X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Mamusie Luty 2019.
Odpowiedz

Mamusie Luty 2019.

Oceń ten wątek:
  • symbolica Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 10:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bumbum ja bym wyciągała tę rączkę żeby tam krążenie było... wogóle ucz ją jak się przewraca że tą rączkę musi mieć wyżej wtedy na bank nie utknie pod nią np. podczas przewrotów kontrolowanych przez Ciebie na macie/łóżku wtedy kiedy Ty to inicjujesz chwytając za bioderka . Kiedy ją nosisz brzuchem do podłogi obydwie rączki powinna mieć przez sobą/obok głowy - mam fizjoterapeuta fajnie to tłumaczyła.. o tutaj:
    http://mamafizjoterapeuta.pl/2017/11/13/lezenie-na-brzuszku-jest-super/
    https://www.youtube.com/watch?v=o0NmNu1WtWw

Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 czerwca 2019, 10:30

bumbum lubi tę wiadomość

da8300b52b.png
  • malami.91 Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 14:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy Waszym maluchom zdarza się cofać łokcie jak leżą na brzuchu?

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • bumbum Autorytet

Wysłany: 20 czerwca 2019, 15:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami, tak, mojej się zdarzało część, ale lekarz kazała mi to korygować tzn zbierać łokcie do przodu, żeby na nich się opierała:) teraz już coraz mniej cofać łokcie.

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 07:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mi właśnie trochę cofa, staram się korygować.

W ogóle to nie wiem o co chodzi, ale ostatnio w nocy są pobudki co jakieś 2h a tak od 4-5 to już praktycznie jest po spaniu 🙍🙍🙍. Jak żyć???

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2019, 07:45

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malami moja dzis mialam 5 pobudek w nocy arano starszak mnie obudził.godzine dochodzilam do siebie. Tych pobudek na pogode nie moge zwalic bo dzis bylo chlodniej moze jakis skok? No coz takie zycie "matki polki" ;)

• amir Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas z pobudkami to samo jadł o 19 o 22 już się przebudzil potem chwilę po północy stwierdził że znowu musi dojesc a najgorsze jest to że na lezaco nie chce jeść bo jak tylko kładę go na boku to ćwiczy obroty na brzuch 😂 natomiast mąż mój rano wstaje i mówi że mały dziś ładnie spał

Lutyska, malami.91 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 09:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Amir moj maz nigdy malej nie slyszy wiec moglby to mowic codziennie :D
    Mala od wczoraj się przewraca i teraz chwile lezy na plecach, chwile na brzuchu i tak sobie w kolko ćwiczyla wczoraj

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 09:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No mój mąż też nie ogarnia co się w nocy dzieje... U nas może skok może zęby? Dziś jest trochę marudny i zawzięcie palcami w buzi operuje. Od dawna wkłada rączki do buzi ale tak bardziej na spokojnie wcześniej to robił.

Lutyska, to fajną ma teraz zabawę 🙂. Mój na brzuch się obróci ale w drugą stronę ma problem i muszę go "ratować" 😁.

Edit. Doczytałam o regresie snu 4-5 miesiąc. Trochę się uspokoiłam 😉.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2019, 09:57

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • artemida27 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 12:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też ostatnio że spaniem masakra..

Jakiś miesiąc temu zaczęła budzić się koło 2-3 w nocy. Uśpić udawało nam się ja dopiero koło 4-5.
    Potem przez tydzień było ok, ładnie spała, 2 przerwy na karmienie. Od kilku dni budzi się na karmienie z 4 razy,po pierwszym nie da się jej odłożyć do łóżeczka więc śpi z nami. Zajmuje całe łóżko, rozpycha się, bije nas ;) ogólnie ciągle jestem niewyspana.

bl9cdf9hojouibxw.png

p19u3e3kecvrs0g3.png
  • amir Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 12:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak w temacie zasypianie, mój mały w dzień jak idzie na drzemke zaraz po zaśnięciu macha rączkami tak że go to wybudza i trzeba siedzieć i bujac dłuższą chwilę czy któreś dziecko też tak ma? Chyba musimy się wybrać do neurologa bo był z tym chwilę spokój i znowu wróciło

• baranosia Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 13:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas od wczoraj lekki bunt na cycka. Trochę mnie to martwi bo są upały i powinna jeść/pić częściej niż 4h. Do tej pory jadła w te upały nawet co 1.5h może to skok, może efekt środowego szczepienia

