X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2017, 18:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    lena198808 wrote:
    Justin30 nie patrz na wagę, zrzucimy to po ciąży ;) ja już tylko sie ważę w dniu wizyty :P najważniejsze, żeby nasze dzieciaczki sie dobrze rozwijały :) Wyniki glukozy wg mnie w normie, uczciłam to ciasteczkami :P Ja ostatnio, codziennie muszę zjeść coś słodkiego :/
    Wiem, wiem, że najważniejsze maleństwa :) nie będę się tym przejmować, tylko nie spodziewałam się że aż tyle mnie przybyło:)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Justin30 wrote:
    Wiem, wiem, że najważniejsze maleństwa :) nie będę się tym przejmować, tylko nie spodziewałam się że aż tyle mnie przybyło:)

U mnie ogólnie ostatnimi czasy pogorszyło się z przemianą materii, więc nie spodziewam się przytyć tylko 10 kg w całej ciąży. Przez ostatnie 2 lata musiałam prawie stawać na głowie, żeby schudnąć 2-3 kg, choć gruba nie jestem i BMI w normie. A i tak mówią na razie, że w sumie to idzie mi w brzuch i biust. Na razie...Siedzenie na L4 też robi swoje.

Kurde, ja też mało piję. Od początku ciąży mam jakieś obrzydzenie do wody mineralnej, a inne napoje słabo mi smakują. Ciężko się zmuszać, bo potem mnie mdli. Też się martwię się stanem wód, ale na razie lekarz nic nie mówił.

A Wy też tak mocno czujecie ruchy dziecka? Ja większość dnia mam wrażenie, że maluch nie śpi. Czuję jakieś takie przeciąganie, kopanie. Naciąganie skóry w jednym miejscu (aż boli), gdzie najwyraźniej maluch ciągle siedzi, bo mam zgrubienie, jak wąż, co połknie jakąś zdobycz ;) Czuję też często nacisk na pęcherz i jakby na szyjkę. Na ostatnim USG mały leżał główką w dół i chyba często tam uciska. Nie sądzę, żeby to były skurcze, bo to głównie w jednym miejscu i kiedy maluch jest aktywny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2017, 19:22

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • Malineeczkaa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 19:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie przejmuj się Justin 30, ja od poczatku ciąży tylam, po 1kg albo 1,5kg a w zeszlym miesiącu przybrała 5kg i w tym miesiacu znów 5 kg, a łącznie przytylam juz 13 kg, a jeszcze 3 miesiące przede mną :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2017, 19:31

Kocham Cię córeczko ❤️💞
    y7piw1z.png

Kocham Cię syneczku 🥰💞
    d1orpno.png
  • marmi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello, głowa do góry i pilnujemy picia :)
    Jeśli sama woda Ci nie podchodzi, spróbuj dodać do niej cytrynę lub miętę. Dobrym rozwiązaniem będą też herbatki ziołowe i owocowe. Niestety, ale musimy pić dużo, nawet bardzo dużo, ale w końcu nie ma takiej rzeczy, której nie zrobiłybyśmy dla naszych Skarbów, prawda?

Lena, ja też z tych co słodkie pożerają codziennie, ale przed samym badaniem glukozy ograniczyłam :P Mam nadzieję, że wyniki będą ok i nie będę się musiała żegnać ze słodkościami, na które przed ciążą nawet nie miałam ochoty ;)

Megiii, dzieciaczki są w sumie różne, w przypadku większości dziewczyn ruszają się najaktywniej wieczorami, a ja mam wrażenie, że mój Olek wieczorami to sobie smacznie śpi. Najaktywniejszy jest rano, między 8 a 10, w ciągu dnia też czuję go wyraźnie ;) Chociaż są dni ciszy, kiedy jest dosłownie kilka wyraźnych kopnięć... ale nauczyłam się nie panikować, więc dopóki czuję jakiekolwiek ruchy, to jest dobrze :)

Witam nową Mamuśkę w naszym gronie :)

lena7, Liy88, lena198808 lubią tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 20:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, już pisałam niedawno, polecam pić przez słomkę, taka z tych grubszych, nie łamanych ;-) zobaczycie jak będzie woda znikać ze szklanki..ja się kiedyś tak nauczyłam, bo miałam tez wodowstret ;-)
    No i oczywiście woda niegazowana, ale to pewnie wiecie..

