X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • sunset06 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 18:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a ja zaczynam odstawiać luteinę. W pon. miałam prog. 38 i lekarz stwierdził że nie ma się co faszerować...tylko wit. dla ciężarnych z jodem i d3 i czekać 4 tyg. do wizyty a 5 do prenat. kurcze mega długo dobrze że czas w robocie szybko leci:)

06.05.17 - IUI Gameta, 16.06.17 - okruszek z serduszkiem:)
    bl9cbd3mc2mh06nf.png[/url]
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 18:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jak bym miala duphaston to bym brala. Ani on ani luteina nie zaszkodzi a tylko pomoze. Zawsze mialam w zapasie jak dowiedzialam sie o ciazy zaczelam brac luteine raz dziennie. Moj gin powiedzial ze bardzo dobrze ze bralam i zwiekszyl mi dawke do dwoch tabletek dziennie ;)

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • TrzeciMotylek Koleżanka

Wysłany: 17 czerwca 2017, 19:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny :)
    Dziś mam 28dzień cyklu z 30-33dniowych cykli. Rano wyszedł mi pozytywny test ciążowy, popołudniu zrobiłam drugi, druga kreska była zdecydowanie bledsza ale bez wątpienia jest widoczna..
    Jutro rano zrobię kolejny test bo jakoś nie mogę uwierzyć w to wszystko.
    Czy dwa pozytywne testy dają mi już pewność?
    To moja trzecia ciąża. A czuję się jakbym pierwszy raz to wszystko przezywała :)
    Gratuluję Wam serdecznie! Spokojnych i zdrowych ciąż Wam życzę.

Milliemoo, czekajaca000 lubią tę wiadomość

• Jacqueline Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak już się zacznie brać progesteron to powinno sie brać minimum do 15 tygodnia kiedy łożysko całkowicie przejmie rolę utrzymania dziecka.

To, że raz wyszedł wysoki progesteron nie musi cały czas taki być.

Ja biorę zaraz od testu przez moją historię, Luteine 100mg 2x1, po dwóch dniach brania był 39ng, Luteina aż tak nie mogła zawyżyć, a za dwa dni był tylko 11,4ng.

12.12.2017 - jestem :D Izabela, 55cm i 4450g :)
    Córcia Aleksandra 02.2011 - 57cm i 4250g :)
    Aniołek 10 tc (*) 03.08.2015
    Aniołek 9tc (*) 03.03.2016
    Aniołek 5tc (*) 06.05.2016
    Aniołek 10 tc (*) 15.07.2016
  • Meginka Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TrzeciMotylek wrote:
    Witajcie dziewczyny :)
    Dziś mam 28dzień cyklu z 30-33dniowych cykli. Rano wyszedł mi pozytywny test ciążowy, popołudniu zrobiłam drugi, druga kreska była zdecydowanie bledsza ale bez wątpienia jest widoczna..
    Jutro rano zrobię kolejny test bo jakoś nie mogę uwierzyć w to wszystko.
    Czy dwa pozytywne testy dają mi już pewność?
    To moja trzecia ciąża. A czuję się jakbym pierwszy raz to wszystko przezywała :)
    Gratuluję Wam serdecznie! Spokojnych i zdrowych ciąż Wam życzę.
    super :) gratulacje :) ja nie mogłam uwierzyć, bo długo się staraliśmy i zrobiłam aż 3 testy w ciągu 2 dni :) bez wątpienia na każdym są 2 kreski :)

2013💙👶
    2017 cb
    2018❤👶
    2022 cb
    04.02 ⏸
    24.02 wizyta(6+3)-mamy ❤
    17.03 kolejna wizyta
    preg.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam wszystkie nowe mamy :-) Mi lekarz powiedział, że Duphaston na pewno nie zaszkodzi a pomoże :-) Także biorę 2x1 tabletkę. Może spróbuj zadzwonić do swojego lekarza z pytaniem czy masz brać? Może chociaż telefonicznie się uda a na wizytę w środę :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • Majzu Ekspertka

Wysłany: 17 czerwca 2017, 20:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luteina i Duphaston są to leki które w ciąży nie zaszkodzą !!! Ale ... Jeśli zacznie się ich brać ... Trzeba poinformować gina ...on zadecyduje o odstawieniu ...nigdy same nie zmniejszajcie dawki ani nie odstawiajcie całkowicie progesteronu ... jeszcze jedno ... Piszecie żeby nie brać nic na własną rękę ... Uwierzcie mi ...czasem my kobiety wiemy więcej niż ci lekarze ;) Duphaston i luteina we wczesnej ciąży jest bardzo ważna !!!!! Tymbardziej przy niskim poziomie progesteronu ... Dlatego naprawdę ważny jest czas ... A wiadomo na wizytę trzeba trochę poczekać ...

