X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie luty 2018
Odpowiedz

Mamusie luty 2018

Oceń ten wątek:
  • marmi Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My bataty dokładnie myjemy, kroimy na kawałki albo grube plastry (cały czas w mundurkach). Do miski wlewamy kilka łyżek oleju, dodajemy dużo różnych przypraw, mieszamy i do tego wrzucamy pokrojone bataty. Znowu mieszamy i na blachę do piekarnika. Pieczemy 30-40 min w temp 180 stopno z termoobiegiem i...jest mega pycha! Szczególnie z dipem czosnkowym z jog nat ze sporą ilością koperku :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 13:23

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Narobiłaś mi ochoty! Chyba sobie jutro zrobię :-) Dziś na obiad będzie rybka i surówka z kapusty kiszonej.

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • IZOSTAR Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    TrzeciMotylek wrote:
    Katiuszaa i izostar bylyscie juz u lekarza na usg?? Nie wiem czy przegapilam czy nie pisałyście kiedy wizyta :)

Hej, ja mamd ziś wizytę na 15, ma mi zrobić pierwsze usg - dam znaka co i jak po ;-)

Biotech, TrzeciMotylek lubią tę wiadomość

6sutdqk3wg6v2a8v.png
  • meggi90 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byłam na wizycie. Jest pecherzyk ciążowy z cialkiem żółtym w odpowiednim miejscu. Narazie powiedział że za wcześnie cokolwiek mówić. I dopiero wizyta 20 lipca bo on ma urlop od 4 do 18 więc albo czekam na niego a jak mnie coś zaniepokoi to mam.iść do innego lekarza

Biotech, marmi, Anne92, miluszka, sunset06, Alstro38 lubią tę wiadomość

Jesteśmy małżeństwem od 20.06.2015
    xnw4skjo49k4p9mf.png
    ckaidqk3t2grx5um.png
  • szwesta80 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja fasolka rośnie książkowo. Ma już 1,5 cm i serduszko jej mocno bije. I widać je całkiem wyraźnie. Termin porodu bez zmian, nadal z usg wychodzi 4 luty :)
    Lekarka stwierdziła, że możemy już śmiało powiedzieć Młodemu, ale my chcemy jeszcze poczekać.
    Oczywiście łezka mi poleciała jak zobaczyłam maleństwo. Szkoda, że męża w pracy przetrzymali i nie mógł ze mną być.

Następna wizyta za 2 tygodnie na szybkie USG i mierzenia tętna fasolki.

A jak tu się właściwie wstawia zdjęcia?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 13:33

marmi, Anne92, kuzka, Katowiczanka, sunset06 lubią tę wiadomość

3jgx3e3kzhsm0bxy.png
    f2w3qh4snsvwasdq.png
    Przybrana Mama dla Młodego
    Aniołek [*] - 12.10.2015 - 8 tc
    Aniołek [*] - 16.01.2017 - 9 tc
  • IZOSTAR Przyjaciółka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do diety to ja 2gi dzień jestem na diecie lightbox - pudełkowa, optimum 1500 kalorii 5 posiłków. Musiałam zacząc o siebie dbać, bo dotychczas z racji pracy jadłam mega nieregularnie i średnio zdrowo :-) także taka odpowiedzialna matka jestem hehe. Trzymajcie kciukasy, o 15 mam pierwsze usg.

6sutdqk3wg6v2a8v.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mwggi Szwesta super wiadomości gratuluję

• marmi Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zupełnym przypadkiem trafiłam na artykuł na mamadu o detektorach tętna płodu.
    Odradzają ich używanie, a temat pojawił się też na naszym forum ostanio...

Wklejam Wam linka jak będziecie chciały poczytać:
    http://mamadu.pl/131857,detektory-tetna-plodu-uzywac-czy-nie-zly-pomysl

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • TrzeciMotylek Koleżanka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Izostar daj znać. Chciałam iść za tydzien w piatek to by było skonczone 5 tyg i 6 dni. Czyli poczatek 7tyg. Ale nie mogę wytrzymac. Musze potwierdzić tą nowine :)

• marmi Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anne92 wrote:
    Narobiłaś mi ochoty! Chyba sobie jutro zrobię :-) Dziś na obiad będzie rybka i surówka z kapusty kiszonej.

Teraz to Ty narobiłaś mi ochoty, ale jaaaaak!!! :)

Anne92 lubi tę wiadomość

oar8vfxm9pilbm4k.png
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szwesta - super, gratulacje!

Dzięki dziewczyny za odpowiedzi, w takim razie jest duża szansa że usłyszę serduszko.

Detektor wg mnie nie jest potrzebny, w tamtej ciąży nie miałam, w tej sobie też odpuszczę.