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny znalazłam w końcu filmik z prawidłowym obracaniem się z pleców na brzuch proszę bardzo: https://youtu.be/o0NmNu1WtWw
    Pamiętam, że ktoś wrzucal, Jak się dziecko obraca, ale to było dalekie od właściwego obrotu. No i pamiętajcie, że dzieci mogą robić coś szybko, ale zawsze trzeba sprawdzić,czy jest to prawidłowe:)

A tu obroty na bok: https://youtu.be/x3dsYRxYn7E

Mój właśnie wczoraj zaczął dotykać stopy, A dziś zaczął obroty na bok. Obroty z wyprostowanymi nogami zwykle świadczą o nieprawidłowym napięciu niestety...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2019, 15:52

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 15:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mała tylko zasypia w swoim łóżeczku, potem już śpi z nami, bo jest głodna co 2-3 h i nie chce mi się jej odkładać do łóżeczka. A co do wiercenia to ja się dzisiaj obudziłam ze stopami przy twarzy, była prostopadle do mnie :D dobrze że mamy szerokie łóżko :)

• magdaaa88 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 17:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też problem ze spaniem a właściwie z usypianiem. Od początku Amelka usypiała tylko na rękach, nie dało się inaczej jej uśpić. Teraz przy tych upałach strasznie płacze przy usypianiu nawet jak jest bardzo zmęczona, że oczy się same zamykają. Próbowałam usypiać ją w łóżeczki i w wóżku ale ona nie umie tak zasnąć :( Raz szybko uśnie a czasami jest ryk przez 20 minut.
    Zasypia na noc ok 20-21, później budzi się na jedzenie ok 1-2, a następnie ok 4-6. Zawsze przy wybudzeniu ok 1-2 szła dalej spać a teraz pary razy się zdarzyło, że nie chciala spać tylko się bawiła, przewracała na brzuszek, śmiała. Trwało to około godziny a potem sama usnęła w łóżeczku.

Pisałam wcześniej, że obraca się tylko na lewy bok, już teraz przewraca się też na prawy bok. Ogólnie jest bardzo ruchliwa, przemieszcza się i już nie mogę jej zostawić na środku łóżka. Jak jestem sama i muszę wyjść do kuchni czy łazienki to zostawiam ją na macie na podłodze.

Wspominałam we wcześniejszym wpisie że po chrzcie z powodu klimatyzacji mała ma katar. Do tego doszedł stan podgorączkowy 37 i 7. Bylismy u pediatry i jest osłuchowo czysta. Katar ma malutki więc robimy inhalacje. Pediatra powiedziała, że stany podgorączkowe mogą być też z tych upałów z przegrzania. Mówiła, żeby nie wychodzić z dzieckiem na zewnątrz w te upały chyba że wcześnie rano lub wieczorem. I że obowiązkowo codziennie kąpiel. Na szczęście już nie ma stanów podgorączkowych, ale katar malutki dalej mamy.

Co do rozszerzania diety to ja na początek gdy nie bedzię jeszcze siedzieć bedę ją karmiła w babybjorn-ie. Tam można ustawić na taką podwyższoną pozycje. Moje koleżanki karmiły w babybjornie i sobie chwalą.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 21 czerwca 2019, 17:09

• bumbum Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 17:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas katar właściwie przeszedł, więc jutro na to wesele jedziemy. Byliśmy u lekarza w środę i dzisiaj dla potwierdzenia i jest osłuchowo czysto, gardło i uszka też.

Lutyska lubi tę wiadomość

• amir Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Baranosia u nas z jedzeniem dziś to samo 4.5h i w niego niemalże wciskamy a też w środę było szczepienie

• malami.91 Autorytet

Wysłany: 21 czerwca 2019, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jezu, a mój ciągle na cycku dziś i palce non stop w buzi...

♂️ styczeń 2019
    ♀️ maj 2021
  • nick nieaktualny

Wysłany: 21 czerwca 2019, 22:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co sie z pau.em stalo?czemu konto zlikwidowala?

• amir Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2019, 08:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wykruszają się lutowki, Papatka też się już dawno nie odzywała

• baranosia Autorytet

Wysłany: 22 czerwca 2019, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szkoda :(

l22ndf9hjjthdw9s.png
    f2wljw4zidqv9ms6.png
‹‹ 1145 1146 1147 1148 1149 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