Anne92 lubi tę wiadomość

II cykl starań... Zielony :)
    xnw4ugpjwghcrvs8.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Majzu święta prawda :) popieram Cie w 100% ;)

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • marmi Autorytet

Wysłany: 17 czerwca 2017, 22:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sama tez balabym sie brac leki bez konsultacji z lekarzem.

Jednak dupek jest wyjatkiem. Moja pani ginekolog tez jest zdania, ze na pewno nie zaszkodzi, moze jedynie pomoc.

Gdy bylam na etapie starania, dostalam dupka na wszelki wypadek, zeby ulatwic zagniezdzenie i wlasnie podtrzymac ewentualna, wczesna ciaze.

Z tym ze jest to lek na recepte, wiec i tak bez wizyty u lekarza sie nie obejdzie.

Jednak w jednej konkretnej sytuacji - gdybym zaczela plamic, bez wahania wzielabym dupka, majac go pod reka, nie czekajac na wizyte.

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Kłosia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2017, 06:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny stwierdziłam że się do was dołączę, prawdopodobnie jestem w 5 tc, nie wiem dokładnie booo w 30 dc test negatywny, 45 dc test cień cienia beta 1,72, a w 51 dc dwa sikance pozytywne a następnego nią beta już 345

Zapomniałam dodać że cykle takie zawirowane bo karmie piersią, a ciaza jak najbardziej planowana starana i czekana

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2017, 06:54

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • Alstro38 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2017, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witaj Kłosia wśród lutowek :-)
    W jakim wieku to maleństwo które karmisz piersią ?

• Kłosia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alstro38 wrote:
    Witaj Kłosia wśród lutowek :-)
    W jakim wieku to maleństwo które karmisz piersią ?

13 i pół miesiąca :) karmie już tylko co prawda 2 razy dziennie ale karmid

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 czerwca 2017, 08:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień Dobry;) widzę że przez mój progesteron zrobiło się gwarno ;) probowalam skondultować sie telefonicznie z doktorkiem ale mi sie nie udało. W końcu wzięłam wczoaj duphaston. Najwyżej na mnie nakrzyczy ale ja musze ten cud donosić. Śniło mi sie dziś badanie usg i że doktor już powiedział że to facet. Zobaczymy czy sen bedzie proroczy. A jak wam sie sypia?
    Cześć Kłosia

• Maaagy Znajoma

Wysłany: 18 czerwca 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O widzę ze są mamy które karmią piersią . Planujecie kp przez cała ciąże ? - jak ciąża bedzie przebiegała prawidłowo. Moj lekarz dawno kazał mi przestać karmić
    Edit: ucięło moj post .
    Dalej karmie, będę ograniczać stopniowo. Pewnie lekarz odrazu każe mi odstawić :(

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2017, 11:44

f2w3gox1au48jxjj.png
    ex2b9vvj4kyjlto9.png
  • kolka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2017, 08:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczynki, miłej niedzieli :) ma któraś może zamiast porannych wieczorne mdłości? :) wczoraj zaliczyłam pierwszy raz, myślałam, że umrę :P

aiwlys lubi tę wiadomość

f2w3rjjgqu35wkgy.png

starania od 2015 roku
  • miluszka Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2017, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kolka ja mam i poranne i wieczorne mdłości i do tego wymioty, pełen serwis. Z Ignasiem tak nie miałam w ciąży, teraz to jest Armagedon ;-)

Piszecie o progesteronie. Ja bym wzięła. W poprzedniej ciąży brałam już od owulacji aż do czasu kiedy gin zdecydowała żeby przerwać. W tej ciąży jak poszłam na ip do szpitala z plamieniami i bólem podbrzusza i wzięli nie na konsultację na ginekologię to lekarz zasugerował, że jeśli tylko mam w domu luteinę to zebym brała. Zadzwoniłam do kijek gin i potwierdziła. teraz to już dostałam receptę na kolejne opakowanie. Hormon progesteronu jest na podtrzymanie ciąży więc tak jak dziewczyny pjsza- nie zaszkodzi.

Maaagy, ja też zakonczyłam kp przed staraniami. W sumie to wiele czynników miało na to wpływ. Ale u mnie było cc, do tego kp, mogłoby być za dużym obciążeniem dla organizmu. Ale podziwiam Mamy które decydują się karmić w ciąży!

Inffinito22 dopisz mnie proszę na 03.02 :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 czerwca 2017, 08:55

Ignaś 03.06.2016 r . ❤

3jgxhqvkjjzt497d.png
  • martaw Przyjaciółka

Wysłany: 18 czerwca 2017, 09:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mdłości mam poranne, dzienne i wieczorne ale wymiotuje sporadycznie . Co do spania mogłabym spać w dzień a w nocy np o 3 koniec spania.
    Jeszcze napisze wam o kp, co prawda mnie teraz to nie dotyczy ale pomiędzy moimi młodszymi córkami jest 25 mcy różnicy , całą trzecia ciąże karmiłam , jak się najmłodsza urodziła to jeszcze 6 mcy karmiłam dwójkę . Potem starsza zrezygnowała sama a młodsza na piersi była do lekko ponad dwóch lat. Moj lekarz twierdził ze skoro czuje się dobrze , nic się nie dzieje to on nie widzi przeciwwskazań . Dodam że tez jestem po cc , nawet trzech.

