coś zostało no i lżejsza jestem o 260zł :-D Ale szło jak woda, jedna rzecz po drugiej lądowała w koszyku :-D Na sweterek polowałam ten z uszami 62 ale już nie było, więc ryzyk fizyk wzięłam 56. Różnie rozmiary pobrałam, ale bodziaki głównie 56, mnie się znowu wydawały te 62 ogromne, wzięłam śpiochy 62 i mam wrażenie, że noworodek się utopi w nich, że dopiero gdzieś od 3 miesiąca będą dobre. No czas pokaże czy dokonałam słusznych wyborów, jak się okaże, że nasza córa po rodzicach wyjdzie długa :-D Ale materiały naprawdę świetne, żal było nie wziąć wszystkiego haha. Prawie wzięłam śpiworek, ale nie podobało mi się to zapinanie na środku, wolę takie zapinane po boku, chyba łatwiej w tym dziecko w nocy przebrać.

km5sp07weqrpj7bl.png
‹‹ 423 424 425 426 427 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 składniki diety wspierające owulację!

Problemy z owulacją są bardzo częstą przyczyną trudności z zajściem w ciążę. Dowiedz się, jak za pomocą diety możesz wesprzeć jajeczkowanie! Poznaj, które składniki diety mogą pozytywnie wpływać na owulację, a które mogą przyczyniać się do niepłodności owulacyjnej. Poznaj propozycje propłodnościowych posiłków od Ani i Zosi z Akademii Płodności! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Choroby endometrium - jakie są najczęstsze?

Czym jest endometrium, a czym endometrioza? Jakie mogą być inne choroby endometrium i jak się objawiają? Jaka grubość endometrium jest optymalna podczas starań o dziecko? 

CZYTAJ WIĘCEJ