Megiii, ja czuje wyraźnie rucha, ale nie non stop. Są chwilę odpoczynku, chyba na sen ;-)

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rafaello wrote:
    I ja po wczorajszej wizycie nie mam dobrych wieści:/ mam za mało wód plodowych co jest spowodowane prawdopodobnie tym że za mało pije co niestety jest prawdą. Mam pić więcej i przyjść za tydzień do kontroli. Poza tym przytylam tylko 4kg i od miesiaca nic wiecej.
    Już mi dziś bokiem wychodzi woda:) no ale zrobię wszystko co trzeba. Poza tym brzdąc ma 740g.
    Ja do tej pory przytyam 2,5kg, w poprzedniej ciazy 4,5... moze taki masz metabolizm :)

Synek Piotruś <3 30.05.2014
    Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
    Aniolki 23.08.2012 (10tc) 14.02.2013 (10tc)
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2017, 20:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malineeczkaa wrote:
    Nie przejmuj się Justin 30, ja od poczatku ciąży tylam, po 1kg albo 1,5kg a w zeszlym miesiącu przybrała 5kg i w tym miesiacu znów 5 kg, a łącznie przytylam juz 13 kg, a jeszcze 3 miesiące przede mną :)
    Właśnie ja to samo, wcześniej ledwo co a większość kg przez ostatnie 2 miesiące :)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 4 listopada 2017, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do ruchów to też ostatnio zauważyłam że mała ma bardziej leniwe dni i kilka razy się ruszy ale staram się tym nie przejmowac, od wczoraj np znów troszkę bardziej aktywna :)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • Paula. Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wy o wagach a ja właśnie zjadlam 2 kawalki pizzy. Mmmm pychotka :D

Wasp, Czarna_kawa, marmi, kuzka lubią tę wiadomość

Moj wczesniaczek z 33tc klz9mg7yctlaon6z.png
    9wZYp2.png
    Aniołki: 02.2015 & 06.2016
  • Czarna_kawa Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena7,dzięki kochana za troskę ;) wiesz tfu tfu mam nadzieje,ze tak jak to określiłaś wszystko co złe przeszło ;) skurcze sporadyczne gdzieś tam się pojawiają,ale te takie w normie(bo czytałam ze do 10 na dobę to luz).W połowie miesiąca idę na wizytę kontrolna,żeby mieć rękę na pulsie razem z ginkiem ;) Poza tym zaczęłam być bardziej aktywna w domu,powolutku sprzątam,gotuje,bo wcześniej leżałam plackiem,a teraz sprawdzam granice aktywności i póki co jest dobrze ;) jeśli tak dalej pójdzie to będę śmigać jak wcześniej ;)

Izabell_a,witamy w naszym gronie!!!

Kolka,gratuluje 3trymestru ;))) oby nam wszystkim tak szybko leciało ;)!

Rafaello,kochana musisz teraz zadbać o siebie,pij tak jak mowi Lena7 przez słomkę,ja tez mam wodowstręt i dzięki tej metodzie ze słomką nareszcie zaczelam pic.Pamietaj,żeby nie pic na raz dużo,tylko właśnie stopniowo,bo tak to będziesz wysikiwać cała te wodę szybciutko,a po trochu jak się napijesz to więcej zostanie w organizmie.Bedzie dobrze zobaczysz misiaku,tylko musisz nadrobić te wodę!

Megiii,u mnie tez mocno czuć ruchy córci i często,ale to z racji tego,ze nie mam nadprogramowego tłuszczyku i to wszystko na brzuszku takie ponaciągane.

Marmi,to chociaż masz luzik w nocy jak Olek daje Ci pospać :) moja Mira najaktywniejsza właśnie od wieczora i w nocy,a jakże ;) po co ma się matka wyspać przed jej narodzeniem ;p

Paula,mmm,ale mi smaka narobilas ta pizzą...aaaa...ale staram się jesc lekkie posiłki na wieczór typu jogurt,bo dzięki temu trochę uregulowałam te jelitka swoje i muszę nad tym panować,żeby znowu nie wróciły zaparcia stulecia ;) ale jutro chyba w dzień skuszę się na pizzę ;D