Ja też jadam raczej zdrowo, bo gotuje pod Młodego, za słodyczami nie przepadam. Ale uważam, że bez przesady, od czasu do czasu można zjeść coś niezdrowego lub po prostu to na co ma się ochotę. Jedyne co sobie obiecałam, że będę codziennie piła szklankę wyciskanego soku, zobaczymy jak mi pójdzie ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 14:15

0d1y0dw4yn6q5nuq.pngmhsv9vvjs7exhbly.png
    lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • Anne92 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, super wiadomości, gratuluję! Ja już nie mogę się doczekać wizyty :-)

thgf3e3kgrhlqiqj.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marmi, kolejny temat, do ktorego trzeba podejsc z glowa. Wiadomo, ze slepo wierzyc detektorowi nie ma co, tez trzeba miec świadomośc, ze nie zawsze bedziemy umialy to tetno znalezc i to nie jest od razu powod do paniki. Dla mnie jesli detektor mi tetno znajdzie, to sie uspokoje, ze serducho bije, ale jesli zauwaze przy tym jakikolwiek niepokojacy objaw, to na pewno go nie oleje (bo przeciez serce bije).Z drugiej strony jesli raz czy drugi go nie znajde, to moze zastanowie sie nad wczesniejsza wizyta. Dodatkowa wizyta u lekarza tez jeszcze nikomu nie zaszkodzila.

• Katowiczanka Ekspertka

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wredotka, z tymi sokami to też trzeba uważać ponoć. Też zawsze lubiłam i wydawało się mi się, że samo dobro, ale obejrzałam pare dni temu program amerykański o cukrze. Obrzydził mi ten program wiele rzeczy. Fruktoza z owoców jest prawie tak samo zła jak biały cukier i nadmiar tuczy jak słodycze. Lepiej zjeść 2 jabłka i się najeść przy okazji oraz dostać witaminki i błonnik niz wypić szklankę soku wyciskanego z jabłek, bo w tej szklance nie ma błonnika, nie ma tych zdrowych rzeczy z owocu, a jest esencja cukrowa z kilku jabłek aż, czyli jak przeliczyli w programie ogrom łyzeczek cukru, nie pamiętam juz ile.

Wzięłam sobie do serca i wybieram wodę :)

A tak to też staram się zdrowo jeść, nie jem słodyczy, wybieram bogate składniki. Ostanio zamieniłam ryż i makaron na kaszę bulgur, pyszna, do wszystkiego pasuje a jaka zdrowa. Polecam.

Aniołki: 01.2010 11tc; 04.2017 11tc
    Córcia 12.2010 <3
    h44e90bvwvskzf25.png
  • innamorata88 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, beta 321 U/l przyrost na styk, a względem wczorajszej 250 wygląda jako tako. Boję się, że moje przeziębienie tutaj namieszało :(

Mikołaj 25.04.2011

08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
    27.02 3480g Michaś 56cm długości <3
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katowiczanka wrote:
    Wredotka, z tymi sokami to też trzeba uważać ponoć. Też zawsze lubiłam i wydawało się mi się, że samo dobro, ale obejrzałam pare dni temu program amerykański o cukrze. Obrzydził mi ten program wiele rzeczy. Fruktoza z owoców jest prawie tak samo zła jak biały cukier i nadmiar tuczy jak słodycze. Lepiej zjeść 2 jabłka i się najeść przy okazji oraz dostać witaminki i błonnik niz wypić szklankę soku wyciskanego z jabłek, bo w tej szklance nie ma błonnika, nie ma tych zdrowych rzeczy z owocu, a jest esencja cukrowa z kilku jabłek aż, czyli jak przeliczyli w programie ogrom łyzeczek cukru, nie pamiętam juz ile.

Wzięłam sobie do serca i wybieram wodę :)

A tak to też staram się zdrowo jeść, nie jem słodyczy, wybieram bogate składniki. Ostanio zamieniłam ryż i makaron na kaszę bulgur, pyszna, do wszystkiego pasuje a jaka zdrowa. Polecam.

Ale ja nie napisałam z czego ten sok - robię głównie z buraków i marchwi, czasem seler i zielenina. A buraka na surowo nie przełknę :D Sama wyciskam w wyciskarce, a to zupełnie co innego niż w sokowirówce. Także jasne, też wybieram wodę, ale bez przesady - wszystko w tych czasach be i złe ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 czerwca 2017, 15:41

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Innamorata, na styk = w normie. Nie denerwuj sie :)

marmi, innamorata88 lubią tę wiadomość

• innamorata88 Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    a88 wrote:
    Innamorata, na styk = w normie. Nie denerwuj sie :)
    Ehh my po przejściach wszędzie snujemy czarne wizje :P więcej bety robić nie będę, za dużo nerwów mnie to kosztuje. Tłumaczę sobie, ze biochem to nie jest bo z drugiej strony jest za wysoka. Mam tylko nadzieję, że maluch będzie zdrowy i da mi się sobą cieszyć przez najbliższe 9 miesięcy, a później da mi w kość za tę wielką wiarę w niego. :P

Mikołaj 25.04.2011

08.06 - transfer 3dniowego malucha, 1x❄️3dniowy, 1x❄️5dniowy
    27.02 3480g Michaś 56cm długości <3
  • Wredotka Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Innamorata - jest w normie więc się nie zamartwiaj. Lepiej robić po 48h, bo wynik jest bardziej miarodajny.

innamorata88 lubi tę wiadomość

lprkg7rfsh1vaeeq.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 22 czerwca 2017, 15:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiem Innamorata, do końca juz chyba bedziemy przewrazliwione. Ale w Twoim wypadku jestem spokojna, na pewno jest super :)

innamorata88 lubi tę wiadomość

‹‹ 68 69 70 71 72 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