• czekajaca000 Koleżanka

Wysłany: 18 czerwca 2017, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam mdłości całą dobę łącznie z nocą ale na szczęście bez wymiotów. Jest takie charakterystyczne klucie i ssanie w żołądku nieprzyjemne tak jakbym była głodna co chwilę. Beznadziejne uczucie.
    A synka który ma już 20 mies nadal karmię piersią i on zamiast coraz mniej je coraz więcej w dzień i w nocy i nie ma żadnej siły by go odstawić. Lekarka kazała bezwzględnie odstawić może to z powodu przebojów z tą moją ciążą. Nie dość ze z zaskoczenia, podczas karmienia piersią to jeszcze podczas bezwzględnego zakazu zachodzenia od endokrynologa (niedoczynność tarczycy) takie życie jest przewrotne. Po kilku dniach od pozytywnej wysokiej bety miałam plamienie a potem krwawienie i ból brzucha byłam pewna że poronilam (tak pomyślałam że że stosunku przerywanego wychodzą jakieś słabsze te ciążę niż normalnie) tym bardziej ze na 1 usg gość nie zobaczył ciąży i nawet macicy powiekszonej wiec stwiedził, że jeśli byłam w ciąży to już jej nie ma. Po 2 dniach nie dawało mi to spokoju o zrobiłam betę kolejny raz byka juz na poziomie 16 tys wiec poszłam do innego lekarza który jednak zobaczył ciążę i to podwójną. Niestety drugi pęcherzyk zanikał i stąd prawdopodobnie miałam to krwawienie. A drugi pęcherzyk się utrzymał i jest nawet serduszko:) A w międzyczasie naczytalam się o ciążach pozamacicznych, o zaśniadach groniastych i oczywiście sobie wkręcalam ze to wszystko mam i dodatkowy stres. Tak więc od początku same dziwne rzeczy z tą moją ciążą.

bhywh371ilfltdjs.png
    4c3tflw1301snnns.png[/link]
  • Kłosia Autorytet

Wysłany: 18 czerwca 2017, 10:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam zamiar odstawić córkę pod koniec roku, no chyba że będę musiała, ale to zupełnie inna sprawa. Ja mam mdłości i zawroty głowy, brak apetytu do tego co nasila mdłości i tak w kolko

Maaagy lubi tę wiadomość

w4sqqqmzfxp2qinv.png

dxomtv73afcam3as.png
    3 miesiące 5720g
    4 miesiące 6160g
  • nusiaczek20 Ekspertka

Wysłany: 18 czerwca 2017, 10:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny, trochę mnie nie było bo jak jest ciepło to cały wolny czas spędzamy na budowie:) dziś jednak mam problem bo zauważyłam plamienie na wkładce takie jasnoróżowe nie za dużo jednak bardzo się zmartwiłam i nie wiem co robić. Na wizycie 12-tego lekarz powiedzial że wszystko jest oki a tu taki przypadek. Co radzicie, jechać na ostry dyżur?

ckai43r8oeuuoz6e.png
‹‹ 43 44 45 46 47 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z zajściem w ciążę - 13 niepokojących objawów

Czy problemy z zajściem w ciążę można przewidzieć? Przeczytaj listę 13 potencjalnych symptomów, którym powinnaś się bliżej przyjrzeć. Nieregularme miesiączki, obfite miesiączki, niskie libido czy utrata włosów - nie ignoruj tych i innych symptomów mogących świadczyć o zaburzeniach hormonalnych czy innych schorzeniach powodujących problemy z zajściem w ciążę. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zadbać o spokój i relaks w czasie ciąży. Praktyczne porady dla przyszłych mam.

Bycie matką to jedno z najważniejszych i najwspanialszych przeżyć, jakie doświadcza każda kobieta, która rodzi dziecko. Przyjemne i sielskie chwile spędzone z pociechą poprzedza czas nie zawsze spokojnego oczekiwania na poród. W czasie ciąży często jesteśmy tak samo szczęśliwe, jak i zestresowane, a to sprawia, że warto pomyśleć o sobie w kontekście relaksu i odpoczynku. W jaki sposób uprzyjemnić sobie czas oczekiwania na dziecko? Czy ciążowe dolegliwości można jakoś zminimalizować i poddać się domowemu SPA? Oczywiście, że tak. Za chwilę podpowiemy Ci, jak to zrobić skutecznie i bez wielkich przygotowań!

CZYTAJ WIĘCEJ