201907041556.png
    201802112272.png
    02.2017 aniołek 7tyg[*]
    02.2018 córeczka<3
  • marmi Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lena, a czemu niegazowana? Może o czymś nie wiem. Ja piję i niegazowaną, i gazowaną wysokozmineralizowaną. Chyba jak ktoś nie ma sensacji typu zgaga, wzdęcia, to gazowana woda jest ok? :)

Paula, ja jestem niepoprawną fanką pizzy. To zdecydowanie mój ulubiony fast food :)

Kawka, ja mojemu Olowi jestem wdzięczna za to, że daje mi przesypiać całe noce. Nie obraziłabym się, gdyby po porodzie też przesypiał całe noce - tak miała moja siostra ze swoją córeczką - przez pierwszy miesiąc mała jadła w nocy raz lub dwa, a jak skończyła miesiąc, to spała im grzecznie całą noc i koło 7 wstawała dopiero :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 listopada 2017, 22:18

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Megiiii Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 22:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, to ja zazdroszczę. Mój maluch rusza się w dzień z małymi przerwami, ale między 2 a 4 rano to jest prawdziwa impreza. Brzuch cały skacze. Aż mąż był ostatnio zdziwiony :) Często się budzę i nie mogę zasnąć, ale cieszę się, że go czuję. Przynajmniej wiem, że nic mu nie dolega. Ciekawa jestem tylko, czy tak mu zostanie.

1usak6nl4m3t7dp1.png
  • lena198808 Autorytet

Wysłany: 4 listopada 2017, 23:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paula... pizza mmm pycha. Walczyłam dzisiaj ze sobą, żeby jej nie zamowic. Mam postanowienie, że jak męża nie ma w domu nie jem fast foodów. Tak za 2 tygodnie jak wróci może zjem, muszę wytrwać w postanowieniu :P

Megiii u mnie Olka też główką w dół jest ułożona i jest w ostatnim czasie bardzo ruchliwa. Cieszy mnie to, faktycznie dziwne to uczucie jak wypchnie i mocno napnie kawałek brzucha.
    Nie ma znaczenia która godzina, jaka pora dnia czasami mocno szaleje. Ale w nocy jak mama śpi to ona też śpi ;)

wniddf9h93x6liig.png

c55frjjgusb25kvf.png
  • lena7 Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 04:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, niegazowana dlatego, bo takiej po prostu duzo więcej wypijesz, z gazem mniej zawsze "wejdzie" :-P o to tylko mi chodziło, no chyba że tak jak piszesz, ktoś ma jakieś gastryczne problemy, to już tym bardziej..

Ja się obudziłam i chyba mam po spaniu..

Paula, ja wczoraj wciagnęłam trzy czwarte pizzy :-D na swoje usprawiedliwienie powiem tylko że takiej na cienkim ciescie, pycha po prostu, robi ja na moich oczach wloch i Włoch mi ja podaję mmmmm...

Czytałam gdzieś ostatnio, że często jest tak, że w zależności o jakich porach dziecko jest aktywne w brzuchu, tak miewa też i po urodzeniu..nie wiem czy to prawda..

Kawka, ciesze się że czujesz się o wiele lepiej :-)

marmi lubi tę wiadomość

Starania od 2012 - 5iui, 4ivf - 8tc[*], 8tc[*]
    7 FET 01.06.17 - 27.02.18 córka <3
    8 FET 08.02.19 - 23.10.19 syn <3
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2017, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Musze sprobowac tej metody ze slomka :) dzieki lena!!

Moj syn aktywny byl noca za dnia spokoj, a na szczęście byl spokojnym dzieckiem ;)
    Ten moj maly szogun teraz jest bardziej aktywny, ale bardziej sadze ze to wina mojej wiekszej akaktywności w ciąży niz z Piotrusiem. Z P. Musialam lezec, s tutaj a to spacer, a to cos w domu zrobic :)

Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
  • Wasp Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2017, 08:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I dzien dobry Paniom, i Milego dnia!

lena7 lubi tę wiadomość

Corcia Oliwka 13.02.2018

Mutacja Mthfr

YW46p1.png
  • Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2017, 09:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ` Dzień dobry :-)
    Nie śpię gdzieś od 6. Zrobiłam śniadanko-pancakes-y z gruszką :-) i jemy je z męzusiem w łóżku :)
    Ponadrabiałam Was :)
    O, Justa1994 jak się cieszę że u Ciebie idzie ku lepszemu! Bo tak się martwiłam....
    Głowa do góry! Jak teraz będziesz spokojniejsza to i maleństwo będzie aktywniejsze!

Czarna_kawa- też super, że u Ciebie lepiej :) Do takich sporadycznych skurczy musimy się przyzwyczaić, byle nie były bolesne i częste!

Hmmm... słodkie- dzień bez słodkiego dniem straconym ^^ Wczoraj mąż otworzył czekolade i pierniki :D żeby było zdrowiej to zjadłam mandaarynki jeszcze :D
    Marmi- ja też mam plan ograniczyć słodkie przed badaniem glukozy- wybieram się na nie w następny poniedziałek, więc sobota i niedziela jedynie z owocami i to nie za dużo- najlepiej cytrusy i jabłka- takie mam postanowienie ale jak to będzie w rzeczywiśtosci... xD A Ty Lena7 kiedy się wybierasz na drineczka?

Paula- tez mi narobiłaś smaka na pizze :D może na kolacyjke zrobię, albo jutro :)

Pogoda piękna więc to raczej będzie dobry dzień!
    Miłej niedzieli mamuśki :-*

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 listopada 2017, 09:40

marmi lubi tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
  • Justin30 Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2017, 09:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzień dobry :) Tokarzynka ale narobiłaś mi smaka pierniczkami i mandarynkami :)

w57v9n73s9oqyqdu.png
  • kuzka Autorytet

Wysłany: 5 listopada 2017, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.

Też mam problem z piciem wody . Całe życie tak mam. Potrafię wypić w ciągu dnia 2 herbaty i dziękuję.

Teraz w ciąży pije nieco więcej, ale i tak chyba za mało.

Chyba sobie porozlewam wodę w szklanki i zobaczymy jak mi to pójdzie :D

Miłej niedzieli ! :)

Dwa Aniołki: 10.2016 i 02.2017

74diru1dhvelt745.png

• Tokarzynka Ekspertka

Wysłany: 5 listopada 2017, 10:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ` Bartusiowi musiało smakować to śniadanko! Tak się wierci, brzuch mu falował po lewej stronie :D do tego słucham Korteza- widocznie też mu sie podoba :D A zanim śniadanko to też się poruszał,troszkę delikatniej, ale raz tak mocno kopnął, akurat jak mąż przyłożył ręke do brzucha- pewnie dawał znać że głodny :D

Justin30, lena7 lubią tę wiadomość

iv092n0aukx79ex5.png

HSG 16.05- jajowody drożne, potwierdzona macica dwurożna
    Leki: Castagnus, kwas foliowy, witamina D3, magnez
    18.06- pozytywny test ciążowy :D
    Duphaston
    21.06 beta HCG 2286
    23.06 beta HCG 4744
‹‹ 541 542 543 544 545 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół Policystycznych Jajników – objawy PCOS, leczenie podczas starania o dziecko

Zespół Policystycznych Jajników również znane jako PCOS lub Policystyczne Jajniki, to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych u kobiet. Jakie są objawy PCOS? Jak wygląda proces diagnozy i leczenia? I najważniejsze jak PCOS wpływa na płodność i starania o dziecko. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Comiesięczne rozczarowanie... Jak radzić sobie z emocjami, gdy kolejny raz pojawia się jedna kreska?

Dla wielu par każdy kolejny miesiąc bez ciąży jest jak utracona szansa. Trudne emocje kłębią się w pierwszych dniach cyklu. Najczęściej jest to żal, smutek, bezsilność, rozczarowanie... Dlaczego kolejny miesiąc się nie udało? Jak sobie radzić z tymi trudnymi emocjami? Podpowiada Psycholog Niepłodności - Anna Wietrzykowska.

CZYTAJ WIĘCEJ

Znaczenie jakości męskiego nasienia

Jest wiele czynników, które wpływają na szanse na zajście w ciążę u pary, która marzy o rodzicielstwie. Jednak niewątpliwie wśród najważniejszych jest odpowiednia jakość komórki jajowej i plemników. Wyjaśniamy, dlaczego jakościowe komórki jajowe czasami nie gwarantują sukcesu. Jakie znaczenie odgrywa jakość męskiego nasienia? Jak wygląda diagnostyka i leczenie?

CZYTAJ WIĘCEJ